Jaka religia jest najlepsza? Którą wybrać?
| Autor |
Wiadomość |
|
Travis
|
 Re: Jaka religia jest najlepsza? Którą wybrać?
Jajko napisał(a): Każda sroka swój ogonek chwali. Na jakiej podstawie dokonać wyboru najlepszej religii? Jakie kryteria przyjąć? Czy jedynym ma być przyjęcie religii rodziców? Pytasz o to, jakie kryteria najlepiej jest przyjąć? Powinieneś zatem najpierw przedstawić kryteria, w ramach których będziemy oceniać kryteria, służące do oceny wyboru religii. rose napisał(a): Już sam tekst "każda sroczka itd." sugeruje, że pytanie nie jest poważne. O religii się w ten sposób nie pisze, chyba że ma się do niej lekceważący stosunek i jej wybór nie różni się dla Ciebie od wyboru zespołu muzycznego czy towarzystwa na zabawę. A moim zdaniem taka forma wypowiedzi pozwala rozluźnić atmosferę.
_________________ "Jest taka zasada, nie każdy ją zna Wolność zaczyna się tam, gdzie kończy się strach " (Dezerter)
|
| Śr sie 21, 2013 14:49 |
|
|
|
 |
|
Endek
|
Alus napisał(a): Ale aby to pojąć trzeba być pozbawionym totalnej wrogości wobec Żydów, dlatego Ty nie potrafisz. Twoja stałą już manierą, jest obrażanie dyskutantów.Serce nie sługa i nie mam sposobu, by zmusić się do udawanej miłości względem żydowskiego żywiołu pełnego intryg, podstępu, skrytobójstw, nienawiści do gojów a osobliwie katolików i niewdzięczności.
_________________ Herezja albo to, co w sposób oczywisty sprzyja herezjom, nie może być kwestią posłuszeństwa. To posłuszeństwo winno służyć Wierze, nie zaś Wiara posłuszeństwu! Zatem w tym przypadku „trzeba słuchać bardziej Boga niż ludzi” (Dz Ap 5, 29).
|
| Śr sie 21, 2013 15:20 |
|
 |
|
Endek
|
Alus napisał(a): Ale aby to pojąć trzeba być pozbawionym totalnej wrogości wobec Żydów, dlatego Ty nie potrafisz. Ks. Jakub Wujek Cytuj: Słowo przeciw Synowi człowieczemu. Żydzi grzeszyli słowem przeciw Synowi człowieczemu, kiedy ganili to, co On czynił według człowieczeństwa: zowiąc Go obżartym i pijanicą i przyjacielem grzeszników; że obcował z grzesznymi, i naruszał szabat; i rzeczy tym podobne. Mt. 11, 19. A ten grzech łacniej mógł być odpuszczony, iż Go sądzili jako innego którego człowieka. Ale grzeszyli i bluźnili przeciw Duchowi Świętemu (którego tu zowie palcem Bożym, który cuda czynił) kiedy z uporu i ze złości jasne sprawy Boże w wyrzucaniu czartów, przypisywali samemu czartowi. A ten grzech nie bywa odpuszczony: iż bardzo z trudna może być odpuszczony, jako widzimy w tym pokaraniu potomków żydowskich, aż do dnia dzisiejszego.
_________________ Herezja albo to, co w sposób oczywisty sprzyja herezjom, nie może być kwestią posłuszeństwa. To posłuszeństwo winno służyć Wierze, nie zaś Wiara posłuszeństwu! Zatem w tym przypadku „trzeba słuchać bardziej Boga niż ludzi” (Dz Ap 5, 29).
|
| Śr sie 21, 2013 15:33 |
|
|
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
No tak, ks Wujek to, ks XY tamto. Dlatego wlasnie pisze, ze taka trucizne przez lata saczono w Kosciele. Widze, ze podstawy, wielokrotnie przypominane, ci umknely: Maryja - Zydowka Pan Jezus - Zyd, Syn Zydowki Apostolowie, wszyscy jak leci - Zydzi. Pierwszy Kosciol w Jerozolimie - Zydzi Apostol Narodow, ktory wprowadzil pogan do Kosciola - Zyd
Gdyby nie ci "niewdzieczni Zydzi" to bys nie mial szansy na zbawienie. Ale komu tu o wdziecznosci przypominac? Ktos, kto bardziej wierzy we wlasne zaslugi niz w darmowe zbawienie nie moze byc wdzieczny bo i za co? Przeciez zbawienie sobie wypracowuje.
