Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Śr lis 12, 2025 16:32

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 71 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5  Następna strona
 Poseł PiS: nie damy zepchnąć się ateistom do podziemia 
Autor Wiadomość
Post Re: Poseł PiS: nie damy zepchnąć się ateistom do podziemia
Vacarius napisał(a):
Ateiści byli od zawsze w podziemiu. A teraz gdy ateiści wychodzą z podziemia gdy nie wstydzą i nie boją się powiedzieć jestem ateistą. To znalazł się jakiś teista który myśli ze ateiści spychają go do podziemia.

Niektórzy ludzie to cały czas chcą z kimś walczyć i walczyć, cały czas gdzieś widzą zagrożenia dla siebie.
Jak nie masoni to żydzi, jak nie żydzi to socjaliści jak nie socjaliści to ateiści jak nie ateiści to geje. Z każdej strony niektórzy teiści widzą dla siebie zagorzenia.
Powinni zająć się wiarą w Boga a nie rozglądać w około. Tylko w wierze mogą poczuć się bezpiecznie a nie patrząc na sąsiadów.
Bo sąsiad nie marnuje czasu i nie chodzi do kościoła. Czemu teiści zazdroszczą ateiście nawet tego ze nie musi chodzić do kościoła? Żyjcie jak chcecie ale dajcie żyć innym.
Poseł PIS pewnie wprowadził się w bogatą dzielnice i ma samych sąsiadów ateistów i dlatego czyje się tam osaczony. To niech rozda pieniądze biednym tak jak nakazuje jego wiara i wprowadzi się w mieszkanie socjalne i niech żyje za 1200zł a resztę pensji poselskiej oddaje biednym. Wtedy by na pewno nie powiedział ze ateiści spychają go do podziemia.

Zawsze???....czyżbyś usiłował zmieniać najbliższą historię i udawać, że nie istniały czasy PRLu i 70 lat "raju na ziemi" w Rosji, gdzie za wiarę w najlepszym przypadku trafiało się do łagrów, a mnóstwo ludzi traciło życie lub zdrowie.

So maja 04, 2013 20:50

To były inne czasy, nie było wolności, ludzie nie mogli jawnie i otwarcie mówić co myślą. Od ponad 20 lat w Polsce można mówić co się chce, ale dopiero stosunkowo niedawno zarówno homoseksualiści jak i ateiści zaczęli śmielej przyznawać się do swojej orientacji seksualnej czy światopoglądowej. Dopiero od kilku lat mówi się głośno o apostazji. Wcześniej, mimo że była wolność, były to tematy tabu. Jedni i drudzy byli w podziemiu właśnie. Teraz wychodzą. I jest wielkie aj waj - jak oni śmią, co za bezczelność, atak na Kościół i wiarę itd itp. Nie sądzę by zawodzenia i płacze mogły zatrzymać ten trend. Widać to zresztą po badaniach religijności, których notabene, Kościół już nie publikuje (za zeszły rok wyników brak, mimo że zostały ogłoszone na konferencji blisko 2 miesiące temu, ale jakoś na stronie ISKK ich nie ma, a i prasa o nich nie pisała - czyżby były aż tak fatalne, że Kościół nie chce ich ujawniać?)

So maja 04, 2013 21:20

Jajko napisał(a):
To były inne czasy, nie było wolności, ludzie nie mogli jawnie i otwarcie mówić co myślą. Od ponad 20 lat w Polsce można mówić co się chce, ale dopiero stosunkowo niedawno zarówno homoseksualiści jak i ateiści zaczęli śmielej przyznawać się do swojej orientacji seksualnej czy światopoglądowej. Dopiero od kilku lat mówi się głośno o apostazji. Wcześniej, mimo że była wolność, były to tematy tabu. Jedni i drudzy byli w podziemiu właśnie. Teraz wychodzą. I jest wielkie aj waj - jak oni śmią, co za bezczelność, atak na Kościół i wiarę itd itp. Nie sądzę by zawodzenia i płacze mogły zatrzymać ten trend. Widać to zresztą po badaniach religijności, których notabene, Kościół już nie publikuje (za zeszły rok wyników brak, mimo że zostały ogłoszone na konferencji blisko 2 miesiące temu, ale jakoś na stronie ISKK ich nie ma, a i prasa o nich nie pisała - czyżby były aż tak fatalne, że Kościół nie chce ich ujawniać?)

