Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest So lis 15, 2025 0:03

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 306 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13 ... 21  Następna strona
 Symetria wiary! 
Autor Wiadomość

Post Re: Symetria wiary!
Whispernight napisał(a):
majanovak napisał(a):
No cos ty Whispernight. Wezmy islam pod lupe - jak Biblia moze tracic w porownaniu z takim islamem?

Islam jest tylko dowodem na to, do czego może doprowadzić człowieka... religia. Przy czym, przypominam tylko, że przez cały czas mówisz o tej "złej", negatywnej stronie islamu. A przez to jesteś nieobiektywna. To jest inny świat Majanovak, a różnica często polega na tym, że do "dla nas" i w "naszym odczuciu" ci ludzie żyją w nieszczęściu. Przypominam również, że to od człowieka zależy, jak będzie traktował innych. Absolutna większość kobiet w islamie, kocha swoja religie tak samo, jak ty Majanovak... i są o tym święcie przekonane, bo uważają swojego Boga, Allaha i "jego" prawo za swój cel w życiu.

To nie tak. Islam kaze nienawidzic innowiercow, mozna ich zwodzic, klamac - wszystko byle tylko 'nawrocic' ich do allaha.
Zreszta allah sam o sobie mowi, ze jest zwodzicielem..
http://wikiislam.net/wiki/Allah_the_Best_Deceiver
Kobiety w islamie sa nieszczesliwe a nikt nie chce dobrowolnie byc nieszczesliwy wiec mowienie, ze one kochaja ta religie nie jest prawda.
W islamie maz moze gwalcic swoja zone, bic ja by zdyscypllinowac, a nawet zabic, wiele zabojstw jest w imie honoru nawet w krajach zachodnich. Kobieta nie ma absolutnie nic do powiedzenia, jest niewolnica, w dodatku w bogatszych rodzinach facet moze miec do 4 zon co dodatkowo powoduje wiele zla. Czesto mezczyzni wymieniaja swoje zony i one zostaja z niczym, bo przeciez nawet dzieci nie sa jej wlasnoscia. Ty chyba niewiele wiesz o islamie.
Jesli jakas kobieta zachwala islam to albo ze strachu, albo majac nadzieje, ze w ten sposob zasluzy sobie na niebo i chociaz tam bedzie szczesliwa.
Moze warto troche poczytac o nim?
http://apologetyka.com/swiatopoglad/isl ... zja/natura
Mahomet sam jest przykladem pedofila i dlatego islam to raj dla pedofilow, bo w islamie nie ma i nie bedzie wyznaczonego wieku w ktorym mozna wydac dziewczynke za maz. Mahomet poslubil 6latke, sa tez malzenstwa tymczasowe czyli np na czas seksu. Przykladem jest sam sam wielki Ayatollah Khomeini, ktory poslubil 4,5 latke by uprawiac z nia seks a potem sobie pojsc..

Whispernight napisał(a):
To o czym mówisz jest straszne, i nie mówię że tak nie jest. Ale to nie jest ogół, tylko pewien procent, który jest praktykowany wśród islamistów, i innych ruchów wahabickich.

Koniecznie, prosze, sobie przeczytaj ten artykul to moze cos sobie uswiadomisz czego na teraz nie chcesz zobaczyc.
http://www.racjonalista.pl/pdf.php/s,1393

Whispernight napisał(a):
Proszę Cię, abyś nie odebrała tego jako atak, ale uważam podobnie jeśli chodzi o Biblię.
Z tym, że dla Ciebie "krzywda" ludzi, którzy nie stoją po stronie Twojego Boga... nie jest krzywdą.
Bóg (Biblijny) jest ojcem całego świata i wszystkich ludzi, a nie tylko żydów. Wiec jeśli nakazał podbój innych narodów żydom, to o czym to świadczy? No świadczy to o tym, że mamy do czynienia z idiotyzmem! Gdyby Bóg był tym, za kogo go uważacie, to nie doszłoby do tego. Nie nakazałby wybijać żydom innych plemion, bo w tym momencie, kiedy "im" się nie objawił, i nakazał "ich" zgładzić... nie jest Bogiem, tylko oprawcą. A jest to oczywiste, że jeśli Bóg by istniał, to nie mógłby być kimś takim. Wniosek nasuwa się sam. Jahwe nie jest Bogiem, tylko urojeniem żydów... w moim mniemaniu, rzecz jasna.

