Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pn sie 11, 2025 21:33

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 582 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18 ... 39  Następna strona
 Koniec religii w szkołach? 
Autor Wiadomość

Post Re: Koniec religii w szkołach?
Przedmiot religioznawstwo jest absurdem. Pójdźmy dalej i dodajmy filozofię, wiedzę o tańcu, wiedzę o grach komputerowych, lingwistykę, socjologię, psychologię, medioznawstwo, wiedzę o starożytnym Rzymie :D Można? Oczywiście. Tylko po co wydzielać zagadnienia jako osobne przedmioty?

Lekcji religii jest stanowczo za dużo. Katechezy nie nawrócą niewierzących. Tak samo katolik nie przestanie wierzyć po usunięciu religii. Odzyskane 2 godziny w tygodniu można przeznaczyć na nauki ścisłe, np. matematykę. W podstawówce i gimnazjum trwają przygotowania do sakramentów. Co z tego, jeśli parafie i tak organizują obowiązkowe spotkania i organizują egzaminy?

Śr sie 21, 2013 23:31

[quote="humalog"]kropeczko

Mylisz się. Nauka religii w salkach katechetycznych za moich czasów odbywała się w godzinach popołudniowych, a więc wtedy gdy conajmniej jedno z rodziców było w domu. Jakoś nigdy wtedy nie zachodził problem zaprowadzenia małego dziecka na religię.
Owszem, teraz czasy się zmieniły i rodzice coraz mniej mają czasu dla dziecka. Jednak to jest smutne i bardzo złe. Taka popołudniowa "wyprawa" na religię z mamą lub tatą za rękę jest naprawdę wspaniałym przeżyciem dla malucha...a jak do tego dojdzie jakaś niespodzianka w postaci lodów lub wygłupów na placu zabaw lub śniegu...to już dla dzieciaka jest cuuuudne przeżycie.

quote]
Taaak doprawdy było cudownie :| 2 km do szkoły na piechotę 2 zpowrotem . W pośpiechu połknięty obiad i 3 km w drugą stronę na religię. Do tego koszty utrzymania , ogrzewania światło. Przeciwnicy nauczania religii w szkole to chyba bardzo młodzi ludzie i bardzo krótkowzroczni :cisza:

Cz sie 22, 2013 13:09

Msz racje kropeczko. Moze w szkole nie ma tej "niepowtarzalnej atmosfery", ale dziecko jest bezpieczne i uczy sie w higienicznych warunkach.
Jesli samorzad nie ma pieniedzy, to zaczelabym od przeniesienia do kosciola religii w szkole ponadgimnazjalnej. To s ajuz nie dzieci, ale mlodziez, moga do salki sami dotrzec.

Pt sie 30, 2013 16:15

gkre napisał(a):
Msz racje kropeczko. Moze w szkole nie ma tej "niepowtarzalnej atmosfery", ale dziecko jest bezpieczne i uczy sie w higienicznych warunkach.
Jesli samorzad nie ma pieniedzy, to zaczelabym od przeniesienia do kosciola religii w szkole ponadgimnazjalnej. To s ajuz nie dzieci, ale mlodziez, moga do salki sami dotrzec.

Jest to jakiś pomysł. Rzecz w tym, że lata jakieś już mają, ale co do rozumu- oj z tym bywa różnie :roll: Mogą dotrzeć do salki, ale np w klubie, pizzeri itp. Proszę mi wierzyć: na tzw "choinkach" w okresie karnawału rodzice i nauczyciele obserwują gimnazjalistów niemniej uważnie niż to miało miejsce w szkole podstawowej, chociaż z zupełnie innego powodu.... Pamiętać należy, że ustawowo wciąż są niepełnoletni. W szkole ponadgimnazjalnej dopiero w trzeciej klasie mają 18 lat W razie wypadku odpowiedzialność ponosi opiekun -czyli katecheta. W salce jest sam , w szkole inni nauczyciele pomagają mu zapewnić młodzieży bezpieczeństwo

Wt wrz 03, 2013 10:35

Prymas: Katecheza powinna być obowiązkowa.

http://wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/ ... bedna.html

Państwo dało palec, Kościół capnął całą rękę, a teraz chce jeszcze więcej. Ciekawe kiedy ta opinia prymasa (i nie tylko) stanie się formalnym żądaniem Kościoła???
A dlaczego Kościół podnosi ten temat? Moim zdaniem dlatego, że coraz mniej uczniów uczęszcza na religię. Nie znam statystyk ogólnokrajowych, ale widzę jak to jest w mojej szkole, odkąd wprowadzono etykę. Z roku na rok coraz więcej uczniów chodzi na etykę, a coraz mniej na religię. W tym roku w mojej klasie na etykę uczęszcza 40% uczniów. No i Kościół to widzi i zaczyna przebąkiwać o przymusie.... żałosne

Pt wrz 06, 2013 7:55

No, niewąski tupet sobie ks. Prymas wyhodował :D

Ale po prawdzie - co z tego? Jakby nie patrzeć ma prawo takie refleksje mieć i się nimi dzielić, ważne że w praktyce nic z tego nie wyniknie.

