Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Śr lis 12, 2025 14:00

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 219 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11 ... 15  Następna strona
 Dlaczego Islam jest gorszy od chrześcijaństwa i inne... 
Autor Wiadomość
Post Re: Dlaczego Islam jest gorszy od chrześcijaństwa i inne...
ogon__ napisał(a):
Oczywiście, że są różnice, ale akurat nie w tym, że Allah w Koranie jest zmienny i raz każe niewiernym ucinać łby, a innym razem miłować jak braci, czasem jest za, a nawet przeciw, zaś w Biblii zawsze postępuje tak samo. Tu akurat jest nie ma różnicy, lecz podobieństwo. Chociaż to jest trochę dziwne, zważywszy, że Biblia powstawała przez parę tysięcy lat, a Koran zaledwie przez kilkanaście. Może po prostu Bóg tak ma, co tyleż świadczy za Bogiem, co przeciw Niemu.

Jeśli przyjmujesz że Koran jest księgą objawienia a nie tylko wymysłem człowieka. Wiele przemawia za Biblią że to jest prawdziwa Księga, natomiast Koran jest spisany tylko poprzez wolę ludzką i te ludzkie akcenty są tam mocno widoczne.

Śr lut 12, 2014 7:02

ogon__ napisał(a):
Bardzo proszę o jakiś dowód na to, że przed Muhammadem w społeczeństwie arabskim panowała równość płci, monogamia, zakaz prostytucji i stosunków z małolatami.

Widzisz Pan Jezus zyl 600 lat przed Mahometem i On przyniosl rownosc wobec mezczyzn i kobiet. On umarl na krzyzu za mezczyzn i kobiety.
On mowil, ze oboje sa sobie rowni, a nawet, ze maz ma umierac za zone jak Chrystus za Kosciol. Tak mowi Biblia. Pan Jezus oferowal Siebie jako przyklad jak my mamy postepowac wobec innych, wobec bliznich - kochajac ich, nawetr naszych wrogow, umierajac dla siebie by sluzyc innym.
To bylo nowe prawo, nowe przymierze, prawo milosci.
Natomiast Mohamet przez islam wprowadzil wlasne nowe prawo, pozwolil mezczyznom miec do 4 zon a sam ich mial kilkanascie albo i wiecej.
Pomysl czy naprawde moze byc przyzwolenie na stosunek plciowy z 4 letnia dziewczynka? Bo wg koranu nie mozna ustalac wieku dziecka do poslubienia, wiec mozliwe jest poslubienie nawet mcznego dziecka.
Mohamet wprowadzil wlasne 'objawione' prawa, ktore calkowicie degradowaly kobiete do roli niewolnicy, pozwalajac na robienie z nia co tylko chce jej maz. Maz to pan i wladca absolutny i kazdy mogl spokojnie robic co tylko chcial bez wyrzutow sumienia, bo ma na to przyzwolenie od samego allaha.

Pt lut 14, 2014 12:52

ogon__ napisał(a):
Oczywiście, że są różnice, ale akurat nie w tym, że Allah w Koranie jest zmienny i raz każe niewiernym ucinać łby, a innym razem miłować jak braci, czasem jest za, a nawet przeciw, zaś w Biblii zawsze postępuje tak samo. Tu akurat jest nie ma różnicy, lecz podobieństwo. Chociaż to jest trochę dziwne, zważywszy, że Biblia powstawała przez parę tysięcy lat, a Koran zaledwie przez kilkanaście. Może po prostu Bóg tak ma, co tyleż świadczy za Bogiem, co przeciw Niemu.

