Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Wt paź 07, 2025 14:55

Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 309 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 17, 18, 19, 20, 21  Następna strona
 prezerwatywy 
Autor Wiadomość

Ja zostałem wychowany w rodzinie wierzącej.
Zostałem wychowany (nauczony) tak, że nie wyobrażam sobie sytuacji używania prezerwatywy, ani uprawiania miłości przed małżeńskiej.
Smutnym faktem jest w dzisiejszych czasach uprzedmiotowienie pewnych czynności.
Zwolennicy prezerwatyw i seksu przedmałżeńskiego mówią o tym jak o myciu rąk przed kolacją.

Wt cze 07, 2005 9:24

Zostałem wychowany (nauczony) tak, że nie wyobrażam sobie sytuacji używania prezerwatywy, ani uprawiania miłości przed małżeńskiej.

To co powiesz ludziom, których rodzice nauczyli kraść ?

Wt cze 07, 2005 11:04

W fizyce współczesnej od pewnego czasu jest najpierw teoria a potem dopiero fakty. Tak samo w matematyce. Wiele jest prac Banacha, które zawierają kompletne aparaty matematyczne, dla których nie ma jeszcze zastosowania i które niczego nie opisują. To, co mają opisywać trzeba dopiero wymyśleć :)

Matematyka nie jest faktem. Matematyka jest nauka abstrakcyjna. W realnym swiecie nie istnieje liczba, ani punkt, ani prosta. Sa to abstrakty - pewne idee. One maja na celu opisanie pewnych zjawisk czy stanow rzeczy zastawanych w realnym swiecie przez poslugiwanie sie logiczno-matematycznymi algorytmami. Prawa logiki i matematyki sa scisle. Mozna "bawic sie" abstraktami nie wiedzac, co realnego opisuje, ale to nie oznacza, ze wlasnie to cos nie istnieje - na tym polega obecnie geniusz matematykow, ze nie tylko potrafia cos obliczyc, ale wiedza do czego im to jest potrzebne. Bardziej bym tez powiedziala, ze polega to na odkrywaniu, a nie na wymyslaniu. ;-)

Wt cze 07, 2005 11:10
No ale jest dokładnie odwrotnie. Tak było np. z antymaterią. Istnienie antymaterii wynikło z równania Schrodingera ale dopiero potem odkryto pozyton.
Wcześniej wprowadziło to Schródingera w stupor.

Wt cze 07, 2005 11:46

to jest akurat nieco na marginesie watku glownego, wiec mam nadzieje, ze nie bedziemy dalej naszej dyskusji kontynuowac w tym temacie.
Ale chce wlasnie zauwarzyc, jak sam powiedziales:

funeral napisał(a):
Istnienie antymaterii wynikło z równania Schrodingera ale dopiero potem odkryto pozyton.

To, ze nie znamy/nie rozumiemy calej rzeczywistosci, nie znaczy, ze ona nie istnieje. Rownanie opisywalo cos, co istnieje, tylko ludzie jeszcze o tym nie wiedzieli, bo... tu mozna wymieniac rozne powody: np. niedoskonalosc aparatury itp.
Istnienie jest wiec przed teoria w porzadku rzeczy. Teoria natomiast moze uprzedzac jedynie poznanie/rozpoznanie ludzkie, ktore nie jest i nigdy nie bedzie doskonale - zawsze jest jakies prawdopodobienstwo bledu.
Pozdrawiam!

Wt cze 07, 2005 14:19

Choćby niesłuchaniem nauczania Kościoła.

to jest twoim zdaniem grzech?
:hahaha:
w oczach Kościoła na pewno, jak ktoś smiałby się mu sprzeciwić - nieomylnemu Kościołowi, grzech! (cenzura)!
W taki sposób to se możesz gadać, ale nie przekonasz nikogo poza tymi, ktrym już zrobiono pranie mózgu.

