Dlaczego chrzest dzieci dopiero po urodzeniu?
Autor |
Wiadomość |
JedenPost
|
 Re: Dlaczego chrzest dzieci dopiero po urodzeniu?
Alus napisał(a): JedenPost napisał(a): Choć fakt, że np. katolicy długo próbowali... ?  Skąd zdziwienie? Czyżby katolicy, gdy przychodziło do chrystianizacji, nie zaczynali za każdym razem od mordowania i grabieży, jeśli tylko mieli taką możliwość? Jaki można wymyślić lepszy sposób niszczenia przesłania Chrystusa niż zbrodnie w Jego imię?
_________________ Lubię Starego czasem, to też sprawia że się wystrzegam otwartej z nim wojny Przecież to piękne, gdy Pan tak dostojny Tak z samym diabłem po ludzku rozmawia.
|
Śr gru 24, 2014 12:08 |
|
|
|
 |
vilomort
|
medieval_man napisał(a): vilomort napisał(a): Zadałem pytanie: skąd tak wielka różnica. Wiesz - napisz. Nie wiesz - nie pisz. Odpowiedziałem: każdy z nich myślał inaczej, samodzielnie. To odpowiedź nie na temat. medieval_man napisał(a): Mało? To odpowiedz mi skąd taka wielka różnica w pojmowaniu fizyki w XV wieku i w XXI? To jest offtopic. Poza tym nauka nie definiuje nieomylnych fizyków. Kościół definiuje natomiast nieomylnych w kwestiach wiary ludzi. Tak, nieomylnych. medieval_man napisał(a): Poza tym zdałeś pytanie Cytuj: dlaczego Pius VI miał zupełnie inne zdanie na ten temat, niż papież Jan Paweł II oraz Benedykt XVI. a nie Cytuj: skąd tak wielka różnica. Zdecyduj się.... Nie rozumiem o co Ci chodzi. Zadałem pytanie, skąd taka różnica oraz czemu papieże mieli tak inne zdanie.
_________________ Bóg - morderca? Dla dobra? Morderstwo jako przejaw miłosierdzia?
Johnny99:
Tak.
|
Śr gru 24, 2014 12:09 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
vilomort napisał(a): Nie przeczytałeś dokładnie. Podałem link, w którym jest ta różnica dokładnie pokazana. W którym, nie ma wypowiedzi papieży, o które prosiłem... Czego nie rozumiesz w prośbie: "Poproszę o przytoczenie odpowiednich tekstów tych papieży i pokazanie, że są one "odmienne""? Cytat z Auctorem Fidei w postaci słów "błędne, lekkomyślne i gorszące dla katolickich szkół”, o nie jest wypowiedź Piusa VI na temat Limbusa, tylko oderwany od kontekstu fragment tekstu, z którego nic nie wynika. Wypowiedź kard. Ratzingera z 2002 roku to nie są słowa, które padły z ust Benedykta XVI (i już pomijam to, że również są wyrwane z kontekstu, którego nie da się sprawdzić). Tego, że wypowiedzi Jana Pawła II tam nie ma, to kolejna wtopa. Inaczej mówiąc: Cytat, który notorycznie wklejasz, nie jest tym, o co proszę, bo nie ma w nim, wbrew temu co podajesz, wypowiedzi tych trzech papieży, co do których stwierdziłeś, że "mają odmienne opinie". Dlatego też, vilomort, zamiast tutaj upierać się, że "przecież podałem", zabierz się do solidnej pracy i przytocz te wypowiedzi papieży na temat limbusa, które podobno są "odmienne", i wykaż, że tak jest.