|
| Śr sie 21, 2013 16:45 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
Endek napisał(a): Alus napisał(a): Ale aby to pojąć trzeba być pozbawionym totalnej wrogości wobec Żydów, dlatego Ty nie potrafisz. Twoja stałą już manierą, jest obrażanie dyskutantów.Serce nie sługa i nie mam sposobu, by zmusić się do udawanej miłości względem żydowskiego żywiołu pełnego intryg, podstępu, skrytobójstw, nienawiści do gojów a osobliwie katolików i niewdzięczności. Nie jesteś zdolny, bo żyjesz w jakimś niepojętym matrixie, ignorując ewangeliczny nakaz Jezusa miłości nieprzyjaciół. Nie usiłuję Cię obrażać, ale szczerze współczuję, bo nienawiść najbardziej niszczy nienawidzącego
|
| Śr sie 21, 2013 17:30 |
|
|
|
 |
|
Endek
|
Alus napisał(a): Nie jesteś zdolny, bo żyjesz w jakimś niepojętym matrixie, ignorując ewangeliczny nakaz Jezusa miłości nieprzyjaciół. Nie usiłuję Cię obrażać, ale szczerze współczuję, bo nienawiść najbardziej niszczy nienawidzącego Wrogów, to ja mogę miłować osobistych, którzy tylko by mojej osobie sprawiali kłopoty i krzywdy. Nie mam jako wierny Kościoła prerogatyw, by darować winy Jego wrogom. Poza tym, zauważam pewną stalą prawidłowość u liberalnych neokatolików, że miłują wrogów Kościoła a już sam Kościół niekoniecznie.
|
| Śr sie 21, 2013 19:27 |
|
 |
|
Gorgiasz
|
Endek napisał(a): Wrogów, to ja mogę miłować osobistych, którzy tylko by mojej osobie sprawiali kłopoty i krzywdy. Nie mam jako wierny Kościoła prerogatyw, by darować winy Jego wrogom. Kuno przymknął powieki i siedział z podniesionym czołem, jakby rozkoszując się tym, że i obie księżne i tak znamienici rycerzezanoszą do niego prośby. Nagle zmienił się w mgnieniu oka, spuscił głowę, skrzyżował ręce na piersiach, z dumnego stał się pokorny i ozwał się przyciszonym, łagodnym głosem: — Chrystus, Zbawiciel nasz, przebaczył łotrowi na krzyżu i nieprzyjaciołom swoim… — Prawy to rycerz mówi! — ozwał się biskup Wysz. — …Jakżebym ja nie miał przebaczyć — ciągnął dalej Kuno — którym jest nie tylko chrześcijaninem, ale i zakonnikiem? Przeto przebaczam mu z duszy serca jako Chrystusowy sługa i zakonnik! — Sława mu! — huknął Powała z Taczewa. — Sława! — powtórzyli inni. — Ale — rzekł Krzyżak — jestem tu posłem między wami i noszę w sobie majestat całego Zakonu, który jest Chrystusowym Zakonem. Kto więc mnie jako posła ukrzywdził, ukrzywdził Zakon, a kto obraził Zakon — obraził samego Chrystusa, i takiej krzywdy ja wobec Boga i ludzi darować me mogę — jeśli zaś prawo wasze ją daruje, niech się dowiedzą o tym wszyscy panowie chrześcijańscy. Po tych słowach zapadło głuche milczenie./Henryk Sienkiewicz "Krzyżacy"/
_________________ http://chomikuj.pl/LittoStrumienski/Genesis+-+propozycja+nowej+interpretacji,3484705218.pdf
|
| Śr sie 21, 2013 20:00 |
|
 |
|
JedenPost
|
Tak bardziej do tematu - gdyby ktoś miał opierac sie tylko na postach Endeka, miałby ułatwione zadanie: od razu wiedziałby której religii nie wybierac, oceniając po owocach, tj. wrogości i pogardzie dla innych.
