Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Śr lis 12, 2025 17:18

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 122 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9  Następna strona
 Łaska wiary 
Autor Wiadomość

Post Re: Łaska wiary
olijula napisał(a):
Nie wystarczy przyjmować.

Ciekawe co by powiedzieli ci którzy tak mocno obstają przy nauczaniu Kościoła, gdyby nagle papież uznał związki homoseksualne albo dopuścił aborcję? Dalej by tak obstawali za Kościołem?
Bo kościół wiele rzeczy ustala sobie po swojemu i w wielu kwestiach zmienia zdanie.
A Słowo Boże jest niezmienne. Czyli kto ma rację? Bóg czy Kościół?
Dlatego nie do końca chcę się sugerować biskupami, papieżem i Kościołem. W niektórych kwestiach po prostu nie interesuje mnie stanowisko Kościoła i sugeruję się tym co Chciał przekazać Chrystus.
Bóg każdego dnia pokazuje nam ścieżkę którą mamy podążać i do tego nie potrzebny jest Kościół.
Wystarczy, że jesteś Ty i Bóg którego słowo słyszysz w swoim sercu. Ale nie ważne. Każdy niech myśli jak chce. To jest właśnie wolna wola, którą dał nam Bóg.

Ja chcę powiedzieć, że łaska takiej prawdziwej wiary to coś bezcennego, bo co innego jest wiedza a co innego wiara. Wiele ludzi bardziej wie, że Bóg istnieje niż Go czuje. I moim zdaniem nieliczni czują go realnie w swoim życiu(a szkoda). Tego nie da się z niczym porównać i chciałam w związku ze zbliżającymi się Świętami życzyć ze szczerego serca takiej łaski i aby Bóg dotknął waszych serc :-)

Dziekuje Bogu kazdego dnia ze dotknal mnie swoja miloscia, ze wypelnil moje serce slowami Jezusa Chrystusa jest to najwiekszy skarb jaki mozna otrzymac za zycia na ziemi i za to jestem Bogu tak bardzo wdzieczny.

Masz racje tego nie da sie z niczym porownac, w porownaniu kiedy slysze te zimne i sztuczne kazania w kosciele pelne nienawisci do przeciwnikow politycznych, widze jak bardzo rozeszly sie drogi Jezusa Chrystusa z kosciolem katolickim.

Wszystkim tu obecnym zycze Blogoslawionych Swiat :)

So gru 21, 2013 10:39
olijula napisał(a):
Nie wystarczy przyjmować.

Oczywiście. Jednak ja pisałem o przyjmowaniu nauczania Kościoła, a nie o jego wypełnianiu. Dlatego wszelkie teksty, jakobym stwierdził, że je w 100% wypełniam i komentarze takiej wypowiedzi, to zwykłe insynuacje.

Cytuj:
Ciekawe co by powiedzieli ci którzy tak mocno obstają przy nauczaniu Kościoła, gdyby nagle papież uznał związki homoseksualne albo dopuścił aborcję?

Papież nie uzna czegoś takiego, bo było by to sprzeniewierzenie się Bogu. Możesz więc spokojnie zapomnieć o takich pytaniach.

Cytuj:
Dlatego nie do końca chcę się sugerować biskupami, papieżem i Kościołem. W niektórych kwestiach po prostu nie interesuje mnie stanowisko Kościoła i sugeruję się tym co Chciał przekazać Chrystus.

Czyli sam sobie jesteś papieżem. Problem w tym, że taka postawa jest... sprzeczna ze Słowem Bożym.

Cytuj:
Bóg każdego dnia pokazuje nam ścieżkę którą mamy podążać i do tego nie potrzebny jest Kościół.

To zgłoś Bogu zażalenie, że popełnił błąd ustanawiając na ziemi Kościół, aby ludzi prowadził do zbawienia. :-D

So gru 21, 2013 10:46

Nie do końca taki Kościół Bóg miał na myśli a to co papież ustanowi i kiedy to nikt nie wie bo już wiele zmian nastąpiło w Kościele.
Kiedyś było nie do pomyślenia, dziś jest już dozwolone....

Nie ja nie jestem papieżem tylko dzieckiem Bożym i miłuję przede wszystkim Jego.
A ci, którzy ślepo idą za człowiekiem(a papież jest tylko człowiekiem) mogą pobłądzić. Uważaj!

Zażalenia nie złożę, bo nie mam o nic żalu do Pana Boga. Mam w sobie trochę jeszcze pokory, szacunku i zaufania do niego. Oddałam w Jego ręce swoje życie i On mnie prowadzi.

Żal mogę mieć tylko do ludzi.

