Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Śr lis 12, 2025 9:18

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 2522 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 107, 108, 109, 110, 111, 112, 113 ... 169  Następna strona
 Pedofile w Kościele 
Autor Wiadomość

Post Re: Pedofile w Kościele
JedenPost napisał(a):
katolicy i inne Kościoły dobrowolnie

Cytuj:
Kościół ochoczo wspóldziałał

Czy Kościoły te mogłyby działać w Kanadzie, gdyby odmówiły współdziałania? Owszem, artykuł skrajnie upraszcza, ale jedno wynika z niego jasno: Kościoły realizowały politykę państwa, a nie odwrotnie. Zresztą wskazuje na to także fakt, że państwo jakoś nie próbuje zrzucić na Kościół tej odpowiedzialności. To zresztą oczywiste - to nie jest tak, że za to, co się dzieje w liceum jezuickim państwo w ogóle nie odpowiada.

Cytuj:
Na poważnie, to znaczy jak?

Na poważnie to znaczy nie tylko na podstawie zeznań świadków, na dodatek zapewne osobiście zainteresowanych wynikiem postępowania..

I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)

Pn cze 23, 2014 10:40

Johnny99 napisał(a):
Czy Kościoły te mogłyby działać w Kanadzie, gdyby odmówiły współdziałania?

A nawet gdyby nie mogły, to co?

Johnny99 napisał(a):
To zresztą oczywiste - to nie jest tak, że za to, co się dzieje w liceum jezuickim państwo w ogóle nie odpowiada.

Ale jak rozumiem w ogóle nie odpowiadają jezuici ani Kościół?

Johnny99 napisał(a):
Na poważnie to znaczy nie tylko na podstawie zeznań świadków

Większość nizszego stopnia zbrodniarzy z SS odpowiadała karnie (z karą śmierci włącznie) na podstawie zeznań świadków. Rozumiem, że ich procesy były niepoważne?

Tak z samym diabłem po ludzku rozmawia.

Ostatnio edytowano Pn cze 23, 2014 10:50 przez JedenPost, łącznie edytowano 2 razy

Pn cze 23, 2014 10:45
Moderator

Na poważnie to zabójstwo udowadnia się też:
- znalezieniem zwłok ze śladami wskazującymi na śmierć inną niż naturalna
- udowodnieniem sprawstwa osób trzecich ponad wszelką wątpliwość (tu zeznania świadków są tylko słowami)

Pn cze 23, 2014 10:46
Zobacz profil WWW

Johnny99 napisał(a):
Owszem, artykuł skrajnie upraszcza, ale jedno wynika z niego jasno: Kościoły realizowały politykę państwa, a nie odwrotnie.

Czego nie musiały robić. Nie wyobrażam sobie, w jaki sposób państwo mogłoby zmusić je do prowadzenia szkół.

Pn cze 23, 2014 10:53

JedenPost napisał(a):
A nawet gdyby nie mogły, to co?

To oznaczałoby to, że musiały współdziałać, jeśli w ogóle chciały funkcjonować w Kanadzie. Oczywiście, konkretnych przypadków przemocy czy molestowania to nie usprawiedliwia, ale dlaczego miałby za nie odpowiadać cały Kościół, na dodatek po latach?

Cytuj:
Ale jak rozumiem w ogóle nie odpowiadają jezuici ani Kościół?

Tak jest. Odpowiada dyrektor szkoły, czy jest nim jezuita, czy świecki - to w pierwszej kolejności. W dalszej zaś państwo, gdyż to ono, poprzez swoje, utrzymywane z podatków, służby (Policja itp.) odpowiada "ostatecznie" za bezpieczeństwo każdego obywatela.

Cytuj:
Większość nizszego stopnia zbrodniarzy z SS odpowiadała karnie (z karą śmierci włącznie) na podstawie zeznań świadków. Rozumiem, że ich procesy były niepoważne?

Nie wiem, czy niepoważne to dobre słowo, ale na pewno były całkowicie bezprawne.

Cytuj:
Czego nie musiały robić. Nie wyobrażam sobie, w jaki sposób państwo mogłoby zmusić je do prowadzenia szkół.