Rozumiem, ze wybranie pewnego narodu i jego szczegolna ochrona przez Boga wydaje ci sie nie do przyjecia, ale widzisz z tego narodu mial przyjsc Zbawiciel. To, ze my czegos nie rozumiemy nie oznacza, ze Bóg nie ma prawa tego zrobic, lub nie ma racji, ale to tylko oznacza, ze na tym etapie nie jestesmy w stanie wszystkiego pojac naszym rozumem.

Whispernight napisał(a):
O tym, że Boga nie ma... Że nie istnieje.

Nie bardzo rozumiem, Budda ma byc dowodem na to, ze nie ma Boga?

Whispernight napisał(a):
Czyli to że czegoś podobnego oczekuję, oznacza, że "to coś" istnieję? Właśnie to jest istotą Waszej wiary, Wasze oczekiwania. Ja też Majanovak chciałbym tego Boga bardziej niż czegokolwiek innego! Ale niestety nie widzę Boga... żadnego Boga.

Nie widzisz Boga, bo nie probujesz Go znalezc. Mowisz, ze Go szukasz, ale tak naprawde tylko atakujesz i ignorujesz wszelkie rzeczy, ktore moga ci pokazac Jego istnienie.
Wiarygodnosc Biblii jest bardzo waznym czynnikiem, ktory moze ci pokazac, ze Bóg naprawde jest. Polecic moge tez rozne ksiazki do czytania, wspaniale swiadectwa, moze tez nauczania o Bogu. Materialow jest wiec wiele, ale tak naprawde czy ty chcesz sie z tym zapoznac? Bo mowiles, ze szukales wszedzie, ale gdzie szukales..?, bo ja nie widze tego Whispernight.

Whispernight napisał(a):
Źle to zabrzmiało, ale zdaję sobie sprawę, że nie tak to chciałaś ująć. Nieważne. Dla mnie ważne jest to, że tak właśnie odbieram ludzi wierzących.

Chcialam powiedziec, ze Bóg Jahve nie ma zadnej konkurencji. :D

Whispernight napisał(a):
Nie Majanovak... to nie jest dziwne. To ukazuje jedynie tą negatywną "materialistyczna" stronę człowieka, i jego strach przed śmiercią... nic ponadto.
Tacy już jesteśmy... (censored) materialiści.

Nie, wcale nie. To pokazuje, ze czujemy nawet instynktownie, ze Bóg jest, ale ta nasza upadla natura ciagnie nas przeciwko Bogu.
Bo duch i cialo sa sobie przeciwne.

Whispernight napisał(a):
Coś podobnego! To dlaczego ukazał "dowód" zmartwychwstania swoim apostołom?
Czy uwierzyliby, bez dowodu? Oni dostali "dowody", a ja mam wierzyć, bez dowodów?
Śmieszne to, nie powiem.

Do czasu zmartwychwstania ludzie nie mogli sie narodzic na nowo. Teraz mozemy i dlatego teraz nasza 'ziemska pielgrzymka' to nie ogladanie Boga twarza w twarz. Teraz Jezus ma byc w naszym duchu i On ma zyc w nas i przez nas. A Jego zycie powinno by widoczne dla wszystkich. Poza tym mamy tez Ducha Swietego, ktory moze byc w nas a nie tylko przy nas, czego apostolowie nie mieli (przed zmartwychwstaniem).
Wiec kto narodzil sie na nowo powinien sam byc zywym dowodem zyjacego Boga w nas. Bo Jezus to Bóg i moge to udowodnic - oczywiscie Slowem Bozym, bo skad inaczej bysmy wiedzieli ze Jezus jest Bogiem gdyby nie Pismo..
Choc wiem, ze w to nie wierzysz.

Whispernight napisał(a):
Wybacz mi Majanovak, ale to Twój Św.Mikołaj. "cieszcie się i radujcie, bo Wasza nagroda wielka jest... w niebie!"
I gdybym chciał zobaczyć w Księdze tego "Mikołaja"... to nadal byłbym katolikiem Majanovak.

