Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest N lis 09, 2025 11:00

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 138 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 6, 7, 8, 9, 10  Następna strona
 orędzie Pana Jezusa dotyczące aborcji 
Autor Wiadomość

Post Re: orędzie Pana Jezusa dotyczące aborcji
Na religii tak mi wciskali powołując się na św. Augustyna.

Pn lip 15, 2013 14:22
No to chyba nie uwazales. Mi nic takiego nie wmawiano.

Pn lip 15, 2013 16:01

Pewnie dlatego, że szybko zakończyłeś religijną edukację, a ja studiowałem ją na KUL. :biggrin:
O zmazaniu grzechu pirworodnego przez chrzest, który ponoć jest niezbędny do zbawienia też nie słyszałeś?

Pn lip 15, 2013 16:38
O chrzcie krwi ty za to nie slyszales.
I o nauce Kosciola nt dzieci nieochrzczonych tez niewiele. Widac ten KUL to juz dawno, dawno byl.
http://ekai.pl/wydarzenia/x12320/watyka ... -do-nieba/

Pn lip 15, 2013 16:41

Kościół nauki swoich świętych Augustyna i Tomasza z Akwinu wyrzuca z dnia na dzień do kosza i zastępuje je cichaczem po 1700 latach oświadczeniem jakiejś Komisji Teologicznej? :badgrin:
Mam rozumieć, że do 2007r. Krk okłamywał cały Świat (w tym mnie) powołując się na Świętych, że nieochrzczone dusze zostaną potępione, a teraz twierdzi wręcz przeciwnie? :badgrin:
Dlaczego Krk porzuca własne doktryny i przyjmuje wierzenia protestanckich konkurentów? :badgrin:

Odpowiedz swojemu sumieniu, poza dwoma pierwszymi pytaniami retorycznymi na ostatnie, a nasza rozmowa o zrozumieniu prawdziwych przyczyn zaciekłego zwalczania przez Kościół in vitro, klonowania, antykoncepcji będzie łatwiejsza... :razz:

Pn lip 15, 2013 17:28
Bzdura: nigdy nie bylo mowy o "potepieniu", a co najwyzej o limbusie. Przy czym mam wrazenie, ze ktos pomylil pieklo i pieklami (czyli tam, gdzei zstapil Jezus Chrystus po smierci - do piekla raczej by nie zstapil). A co tu nam jeszcze ciocia Wiki opowiada?
Cytuj:
Synod w Kartaginie w roku 411 (lub 412) potępił tych, którzy utrzymywali, że istnieje miejsce miedzy Rajem a miejscem kar, gdzie trafiają nieochrzczone noworodki[1]. Przebywanie dzieci nieochrzczonych w otchłani jest kwestionowane przez niektórych teologów katolickich twierdzących, że takie dzieci zaraz po śmierci idą do nieba. Temat ten poruszył w encyklice Evangelium vitae Jan Paweł II, kiedy wspominał o ofiarach aborcji. Napisał wtedy, że Kościół nie zna stanu nieochrzczonych dzieci, ale polecił ufać w miłość i miłosierdzie Boga.

http://pl.wikipedia.org/wiki/Otch%C5%82a%C5%84

A w ogole czasami Kosciol wypowiadal sie w kwestiach, o ktorych nie mial, bo i nie mogl miec pojecia. :x
To, ze Tomasz z Akwinu, badz Augustym cos napisali nigdy nie bedzie oznaczalo, ze bylo to nieomylne. A juz na pewno nie wszystko co napisali nalezy bezkrytycznie przyjmowac jako wiedze objawiona. Objawienie to ja znam jedno: Pismo sw i Tradycje. Reszta to komentarze.

Pn lip 15, 2013 18:44

Czym innym jak nie potępieniem jest wysyłanie niewinnych duszyczek na "skraj Piekła" o czym nauczał św. Tomasz? Św. Augustyn twierdził nawet, że nie był to skraj, a samo Piekło.
Kościół dopiero pod pręgieżem wszechobecnej antykoncepcji (w tym aborcji) i in vitro ocknął się, że nie robi miłosiernemu Bogu dobrego PRu. Postawiony pod ścianą przed faktami dokonanymi zmienił po 1700 latach z dnia na dzień swoją mantrę uchwałą jakiejś komisji i udaje, że deszcz pada... Prawdy Augustyna, Tomasza i innych już nie takie święte? Kto nie widzi tu hipokryzji Krk jest ślepy.
Ps. Jeśli cytujesz jakieś źródło, mógłbyś chociaż sprawdzić na kogo się powołujesz. Focjusz był prawosławnym schizmatykiem zaciekle zwalczającym papiestwo i doktrynę Krk. :D
Ps2: Postanowienia jakiejś komisji to też tylko komentarze.

Pn lip 15, 2013 20:42
Moderator

Drapke napisał(a):
Czym innym jak nie potępieniem jest wysyłanie niewinnych duszyczek na "skraj Piekła" o czym nauczał św. Tomasz?

W którym miejscu o tym nauczał i jak to faktycznie rozumiał?
Drapke napisał(a):

Św. Augustyn twierdził nawet, że nie był to skraj, a samo Piekło.
Kościół dopiero pod pręgieżem wszechobecnej antykoncepcji (w tym aborcji) i in vitro ocknął się, że nie robi miłosiernemu Bogu dobrego PRu. Postawiony pod ścianą przed faktami dokonanymi zmienił po 1700 latach z dnia na dzień swoją mantrę uchwałą jakiejś komisji i udaje, że deszcz pada... Prawdy Augustyna, Tomasza i innych już nie takie święte? Kto nie widzi tu hipokryzji Krk jest ślepy.