To, ze islam jest tak zmienny i raz kaze ucinac łby jak piszesz a raz okazywac tolerancje, bo o milosci jak braci to raczej mowy nie moze byc, to dlatego, ze islam jest w stanie wojny z absolutnie kazdym krajem niemuzulmanskim. Rozny jest tylko etap tego dzihadu, gdyz w roznym kraju ilosc muzulmanow w stosounku do ilosci obywateli jest inna. I tak np. w Polsce - kraju malo przyjaznym i wygodnym dla muzulmanow - ze wzgledu na brak darmowych zasilkow dla nich i innych przywilejow - to oni sa w stanie dzihadu lagodnego czyli pokazuja nam tylko przyjazne oblicze, ale im bardziej sa liczni w jakims kraju tym wieksza skala oczekiwan, wymagan a potem wrecz żądan az do calkowitego podboju tego kraju.
Bóg Biblii to Bóg milosci zawsze. Tylko i wylacznie miloscia kierowal sie rowniez w ST, ale wiem, ze to jest trudne do zrozumienia dla nas teraz po tysiacach lat. Ale tak wlasnie jest. Byl jest i bedzie zawsze tylko miloscia. Jednak milosc nieraz musi objawic dyscypline, stanowczosc i dobro dla ogolu kosztem jednostki, bo czasem lepiej jest odciac jedna reke niz zeby caly organizm zżarl rak.
Jednak nikt sobie nie uswiadamia, ze jak ziemia liczy obecnie sobie ok. 6000lat to tylko przez 2000lat - czyli okres od nadania Prawa Mojzesza do smierci i zmartwychwstania Pana Jezusa obowiazywalo ludzi Prawo - tzw oko za oko i zab za zab. Zarowno przed tym okresem jak i po zmartwychwstaniu Jezusa bylo i panuje obecnie inne prawo - to Prawo Milosci.
To wszystko co sie dzialo - jesli by sie tylko wiedzialo dlaczego - kryje w sobie wielka madrosc i wielka objawia milosc Boga do nas ludzi.
Ale wiekszosc patrzy tylko na to co dzialo sie podczas tych 2000lat Prawa Mojzeszowego. A to nie jest pelen obraz. I na pewno krzywdzacy bez calosci obrazu i bez wiedzy dlaczego Bóg tak a nie inaczej postepowal w tym czasie wobec czlowieka.
Islam zostal wprowadzony jakies 800lat pozniej i co mial do zaoferowania? Smierc wobec innowiercow i podzial na rase panow i niewolnikow. W islamie nie ma zadnego przeslania, zadnego objawienia. Jest tylko nakaz calkowitego poddania sie warunkom narzuconym przez Mahometa za posrednikiem allaha.
O wolnej woli mowy byc nie moze. Ich czestym haslem na transparentach jest -PRECZ Z WOLNOSCIA..

Pt lut 14, 2014 13:33

equuleuss napisał(a):
ogon__ napisał(a):

Jeśli przyjmujesz że Koran jest księgą objawienia a nie tylko wymysłem człowieka. Wiele przemawia za Biblią że to jest prawdziwa Księga, natomiast Koran jest spisany tylko poprzez wolę ludzką i te ludzkie akcenty są tam mocno widoczne.

Mysle, ze ciekawe ale i smieszne jest to, ze allah otwarcie przyznaje w koranie, ze jest najwiekszym zwodzicielem... :D
Czyli wiadomo czego mozna sie po nim spodziewac..
http://wikiislam.net/wiki/Allah_the_Best_Deceiver
Maly wielki przyklad - gdy allah zwiodl szatana, bo zamiast Jezusa na krzyzu zawisl Judasz.. - przynajmniej wg koranu..
Co to znaczy dla chrzescijanstwa to tylko sami chrzescijanie wiedza.

Pt lut 14, 2014 13:42

majanovak napisał(a):
Bóg Biblii to Bóg milosci zawsze. Tylko i wylacznie miloscia kierowal sie rowniez w ST

Bzdura. Biblia wyraźnie mówi o tym, jak Bóg kieruje się gniewem lub uczuciem rozczarowania, z powodu którego np. zabił wszystkich ludzi na ziemi oprócz jednej rodziny, którą akurat lubił:
[Tylko] Noego Pan darzył życzliwością.

Tak z samym diabłem po ludzku rozmawia.

Pt lut 14, 2014 16:03
Magdalena_i napisał(a):
Powiedz mi, jaki jest sens i cel takiej rozmowy, jeżeli jeden człowiek widzi sztuczny kwiat a drugi człowiek widzi kwiat żywy?

Nie jest niczym złym rozmowa o tym. A problem pojawia się dopiero wtedy, kiedy jedna ze stron stara się narzucić drugiej swoje własne racje.

Magdalena_i napisał(a):
Wishpernight napisał(a):
Bo owa koncepcja Boga, jest tylko założeniem, i zapomniałeś dodać, że Ty w to wierzysz. Ale zamiast tego stwierdziłeś, że tak właśnie JEST. Tu właśnie tkwi problem. Ten aspekt jest największym złem. Tak powstaje iluzja.

A jak Ty ustosunkujesz do swojego stwierdzenia?
Czy Twoja koncepcja nie jest także tylko założeniem?