Normalnie - albo poprowadzicie szkoły na naszych zasadach, albo wynocha. Nie wykluczyłbym nawet, że intencje Kościołów były dobre; w tamtych czasach zdaje się państwowe szkolnictwo nie było jakąś wszechnormą. Być może gdyby nie powstały szkoły chrześcijańskie, nie powstałyby żadne. Ale nie znam się, więc tylko spekuluję.

I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)

Pn cze 23, 2014 10:57

Johnny99 napisał(a):
To oznaczałoby to, że musiały współdziałać, jeśli w ogóle chciały funkcjonować w Kanadzie.

Po pierwsze- wysoce mało prawdopodobne jest, by ktokolwiek był w stanie w tak religijnych społeczeństwach zabronić działalności tylku Kościołow, a po drugie, powtarzam pytanie: a nawet gdyby? Czy zabieganie o prawo do działania usprawiedliwia niemoralne, czy wręcz zbrodnicze działania Kościołów? Wsólne gnębienie słabych dla ułożenia się z silnymi? Jeśli tak ma wyglądać chrześcijaństwo, to chyba lepiej, żeby go w oóle nie było.

Johnny99 napisał(a):
Normalnie - albo poprowadzicie szkoły na naszych zasadach, albo wynocha.

Moralnym byłoby zatem się wynieść.

Johnny99 napisał(a):
ale dlaczego miałby za nie odpowiadać cały Kościół, na dodatek po latach?

Bo to Kościół dobrowolnie współtworzył sytuację, w której ofiary były całkowicie zdane na łaskę opraców. A dlaczego po latach? Bo po latach istnieją zarówno Kościoły jak i społeczności, których często opłakany dziś stan jest po części winą Kościołów.

Pn cze 23, 2014 11:05

JedenPost napisał(a):
Czy zabieganie o prawo do działania usprawiedliwia niemoralne, czy wręcz zbrodnicze działania Kościołów? Wsólne gnębienie słabych dla ułożenia się z silnymi?

A może pomoc słabym, żeby nie byli jeszcze bardziej gnębieni, niż byli?

Cytuj:
Jeśli tak ma wyglądać chrześcijaństwo, to chyba lepiej, żeby go w oóle nie było.

A jeżeli tak ma wyglądać państwo, to chyba lepiej, żeby go w ogóle nie było. A jeżeli tak ma wyglądać ludzkość, to chyba lepiej, żeby jej w ogóle nie było.

Cytuj:
Moralnym byłoby zatem się wynieść.

Albo robić co się da, bez żadnej gwarancji sukcesu.

Cytuj:
Bo to Kościół dobrowolnie współtworzył sytuację, w której ofiary były całkowicie zdane na łaskę opraców.

Nawet jeśli, to to było kiedyś, a teraz jest teraz.

Cytuj:
A dlaczego po latach? Bo po latach istnieją zarówno Kościoły jak i społeczności, których często opłakany dziś stan jest po części winą Kościołów.

I?

Pn cze 23, 2014 11:20

I Kościoły mają kapitał, wypracowany częściowo podczas współpracy z rządem przeciwko Indianom, dzieki któremu mogą swoje winy w jakiejś części naprawić, zatem jest to ich obowiązkiem.

Johnny99 napisał(a):
JedenPost napisał(a):
Czy zabieganie o prawo do działania usprawiedliwia niemoralne, czy wręcz zbrodnicze działania Kościołów? Wsólne gnębienie słabych dla ułożenia się z silnymi?

A może pomoc słabym, żeby nie byli jeszcze bardziej gnębieni, niż byli?

Mogłoby tak być, ale nie było. Generalnie, bo z pewnością w całym omawianym okresie inicjatywy pozytywne na pewno da się wskazać.

Johnny99 napisał(a):
A jeżeli tak ma wyglądać państwo, to chyba lepiej, żeby go w ogóle nie było.

Owszem, lepiej by tamtego państwa (państw) nie było. Ale było, a Kościołom zabrakło jaj/rozumu by stanać w opozycji do zła, wybrały czerpanie profitów.