Ale zakończ już temat proszę bo po co ci ta dyskusja? Chcesz wyładować złe emocje? Szukasz jakiegokolwiek sposobu by się doczepić a tego nie naucza Jezus Chrystus.

Nie sądź byś nie był sądzony.
Ja życzę ci spokoju ducha i pozytywnych emocji i nie chcę się sprzeczać więc miej też w sobie trochę pokory i szacunku do czasu przedświątecznego. Nie musisz być sarkastyczny. Nie przybliży Cię to do Boga zapewniam Cię

So gru 21, 2013 10:55
olijula napisał(a):
Nie do końca taki Kościół Bóg miał na myśli (...)

Mam proste pytanie i proszę o odpowiedź:

Czy miałaś objawienie od Boga, w którym powiedział Ci, że "nie do końca taki Kościół miał na myśli"?

So gru 21, 2013 13:43
olijula napisał(a):
Wystarczy, że jesteś Ty i Bóg którego słowo słyszysz w swoim sercu. Ale nie ważne. Każdy niech myśli jak chce. To jest właśnie wolna wola, którą dał nam Bóg.

Ja chcę powiedzieć, że łaska takiej prawdziwej wiary to coś bezcennego, bo co innego jest wiedza a co innego wiara. Wiele ludzi bardziej wie, że Bóg istnieje niż Go czuje. I moim zdaniem nieliczni czują go realnie w swoim życiu(a szkoda). Tego nie da się z niczym porównać (...)
Jeśli wydaje Ci się, że prawdziwa wiara polega na odczuwaniu obecności Boga, to się mylisz. Uczucia są nietrwałe - dziś są, a jutro mogą całkowicie zniknąć. Nie należy ufać zbytnio swoim emocjom, bo prędzej czy później okażą się one zawodne. Wiara to akt woli - chęć (w znaczeniu "intencja", nie w znaczeniu "pociąg") bycia wiernym Panu Bogu bez względu na cokolwiek.

So gru 21, 2013 17:54

Tylko ta chęć jeest wtedy gdy da ją Bóg. Dziś może być, jutro nie być.

Co do mnie, nie daj Boże, bym się miał chlubić z czego innego, jak tylko z Krzyża Pana naszego Jezusa Chrystusa.Gal 6:14

So gru 21, 2013 17:58
@ Andy72

Możliwość podejmowania decyzji ma człowiek zawsze, nigdy jej nie traci. Emocje natomiast przychodzą samoistnie i odchodzą samoistnie.

So gru 21, 2013 19:00

Możliwość ma, ale może nie chcieć. RAz chce być wiernym Bogu a potem nie.

Co do mnie, nie daj Boże, bym się miał chlubić z czego innego, jak tylko z Krzyża Pana naszego Jezusa Chrystusa.Gal 6:14

So gru 21, 2013 19:02
Andy72 napisał(a):
Możliwość ma, ale może nie chcieć. RAz chce być wiernym Bogu a potem nie.

Łaska jest przez Chrystusa hojnie ludziom udzielana, potrzebna jest jednak wola współdziałania z tą łaską i tu jest już nasz ruch (bądź zaniechanie).

So gru 21, 2013 19:14

Ale pierwsza jest Łaska

So gru 21, 2013 19:15
Ale pierwsza jest łaska...Tylko ja się zawsze obawiam, aby przyjęcie tej nauki nie spowodowało jakiegoś ogólnego rozleniwienia...Skoro nie wierzę, to widocznie mi tej łaski nie udzielono ;)

So gru 21, 2013 19:16

Dlatego trzeba się modlić o łaskę wiary, nawet gdy ktoś jest ateistą, to mógłby się modlić "Boże, nie wiem czy jesteś, ale jeśli jesteś to daj mi łaske wiary"

So gru 21, 2013 19:17
Dobre podsumowanie, żeby tak który posłuchał ;)

So gru 21, 2013 19:20
Yarpen_Zirgin napisał(a):
olijula napisał(a):
Nie do końca taki Kościół Bóg miał na myśli (...)

Mam proste pytanie i proszę o odpowiedź:

Czy miałaś objawienie od Boga, w którym powiedział Ci, że "nie do końca taki Kościół miał na myśli"?

Skąd masz pewność że wszystko co dzieje się w Kościele podoba się Bogu?

N gru 22, 2013 17:23
Ależ ja wiem, że nie wszystko się Bogu podoba. Nie podoba się na przykład to, że chrześcijanie grzeszą. Nie podoba się to, że pojawiają się odstępstwa od prawidłowej wiary. Nie podoba się to, że ludzie lekceważą to, co przekazał.
Jednak moje pytanie dotyczy zupełnie innej kwestii.

N gru 22, 2013 18:24
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 122 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9  Następna strona