Nie widzę żeby ktoś inny zawodził, lub płakał :x Ilość postów mówi sama za siebie

So maja 04, 2013 22:12

Nie miałem na myśli forumowiczów ale raczej posła i innych publicznie narzekających na prześladowania katolików w Polsce.

So maja 04, 2013 22:18

Jajko napisał(a):
Nie miałem na myśli forumowiczów ale raczej posła i innych publicznie narzekających na prześladowania katolików w Polsce.

To masz szczęście :-D

So maja 04, 2013 22:22

Alus napisał(a):
Zawsze???....czyżbyś usiłował zmieniać najbliższą historię i udawać, że nie istniały czasy PRLu i 70 lat "raju na ziemi" w Rosji, gdzie za wiarę w najlepszym przypadku trafiało się do łagrów, a mnóstwo ludzi traciło życie lub zdrowie.

Gdyby za wiarę trafiało się do łagrów to Stalin musiałby tam wsadzić sam siebie.
Chyba ze masz na myśli wiarę w Kapitalizm a nie w Boga.
W ZSRR do łagrów trafiało się za bycie gejem na 5 lat. Ale żeby ktoś trafił za wiarę w Boga to nie słyszałem. Lud Rosji jest był i będzie religijny. Za czasów ZSRR tez wszyscy byli religijni. Dziś wyłazi to jacy są naprawdę Rosjanie. Dziś wsadzają do łagrów za ścięcie krzyża. Czy tak robi naród ateistów? Nie oni nigdy nie byli ateistami.
Naród ateistów to Holandia, Szwecja, Czechy. Ale nigdy Rosja. Gdy III Rzesza podchodziła pod Moskwę. To wysłano samolot ze Świętym obrazem Maryi aby krążył w około miasta. To miało ustrzec stolice. I to jest historyczny fakt ze taki samolot z Maryją na pokładzie latał. Czy tak robią ateiści, którzy wysyłają teistów do łagrów? Znasz jakiś konkretny przykład teisty wysłanego do łagrów za wiarę to może podaj.
Jak już chcesz mówić co robią ateistyczne kraje to powiedz coś złego o Holandii, Szwecji albo Czechach. Ale nie rób z Rosjan ateistów bo tam jest mniej ateistów niż w Polsce.

So maja 04, 2013 23:47
Vacarius napisał(a):
Alus napisał(a):

Gdyby za wiarę trafiało się do łagrów to Stalin musiałby tam wsadzić sam siebie.
W ZSRR do łagrów trafiało się za bycie gejem na 5 lat. Ale żeby ktoś trafił za wiarę w Boga to nie słyszałem. Lud Rosji jest był i będzie religijny. Za czasów ZSRR tez wszyscy byli religijni. Dziś wyłazi to jacy są naprawdę Rosjanie. Dziś wsadzają do łagrów za ścięcie krzyża. Czy tak robi naród ateistów? Nie oni nigdy nie byli ateistami.
Naród ateistów to Holandia, Szwecja, Czechy. Ale nigdy Rosja. Gdy III Rzesza podchodziła pod Moskwę. To wysłano samolot ze Świętym obrazem Maryi aby krążył w około miasta. To miało ustrzec stolice. I to jest historyczny fakt ze taki samolot z Maryją na pokładzie latał. Czy tak robią ateiści, którzy wysyłają teistów do łagrów? Znasz jakiś konkretny przykład teisty wysłanego do łagrów za wiarę to może podaj.
Jak już chcesz mówić co robią ateistyczne kraje to powiedz coś złego o Holandii, Szwecji albo Czechach. Ale nie rób z Rosjan ateistów bo tam jest mniej ateistów niż w Polsce.

Skoro nie słyszałeś, to poszerz swoja wiedzę i choćby przeczytaj biograficzny dokument "Przebacz mi Nataszo" Siergieja Kurdakowa. Służby specjalne ZSRR nie odpuściły mu ucieczki i napisania dokumentu, znalazły go pomimo zmiany tożsamości w Kanadzie i oczywiście zabili.
O wierze Stalina - szkoda klawiatury na pisanie o takich hiper bzdurach.

