Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Śr lis 12, 2025 14:03

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 262 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18  Następna strona
 Jaruzelski - czyli jak zdążyć? 
Autor Wiadomość

Post Re: Jaruzelski - czyli jak zdążyć?
kale, należy się martwić, dokładnie tak jak napisał Medieval_Man. Należy też przemyśleć i spróbować zrozumieć, ograniczając na razie naukę o tym co się robić powinno, w tym wypadku tylko bezmyślnie, bo trudno wybaczać w takich emocjach. Powiem tak, mogłobyć nawet gorzej, na trumnę mona sobie pluć i to nic nie zmienia. Dobrze że za życia nie było samosądu.

Pn cze 02, 2014 10:00
Rece mi opadly....

Nalezy sie cieszyc, ze samosadu nie bylo? A jak ludzie po 30 latach pluja na trumne i np Cejrowski, ktory zapewne nie poniosl zadnych ofiar osobistych z winy Jaruzelskiego, uwaza, ze pluc na trumne nalezy, to jest ok, bo kazdy ma prawo do wyrazania emocji jak mu sie podoba i nalezy tych biedakow rozumiec, a krytykowac tylko zmarlego?

I to moderatorzy pisza? To ja chyba fora pomylilam....

Pn cze 02, 2014 10:04

Może nie zrozumiałaś mojej myśli. Należy się po prostu cieszyć, że na tym jedynie się kończy. A co mają do tego funkcje moderatorskie? Nie jesteśmy jednomyślnymi robotami.

Pn cze 02, 2014 10:15

Czy taka nienawisc w czlowieku bedzie zawsze istniec ?
Nienawisc rujnuje zycie, trwanie w tym jest choroba.
Czy to co mowi nam Jezus Chrystus o wybaczaniu,dla deklarujacych sie katolikow nie ma zadnej wartosci i znaczenia ?

Pn cze 02, 2014 10:34
@WIST: oczywiscie masz racje co do moderatorow.

Ale ja sie nie bede cieszyc, ze tylu ludzi jest do tego stopnia chorych z nienawisci, ze i po 30 latach nie potrafia pamietac, ze niedlugo i oni stana przed Sadem Bozym i beda mogli liczyc tylko na Jego milosierdzie. A ich czyny beda swiadczyc o nich.
Dla mnie to tragedia podobna do tragedii zycia Jaruzelskiego.

Pn cze 02, 2014 10:37
medieval_man napisał(a):
Alus napisał(a):
Sprawiedliwość nigdy nie polega na przezwiskach, przekleństwach, pluciu na ludzi na schodach do katedry, w której odbywa się aktualnie Eucharystia.

Cały czas nie rozumiesz sensu moje wypowiedzi.
Ja nie pisałem nigdy, ze na tym ma polegać sprawiedliwość.

Pisałem jedynie, że tym ludziom możliwość uzyskania sprawiedliwego wyroku już dawno odebrano, a poprzez pogrzeb z honorami, ich poczucie sprawiedliwości wyszydzono.
Okrzyki na schodach do katedry były jedynie sposobem wyrażenia ich poczucia krzywdy w obliczu ostatecznie zamkniętej drogi do uzyskania sprawiedliwości ziemskiej.

Bezczelne domaganie się od skrzywdzonego człowieka, by był w pełni chrześcijaninem i zmarłemu wybaczył, albo nawet go uhonorował, jest po prostu bezsensowne. A prowokowanie go poprzez wykazywanie, że oto jest niczym i nic już nie może w tej sprawie uczynić gdy wielcy dogadują się między sobą pomijając jego krzywdę jest wielkim zgorszeniem doprowadzającym tych ludzi do tego, czego by sami nie chcieli: do tak niskiego sposobu wyrażania swoich emocji.

To nie oni są winni temu, że nie potrafili przebaczyć. To postawa tych, którzy z nich szydzą, zamyka ich w nieumiejętności otwarcia się na przebaczenie.

:o :o :o czego to się jeszcze człowiek dowie :o :o domaganie się Chrystusa konieczności wybaczania 77 razy i odpuść nam nasze winy JAKO I MY WYBACZAMY było i jest bezczelne :( :( :(

Pn cze 02, 2014 10:38

Amadeusz35 napisał(a):
Czy to co mowi nam Jezus Chrystus o wybaczaniu,dla deklarujacych sie katolikow nie ma zadnej wartosci i znaczenia ?