|
Śr gru 24, 2014 12:16 |
|
|
|
 |
Soul33
Moderator
|
vilomort napisał(a): Najpierw Ty zabłyśnij i powiedz, dlaczego Pius VI miał zupełnie inne zdanie na ten temat, niż papież Jan Paweł II oraz Benedykt XVI. Pytasz dlaczego różni ludzie mają różne zdanie na dany temat? I co mamy Ci na to odpowiedzieć? Na przestrzeni lat Kościół rozwija swoją naukę w wielu kwestiach. I tak jest w przypadku limbusu. vilomort napisał(a): Potrafisz dyskutować merytorycznie, czy też będziesz używał głównie pozbawionych treści emocji? Odniosłem się do postawy, jaką w tym wątku prezentujesz. Równie dobrze mógłbyś zacząć od "Witajcie, durnie, oto wkracza wielki inkwizytor ateizmu, który obali wasze zabobony". Na jedno by wyszło, tylko byłoby bardziej otwarcie. W dodatku - jak to często bywa - prezentujesz ignorancję w temacie dyskusji. A wiedzę po części czerpiesz z propagandowej strony lefebrystów. To tak jakbyś informacje o Rosji czerpał z rosyjskich mediów.
_________________ Don't tell me there's no hope at all Together we stand, divided we fall ~ Pink Floyd, "Hey you"
|
Śr gru 24, 2014 12:32 |
|
 |
medieval_man
Moderator
Dołączył(a): Pn gru 13, 2010 16:50 Posty: 7771 Lokalizacja: Kraków, Małopolskie
|
vilomort napisał(a): To odpowiedź nie na temat.
vilomort napisał(a): To jest offtopic. Poza tym nauka nie definiuje nieomylnych fizyków. Kościół definiuje natomiast nieomylnych w kwestiach wiary ludzi. Tak, nieomylnych.
vilomort napisał(a): Nie rozumiem o co Ci chodzi. Zadałem pytanie, skąd taka różnica oraz czemu papieże mieli tak inne zdanie. Rozumiem, że unikasz odpowiedzi. No cóż, tak też można. Odpowiedzi Ci już dawno udzielono. Żaden człowiek, nawet z definicji Kościoła nie jest nieomylny. A nieomylność wypowiedzi papieskich jest obwarowana kilkoma znaczącymi warunkami. Ale skąd miałbyś o tym wiedzieć skoro Twoja wiedza pochodzi z propagandowych i z konieczności upraszczajacych broszurek?
_________________ Fides non habet osorem nisi ignorantem
|
Śr gru 24, 2014 13:01 |
|
|
|
 |
bert04
|
JedenPost napisał(a): Skąd zdziwienie? Czyżby katolicy, gdy przychodziło do chrystianizacji, nie zaczynali za każdym razem od mordowania i grabieży, jeśli tylko mieli taką możliwość? Nie. Nastepne pytanie.
_________________ Wszystko ma swój czas i jest wyznaczona godzina na wszystkie sprawy pod niebem ...
(Koh 3:1nn)
|
Cz gru 25, 2014 0:13 |
|
 |
bert04
|
vilomort napisał(a): Nie rozumiem o co Ci chodzi. Zadałem pytanie, skąd taka różnica oraz czemu papieże mieli tak inne zdanie. Przykro na to patrzec, jak nasz spec od dogmatyzmow blaznuje sie w kwestii dogmatow. Ale chyba trzeba zaczac od basics. Otoz tzw. nieomylnosc nie odnosi sie do wszystkich wypowiedzi papieskich. A wrecz odnosi sie do "przewazajacej mniejszosci" tychze wypowiedzi. W calym XX wieku zasadniczo odnotowano jedna wypowiedz, ktora wypelnia te kryteria i jest dogmatem papieskim. W XXI jeszcze takowej wypowiedzi nie odnotowano ani razu. A co z innymi wypowiedziami? Traktujemy je jako nauczanie Kosciola, jednak bez etykietki "nieomylnosci", ani tym bardziej "dogmatu". To nauczanie moze z czasem byc uznane jako dogmatyczne - albo tez nie. W tym drugim przypadku papieze moga prezentowac odmienne punkty widzenia.