N maja 05, 2013 9:07
Vacarius napisał(a):

Stalin a religia napisał(a):

W 1929 z polecenia Stalina rozpoczęto walkę z religią, poprzez utworzenie organizacji propagującej ateizm, Związku Wojujących Bezbożników. Kampania wymierzona była głównie przeciwko cerkwi prawosławnej, a także innym wyznaniom. Nowa ateistyczna organizacja była głównym wykonawcą w następnych kilkunastu latach, planowego niszczenia obiektów sakralnych, cmentarzy, przedmiotów kultu religijnego a także przekazywaniem służbom bezpieczeństwa ZSRR list księży przeznaczonych do wymordowania. Jeszcze pod koniec 1929 nakazano konfiskatę dzwonów kościelnych, a do 1930 wszystkim popom prawosławnym podniesiono podatki o 1000 procent, pozbawiono praw obywatelskich (co spowodowało utratę praw do świadczeń medycznych i pomocy żywnościowej). W następnych latach większość z nich aresztowano, wypędzono lub zesłano do obozów. Do 1 marca 1930 zburzono 6 715 cerkwi prawosławnych i ok. 9 500[13] meczetów. W 1936 liczba duchownych w ZSRR zmniejszyła się o ok. 85 procent (pozostało zaledwie 15 procent czyli ok. 17 800 duchownych) w stosunku do liczby z 1914 roku, i o 75 procent w stosunku do roku 1928.

Nie wiem @Vacariusie jakie książki czytasz, ale ja tu przejawów wiary w Boga u Stalina nie widzę.

Vacarius napisał(a):
Ale nie rób z Rosjan ateistów bo tam jest mniej ateistóww niż w Polsce.

Nie wiem z jakich źródeł czerpiesz wiedzę, ale wedle badań The Cambridge Companion to Atheism za rok 2007 liczba ateistów, agnostyków i wyznawców religii nieodwołujących się do pojęcia Boga/bogów (np. buddyzmu) wynosi 24-48%.
Natomiast wedle badania religijności na podstawie czegoś w rodzaju spisu powszechnego z 2012 roku 5,5% Rosjan uznało się za niezdecydowanych, ateiści i niereligijni 13%, a uduchowieni, ale nie religijni 25%, co daje łącznie 38%, a wraz z niezdecydowanymi 43,5% niereligijnych.

Nie mam pojęcia jakie kryteria wg Ciebie decydują, że jakiś naród jest "narodem ateistów", ale angielska wiki podaje, że w Holandii w 2010 roku 51,3% było niereligijna, lecz większy okres XX wieku w kraju przeważali chrześcijanie, więc był to do nie tak dawna chrześcijański kraj.

A teraz czekam, aż Vacarius pokaże mi dane wedle których w Polsce jest więcej niż 43,5% niewierzących.

N maja 05, 2013 11:20

Cytuj:
Od 1888 roku Stalin uczęszczał do szkoły parafialnej w Gori, a od 1894 roku kształcił się, za namową swojej matki oraz dzięki protekcji jej przyjaciół, w seminarium duchownym w Tyflisie (obecnie Tbilisi). Szkoły tej nie ukończył. Jednak wbrew legendzie, stworzonej później przez oficjalną propagandę, Stalin nie został usunięty z seminarium za marksistowskie poglądy czy też niezdane egzaminy. Zrezygnował z nauki z powodu podwyższenia czesnego, którego nie był w stanie, bądź po prostu nie chciał płacić[9]. Zachowały się po dziś dzień jego wszystkie seminaryjne świadectwa. Wyniki w nauce, w zależności od roku studiów, miał dobre lub bardzo dobre
http://pl.wikipedia.org/wiki/J%C3%B3zef_Stalin

Do seminarium raczej się nie idzie kiedy się jest ateistą tylko wtedy gdy się głęboko wierzy w Boga.
A potem biedak aby zrobić karierę w państwie komunistycznym musiał wierzyć w ukryciu.

Cytuj:
To że Kościół w Polsce nie stracił swych majątków ziemskich było zasługą Józefa Stalina, który stanowczo odradzał polskim komunistom konfiskatę ziemi należacej do klasztorów i kościołów w czasie planowanej reformy rolnej w Polsce w 1944 r

A tu mamy przejaw jego sentymentu do wiary.
Stalin tylko udawał komunistę i ateistę.