Cytuj:
A-możesz mi podać jakiekolwiek RACJONALNE argumenty do stosowania

-po to żeby nie zajść za wcześnie w ciążę
-po to żeby nie zajść w piątą/dziesiątą ciąże
-po to żeby nie zajść w ciążę kiedy się nie ma warunków na przyjcie dziecka
-po to że nie każdy tak sobie ufa żeby zaryzykować np. rozwalenie sobie zycia kiedy NPRzawiedzie.
-po to samo co i NPR

ale ty widzisz tylko złe strony. Kościól cierpi na jakąś rozpaczliwą fobię wobec wszystkiegfo co może prowadzić do zła - tak jakby ludzie tylko chcieli sobie robić krzywdę, a jedynie Kościól,k tóry wie co dla nich dobre lepiej niż oni sami starał się ich ratować...i tak:
-zakazuje stosunków homo - bo gdyby nie zakazywał wszyscy by pewnie zostali homo i nie miałby kto robić dzieci (bo homo przeciez mozna wyleczyć, ale homomoże też zawrócić heteroseksualistę na złą drog tak że ten zostanie homo :hahaha: wygląda na to że Koąściól sie tego obawia)
-zakazuje antykocepcji - bo każdy uzywa jej tylko po to żeby się puszczać z jak największą ilością partnerów, a poza tym każdy kto ją stosuje poprze też na pwno aborcję :hahaha:

może jeszcze przydałoby się:
-zakazać picia piwa/wódki - bo każdy może się upić i potem np. pobić żonę
-zakazać uzywania noży kuchennych - przeciez mozna sobei niemi zrobić krzywdę
-zakazać samolotów - przeciez to nienaturalne zeby czlowiek latał
-zakazać leków - bo przeciez można je przedawkować i zrobić sobie krzywdę
itd.
mniej więcej tak wygląda twoja argumentacja.
Cytuj:
Dlatego, Ensonie, że Kościół jest powołany do głoszenia nauki Chrystusa - a ta nauka to - mowiąc nieco inaczej - podstawa wszelkich współczesnych kodeksów moralnych i etycznych.
Jest powołany do głoszeni nauki Chrystusa a nie plecenia trzy po trzy i zastanawiania się czego by tu jeszcze zakazać. Sprawy w których sie z Kościołem nie zgadzam to sprawy o których Chrystus sie za bardzo nie wypowiedział.
motek napisał(a):
Kosciół naucza: noszenie złółtych skarpet jest złe
sceptyk pyta: czemu jest złe?
Kosciół odpowiada: bo jest niesłuchaniem nauczania Kościoła
:D
dokładnie tak to wygląda, czy zdajesz sobie sprawę ddv ile są warte takie argumenty

Wt cze 07, 2005 14:33

Cytuj:
A-możesz mi podać jakiekolwiek RACJONALNE argumenty do stosowania

-po to żeby nie zajść za wcześnie w ciążę
-po to żeby nie zajść w piątą/dziesiątą ciąże
-po to żeby nie zajść w ciążę kiedy się nie ma warunków na przyjcie dziecka
-po to że nie każdy tak sobie ufa żeby zaryzykować np. rozwalenie sobie zycia kiedy NPRzawiedzie.
-po to samo co i NPR

Enson:
- co to znaczy: "ciaza za wczesnie"?
- co jest zlego w piatej/dziesiatej ciazy?
- jakie warunki uniemozliwiaja przyjecie dziecka?
- co to jest "rozwalenie sobie zycia kiedy NPR zawiedzie"?
- co rozumiesz przez "po to samo co i NPR"?

Bede wdzieczna za wyjasnienie, bo doprawdy nie rozumiem, o co ci chodzi.

Wt cze 07, 2005 14:53

- co to znaczy: "ciaza za wczesnie"?

na przykład zanim będziemy mieć odpowiednie środki na dziecko - zanim sobie załatwimy odpowiednią pracę albo upewnimy się że w obecnej jestesmy już na stałe.

Cytuj:
jeśli para ma środki na utrzymanie max 2 dzieci to jest w tym dużo złego.

