Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pt lis 14, 2025 22:19

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 778 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18 ... 52  Następna strona
 Wg Wojtyły Bóg nie jest miłosierny 
Autor Wiadomość
Post Re: Wg Wojtyły Bóg nie jest miłosierny
Whispernight napisał(a):
Alus napisał(a):
Gdzie konkretnie Bóg osobiście - bez udziału człowieka, chorób, katastrof naturalnych - zabija dziecko?

W Egipcie moja droga. W Egipcie... Pomordował jak leci.

Jesteś w stanie udowodnić, że historycznie tak się stało, anie nie jest to jedynie opowieść z przesłaniem?
Przy czym wedle Biblii zarządzeniem faraona były zabijane wszystkie noworodki izraelskie płci męskiej.

Wt sty 06, 2015 9:41
A ja mam pytanie: Czy Herod był ateistą?

Wt sty 06, 2015 11:27

Czyli jakie jest owo "przesłanie"? Że Bóg jest nie mniej okrutny niż ludzie?

Tak z samym diabłem po ludzku rozmawia.

Wt sty 06, 2015 11:27
JedenPost napisał(a):

W ten sposób Izraelici tłumaczyli swoje wybraństwo - skoro faraon nakazał zabijać dzieci Izraelitów, to Bóg w obronie swego narodu wybił pierworodnych w Egipcie.

Wt sty 06, 2015 12:16
Alus napisał(a):
JedenPost napisał(a):

W ten sposób Izraelici tłumaczyli swoje wybraństwo - skoro faraon nakazał zabijać dzieci Izraelitów, to Bóg w obronie swego narodu wybił pierworodnych w Egipcie.

Ha ha ha, ale jazda.
Alus, a o czym "mówi" Księga Rodzaju?
Bo z tego co pamiętam to Bóg jest ojcem wszystkich ludzi, czy tak?
Sam nie przemówił do faraona? Dlaczego?
Uniknąłby tej całej tragedii, gdyby po prostu przemówił do faraona.
Ale nie, lepiej kochający i miłujący Bóg zrobi, jeśli pomorduje troszkę niemowląt, ześle kilka plag. Ha ha ha, pomyśl troszkę nad tym sama...

Wt sty 06, 2015 13:16
Whispernight napisał(a):
Alus napisał(a):
JedenPost napisał(a):

Ha ha ha, ale jazda.
Alus, a o czym "mówi" Księga Rodzaju?
Bo z tego co pamiętam to Bóg jest ojcem wszystkich ludzi, czy tak?
Sam nie przemówił do faraona? Dlaczego?
Uniknąłby tej całej tragedii, gdyby po prostu przemówił do faraona.
Ale nie, lepiej kochający i miłujący Bóg zrobi, jeśli pomorduje troszkę niemowląt, ześle kilka plag. Ha ha ha, pomyśl troszkę nad tym sama...

Ha ha ha ale jazda...ateista traktuje ST w kategorii opracowania historycznego.

Wt sty 06, 2015 14:47

Alus napisał(a):
JedenPost napisał(a):

Czyli zrównał się w zbrodni z faraonem?

Tak z samym diabłem po ludzku rozmawia.

Wt sty 06, 2015 15:54

[/quote]I ja tak sadzę. Ale chodziło o samego Boga (nie o jego obraz) opisanego na kartach Biblii. Bóg zabijajacy dziecko miłosierny raczej nie jest.Tak było kiedyś,a dziś jest miłosierny. Wyewoluował. A moze nie, moze nadal bywa mściwy?[/quote]
Alus napisał(a):
Gdzie konkretnie Bóg osobiście - bez udziału człowieka, chorób, katastrof naturalnych - zabija dziecko?
Wlaśnie w tym przykładzie, który podałem. Wszakze bez pomocy noża.

Rozsądne, a nie pętające swej wolności umysły są lekkimi ciałami lotnymi, wybiegającymi zawsze naprzód i rozpoznającymi okolice, do których dostojnie kroczący, zwarty korpus ortodoksów w końcu także kiedyś dotrze.
G.C. Lichtenberg

Wt sty 06, 2015 16:28

Alus napisał(a):
Ha ha ha ale jazda...ateista traktuje ST w kategorii opracowania historycznego.

Co to znaczy "historycznego? Opis jest opisem i cos znaczy, niezależnie od tego czy jest zgodny z danymi historycznymi.
A poza tym- czy zaliczasz go do bajek?

Rozsądne, a nie pętające swej wolności umysły są lekkimi ciałami lotnymi, wybiegającymi zawsze naprzód i rozpoznającymi okolice, do których dostojnie kroczący, zwarty korpus ortodoksów w końcu także kiedyś dotrze.
G.C. Lichtenberg

Wt sty 06, 2015 16:32
JedenPost napisał(a):
Alus napisał(a):
JedenPost napisał(a):

Czyli zrównał się w zbrodni z faraonem?

Wedle pojmowania sprawiedliwości ówczesnych "oko za oko" - ujął się za sługą swoim Izraelem.