N maja 05, 2013 22:39
Vacarius napisał(a):
Cytuj:
Od 1888 roku Stalin uczęszczał do szkoły parafialnej w Gori, a od 1894 roku kształcił się, za namową swojej matki oraz dzięki protekcji jej przyjaciół, w seminarium duchownym w Tyflisie (obecnie Tbilisi). Szkoły tej nie ukończył. Jednak wbrew legendzie, stworzonej później przez oficjalną propagandę, Stalin nie został usunięty z seminarium za marksistowskie poglądy czy też niezdane egzaminy. Zrezygnował z nauki z powodu podwyższenia czesnego, którego nie był w stanie, bądź po prostu nie chciał płacić[9]. Zachowały się po dziś dzień jego wszystkie seminaryjne świadectwa. Wyniki w nauce, w zależności od roku studiów, miał dobre lub bardzo dobre

Do seminarium raczej się nie idzie kiedy się jest ateistą tylko wtedy gdy się głęboko wierzy w Boga.
A potem biedak aby zrobić karierę w państwie komunistycznym musiał wierzyć w ukryciu.

Cytuj:
To że Kościół w Polsce nie stracił swych majątków ziemskich było zasługą Józefa Stalina, który stanowczo odradzał polskim komunistom konfiskatę ziemi należacej do klasztorów i kościołów w czasie planowanej reformy rolnej w Polsce w 1944 r

A tu mamy przejaw jego sentymentu do wiary.
Stalin tylko udawał komunistę i ateistę.

Człowiek, który ma wiarę choćby najmniejszą jak przysłowiowe ziarnko gorczycy, nie morduje milionów ludzi.
Stalin był zwykłym tchórzem, stąd gdy Niemcy napadły na ZSRR 3 dni nie wychodził ze swego gabinetu, a w chwili zagrożenia zdobycia Moskwy wysłał samolot z obrazem Maryi.
Stalin był ateistą i tchórzem, nie wierzył nikomu, nawet kucharz przyrządzający mu posiłki musiał osobiście zjeść każdej potrawy i dopiero gdy tenże nie padł trupem, Stalin jadł. Profilaktycznie jednak każdy kucharz po 3 miesiącach tracił życie. Jedynym, który przetrwał ok roku to dziadek Putina.

Pn maja 06, 2013 7:22

Hitler też miał całe grono "próbowaczek".
http://wiadomosci.onet.pl/kiosk/probowa ... omosc.html
Też był tchórzem?

A z tym latającym obrazem Maryi pierwsze słyszę. O co chodzi? Że obraz miał ochronić Moskwę, tak? Ateista???

Pn maja 06, 2013 8:13

Jajko napisał(a):
A z tym latającym obrazem Maryi pierwsze słyszę. O co chodzi? Że obraz miał ochronić Moskwę, tak? Ateista???

To mówił mój nauczyciel historii. Czy kłamał jaki miałby w tym cel. Jeśli był komunistą to nie ośmieszałby przecież swojego ukochanego ustroju. A jeśli był religijny to nie ośmieszałby religii.
Nic na polskich stronach na ten temat nie mogę znaleźć bo pieszych stoach w Google wyskakuje mi nie na temat, już nie wiem co wpisać aby to znaleźć. Spróbuje jeszcze po rosyjsku, ale nie znam rosyjskiego mogę informacje o tym przeoczyć nawet jeśli będę miał je przed sobą na monitorze. :roll:

Pn maja 06, 2013 19:31

Może Alus nas oświeci? Ja też szukałem i nic...

Pn maja 06, 2013 20:53
Jajko napisał(a):
Może Alus nas oświeci? Ja też szukałem i nic...

W necie też nic nie znalazłam.
Czytałam kiedyś o tym, ale nie pamiętam dokładnie tytułu książki.
Nie chcę konfabulować, ale bodajże w książce biograficznej Władysława Andersa "Bez ostatniego rozdziału".

Wt maja 07, 2013 10:32

Podejrzane. Mało wiarygodne.

Wt maja 07, 2013 19:20
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 71 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5  Następna strona