| Autor |
Wiadomość |
|
lokis
|
 Re: Odpust zupełny
Ciekawa wypowiedz, choc nieco przydluga. Ja w "kwestii formalnej" (posiedzenie Sejmu czasami ogladam). "Nie sposób mówić o odpustach, nie odnosząc się do pokuty, początkowo niezwykle surowej, trwającej nieraz latami i przede wszystkim publicznej.". Co za balwan podobna pokute nadawal? Moze sadysta? Kto? ", kiedy penitent otrzymywał kolejne pokuty," Moze sadysta? Wycofuje. Sadysta, wiadomo. Jaki cel takich drakonskich poczynan? Tez wycofuje, doczytalem: "W późnym średniowieczu nasiliła się praktyka zamieniania aktów pokuty na opłaty pieniężne.". Na koniec: "Dość powiedzieć, że niektórzy teologowie oczekiwali po Soborze Watykańskim II, że papież, ogłaszając Rok Jubileuszowy 1975, wycofa się z tej praktyki będącej kością niezgody między katolikami a protestantami.". Tu mi sie przypominaja "niektorzy" obywatele ateuszami zwani. Tym idiotom wydaje sie, ze sa pelnoprawymi obywatelami wolnego panstwa. Prawde powiedziec za duzo to ja z tego nie wynioslem, odpust - fikcja, niektorzy teologowie - fikcja, usmiechniety przedstawiciel KrK - fikcja, glupi telewizor fikcja, zostalo z ateistow sie posmiac.  Wypowiedz moze chaotyczna, czytalem, notowalem, wklejam (jak inni).  I jeszcze jedno, za rozaniec dziekuje. Ja tabliczke mnozenia na pamiec znam. Gdybym wierzyl, Bogu bym nie ublizal, sciagi na przypisane pacierze w dloni nie trzymal. Byl bym sie kolejnosci modlitw wyuczyl! 
|
| Wt sie 06, 2013 21:41 |
|
|
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
lokis napisał(a): Ciekawa wypowiedz, choc nieco przydluga. Pokuta musi być uciążliwa. Zaznaczyłam na samym początku, że to była literatura nadobowiązkowa. Musiałam uwiarygodnić forum i to, że jestem z KZ. Cytuj: Tu mi sie przypominaja "niektorzy" obywatele ateuszami zwani. Tym idiotom wydaje sie, ze sa pelnoprawymi obywatelami wolnego panstwa. Na pocieszenie powiem, że odpustu ani na ateuszy ani wierzących nie można przekierować póki żyją. Jak umrzesz, daj mi znać, pomyślę, by Ci pomóc. O. Pio mawiał, że działa wstecz. Cytuj: Prawde powiedziec za duzo to ja z tego nie wynioslem, odpust - fikcja, niektorzy teologowie - fikcja, usmiechniety przedstawiciel KrK - fikcja, glupi telewizor fikcja, zostalo z ateistow sie posmiac.  Ja też się śmiałam z KZ. Cytuj: Wypowiedz moze chaotyczna, czytalem, notowalem, wklejam (jak inni).  Grzeczny chłopiec... Cytuj: I jeszcze jedno, za rozaniec dziekuje. Jest z relikwią trzeciego stopnia, tylko taki zdobyłam na odpuście. Nie wrzucaj do piwnicy, tam wystarczy, że dyplom leży. Cytuj: Byl bym sie kolejnosci modlitw wyuczyl!  Modlitwa ateisty brzmi- Panie, jeśli jesteś...dalej co serce podpowiada.  Ściągi możesz odłożyć. Na razie nie masz żadnych szans na odpust, nawet okruchy nie spadną z Pańskiego stołu. Możesz opuścić wątek. Mam nawyki kapo KZ.