Tak z samym diabłem po ludzku rozmawia.

Pt wrz 06, 2013 8:00

Wyniknie albo i nie. Religia miała być opłacana przez Kościoły, na pierwszej lub ostatniej godzinie, a wszyscy wiemy co z tego wynikło. Niemniej sądzę że:
1. Rząd nawet nie będzie chciał dyskutować na ten temat z Kościołem
2. Gdyby jednak jakimś cudem zajęcia z jedynie słusznej religii stały się obowiązkowe, to spotkałyby się z masowym oporem społecznym.

Pt wrz 06, 2013 8:06
Aż 40% wybrało w klasie Twojego syna etykę, hmm, ciekawe. Cóż, w necie nie podaje się prywatnych danych, ale może jest jakaś inna szkoła podstawowa, którą mógłbyś wskazać, a w której ten wybór rozkłada się podobnie, w końcu jak ma być "masowy opór" to takich szkół muszą być po prostu całe tysiące.

Pt wrz 06, 2013 8:11
@Jajko, mamy wolnosc slowa? Mamy. Mozesz wygadywac co myslisz, np ze nauka religii to nauka zabobonu? Mozesz.
To i innym pozwol mowic, co mysla.
Ani twoja prywatna opinia o tym, czym jest religia katolicka nie wplynie na przekonania innych ludzi, ani opinia ks prymasa nie zmieni rzeczywistosci.
A pomarzyc kazdemu wolno, czyz nie?

Pt wrz 06, 2013 8:15

Mariel:
Jak już pisałem, nie mam danych statystycznych z całego kraju, a i w mojej szkole moja klasa jest chyba przodująca w tym względzie. Wszak w klasach przedkomunijnych frekwencja jest znacznie wyższa, a spada wraz z wiekiem uczniów. Niemniej w całej szkole jest coraz więcej chętnych z roku na rok, bo kiedyś zbierano chętnych z 6 klas, aby utworzyć grupkę na etykę, a teraz łączy się 2-3 klasy. Stąd szacuję, że w ciągu kilku lat odkąd wprowadziliśmy etykę, zainteresowanie nią wzrosło niemal dwukrotnie. Kiedyś gdzieś tam na forum pisałem jaki odsetek uczniów chodził na etykę w szkole na samym początku, ale już nie pamiętam. No a to jest szkoła podstawowa. W gimnazjach, a zwłaszcza w liceach zainteresowanie "tymi sprawami" jest znacznie niższe. W miastach, oczywiście, bo zabobonna i zaściankowa wieś rządzi się nieco innymi prawami.

Kael:
Ja tam prymasowi nie bronię przecież. Niech sobie marzy. Ja tylko spekuluję co by było, gdyby...

Pt wrz 06, 2013 8:19
@Jajko, ale po co zaraz dane statystyczne...

No chociaż ze dwie, trzy szkoły podstawowe w Polsce, w których 40 proc. dzieci chodzi na etykę, a nie na religię... Da radę znaleźć, czy nie?

Pt wrz 06, 2013 8:22

Ja nie napisałem, że w mojej szkole na etykę chodzi 40% uczniów, ale w mojej klasie. A to różnica. Myślę, że w skali szkoły to jest 15-20%.

I nie mam danych z innych szkół, raczej mi chyba takich danych nie podadzą...choć gdybym powiedział, że dzwonię z prasy to może...

Pt wrz 06, 2013 8:32
No to mogłaby być nawet inna klasa z innej szkoły...Ale widzę przeszkody zaczynają się mnożyć ;)

To nie masz danych z innych szkół, ale wiesz że opór (przy wprowadzaniu rel. obowiązkowej) byłby masowy? :D

Pt wrz 06, 2013 8:36

Sądząc po komentarzach pod umieszczanymi w internecie artykułami nt. religii w szkołach - tak.

Tak z samym diabłem po ludzku rozmawia.

Pt wrz 06, 2013 9:08

Mariel, chcesz powiedzieć, że moja szkoła jest jakoś wybitnie ateistyczna?? Może i tak jest, nie wiem.
Ale skoro nie ma przeszkód, to może sama zadzwonisz i się dowiesz?
Swoją drogą zapytam sąsiada, może on wie ile dzieci w klasie jego syna (wcześniejszej) chodzi na religię, a ile na etykę. Tylko, że to będzie ta sama szkoła. Dodam, że szkoła w której kilka lat temu, zanim wprowadziliśmy etykę, na religię chodziło 99% uczniów.

Pt wrz 06, 2013 9:17
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 582 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18 ... 39  Następna strona