|
|
|
|
|
|
Dyskurs o rzeczy postrzeganiu (wydzielony)
| Autor |
Wiadomość |
|
Lurker
|
 Re: Dyskurs o rzeczy postrzeganiu (wydzielony)
Gorgiasz tak to rozumie, pytaj więc jego. Ja sam mam zbyt małe pojęcie o równaniach kwantówki, żeby się wypowiadać. Coś tam w pop-sci czytałem, ale wiem też, że pop-sci w przypadku interpretacji kwantówki wodzi po manowcach.
Zresztą Gorgiasz coś zamotał, bo zasada nieoznaczoności własnie zabrania równoczesnego "zdeterminowania" (na moje po prostu określenia dokładnej wartości) akurat pędu i położenia.
_________________ In my spirit lies my faith Stronger than love and with me it will be For always. Orkiestra!
|
| Wt gru 03, 2013 14:47 |
|
|
|
 |
|
Johnny99
|
No więc właśnie to "określenie" (dokładne czy nie) będzie miało miejsce dopiero po tych kilku dniach. W tym jednak przypadku, jak mi się wydaje, "wyłazi" właśnie to, o czym w tym wątku była mowa - nie tylko coś nie jest określone przez nikogo, ale także nie jest w ogóle w jakikolwiek "obiektywny" sposób określone.
_________________ I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)
|
| Wt gru 03, 2013 14:53 |
|
 |
|
Lurker
|
Zatem Twoim zdaniem złamanie nierówności Bella znosi realizm lokalny hurtem, czy bronisz lokalności kosztem realizmu?
_________________ In my spirit lies my faith Stronger than love and with me it will be For always. Orkiestra!
|
| Wt gru 03, 2013 15:05 |
|
|
|
|
|