Tomasz to nauczał jakieś 700 lat temu a nie 1700.
I od czasów Tomasza to mysl teologiczna tez się rozwijała. Natomiast orzeczenia dogmatyczne to już troche inaczej wyglądały

Pn lip 15, 2013 20:54
Zobacz profil WWW

Cytuj:
Tomasz to nauczał jakieś 700 lat temu a nie 1700

A Augustyn?
Cytuj:
W którym miejscu o tym nauczał i jak to faktycznie rozumiał?

Ateista ma Wam teologię i historię katolicką wykładać? :D
Dobrze jednak wiedzieć, że przynajmniej od 2007r. wg Krk dusze odpadków laboratoryjnych po in vitro i ofiar antykoncepcji trafiają zamiast w czarną odchłań do katolickiego Nieba. Komisja orzekła.

Pn lip 15, 2013 21:58
Moderator

Drapke napisał(a):

A co? Nie wiesz gdzie?
Tak myslałem.

Pn lip 15, 2013 22:39
Zobacz profil WWW

medieval_man napisał(a):
Drapke napisał(a):

A co? Nie wiesz gdzie?
Tak myslałem.

Daj znać jak Krk ekskomunikuje Augustyna i Tomasza za szerzenie herezji to pogadamy. Wasze rozpaczliwe ucieczki od sedna sprawy mnie jeszcze bawią, ale też zaczynają powoli nudzić.

Kael napisał(a):
A w ogole czasami Kosciol wypowiadal sie w kwestiach, o ktorych nie mial, bo i nie mogl miec pojecia. :x

Ja to wiem, Ty już też, a do MM jeszcze nie dotarło. :D

Pn lip 15, 2013 22:57
Drapke napisał(a):
Gdzie ta miłość Boga wobec dusz odpadków laboratoryjnych, jak i zygot z naturalnego poronienia, które wg Krk skazuje na potępienie?

Wracajac do twojej tezy: przyznajesz chyba, ze Pan Bog wedlug Kosciola, nawet wedlug tego co ty sadzisz o wypowiedzi sw Tomasza, nigdy nie skazywal tych dzieci na POTEPIENIE?
PIEKLA to byla Otchlan, czyli stan dusz / miejsce? przed zmartwychwstaniem Jezusa Chrystusa. Kosciol wie, to co wie (jezeli ktos nie uwierzy i nie ochrzci sie, nie bedzie zbawiony), ale na pewno nie moze za Pana Boga decydowac, co sie dzieje z tymi, ktorzy nie mieli szansy dojsc do uzywania rozumu.

Wt lip 16, 2013 7:32
Moderator

Drapke napisał(a):
medieval_man napisał(a):
Drapke napisał(a):

A co? Nie wiesz gdzie?
Tak myslałem.

Daj znać jak Krk ekskomunikuje Augustyna i Tomasza za szerzenie herezji to pogadamy. Wasze rozpaczliwe ucieczki od sedna sprawy mnie jeszcze bawią, ale też zaczynają powoli nudzić.

Czyli po prostu nie wiesz gdzie i czy w ogóle św. Tomasz napisał na temat niewinnych duszyczek wysyłanych na "skraj Piekła" i co by to ewentualnie miało znaczyć. Ewentualnie wiesz to, co podaje wikipedia czy forum ateista. Ale tekstu Tomasza nigdy na oczy nawet nie widziałeś, nigdy go nie przeczytałeś i nigdy nie zadałeś sobie trudu zrozumienia z niego czegokolwiek. Owszem, pewnie gdzieś w internecie przeczytaleś w tej sprawie jedno wyrwane z Tomasza zdanie.
Tez powinienem napisać, że Twoje wymysly i uniki jeszcze mnie bawią, ale też zaczynają powoli nudzić.

Wt lip 16, 2013 9:17
Zobacz profil WWW
Tak to jest jak ateista nie rozumiejący wiary i nieznający Boga bierze się za teologie i historię Kościoła, nie w celu zrozumienia i poznania a jedynie pustego atakowania. Pożniej wychodzą mu takie kwiatki że Bóg do 2006 dusze z invitro wysyłał do piekła, a te od 2007 już do nieba.

Wt lip 16, 2013 12:12

quas napisał(a):
Tak to jest jak ateista nie rozumiejący wiary i nieznający Boga bierze się za teologie i historię Kościoła, nie w celu zrozumienia i poznania a jedynie pustego atakowania. Pożniej wychodzą mu takie kwiatki że Bóg do 2006 dusze z invitro wysyłał do piekła, a te od 2007 już do nieba.

Odpultaj łaskawie z tym "pustym atakowaniem". Bzdury z których sama się śmiejesz są autorstwa Kościoła, który przez setki lat nauczał jednego, by w 2007r. zmienić pogląd o 180 stopni. To nie ja, a Krk robił do niedawna głosem swoich świętych z Boga tyrana, który skazał miliardy niewinnych istnień na wieczną odchłań.

Wt lip 16, 2013 13:51
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 138 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 6, 7, 8, 9, 10  Następna strona