Biblia nie pokazuje nam Swietego Mikolaja, ale Boga, ktory jest Swiety, i Godzien wszelkiej chwaly, ktory nas tak kocha, ze oddal swego Syna by nas sprowadzic ponownie do relacji ze Soba, i to nas sklania do tego, ze jestesmy gotowi poddac Jemu nasze zycie, odwzajemnic milosc i okazac wszelkie posluszenstwo.

Whispernight napisał(a):
To samo uważam, jeśli mówimy o ludziach wierzących... że maja "jakieś nierealistyczne oczekiwania".
I tak Majanovak, tu jest ziemia, i tego się trzymam.

Sama mam wielkie marzenia i wielkie oczekiwania. Czy nierealistyczne? Zalezy jak na to patrzec, bo skoro Bóg jest wszechmogacy to dla Niego pestka.
Problemy sa raczej innego rodzaju wiesz.

Whispernight napisał(a):
A islam? A hinduizm? Przecież tam nie ma Boga, czy tak?
Majanovak, całe nasze życie opiera się na prawach, kodeksach, wzorach postępowania, bo tacy już jesteśmy. Naszymi poczynaniami kierują ideologie wszelakie, od zarania dziejów. Człowiek musi coś "wyznawać", bo inaczej nie byłby człowiekiem.
I tak, człowiek właśnie wymyśla prawo, które mówi:... ekhm, cokolwiek :|

Islam? Czy widzisz gdzie w prawach nakazach islamu by kogos kochac? Raczej nienawidzic, mordowac, ale o milosci nie ma mowy. Tam rzuca sie w oczy jedynie podzial na rase panow i niewolnikow.
A hinduizm ze swoja 'karma' to cos strasznego - gdy swiete krowy robia co chca, a szczury potrafia miec lepiej niz ludzie. To chyba przyklad wlasnie jak mozna sobie stworzyc samemu boga i oddawac mu czesc - wszystko jak sie chce i komu sie chce..

Pt mar 21, 2014 19:40

Whispernight napisał(a):
majanovak napisał(a):
Przeciez o tym byla mowa juz wiele razy.
Bóg nie stworzyl zla, ale tylko dobro. - to tak dla przypomnienia. :-D

Zatem oznacza to, że to nie Bóg dał człowiekowi wolną wolę!

Niby dlaczego?

Pt mar 21, 2014 19:43

JedenPost napisał(a):
majanovak napisał(a):
Bóg nie stworzyl zla, ale tylko dobro. - to tak dla przypomnienia. :-D

Wiem, że taka jest Twoja doktryna, ale nie ma ona oparcia w rzeczywistości. Zło istnieje.

Istnieje, ale nie pochodzi od Boga.
Bo procz Boga jest tez Jego przeciwnik - diabel. No i juz wiemy skad pochdzi zlo.. :D

Pt mar 21, 2014 19:45

Owszem, wiemy. Od Boga, który stworzył Złego.

Jeśliby Bóg stworzył jedynie dobro, to zła by nie mogło być, bo dobro, na które oddziałuje jedynie inne dobro, nigdy złem się nie stanie, jak właściwie to sobie wyobrażasz?

Tak z samym diabłem po ludzku rozmawia.

So mar 22, 2014 5:05

No - chyba, że możemy dopuścić, że Kłamca istnieje tak jak Bóg, tj. samoistnie i jest Mu niepodległy.

Tak z samym diabłem po ludzku rozmawia.

So mar 22, 2014 8:48
majanovak napisał(a):
Bo procz Boga jest tez Jego przeciwnik - diabel. No i juz wiemy skad pochdzi zlo.. :D

No dobrze, może spróbujmy inaczej.
Ja uważam, że Szatan nie jest upadłym aniołem, który zbuntował się Bogu, lecz tym, który wypełnia jego wolę. Oczywiście wszystko w oparciu o Biblię. Gdzie sama księga Hioba, jest "schematem" wedle którego można wytłumaczyć wszystkie inne teksty o Szatanie w samej Biblii.