Pn cze 23, 2014 11:23

JedenPost napisał(a):
I Kościoły mają kapitał, wypracowany częściowo podczas współpracy z rządem przeciwko Indianom, dzieki któremu mogą swoje winy w jakiejś części naprawić, zatem jest to ich obowiązkiem.

Ile tego kapitału jest?

Cytuj:
Owszem, lepiej by tamtego państwa (państw) nie było. Ale było, a Kościołom zabrakło jaj/rozumu by stanać w opozycji do zła, wybrały czerpanie profitów.

A jeśli nikt wówczas nie uważał tego za zło? Wiadomo, że lepiej by było, gdyby tak nie było, ale było.

Pn cze 23, 2014 11:44

Johnny99 napisał(a):
A jeśli nikt wówczas nie uważał tego za zło?

Tym gorzej świadczy to o kondycji moralnej i intelektualnej tych ludzi. W każdych czasach znajdowali się ludzie, którzy dziwnym trafem jakoś potrafili zrozumieć, że zabieranie Indianom ziemi, rozbijanie ich rodzin i zmuszanie ich do życia na obcą modłę jest złe.

Johnny99 napisał(a):
Ile tego kapitału jest?

Dość.

Johnny99 napisał(a):

Cytuj:

Nie wiem, czy niepoważne to dobre słowo, ale na pewno były całkowicie bezprawne.

Czy nalezy zatem rozumieć, że w imię tak pojętej praworządności oprawcy z Oświecimia na których nie było kwitów, dowodów materialnych, tylko zeznania - nie powinni zostać ukarani?

Pn cze 23, 2014 11:57

JedenPost napisał(a):
Tym gorzej świadczy to o kondycji moralnej i intelektualnej tych ludzi.

No to źle świadczy, ale dlaczego mieliby za nich odpowiadać współcześni?

Cytuj:
Dość.

Aha.

Cytuj:
Czy nalezy zatem rozumieć, że w imię tak pojętej praworządności oprawcy z Oświecimia na których nie było kwitów, dowodów materialnych, tylko zeznania - nie powinni zostać ukarani?

Oprawcy, którym nie udowodniono zbrodni, powinni zostać uniewinnieni - to samo się tyczy oprawców, którzy nie popełnili przestępstwa w świetle prawa III Rzeszy. Procesy norymberskie miały niewiele wspólnego z praworządnością - była to po prostu prymitywna i krwawa zemsta zwycięzców nad pokonanymi, na dodatek nawet w świetle jakiejś uniwersalnej moralności niesprawiedliwa (ruskich np. nie dotknęła).

Pn cze 23, 2014 12:05

Johnny99 napisał(a):
JedenPost napisał(a):
Tym gorzej świadczy to o kondycji moralnej i intelektualnej tych ludzi.

No to źle świadczy, ale dlaczego mieliby za nich odpowiadać współcześni?

Wyjaśniłem dwa posty wcześniej. Władze Kanady najwyraźniej to rozumieją, Kościoły - nie bardzo.

Johnny99 napisał(a):
Oprawcy, którym nie udowodniono zbrodni, powinni zostać uniewinnieni

Ależ ich zbrodnie zostały udowodnione, tylko nie tak, jak byś chciał.

Swoja drogą - są jakieś dowody na rzekome męczeństwo Maksymiliana Kolbe?

Ostatnio edytowano Pn cze 23, 2014 12:22 przez JedenPost, łącznie edytowano 2 razy

Pn cze 23, 2014 12:15

Aha. A jak daleko mają takie rozliczenia w przeszłość sięgać?

(władze Kanady zapewne rozumieją głównie to, że przy obecnej atmosferze lepiej zapłacić, niż potem odpowiadać przed rozemocjonowanymi kolejnym kościelnym skandalem wyborcami)

Pn cze 23, 2014 12:16

Johnny99 napisał(a):
Aha. A jak daleko mają takie rozliczenia w przeszłość sięgać?

Tak jak szkody.

Ostatnio edytowano Pn cze 23, 2014 12:25 przez JedenPost, łącznie edytowano 2 razy

Pn cze 23, 2014 12:22

Nie rozumiem.

Pn cze 23, 2014 12:24
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 2522 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 107, 108, 109, 110, 111, 112, 113 ... 169  Następna strona