_________________ Wszystko ma swój czas i jest wyznaczona godzina na wszystkie sprawy pod niebem ...
|
Cz gru 25, 2014 1:25 |
|
 |
francesca77
|
Alus napisał(a): francesca77 napisał(a): Alus napisał(a): Skoro podręcznik opisuje jak go dokonać - znaczy, że wedle autora książki, na którego sie powołujesz - jest praktykowany......ale na pewno nie wśród katolików.
Ehhh.. wstyd, nie? Książka z XX w. Tak się składa, że ten podręcznik ma katolickie Imprimatur, napisany został dla kleru katolickiego. Z resztą autor w tekście powołuje się na inne autorytety KK - świętego Alfonsa Marię Liguori, także na moralistę katolickiego o nazwisku Gury, który unowocześnił technikę chrztu wewnątrzmacicznego za pomocą strzykawki! Swoje złote myśli też opublikował Scavini (kolejny moralista KK) - przeczytaj książkę, albo chociaż ten rozdział! Może nie wiesz, ale podręcznikiem medycyny pastoralnej funkcjonującym aktualnie jest :Medycyna pastoralna, autorstwa prof. dr hab. medycyny S. Lufta, wydane w 2002r Archidiecezja warszawska. Do przeczytanie w necie: http://digital.fides.org.pl/Content/549 ... oralna.pdfDziwne, że ateiści tak obnoszący się ze swą wiedzą bazująca jedynie na osiągnięciach naukowych posługują się książką wydaną w 1905r  Alus, nigdzie nie napisałam, że chrzest prenatalny jest obrzędem praktykowanym obecnie. Nigdzie nie napisałam również, że jest to podręcznik obowiązujący kler katolicki do dzisiaj. Napisałam, że ta książka uzyskała akceptację KK (NIHIL OBSTAT, IMPRIMATUR), więc opisana tam "technika" chrztu prenatalnego w wersji inwazyjnej (wewnątrzmacicznej) jest zgodna z doktryną KK. Po raz kolejny nie czytasz tekstu ze zrozumieniem:( PS: Książka z 1905 nie jest tak stara jak inne stare katolickie książki z różnych epok (autorstwa różnych teologów, świętych, papieży i innych ojców i doktorów KK. O wieku Biblii nawet już nie wspomnę... )
_________________ "Dla ludu religia jest prawdą, dla mędrców fałszem, a dla władców jest po prostu użyteczna" (Seneka Młodszy)
|
Cz gru 25, 2014 2:03 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Nihil obstat - oznacza jedynie, ze książka może się ubiegać o Imprimatur. A autor podręcznika lek Czarnecki, nie pisze o wykonywanych chrztach, ale ujawnia swoją opinię które się udzielać winno. Opinia ta zresztą dotyczy rodzących kobiet, gdy powikłania porodowe zagrożają śmiercią dziecka. Na bazie tych 4 słów ukuto teorię o Kościele dokonujących chrztów płodów Opinia pojedynczego teologa czy lekarza nie jest nauką i praktyką całego KK.
|
Cz gru 25, 2014 10:02 |
|
 |
JedenPost
|
bert04 napisał(a): JedenPost napisał(a): Skąd zdziwienie? Czyżby katolicy, gdy przychodziło do chrystianizacji, nie zaczynali za każdym razem od mordowania i grabieży, jeśli tylko mieli taką możliwość? Nie. Przykłady?
_________________ Lubię Starego czasem, to też sprawia że się wystrzegam otwartej z nim wojny Przecież to piękne, gdy Pan tak dostojny Tak z samym diabłem po ludzku rozmawia.