|
| Wt sie 06, 2013 23:02 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
lokis napisał(a): Kael Zacznijmy od tego: "które wymaga oczyszczenia, ... , w stanie nazywanym czyśćcem." Czyli kazda msza w intencji umarlej babci ma za zadanie np. spilowanie rogow noszonych przez dziadka? Czym modlow wiecej, tym bardziej babcie znalismy? @lokis, to jest temat o odpustach, proponuje o czyscu poczytac w odpowiednim watku (wyszukiwarke znasz - poradzisz sobie ze znalezieniem) lokis napisał(a): Dlaczego kara doczesna nie moze byc traktowana jako rodzaj zemsty Boga? Grzech msci sie sam na sobie? Nie pytam co znaczy "Od zewnatrz", "wyplywaja jakoby z natury grzechu". Tego tekstu chyba nawet autor nie rozumie. Z natury grzechu wyplywaja rozne szkody: dla ciebie i dla otoczenia. Dlaczego dla otoczenia? Pewien znany pisarz, raczej nie katolik napisal kiedys ksiazke, pod znamiennym tytulem "Komu bije dzwon". Na poczatku zamiescil tekst (nie swoj) Cytuj: Nikt nie jest samotną wyspą; każdy stanowi ułomek kontynentu, część lądu. Jeżeli morze zmyje choćby grudkę ziemi, Europa będzie pomniejszona tak samo, jak gdyby pochłonęło przylądek, włości twoich przyjaciół czy twoje własne. Śmierć każdego człowieka umniejsza mnie, albowiem jestem zespolony z ludzkością. Przeto nigdy nie pytaj, komu bije dzwon: bije on Tobie/John Donne/ Kazde zlo, ktore czynimy ma skutki, ktore roznosza sie dalej. Jak zbijesz okno, to bedzie zbite. Nawet jak zaplacisz kare, to jeszcze trzeba wstawic szybe. Ale jezeli zbijajac pilka okno pokleczysz kogos, kto byl w mieszkaniu i, w najgorszym wypadku, ten ktos oslepnie, albo umrze, to skutki pozostana. Nie tylko dla ciebie i tej osoby, ale i dla innych ktore sa z toba i nim powiazane. Zle skutki. Jezeli kogos oczernisz, to zle skutki tez powstana. W najgorszym wypadku dana osoba odbierze sobie zycie, bo otoczenie nie da jej spokoju (takie wypadki sa ostatnio coraz czestsze, po roznych wpisach internetowych np). Dlatego "do natury grzechu", czyli zla, naleza skutki grzechu. śmierc Jezusa daje nam przebaczenie grzechow, ale Bog nie jest wrozka z bajki i nie zamiata za nas skutkow. Te musimy sami odpracowac, co wydaje mi sie bardzo pedagogiczne. Jak wynika z nauki Kosciola, mimo to i tu Bog nie pozostawia nas samym sobie, ale daje rozne pomoce, takie jak odpusty. czyli za odrobine wysilku duchowego - czesc naszego zla jest naprawiana. Najpierw w nas, a potem dalej. lokis napisał(a): I: Skoro nawrocenie pochodzi z zarliwej milosci, po co mi dokument z pieczatka "Grzechy odpuscilem, ksiadz Wieslaw"? A to juz pytaj ksiedza Wieslawa. Moim zdaniem to niepowazne, ale mam wrazenie, ze wynika to z niepowaznego stosunku wielu osob, ktore do sakramentow (przynajmniej niektorych) przystepuja, badz o nie prosza. Dla mnie to niewlasciwa droga, ktora idzie Kosciolakatolicki w Polsce. Ale ni emnie to oceniac.
|
| Śr sie 07, 2013 7:03 |
|
|
|
 |
|
lokis
|
Policmajster Kael sam w tym temacie o ludwisarstwie nawija, a mnie strofuje.  Okres ogorkowy, wielkich wydarzen nie ma, daj ludziom pogadac o wszystkim. Cytuj: Jak umrzesz, daj mi znać, pomyślę, by Ci pomóc. O. Pio mawiał, że działa wstecz Ja ci dam znac stotrzydziesci lat wczesniej, na twoim pogrzebie. Niedaleko Damaszku podpisalem z pewnym facetem dokument, ktory mi to gwarantuje. Ojca Pio znam, nie tylko dzialal wstecz, caly wsteczny byl.  Cytuj: Jest z relikwią trzeciego stopnia, Trzeciego stopnia? Znaczy jaka? Samolotem wyladuje? A ten odpust, jaki? Przeciez moze byc podroba, na odpustach same badziewie sprzedaja. Cytuj: Nie wrzucaj do piwnicy, tam wystarczy, że dyplom leży. Nawet gdybym chcial nie moge, miejsca brak. Dyplom, dwie tesciowe, pielucha od chrztu i dol na zone, kiedy sie podstarzeje. Wiecej miejsca nie ma. Cytuj: Modlitwa ateisty brzmi- Panie, jeśli jesteś...dalej co serce podpowiada. Zaraz, zaraz! Ateista nie wie kto tym calym bajzlem rzadzi. Moze byc, kobieta? Za homo-niepewny morde mi obije, za zniewage uczuc do kicia wsadzi. Chyba lepiej zaczac od Dzien dobry, lokis jestem. Cytuj: Na razie nie masz żadnych szans na odpust I nie chce miec. Amatorsko przyuczam sie na biskupa innej wiary. Czekam az Makarona uznaja. 
|
| Śr sie 07, 2013 15:21 |
|
|
|