| Autor |
Wiadomość |
|
qrczak7
|
No, ale przez przypadki, tyle to i ja wiem 
_________________ Jestem człowiekiem i jedyne czego mogę być pewny, to świadomość mojego istnienia. Jakakolwiek teza wygłoszona ponadto staje się dogmatem. Nie bądźmy niczego pewni, bo stworzymy kolejną religię.
|
| Pn cze 06, 2005 22:47 |
|
|
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
|
| Pn cze 06, 2005 22:51 |
|
 |
|
Xenotym
|
qrczak7 napisał(a): No, ale przez przypadki, tyle to i ja wiem 
łe... z przypadkami to nie wiem
M. fora
D. forów .... a nie for (to grzech ortograficzny)
C. forom
D. fora
N. forami
M. forach
W. fora
|
| Pn cze 06, 2005 23:16 |
|
|
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
for -ra, -rze; -ry, -rów
(ze słownika PWN)
http://so.pwn.pl/slowo.php?begin=for
I znów rację miał Serafin  - a Wy piszecie coś nie na temat 
|
| Wt cze 07, 2005 0:02 |
|
 |
|
angua
|
forum n VI, lm M. ~ra, D. ~rów
http://sjp.pwn.pl/haslo.php?id=15459
Rozumiem, że problem jest w dopełniaczu liczby mnogiej. Słownik podaje jednak forów.

_________________ Czuwaj i módl się bezustannie, a czyń to dla Boga, dla ludzi i dla samego siebie. Nie ma piękniejszego zadania, które zostałoby człowiekowi dane do wypełnienia, niż kontemplacja. P. M. Delfieux
|
| Wt cze 07, 2005 0:10 |
|
|
|
 |
|
Xenotym
|
Problem w tym, że nie chodzi o "dać komuś fory / mieć u kogoś fory" tylko o "fora dyskusyjne"
Fora katolickie różnią się nieco od innych forów. Forom katolickim udało się zachęcić dyskutantów do głębszych refleksji. Surfując po internecie, często spotykam te fora i zawsze z tymi forami spędzam trochę czasu. Często też ze znajomymi o tych forach dyskutuję. I tak się zachwycam, że krzyczę "Fora katolickie... dzięki, że jesteście".
Mianownik kto? co? fora
Dopełniacz kogo? czego?(nie ma) forów
Celownik komu? czemu?(się przyglądam) forom
Biernik kogo? co?(widzę) fora
Narzędnik z kim? z czym?(idę) z forami
Miejscownik o kim? o czym?(myślę) o forach
Wołacz O! Fora
|
| Wt cze 07, 2005 18:26 |
|
 |
|
pedziwiatr
|
Xenotym, ja tez swojego czasu wyklocalam sie na tym forum z Serafinem o odmiane tego rzeczownika. Zawzielam sie wtedy i sprawdzilam i okazalo sie, ze to jednak Serafin podawal poprawna odmiane nie ja
I tak to wyglada:
Cytuj: Serafin Dołączył: 21 Maj 2003 Posty: 624 Skąd: Katowice Wysłany: Pią Kwi 30, 2004 19:56 Temat postu: -------------------------------------------------------------------------------- Odmiana "forum" w l.mn. M. fora D. for C. forom D. fora N. forami Mc. forach W. fora
Forom w dopelniaczu l. mn. odnosi sie jednak do frazy typu: Nie dawac mu forow 
_________________ Oto wyryłem cię na obu dłoniach. *** W swej wszechmocnej miłości BÓG ma zawsze przygotowane dla Ciebie wsparcie i pomoc na tyle, na ile tego potrzebujesz.
|
| Wt cze 07, 2005 20:46 |
|
 |
|
Xenotym
|
pedziwiatr napisał(a): Xenotym, ja tez swojego czasu wyklocalam sie na tym forum z Serafinem o odmiane tego rzeczownika. Zawzielam sie wtedy i sprawdzilam i okazalo sie, ze to jednak Serafin podawal poprawna odmiane nie ja I tak to wyglada: Forom w dopelniaczu l. mn. odnosi sie jednak do frazy typu: Nie dawac mu forow 
Serafin jest w błedzie... TO JA mam rację ...oto dowod
wyszukiwarka google wyszykiwana fraza:
"forów dyskusyjnych" liczba trafień 7800
"for dyskusyjnych" liczba trafień 957
Statystycznie wychodzi na moje.
Inny przykład
wyraz "pora" jako pora roku... w dopełniaczy l.m. mamy "por roku"
wyraz "pora" w sensie ciała porowatego - np. pumeks w dpoełniaczu mamy np.. "duża liczba porów"
Forum odmienia się tak jak akwarium czy liceum
Chociaż są też tacy, któzy twierdzą, że forum liczby mnogiej nie posiada... to byłoby bardzo niepraktyczne
|
| Wt cze 07, 2005 21:06 |
|
 |
|
Xenotym
|
Gdyby Forum pozbawić liczby mnogiej
Forum katolickie różnią się nieco od innych forum. Forum katolickim udało się zachęcić dyskutantów do głębszych refleksji. Surfując po internecie, często spotykam te forum i zawsze z tymi forum spędzam trochę czasu. Często też ze znajomymi o tych forum dyskutuję. I tak się zachwycam, że krzyczę "Forum katolickie... dzięki, że jesteście".
Przyznacie, że nieszczególnie to brzmi
|
| Wt cze 07, 2005 21:11 |
|
 |
|
pedziwiatr
|
W takim razie proponuje, by sprawe rozstrzygnal profesor Jan Miodek. Dla mnie on zawsze bedzie autorytem. Niestety, ja nie jestem w stanie sie z nim skontaktowac, ale dla Was mieszkajacych w Kraju nie powinno to byc trudne. Wiem, ze on chetnie odpowie i cieszy sie, kiedy moze sluzyc pomoca.  Moze, ze wzgledu na powszechnosc uzycia formy "forow" w D. lmn. w tej chwili juz obie formy sa poprawne?
_________________ Oto wyryłem cię na obu dłoniach. *** W swej wszechmocnej miłości BÓG ma zawsze przygotowane dla Ciebie wsparcie i pomoc na tyle, na ile tego potrzebujesz.
|
| Wt cze 07, 2005 23:05 |
|
 |
|
dowora
|
Kurde moderatorzy tutaj to najlepsze lole na swiecie!! Na innych forach posty obrazajace ludzi, Boga lub po prostu SPAM nie sa usuwane albo trwa to tyle ze juz kazdy zdazy je przeczytac. Tutaj chwilka i nie ma. Po prostu full wypas golden edition!!!! QL i brawo!!!! 
_________________ FAKFAKFAKFA (mowi kaczuszka)
|
| Śr cze 08, 2005 21:06 |
|
 |
|
Yamaha
|
dowora napisał(a): Kurde moderatorzy tutaj to najlepsze lole na swiecie!! Na innych forach posty obrazajace ludzi, Boga lub po prostu SPAM nie sa usuwane albo trwa to tyle ze juz kazdy zdazy je przeczytac. Tutaj chwilka i nie ma. Po prostu full wypas golden edition!!!! QL i brawo!!!! 
Też tak myslę
I love moderatore 
_________________ Jade jade na motorze....włosy mi rozwiewa wiatr :D.....
|
| Śr cze 08, 2005 21:07 |
|
|
|