To o czym mówisz, jest właśnie tym stereotypem, który wsiąkł w mentalność ludzi, że zło pochodzi od Szatana, i to on jest odpowiedzialny za całe zło...
Tak nie jest Majanovak. Tylko człowiek jest odpowiedzialny za zło które wyrządza, a Szatan jest tylko alegorią tego aktu "zła". Tą samą alegorią, którą był nieistniejący wąż w ogrodzie Eden.

N mar 23, 2014 10:35

Whispernight napisał(a):
majanovak napisał(a):

Ja uważam, że Szatan nie jest upadłym aniołem, który zbuntował się Bogu, lecz tym, który wypełnia jego wolę. Oczywiście wszystko w oparciu o Biblię. Gdzie sama księga Hioba, jest "schematem" wedle którego można wytłumaczyć wszystkie inne teksty o Szatanie w samej Biblii.

To o czym mówisz, jest właśnie tym stereotypem, który wsiąkł w mentalność ludzi, że zło pochodzi od Szatana, i to on jest odpowiedzialny za całe zło...
Tak nie jest Majanovak. Tylko człowiek jest odpowiedzialny za zło które wyrządza, a Szatan jest tylko alegorią tego aktu "zła". Tą samą alegorią, którą był nieistniejący wąż w ogrodzie Eden.

Mnie zaciekawilo skad posiadasz te informacje, czy przypadkiem nie szatan ci je podsunal ?

N mar 23, 2014 11:10
amadeus35 napisał(a):
Mnie zaciekawilo skad posiadasz te informacje, czy przypadkiem nie szatan ci je podsunal ?

Raczej Księga Hioba, która jasno i wyraźnie przedstawia ten aspekt. Co również potwierdzają starożytne doktryny Judaistyczne, które "mówią", że to Bóg jest sprawcą całego szczęścia i nieszczęścia zarazem, które spotyka ludzi.

Ty jako osoba wierząca, zapewne jesteś przekonany, że to właśnie ten osobowy Szatan "działa" i oszukuje ludzi... w tym również i mnie oszukał. Nie mam powodów, aby Cię przekonywać, że jest inaczej. A więc tego się trzymaj. ;) Przyjąłeś tę formę dualizmu religijnego,a która w moich oczach jest wypaczona, więc w Twoim mniemaniu, jestem człowiekiem potępionym.

Zapytam zatem: które słowa Biblii mówią, że Szatan został wygnany z nieba, i stał się panem piekła? Chętnie omówię tę kwestię...

N mar 23, 2014 14:29

Czy Ksiega Hioba jest dla ciebie najwazniejsza ??
Czy zrozumiales do konca co Bog nam chcial poprzez Hioba przekazac ??
Pomoca dla szatana sa demony ktore wykonuja jego czarna prace.
Rozmawiam tylko i wylacznie na temat Jezusa Chrystusa i jego nauk, jak wiesz nie sa one objete zadna religia Slowo Boze jest dla kazdego a Duch Swiety pomoze ci je zrozumiecdlatego serdecznie polecam.

N mar 23, 2014 15:02
amadeus35 napisał(a):
Czy Ksiega Hioba jest dla ciebie najwazniejsza?

Nie. Ale jest piękna alegorią, która dodaje otuchy i siły w codziennych utrapieniach.
Teraz kiedy nie jestem już tym kim byłem kiedyś, pozostał wielki sentyment do tej właśnie części Biblii.

amadeus35 napisał(a):
Czy zrozumiales do konca co Bog nam chcial poprzez Hioba przekazac ?

Tak... ale pamiętaj, że jako osoby reprezentujące odmienne poglądy, inaczej rozumiemy tę księgę.
Dla mnie nie jest to Słowem Bożym, ale alegorią która przedstawia naturalną kolej rzeczy.
Czyli to, że wiara Cię ochroni... w pewnym sensie. Że doda Ci sił i sprawi, że zdołasz utrzymać każdy ciężar na swoich ramionach. Nic ponadto.

N mar 23, 2014 21:19

JedenPost napisał(a):
Owszem, wiemy. Od Boga, który stworzył Złego.

Jeśliby Bóg stworzył jedynie dobro, to zła by nie mogło być, bo dobro, na które oddziałuje jedynie inne dobro, nigdy złem się nie stanie, jak właściwie to sobie wyobrażasz?

