Dyskurs o rzeczy postrzeganiu (wydzielony)
| Autor |
Wiadomość |
|
Lurker
|
 Re: Dyskurs o rzeczy postrzeganiu (wydzielony)
Gorgiasz napisał(a): Dopiero akt obserwacji czyli pomiaru dokonanego przez człowieka determinuje pęd i położenie cząstki elementarnej czyli inaczej mówiąc określa jej status. A te cząstki tworzą/składają się na postrzeganą rzeczywistość. Właśnie nie; to jest nadinterpretacja. Człowiek nie ma tutaj nic do rzeczy, pęd i położenie cząstki determinuje martwy układ pomiarowy. Wyobraź sobie, że fizyk ustawia eksperyment kwantowy w piątek, po czym wychodzi do domu; czy w związku z tym staus cząstek łapanych cały weekend przez aparaturę ustali się dopiero w poniedziałek? Gorgiasz napisał(a): Czy można sfałszować subiektywną wiarę u jej źródła, czyli u postrzegającego w ramach jakiegoś eksperymentu, niechby i myślowego? Chodzi mi o to, że jeśli zachodzi równocześnie fałszowanie i wiedzy, i wyników działań podejmowanych na podstawie tej wiedzy, czyli informacji płynącej i ze świata, i do świata, dla postrzegającego nie ma to żadnego znaczenia, jak długo oba fałszerstwa są ze sobą spójne. Jeśli zaś przestaną być spójne, będzie dało się nie tyle "złapać za rękę" "fałszerza", co na podstawie "jego" "błędów" wnioskować o rzeczywistości samej w sobie.
_________________ In my spirit lies my faith Stronger than love and with me it will be For always. Orkiestra!
|
| Cz lis 28, 2013 14:44 |
|
|
|
 |
|
Gorgiasz
|
Ad. JedenPostCytuj: To, że akt obserwacji zaburza dany stan, nie oznacza, że on nie miał miejsca. No tak jakoś wynika, że nie miał miejsca. Przynajmniej w mikroskali, bo np. stół którego jedną ze składowych cząstek elementarnych rozważamy (załóżmy) - stał jak stoi. Logika arystotelejska zawodzi. Cytuj: to rzeczywistośc w skali makro wygląda jak wygląda dzieki tym stanom właśnie. Tak wychodzi. Problem polega na tym, że wszystko pięknie wygląda w mikroskali, a w makro już nie. I jak na razie nikt nie wie dlaczego - a teoretycznie powinno, zwłaszcza, że nie sposób ustalić gdzie przebiega między nimi granica.
_________________ http://chomikuj.pl/LittoStrumienski/Genesis+-+propozycja+nowej+interpretacji,3484705218.pdf
|
| Cz lis 28, 2013 15:20 |
|
 |
|
Gorgiasz
|
Ad. Lurker.Cytuj: czy w związku z tym staus cząstek łapanych cały weekend przez aparaturę ustali się dopiero w poniedziałek? Tak. To naprawdę nie ja wymyśliłem tę teorię  i przedstawiając ją też usiłuję jak najlepiej to pojąć. Któryś ze znaczących fizyków powiedział, że jeśli ktoś twierdzi, iż rozumie teorię kwantów - to kłamie. Cytuj: Jeśli zaś przestaną być spójne, będzie dało się nie tyle "złapać za rękę" "fałszerza", co na podstawie "jego" "błędów" wnioskować o rzeczywistości samej w sobie. To prawda. Ale przy tego typu rozważaniach nie zakłada się raczej świadomego fałszerstwa (przynajmniej na początku), bo w ten sposób (znając ludzką inwencję) można by wszystko zafałszować, stworzyć różne iluzje, pułapki itd. - i kręcilibyśmy się wokół własnego ogona.
_________________ http://chomikuj.pl/LittoStrumienski/Genesis+-+propozycja+nowej+interpretacji,3484705218.pdf
|
| Cz lis 28, 2013 15:28 |
|
|
|
 |
|
Lurker
|
Gorgiasz napisał(a): Tak. To naprawdę nie ja wymyśliłem tę teorię  i przedstawiając ją też usiłuję jak najlepiej to pojąć. A jeśli w sobotę w tarcze mierników spojrzy mysz, kompletnie nic z tego nie rozumiejąc? Gorgiasz napisał(a): Któryś ze znaczących fizyków powiedział, że jeśli ktoś twierdzi, iż rozumie teorię kwantów - to kłamie. Ale to jest zagubienie "poziom głębiej". Chodzi o to, że mechanika kwantowa u podstaw operuje pojęciami matematycznymi, które nie dają się przypasować do żadnej zdroworozsądkowej intuicji. Sam proces kolapsu podczas pomiaru kwantowego jest dosyć prosty. Niezrozumiałe jest, co właściwie kolapsuje.
_________________ In my spirit lies my faith Stronger than love and with me it will be For always. Orkiestra!
|
| Cz lis 28, 2013 15:36 |
|
 |
|
Gorgiasz
|
Ad. Lurker.Cytuj: A jeśli w sobotę w tarcze mierników spojrzy mysz, kompletnie nic z tego nie rozumiejąc? Nie wiem. Co prawda możemy się ratować Teorią Multiświata.
|
| Cz lis 28, 2013 15:47 |
|
|
|
 |
|
JedenPost
|
Gorgiasz napisał(a): Ad. JedenPostCytuj: To, że akt obserwacji zaburza dany stan, nie oznacza, że on nie miał miejsca. Jeśli macając w nocy za szklanką wody potrącisz ją i wylejesz, to wnioskujesz, że stan "woda w szklance" nie miał miejsca?