Cytuj:
- jakie warunki uniemozliwiaja przyjecie dziecka?
np. brak środków na jego utrzymnie (wspomnaine wyżej), albo: załózmy że jedno z małżonków chce najpierw skończyć studia, a potem znaleźć pracę - a tu nagle dziecko. Czasem może troche skomplkować, no nie?
Cytuj:
- co to jest "rozwalenie sobie zycia kiedy NPR zawiedzie"?

a to na przykład co powyżej - nie masz okazji na to zeby swojemu dziecku przygotować odpwiednie warunki zycia bo ono już się pojawiło, itp. itd.
Cytuj:
-po to samo co i NPR
używa się antykoncepcji dokładnie w tym samym celu. Jeśli natomiast katolicy myślą że antykoncepcji używają tylko prostytutki, ludzie puszczający się z kim i gdzie popadnie, albo tacy, którzy w razie jeśli zawiedzie to zaatwią sprawę poprzez aborcję to są w dużym błedzie.

Wt cze 07, 2005 15:41

nie każda kobieta ma ochotę być maszynką do robienia dzieci, i uruchamiac produkcję taśmową. Jeśli jakaś ma ochotę i środki na to - wtedy nie widzę w tym absolutnie nic złego. Natomiast nikt nie ma prawa wymagać od kogokolwiek posiadania dzieci. Nieważne co o tym powie Kościół.

Wt cze 07, 2005 15:45

Ja jestem przeciwny prezerwatywom tylko z 1 powodu: ograniczają kontakt z partnerką, ale czasem sa niezbęne :(

Wt cze 07, 2005 16:24

Ja jestem przeciwny prezerwatywom tylko z 1 powodu: ograniczają kontakt z partnerką, ale czasem sa niezbęne

:D dokladnie, z tego powodu też ich nie lubię :D ale jak kto.ś chce uzywac to nie widze problemu, zdrowiu nie szkodzą.

Wt cze 07, 2005 16:55

tematem, tej dyskusji jest tylko to pierwsze

nie wiem czemu tak ściśle łączysz te rzeczy

Cytuj:
Smutnym faktem jest w dzisiejszych czasach uprzedmiotowienie pewnych czynności.

Panie Asonic

Skad możesz wiedzieć, że prezerwatywa uprzedmiotawia pewne czynności, skoro nawet sobie ich nie wyobrażasz?

Ja moge Ci powiedziec jako mąż z 12-letnim stażem: NIE UPRZEDMIOTOWIA. Ale jak znam życie, to raczej uwierzysz teoretykom w sutannach...? (cenzura )

Cytuj:
Zwolennicy prezerwatyw i seksu przedmałżeńskiego mówią o tym jak o myciu rąk przed kolacją.

A co mówią zwolennicy prezerwatyw będący przeciwnikami seksu przedmałżeńskiego?

Jak znam życie, to teoretycy w sutanach w swych teoretycznych dywagacjach nawet nie przewidzieli ich istnienia. Prawda?

Ich zdaniem jak już ktoś dopuszcza uzycie prezerwatywy, to ani chybi będzie sie puszczał przed śłubem na lewo i prawo, po ślubie będzie stale zdradzał współmałżonka, nie będzie chciał mieć ani jednego dziecka a w razie ciąży w te pędy poleci na skrobankę.

Nie wierz tym teoryjkom - to bzdury!

Wt cze 07, 2005 18:47

Ja jestem przeciwny prezerwatywom tylko z 1 powodu: ograniczają kontakt z partnerką, ale czasem sa niezbęne :(

pomyśl o swojej żonie, a nie tylko o sobie

Prezerwatywy niejako "wyrównuja szanse" bo osłabiaja stymulację męża dzięki czemu żona moze "nadażyć" za zwykle duzo szybszym facetem.

W ten sposób, (wbrew hipotezom teoretyków w sutannach) prezerwatywa bardzo sprzyja upodmiotowieniu żony w akcie małżeńskim. Wiele kobiet chce by ich mąz uzywal ich nawet w dni całkowicie bezpieczne.

Wt cze 07, 2005 18:55

Cz cze 09, 2005 13:59

Cz cze 09, 2005 20:40
Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.   [ Posty: 309 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 17, 18, 19, 20, 21  Następna strona