Jaka nienawiść? Niektórzy tu piszą o potrzebie oceny, a w zamian otrzymują np Twoną ocenę z kosmosu w postaci - "nienawidzicie". Pokarz mi gdzie są wypowiedzi nienawiści...

Kael napisał(a):
Ale ja sie nie bede cieszyc, ze tylu ludzi jest do tego stopnia chorych z nienawisci, ze i po 30 latach nie potrafia pamietac, ze niedlugo i oni stana przed Sadem Bozym i beda mogli liczyc tylko na Jego milosierdzie. A ich czyny beda swiadczyc o nich.

Ja się też nie cieszę i nic w nich nie zmieni, jeśli zaczniemy im prawi morały. Narazie oni widzą jedynie że przed sądem ludzkim, o którym nieraz słyszymy że wolno działa i niewinnych nie broni, nawet poważne zło, nie może doczekać się oceny. Wszyscy staniemy przed sądem bożym, ale to nie znaczy że mamy usiąść i czekać.

Pn cze 02, 2014 10:43
To chyba raczej powinni pluc przed budynkami sadow, a nie na trumne zmarlego?

Pn cze 02, 2014 10:45

Z drugiej strony jestem w stanie zrozumiec tych zrozpatrzonych ludzi. ten pogrzeb wyraznie pokazal zwyciezcow i przegranych tzw. ``wolnej Polski.``
Z jednej strony komunisci ubrani w eleganckie garnitury, i czekajace na nich limuzyny czesto z ochrona, z drugiej strony ich ofiary, pokrzywdzeni i rozgoryczeni ludzie ktorzy wierzyli w wolnosc i o nia walczyli placac czesto zyciem swoim lub swoich bliskich a dzisiaj poniewierani i osmieszani.
Polska to dziwny kraj.

Pn cze 02, 2014 10:53

WIST napisał(a):
Amadeusz35 napisał(a):

Jaka nienawiść? Niektórzy tu piszą o potrzebie oceny, a w zamian otrzymują np Twoną ocenę z kosmosu w postaci - "nienawidzicie". Pokarz mi gdzie są wypowiedzi nienawiści...

Kael napisał(a):

Ja się też nie cieszę i nic w nich nie zmieni, jeśli zaczniemy im prawi morały. Narazie oni widzą jedynie że przed sądem ludzkim, o którym nieraz słyszymy że wolno działa i niewinnych nie broni, nawet poważne zło, nie może doczekać się oceny. Wszyscy staniemy przed sądem bożym, ale to nie znaczy że mamy usiąść i czekać.

WIST@
wkradlo sie nieporozumienie, mialem na mysli osoby ktore byly na cmentarzu i zostaly zniewolone przez nienawisc, a nie obecnych tu na forum.

Pn cze 02, 2014 10:56
amadeus35 napisał(a):
Z drugiej strony jestem w stanie zrozumiec tych zrozpatrzonych ludzi. ten pogrzeb wyraznie pokazal zwyciezcow i przegranych tzw. ``wolnej Polski.``
Z jednej strony komunisci ubrani w eleganckie garnitury, i czekajace na nich limuzyny czesto z ochrona, z drugiej strony ich ofiary, pokrzywdzeni i rozgoryczeni ludzie ktorzy wierzyli w wolnosc i o nia walczyli placac czesto zyciem swoim lub swoich bliskich a dzisiaj poniewierani i osmieszani.
Polska to dziwny kraj.

Takich pokrzywdzonych w skali kraju znajdzie się przynajmniej 40-50%.
Pokrzywdzonych we wszelki sposób w komuniźmie.
Ale nie wszyscy przez lata pielęgnują w sobie żale i nienawiść do tego stopnia, aby biegać do katedry by wypluć ową nienawiść.

Pn cze 02, 2014 11:00

Alus napisał(a):
amadeus35 napisał(a):
Polska to dziwny kraj.

Takich pokrzywdzonych w skali kraju znajdzie się przynajmniej 40-50%.
Pokrzywdzonych we wszelki sposób w komuniźmie.
Ale nie wszyscy przez lata pielęgnują w sobie żale i nienawiść do tego stopnia, aby biegać do katedry by wypluć ową nienawiść.