|
Cz gru 25, 2014 17:36 |
|
 |
bert04
|
JedenPost napisał(a): bert04 napisał(a): JedenPost napisał(a): Skąd zdziwienie? Czyżby katolicy, gdy przychodziło do chrystianizacji, nie zaczynali za każdym razem od mordowania i grabieży, jeśli tylko mieli taką możliwość? Nie. Przykłady? Chrystianizacja Armenii, Etiopii, Gruzji, Cesarstwa Rzymskiego, chrystianizacja plemion germanskich najezdzajacych imperium, Irlandii i Brytanii, Fryzji i Wielkich Moraw, Bulgarii, Polski, Wegier, Rusi Kijowskiej i Skandynawii. Przy Litwie ciezko mowic, bo bylo tam kilka prob chrystanizacji, tak slowem jak i mieczem, ale ostatecznie zdecydowalo slowo. Dodam jeszcze misjonarzy w Azji, dzialalnosc Franciszka Xaverego w Indiach, Japonii i Chinach. W sumie kazdy pojedynczy przyklad zaprzecza Twojemu " zaczynali za kazdym razem". A zapewne nie wymienilem wszystkich.
|
Cz gru 25, 2014 19:34 |
|
 |
JedenPost
|
W Cesarstwie Rzymskim chrześcijanie mieli możliwość zacząć od mordowania i grabieży  Św. Patryk mógłby grabić Irlandię gdyby chciał  Chyba nie zwróciłeś uwagi na zawarty w napisanym przeze mnie zdaniu warunek.
|
Cz gru 25, 2014 22:24 |
|
 |
Soul33
Moderator
|
Czy chodzi tutaj może o nawracanie podczas najazdu na ziemie niechrześcijańskie? Podejrzewam, że w takich przypadkach zwykle do nawracania dochodziło. Wtedy mogłaby to być samospełniająca się przepowiednia. Tzn. gdy nie było inwazji, to nie było też możliwości, aby jej dokonać albo sytuacja w ogóle do inwazji nie zmierzała (czyli w praktyce na jedno wychodzi, bo ci, którzy ewangelizowali pokojowo na ziemiach pogańskich nie mieli mogliby skłonić jakiegoś władcy do ataku).
_________________ Don't tell me there's no hope at all Together we stand, divided we fall ~ Pink Floyd, "Hey you"
|
Cz gru 25, 2014 23:15 |
|
 |
JedenPost
|
Soul33 napisał(a): Czy chodzi tutaj może o nawracanie podczas najazdu na ziemie niechrześcijańskie? Chodzi mi o sytuacje, w których katolicy zetknąwszy się z ludami nad którymi mieli przewagę nie napadli na nich.
|
Pt gru 26, 2014 0:02 |
|
 |
bert04
|
JedenPost napisał(a): W Cesarstwie Rzymskim chrześcijanie mieli możliwość zacząć od mordowania i grabieży Jezeli porownac z muzulmanami, to nalezaloby zreplikowac - a wlasciwie czemu nie? JedenPost napisał(a): Św. Patryk mógłby grabić Irlandię gdyby chciał Gdyby sw. Patryk pojechal tam na czele paru legionow, to owszem, moglby. Jego kumpel sw. Marcin pewnie po starej znajomosci by mu pozyczyl. JedenPost napisał(a): Chyba nie zwróciłeś uwagi na zawarty w napisanym przeze mnie zdaniu warunek. Napisales "zawsze" a skomentowales zaledwie dwa przypadki. Do roboty, juz jeden przypadek obala niski kwantyfikator. I nie zapomnij o "zaczynali"! JedenPost napisał(a): Chodzi mi o sytuacje, w których katolicy zetknąwszy się z ludami nad którymi mieli przewagę nie napadli na nich. "...gdy przychodziło do chrystianizacji" + "zaczynali" Nie wyrzucaj kwantyfikatorow tak pochopnie, bo na bawienie sie z sofizmatem zmiennego stanowiska nie mam czasu. A tu nawet w przypadku słowian połabskich zaczęto od pokojowej misji w X wieku. Ba, w tym czasie Niemcy wspierali nawet czasowo państwo Obodrytów, bo ważniejsza od chrystianizacji była im spokojna granica. 'Dopiero" w XII wieku była osławiona krucjata połabska, zresztą jako "odprysk" kampanii krucjat do Ziemii Świętej.
|
Pt gru 26, 2014 1:36 |
|
|
|