_________________ Lubię Starego czasem, to też sprawia że się wystrzegam otwartej z nim wojny Przecież to piękne, gdy Pan tak dostojny Tak z samym diabłem po ludzku rozmawia.
|
| Cz sie 22, 2013 9:00 |
|
 |
|
Italiano
|
Przecież tak jak napisałem, to było z góry zaplanowane, miało się tak zdarzyć i koniec kropka. Bóg tak chciał, oni nie mieli wg mnie szans na inne wyjście. Dodatkowo Jezus powiedział "Będziesz miłował swego bliźniego jak siebie samego". Bez tych wydarzeń nie byłoby zbawienia...
_________________ Nie mógłbym i nie chciałbym odejść od Jezusa. Nigdy nawet o tym nie pomyślałem. Jezus to całe moje życie, to dzięki niemu jestem tu gdzie jestem.
Nie jestem katolikiem, jestem CHRZEŚCIJANINEM.
|
| Cz sie 22, 2013 9:16 |
|
 |
|
Endek
|
Kael napisał(a): No tak, ks Wujek to, ks XY tamto. Dlatego wlasnie pisze, ze taka trucizne przez lata saczono w Kosciele.
Widzę, że z Kościołem masz tyle wspólnego, co koń z konikiem polnym.
|
| Cz sie 22, 2013 9:49 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
Jezeli ktos uwaza, ze ksiadz XY jest nieomylny, tylko dlatego ze jest ksiedzem, obojetnie jakie poglady glosi, to powinien zaczac od podstaw wiary. Naprawde przypowiesc o bracie syna marnotrawnego pasuje do ciebie jak ulal.
|
| Cz sie 22, 2013 9:51 |
|
 |
|
Endek
|
Italiano napisał(a): Dodatkowo Jezus powiedział "Będziesz miłował swego bliźniego jak siebie samego". Bez tych wydarzeń nie byłoby zbawienia... Kto miłuje bliźniego, nie pozwala go krzywdzić wrogom? Inaczej, miłość bliźniego w wykonaniu Kael i jej podobnych, byłaby pustosłowiem.
|
| Cz sie 22, 2013 9:54 |
|
 |
|
Endek
|
Kael napisał(a): Jezeli ktos uwaza, ze ksiadz XY jest nieomylny, tylko dlatego ze jest ksiedzem, obojetnie jakie poglady glosi, to powinien zaczac od podstaw wiary. Naprawde przypowiesc o bracie syna marnotrawnego pasuje do ciebie jak ulal. Z Pisma wybierasz co Ci pasuje i z nauk KK też. Jest to czystej wody talmudyzm, modernizm i faryzeizm.
|
| Cz sie 22, 2013 9:57 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
Endek napisał(a): Alus napisał(a): Nie jesteś zdolny, bo żyjesz w jakimś niepojętym matrixie, ignorując ewangeliczny nakaz Jezusa miłości nieprzyjaciół. Nie usiłuję Cię obrażać, ale szczerze współczuję, bo nienawiść najbardziej niszczy nienawidzącego Wrogów, to ja mogę miłować osobistych, którzy tylko by mojej osobie sprawiali kłopoty i krzywdy. Nie mam jako wierny Kościoła prerogatyw, by darować winy Jego wrogom. Poza tym, zauważam pewną stalą prawidłowość u liberalnych neokatolików, że miłują wrogów Kościoła a już sam Kościół niekoniecznie. Jezus nie dzielił nieprzyjaciół na "osobistych" i "nieosobistych". Uważam, że bliżej Chrystusowej nauki są, jak to nazywasz, neokatolicy, którzy szanują każdego człowieka niż zagorzali katolicy tradycjonaliści pogardzający innymi. Kto miłuje bliźniego przede wszystkim go szanuje, niezależnie od jego wyznania lub braku jakiegokolwiek wyznania.
|
| Cz sie 22, 2013 10:13 |
|
 |
|
Endek
|
Miłość wrogów do perfekcji opanował judasz, który po osiągnięciu klasy mistrzowskiej, sprzedał Chrystusa Pana Sanhedrynowi.
|
| Cz sie 22, 2013 10:21 |
|
|
|