Oczywiście, że nie Magdalena_i, i z resztą nigdy nie twierdziłem, że Bóg istnieje, czy też, że nie istnieje. Jestem agnostykiem, i zrozumiałem, że przez absolutną transcendentność Boga, nigdy nie poznam prawdy za życia... o ile sam Bóg nie zdecyduje inaczej ;)
Do puki tego nie zrobi, dla mnie pozostanie tylko w sferze, ekhm... powiedzmy marzeń czy pragnień...

Magdalena_i napisał(a):
Wishpernight napisał(a):
Tak, wiem... słyszałem. Proszę jednak oszczędź mi reszty tej gadaniny. Niech On lepiej trzyma się ode mnie z daleka, z tą swoja sprawiedliwością. Mówię rzecz jasna w przenośni (On, znaczy Jahwe, Allah, czy jak go tam jeszcze zwą...) Ja po prostu nie uznaję żadnych "prawd" o żadnym Bogu, bo dla "świata empirycznego" On nie istnieje.

Jaką Prawdę uznajesz w takim razie?

Oczywiście mówiłem w przenośni. Mówiąc "niech On lepiej trzyma się ode mnie z daleka...", miałem na myśli raczej nakazy, zakazy i prawa KRK, jako "drogi" do Boga. Ta "droga" nie jest już dla mnie.

Prawda dla mnie jest jedna: Bóg jest w tej samej mierze prawdziwy, co nieprawdziwy, a to oznacza, że w tym świecie nie istnieje. Nie oznacza to, że przestane Go szukać, i starać się poznać.
Ale to że tego chcę, nie jest zasługą żadnej religii, tylko zwykłej ludzkiej ciekawości.

Magdalena_i napisał(a):
Wishpernight napisał(a):
Nie mam zamiaru "naruszać" religijnej woli wyboru, kogokolwiek... A jedynie "choć troszkę" rozproszyć iluzję, która przesłania człowiekowi prawdę.

Jaka Jest Prawda?

Jest taka, że coś co nie zostało udowodnione, nie może nosić określenia prawdy.
A zatem Bóg nie jest prawdą ! Jest hipotezą ! Dlatego każdy kto twierdzi, że Bóg jest prawdą... jest takim samym idiotą, jak każdy, kto twierdzi że Bóg na pewno nie istnieje.

Magdalena_i napisał(a):
Potrafisz żyć bez nadziei? - nie mówię tutaj o patrzeniu poprzez pryzmat Boga.

Oczywiście, że nie... w końcu jestem człowiekiem. Ale to że czegoś bardzo pragnę, nie oznacza że tak właśnie się stanie. Nadzieja potrafi zawieść w równej mierze, co spełnić nasze oczekiwania.

majanovak napisał(a):
Allah nie jest wcale bogiem, ale diabłem.

Dla Ciebie majanovak, tak jak dla muzułmanina jest nim Chrześcijaństwo czy Judaizm... Ekhm, znaczy się wszystko co nie nazywa się Islam.

majanovak napisał(a):
Rozumiem cie naprawdę, ale widzisz czasami trzeba odciąć palec by rak się nie rozprzestrzenił na cale ciało. A wtedy tak właśnie było, to taka sytuacja.

Mówisz, że WTEDY tak było... i trzeba było postąpić drastycznie.
Ale TERAZ muzułmanie uważają podobnie. Że też trzeba postąpić drastycznie.
Allah przestrzega muzułmanów: "że nawet jeśli wyda się Wam to straszne, okropne i przerażające... musicie to zrobić i nie pytać o nic. Nawet jeśli takie czyny okażą się przerażające". Coś w tym rodzaju.

Widzisz moja droga, ja nie bronię Islamu, bo absolutnie potępiam "czyny haniebne dokonywane wobec drugiego człowieka", ale stwierdzam, że muzułmanie nie robią niczego, czego Chrześcijanie by nie robili.
Dla Starotestamentowych wybitych plemion, Chrześcijanie byli takimi samymi "muzułmanami", jak Mahometanie dla Was... dziś. Byli Szatanem i diabłem.

equuleuss napisał(a):
Koran różni się od Biblii i to znacznie. To są rzeczywiście dwa różne światy.