Wt sty 06, 2015 18:21
Być może nawet Żydzi opisywali Jahwe na swoją modłę, przypisując mu jakieś cechy. Dlatego istnieje taki rozdzwięk między ST a NT. Nowy Testament jakby przybliża obraz prawdziwego Boga, poprzez osobę Jezusa który przecież powiedział do Żydow - mniej więcej, z pamięci teraz cytuję - powiedziano wam oko za oko, a ja wam mówię, miłujcie waszych nieprzyjaciół. Jezus jakby znosi i prostuje tutaj pewien sposób myślenia ówczesnych ludzi.

Biblia nie jest łatwą Księgą, i tak naprawdę dumają nad jej tłumaczeniem mocne umysły ale jednak trudno jest przekazać w rzeczywistości sposób pojmowania i mentalnośc tego starożytnego świata czasem pełnego okrucieństwa i walk.

Nie wiem, mnie osobiście ST czasem szokował a jeszcze dopisuję, a niektóre opisy są w sumie ciekawe. Czasem jakoś to bardziej kojarzy się z opowieściami przy ognisku o starożytnych herosach, walkach, tylko z wymiarem uduchowionym w tle. Trudno jest jednoznacznie stwierdzić co jest prawda historyczną a co jest swojego rodzaju jakby legendą.

Wt sty 06, 2015 19:29
Maria-Magdalena napisał(a):
A ja mam pytanie: Czy Herod był ateistą?

Herod nie był Żydem, a panował w Judei. Gdy usłyszał że Trzej Królowie szukają Króla Żydowskiego który miał się narodzić, prawowitego dziedzica, wiadomo dlaczego wydał rozkaz wymorodawania wszystkich dzieci...żydowskich dzieci. Nie kierował się miłością...

Miłości jest dobrem.
A gdzie nie ma miłości nie może być dobra jakiegokolwiek.

Wt sty 06, 2015 20:11

equuleuss napisał(a):
Nie wiem, mnie osobiście ST czasem szokował a jeszcze dopisuję, a niektóre opisy są w sumie ciekawe. Czasem jakoś to bardziej kojarzy się z opowieściami przy ognisku o starożytnych herosach, walkach, tylko z wymiarem uduchowionym w tle. Trudno jest jednoznacznie stwierdzić co jest prawda historyczną a co jest swojego rodzaju jakby legendą.

No dobrze, ale przecież Kościół nie wyrzekł się ST, istnieje łącznośc miedzy ST i NT, nie sa to ksiegi niezależne. Bog jest ten sam, posyła swego syna na ziemię. Czerpano i caly czas sie czerpie z ST.

G.C. Lichtenberg

Wt sty 06, 2015 20:55
Alus napisał(a):
ateista traktuje ST w kategorii opracowania historycznego.

Nie. Dla mnie osobiście, treść ST to stek bzdur. Niespójny, nielogiczny, i w każdym calu zaprzeczający pojęciu miłości.
Po prostu rozmawiamy w kontekście wiary, religii, Boga, wiec ciężko, abym się nie odniósł do treści Pism. Tylko przedstawiłem własny pogląd o tym, że Bóg ST nie jest Bogiem ani miłości, a już na pewno, sprawiedliwości.

Askadtowiesz napisał(a):
Co to znaczy "historycznego? Opis jest opisem i coś znaczy, niezależnie od tego czy jest zgodny z danymi historycznymi. A poza tym- czy zaliczasz go do bajek?

Przyłączam się do pytania.
To jak w końcu odbierasz ST... Dosłownie, czy alegorycznie. Luźna interpretacja, czy w ogóle masz na to wyj.....?

Alus napisał(a):
Wedle pojmowania sprawiedliwości ówczesnych "oko za oko" - ujął się za sługą swoim Izraelem.

Alus, rozmawiamy o Bogu, a nie o tym co sobie wyobrażali tubylcy!
Albo traktujemy Pismo, jako wierne przesłanie Boga, albo jako lekko-pół-śmieszną historyjkę o tubylcach i ich "widzi mi się".

Askadtowiesz napisał(a):
No dobrze, ale przecież Kościół nie wyrzekł się ST, istnieje łączność miedzy ST i NT

Łączność!? Gdzie dokładnie?

Wt sty 06, 2015 22:17
Moderator

Whispernight napisał(a):
[Albo traktujemy Pismo, jako wierne przesłanie Boga, albo jako lekko-pół-śmieszną historyjkę o tubylcach i ich "widzi mi się".

Kolejny, ktory wierzy
- zgodnie z XIX-wieczną terminologią, że Pismo święte to telegraf prosto z nieba
- zgodnie z XX-wieczną terminologią, że Pismo święte to fax prosto z nieba
- zgodnie z XXI-wieczną terminologią, że Pismo święte to sms prosto z nieba

Wt sty 06, 2015 22:21
Zobacz profil WWW
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 778 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18 ... 52  Następna strona