_________________ Lubię Starego czasem, to też sprawia że się wystrzegam otwartej z nim wojny Przecież to piękne, gdy Pan tak dostojny Tak z samym diabłem po ludzku rozmawia.
|
| Cz lis 28, 2013 15:52 |
|
 |
|
Gorgiasz
|
JedenPost napisał(a): Gorgiasz napisał(a): Ad. JedenPostCytuj: To, że akt obserwacji zaburza dany stan, nie oznacza, że on nie miał miejsca. Jeśli macając w nocy za szklanką wody potrącisz ją i wylejesz, to wnioskujesz, że stan "woda w szklance" nie miał miejsca? Nie zrozumieliśmy się; przecież napisałem jak to wygląda w makroskali.
|
| Cz lis 28, 2013 16:05 |
|
 |
|
JedenPost
|
Ale jaka tak naprawde jest różnica w skali mikro, poza problemami wynikającymi z niezgrabności naszych narzedzi poznawczych?
_________________ Lubię Starego czasem, to też sprawia że się wystrzegam otwartej z nim wojny Przecież to piękne, gdy Pan tak dostojny Tak z samym diabłem po ludzku rozmawia.
|
| Cz lis 28, 2013 16:15 |
|
 |
|
Gorgiasz
|
JedenPost napisał(a): Ale jaka tak naprawde jest różnica w skali mikro, poza problemami wynikającymi z niezgrabności naszych narzedzi poznawczych? No właśnie to jest chyba główny problem tej teorii, zasadniczy i potworny wręcz dysonans między skalą mikro i makro. I nie ma na to wyjaśnienia. Ale w nauce jest przecież więcej takich niejasnych i niezrozumiałych sytuacji. Np: jeśli równania Minkowskiego (na których opiera się Teoria Względności) są prawdziwe, to czas powinien być postrzegany przez człowieka tak samo jak przestrzeń; tzn powinno się widzieć przeszłość i przyszłość czyli wydarzenia minione i nadchodzące, tak jak różne kierunki w przestrzeni (w układzie współrzędnych x,y,z); przynajmniej tak wynika z równań (ściślej o wynikające z nich równania transformacji Lorentza - ale dokładnie nie pamiętam; dawno o tym czytałem), które są identyczne dla przestrzeni i czasu. A nie widać. 
|
| Cz lis 28, 2013 16:33 |
|
 |
|
Lurker
|
JedenPost napisał(a): Ale jaka tak naprawde jest różnica w skali mikro, poza problemami wynikającymi z niezgrabności naszych narzedzi poznawczych? Taka, że fortepiany nie interferują, kowadła nie tunelują, a ich cząstkom się zdarza. Niedoskonałość narzędzi to jedna sprawa; inną jest to, że eksperymenty dają paradoksalne wyniki, jakie w skali makro czy nawet mezo w ogóle się nie zdarzają. Ponieważ zaś wyewoluowaliśmy do życia w skali mezo, brakuje nam intuicji do zrozumienia tego, co "tam" się właściwie wyprawia. Gorgiasz napisał(a): Np: jeśli równania Minkowskiego (na których opiera się Teoria Względności) są prawdziwe, to czas powinien być postrzegany przez człowieka tak samo jak przestrzeń Przecież Minkowski wprowadził czas urojony, w przeciwieństwie do rzeczywistych wymiarów przestrzennych. To nie załatwia sprawy?
|
| Cz lis 28, 2013 16:59 |
|
 |
|
Gorgiasz
|
Ad.LurkerCytuj: Przecież Minkowski wprowadził czas urojony, w przeciwieństwie do rzeczywistych wymiarów przestrzennych. To nie załatwia sprawy? Nie potrafię odpowiedzieć. Piszę o czym czytałem (i to dawno), nie wnikałem w szczegóły matematyczne, ale prawdę mówiąc, nie przypominam sobie tam czasu urojonego (co nie znaczy, że go nie było). 
|
| Cz lis 28, 2013 17:58 |
|
 |
|
JedenPost
|
Lurker napisał(a): Taka, że fortepiany nie interferują, kowadła nie tunelują Zależy co zaaplikuje sobie obserwator 
|
| Pt lis 29, 2013 8:32 |
|
 |
|
Johnny99
|
Lurker napisał(a): czy w związku z tym staus cząstek łapanych cały weekend przez aparaturę ustali się dopiero w poniedziałek? A co to znaczy "się ustali"?
_________________ I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)
|
| N gru 01, 2013 16:36 |
|
 |
|
Lurker
|
To: Gorgiasz napisał(a): Dopiero akt obserwacji czyli pomiaru dokonanego przez człowieka determinuje pęd i położenie cząstki elementarnej czyli inaczej mówiąc określa jej status.
|
| Wt gru 03, 2013 10:56 |
|
 |
|
Johnny99
|
Tzn. przez "ustali się" rozumiesz "zdeterminuje się pęd i położenie"? Co przez to rozumiesz? Co to znaczy, że jakieś "pęd i położenie" się "zdeterminują"? Tzn. co zrobią?
_________________ I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)
|
| Wt gru 03, 2013 14:36 |
|
|
|