Tak przyjacielu... w takim samym stopniu, jak Jahwe i Jezus.
Ale skoro tak uparcie twierdzicie, że to jeden i ten sam podmiot, ja twierdzę, że Allah i Jahwe również.

ogon__ napisał(a):
Oczywiście, że są różnice, ale akurat nie w tym, że Allah w Koranie jest zmienny i raz każe niewiernym ucinać łby, a innym razem miłować jak braci

Fajnie... a potop to co to było według Ciebie przyjacielu ?
A nakazanie przez Jahwe, wybijania plemion przez Izraelitów ?
Podpowiem Ci... to było właśnie zabijanie niewiernych ;)

majanovak napisał(a):
Bóg Biblii to Bóg miłości zawsze. Tylko i wyłącznie miłością kierował się również w ST

Oj Maju... jak możesz być aż tak zaślepiona.
Exitus acta probat ?

Ostatnio edytowano Pt lut 14, 2014 17:52 przez Anonim (konto usunięte), łącznie edytowano 1 raz

Pt lut 14, 2014 17:47

Whispernight napisał(a):

Dla Starotestamentowych wybitych plemion, Chrześcijanie byli takimi samymi "muzułmanami", jak Mahometanie dla Was... dziś. Byli Szatanem i diabłem.

Starotestamentowi chrześcijanie? :|

Pt lut 14, 2014 17:51
Hahahaha ! No to zabłysnąłem. Nie ma co.

Pt lut 14, 2014 17:54
Whispernight napisał(a):
Jest taka, że coś co nie zostało udowodnione, nie może nosić określenia prawdy.

Mhm. Dowód opiera się na jakichś przesłankach. Które jeśli nie zostały udowodnione, nie mogą być prawdziwe. Zatem dowodzimy przesłanek przesłanek. Przesłanek przesłanek przesłanek. I tak dalej...

...a potem otwieramy słownik i sprawdzamy pojęcie: "aksjomat".

Pt lut 14, 2014 17:57
Moderator

Whispernight napisał(a):
majanovak napisał(a):
Bóg Biblii to Bóg miłości zawsze. Tylko i wyłącznie miłością kierował się również w ST

Oj Maju... jak możesz być aż tak zaślepiona.
...
A nakazanie przez Jahwe, wybijania plemion przez Izraelitów ?

Tamte plemiona i tak walczyły.

Oczywiście Bóg mógłby Izraelitom zakazać zabijania bezwzględnie. Tylko problem jest taki, że wtedy nigdy byś się o tym nie dowiedział.

~ Pink Floyd, "Hey you"

Pt lut 14, 2014 18:04

Gdyby nie zakazał i tamtym drugim, owszem. Ale skoro mógł rzucać kamieniami walcząc po stronie Żydów, to mógłby przecież i ustanowić powszechny pokój, oświadczając jak Ziemia rozległa, że przygrzmoci pierwszemu, niezależnie do nacji, który poweźmie jakieś wojownicze podchody.

Pt lut 14, 2014 18:25
Rany boskie. Przecież spuścił potop. Pomogło?

Pt lut 14, 2014 19:11

Cytuj:
Tylko problem jest taki, że wtedy nigdy byś się o tym nie dowiedział.

Aaa..! To chodzilo o wiedze! Teraz juz wiem! Bardziej szczesliwym sie czuje. :)

Pt lut 14, 2014 19:15
JedenPost napisał(a):
Gdyby nie zakazał i tamtym drugim, owszem. Ale skoro mógł rzucać kamieniami walcząc po stronie Żydów, to mógłby przecież i ustanowić powszechny pokój, koświadczając jak Ziemia rozległa, że przygrzmoci pierwszemu, niezależnie do nacji, który poweźmie jakieś wojownicze podchody.

Innymi słowy, zaprowadzanie porządków mieczem jest iście ludzką umiejętnością. Jeśli chodzi o Boga, liczyłbym na nieco więcej finezji.
Jednak skoro uważacie, że inaczej się nie da, jak wybić przeciwników, to jakim prawem pretensje do muzułmanów?
Wy możecie, a oni nie?
Wasz Bóg mimo że "zabijał", jest dobry bo robił to z miłości? A ich Bóg jest zły, bo robi to z nienawiści?
Jak to jest?

Pt lut 14, 2014 19:52
Nie wiemy. Żaden z nas nie jest chrześcijaninem (no, chyba że JedenPost coś ukrywa). : )))

Pt lut 14, 2014 20:09
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 219 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11 ... 15  Następna strona