Ale na jakiej podstawie mowisz, ze Bóg stworzyl zlego?
Twojej wyobrazni? Dedukcji? To twoja podstawa?
Biblia mowi, ze Bóg stworzyl tylko to co dobre. Ze diabel sam sie zbuntowal, bo jak widac mial taka mozliwosc i to wybral. W wyniku tego zostal stracony na ziemie, stracil wszystko. Wiec chocby na przykladzie diabla widac, ze to nie jest najlepsza decyzja.

Tak samo jest i z czlowiekiem. Nie zostal uczyniony robotem, moze myslec, ma wolna wole, wiec moze wybrac.
Ale lepiej wybrac Boga, ktory nas stworzyl niz uciekac przed Wszystkowidzacym i udawac, ze On nie istnieje wiesz.
On jest i ma sie dobrze czy w Niego wierzysz czy nie.
Wiem, ze moze ci sie wiele rzeczy nie podobac, mozesz byc nawet na Boga zly o cos, albo ze zrobil cos tak jak wg ciebie nie powinien i ze cie nie zapytal o zdanie, nie skonsultowal z toba niczego, ale mozesz tez przyjsc do Boga w pokorze i poprosic by ci sie objawil.
Teraz patrzysz na upadly swiat, pelen zla i myslisz, ze Bóg go wlasnie takim stworzyl a to nie jest prawda. To co bylo na poczatku i to co teraz zastajemy po tysiacach lat dewastacji i niszczenia to juz zupelnie cos innego.
Ale jak Biblia mowi:
"I spojrzał Bóg na wszystko, co uczynił, a było to bardzo dobre. I nastał wieczór, i nastał poranek - dzień szósty. "

Pn mar 24, 2014 13:49

Whispernight napisał(a):
majanovak napisał(a):

Smiesza mnie takie wypowiedzi wiesz. Z jednej strony powolujesz sie na Biblie, ale z 2 strony ja wypaczasz, bo masz wlasne zdanie - przeciwne Bozemu i myslisz, ze to w porzadku, ze stawiasz swoje myslenie i opinie nad Boga..
Czyli tak naprawde nazywasz Boga klamca, mowiac, ze ty masz racje, w tym jak ty myslisz, a to On sie myli.
Jak wiec z takim mysleniem mozesz chciec szukac Boga i w ogole uznac Go za Boga skoro ty tak naprawde sam nim jestes w swoich oczach? Czy ty na pewno szukasz Boga?

Whispernight napisał(a):

Stereotypem..? Biblia mowi tak, czyli Sam Bóg tak mowi. Myslisz, ze skad ja bym o tym wiedziala? Ze snow? Z wiadomosci w TV?
Czlowiek tez jest odpowiedzialny za zlo i o tym tez mowi Slowo Boze.
I przeciez widac jak wiele zla wyniknelo ze zlej grzesznej decyzji, ktora Adam i Ewa podjeli. I niestety nie tylko oni ponosza jej konsekwencje.

Pn mar 24, 2014 13:59

Whispernight napisał(a):
amadeus35 napisał(a):

Raczej Księga Hioba, która jasno i wyraźnie przedstawia ten aspekt. Co również potwierdzają starożytne doktryny Judaistyczne, które "mówią", że to Bóg jest sprawcą całego szczęścia i nieszczęścia zarazem, które spotyka ludzi.

Ty jako osoba wierząca, zapewne jesteś przekonany, że to właśnie ten osobowy Szatan "działa" i oszukuje ludzi... w tym również i mnie oszukał. Nie mam powodów, aby Cię przekonywać, że jest inaczej. A więc tego się trzymaj. ;) Przyjąłeś tę formę dualizmu religijnego,a która w moich oczach jest wypaczona, więc w Twoim mniemaniu, jestem człowiekiem potępionym.

Zapytam zatem: które słowa Biblii mówią, że Szatan został wygnany z nieba, i stał się panem piekła? Chętnie omówię tę kwestię...