W pewnym sensie masz racje i dlatego takie zachowanie jest dla mnie nie latwe do zaakceptowania.
jednak nie mialem na mysli ludzi ogolnie poszkodowanych a tych ktorzy poniesli straty swoich bliskich zakatowanych i bezimiennie pogrzebanych.
W Grudniu 70-roku w Gdansku tych ktorych zlapano na ulicy a mieli poranione rece od rzucania kamieniami, strzyzono tempa maszynka wraz ze skora na glowie, nie wspomne o tzw. ``sciezkach zdrowia`` gdzie najpierw wykompano ludzi polewajac ich lodowata woda a pozniej palowano w szpalerze w zaleznosci od 50 do 100 milicjantow.

To byly czasy jak Kwasniewski wspomnial `` bohatera narodu polskiego`` Jaruzelskiego.

Pn cze 02, 2014 11:13
Jaruzelski bohaterem narodowym nigdy nie był i nigdy nie będzie.
A jeśli chodzi o ofiary śmiertelne, to wiadomo, że w różnych zawirowaniach polityczno/historycznych nie obywało się bez takich ofiar.....choćby przewrót majowy 1926r - 380 ofiar, co nie przeszkadzało w pochówku Piłsudskiego w panteonie na Wawelu.
Jaruzelskiego pochowano pośród innych komunistów i to wszystko.

Pn cze 02, 2014 11:21

Kael napisał(a):
To chyba raczej powinni pluc przed budynkami sadow, a nie na trumne zmarlego?

Cóż, nie sąd jest winny. Ale chciałbym tylko przypomnieć to co już napisałem. Bo dyskutujesz ze mną o tym, że ja po prostu jestem w stanie zrozumieć irytacje, bo każdy medal ma swoje dwie strony. Uznawanie tych ludzi tylko za zadymiarzy to tylko jedna z nich. Powiem tak, jeśli nie rozumie się człowieka, to jakim prawem się go poucza o czymkolwiek?

Amadeusz35 napisał(a):
WIST@
wkradlo sie nieporozumienie, mialem na mysli osoby ktore byly na cmentarzu i zostaly zniewolone przez nienawisc, a nie obecnych tu na forum.

W porządku. Ci ludzie to też pewien sygnał jak się u nas sprawy mają. Za 100 lat będzie to kolejny wpis do historii, ale dziś to są żywe emocje. Zresztą błędem jest myślenie że katolikiem się jest dopiero od momentu gdy się przebacza wszystkim i wszyztko. Ludzie są silniejsi i słabsi, a w swojej wierze mogą prezentować różny poziom. Nie odżegnujmy od wiary, tylko w oparciu o to że nie każdy modli się za wroga, choć taki ideał jest dla każdego przeznaczony.

Pn cze 02, 2014 11:31
Moderator

Alus napisał(a):
:o :o :o czego to się jeszcze człowiek dowie :o :o domaganie się Chrystusa konieczności wybaczania 77 razy i odpuść nam nasze winy JAKO I MY WYBACZAMY było i jest bezczelne :( :( :(

Nadal czytasz z klapkami na oczach.
Pisałem wcześniej, że czym innym jest chrześcijańskie przebaczenie jako akt woli - miłość nawet do nieprzyjaciela, a czym innym konieczność odpokutowania za grzechy, nawet jeśli te grzechy zostały przebaczone, poprzez przyjęcie sprawiedliwego wyroku.

Szermowanie urywkami z Pisma świętego po to, by "wyszlo na moje" nie powinno miec miejsca w takiej rozmowie. Równie dobrze mógłbym Ci przytoczyć fragmenty idące w przeciwnym kierunku, ale nie zamierzam manipulować Pismem świętym.
Chrystus ma prawo domagać się od nas przebaczenia tym, którzy wobec nas zawinili.
Ci, którzy wobec nas zawinili, mogą, co najwyżej o przebaczenie prosić, a nie domagać sie go szantażując nas naszym chrześcijaństwem.

Pn cze 02, 2014 11:36
Zobacz profil WWW
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 262 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18  Następna strona