Izajasza 14,14 "Wstąpię na szczyty obłoków, zrównam się z Najwyższym. (15) A oto strącony jesteś do krainy umarłych, na samo dno przepaści. "
W jednym wersecie masz to co chciales. Werset pokazuje jakie szatan mial w swej pysze zamiary i co sie stalo gdy tylko probowal je ziscic. :D

Pn mar 24, 2014 14:03

Whispernight napisał(a):
amadeus35 napisał(a):

Nie. Ale jest piękna alegorią, która dodaje otuchy i siły w codziennych utrapieniach.
Teraz kiedy nie jestem już tym kim byłem kiedyś, pozostał wielki sentyment do tej właśnie części Biblii.

Sentyment do Biblii? Przeciez jej zaprzeczasz, i jej nie wierzysz wiec na jakiej podstawie tak mowisz? Oj to chyba puste slowa sa wiesz.
Sily i otuchy dodaje ci czytanie o cierpieniu Hioba?
W tej historii jest duzo wiecej niz tylko cierpienie, ktore trwalo do ok. 1 roku, a potem zycie Hioba zostalo calkowicie odkupione i zyskal duzo wiecej niz stracil.
"Słuchaj, proszę. I ja chcę mówić; będę cię pytał, a Ty racz mię pouczyć! (5) Tylko ze słyszenia wiedziałem o tobie, lecz teraz moje oko ujrzało cię. (6) Przeto odwołuję moje słowa i kajam się w prochu i popiele."
Jak widac Hiob odwolal wszystkie slowa skierowne przeciwko Bogu, bo on juz wiedzial, ze potrzebuje nauki, ze nie wszystko wie, i dlatego je odwolal i ukorzyl sie w prochu i popiele.
Mysle, ze najwieksza nagroda dla Hioba bylo osobiste spotkanie z Bogiem, dzieki ktoremu zobaczyl Boga, poznal Go. Nic nie moze sie temu rownac.
Ale ty wolisz patrzec i doszukiwac sie tylko negatowow, bo na to jestes nastawiony wiesz. Tak to przynajmniej wyglada.

amadeus35 napisał(a):

Whispernight napisał(a):
Tak... ale pamiętaj, że jako osoby reprezentujące odmienne poglądy, inaczej rozumiemy tę księgę.
Dla mnie nie jest to Słowem Bożym, ale alegorią która przedstawia naturalną kolej rzeczy.
Czyli to, że wiara Cię ochroni... w pewnym sensie. Że doda Ci sił i sprawi, że zdołasz utrzymać każdy ciężar na swoich ramionach. Nic ponadto.

Nie bardzo rozumem twoja postawe Whispernight. Jesli nie wierzysz Slowu to skad wiesz, ze 'przedstawia naturalną kolej rzeczy'..? Z intuicji? Bo inne zrodla tak mowia? To wierzysz czy nie wierzysz Slowu?
Chyba sam jestes w wielkim zamieszaniu.

Pn mar 24, 2014 14:17

Whispernight napisał(a):
amadeus35 napisał(a):

amadeus35 napisał(a):

Z jednej strony sie z toba zgodze, Ksiega Hioba pokazuje wlasnie jak Bog wynagradza za milosc i zaufanie ktore Mu sie oddaje, pokazuje rowniez na jakie ataki ze strony szatana jestesmy narazeni, ale jesli ufamy Bogu wszystkie te zyciowe problemy zostana pokonane i nagrodzone.

Rowniez rozumiem ze mozesz inaczej te Ksiege rozumiec niz ja, ale jedno jest pewne Bog jest Miloscia i dzieki Jego Milosci mozna przezwyciezyc wszystkie trudnosci zyciowe, nigdy nie bedzie zycie ukladalo sie wedlug naszych planow, dlatego jak majanovak napisala zeby nie byc rozczarowanym spytaj Boga jaki ma dla ciebie plan, wiem jedno ze Bog pytania nigdy nie zostawia bez odpowiedzi.
Jesli utrzymasz ciezar na swoich ramionach to juz jest az nadto, jak myslisz czy ludzie oddani sercem Jezusowi Chrystusowi popelniaja samobojstwa ??
Nie a dlaczego , bo wiara i Milosc do Boga trzyma ich przy zyciu, a Bog pozwala i pomaga zniesc te trudnosci.

Pn mar 24, 2014 14:37
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 306 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13 ... 21  Następna strona