Którego z kandydatów na prezydenta powinien poprzeć katolik?
Autor |
Wiadomość |
Anonim (konto usunięte)
|
 Re: Którego z kandydatów na prezydenta powinien poprzeć kato
A to nie jest tak, ze prezydent moze odmowic podpisania za pierwszym razem, ale jak Sejm z senatem to przeglosuja 2/3 glosow, to prezydent podpisac musi?
Oczywiscie moze powiedziec, ze nie podpisze i ustapic z urzedu, badz zostac usuniety za zlamanie prawa i zaryzykowac, ze w kolejnym podejsciu do ustawy przejdzie jej jeszcze gorsza wedlug katolikow, wersja.
Wedlug tak scislego rozumienia, zaden katolik nie powinien nawet stawac do wyborow w kraju swieckim, czyli takim, gdzie nie katechizm jest podstawa prawa. Efekt takiego postepowania? Prawo stanowiliby tylko niekatolicy a obowiazywaloby takze katolikow. To chyba tez nie jest wyjscie?
A pan Duda chcial kiedys wsadzac do wiezienia za in vitro. Chyba jako prezydent nie ma takich uprawnien. A mowic mozna duzo. Dzis jakos wydaje sie byc mniej radykalny.
|
Pt mar 13, 2015 11:24 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
gita napisał(a): "Każdy decyduje w swoim sumieniu..", oby to dotyczyło również komisji wyborczych i PKW. Żeby uczciwości stało się zadość w sobotę w Niepokalanowie kolejne spotkanie na rzecz uczciwych wyborów/pierwsze było w Częstochowie/ http://niezalezna.pl/65042-wyborco-dowi ... li-wyborowJak na razie nikt nie dowiódł fałszerstwa wyborów. Złożono kilkaset protestów, ale protesty zawsze są składane, a zwiększona ilość wynika jedynie z propagandy. Cytuj: Śp L. Kaczyński nie jest kandydatem w tych wyborach Ale jest Duda, który wszędzie głosi, że jest spadkobiercą śp prezydenta. Spadkobiercą, który świadomie zafałszowuje przekonania śp prezydenta, albo jest niedoukiem i nie zna tych przekonań. Cawilian napisał(a): Kandydat, który jako prezydent podpisał ustawę ułatwiającą aborcję (w takim rozumieniu, jakie przypisuje temu określeniu Kościół), nie jest właściwym dla katolika. To grzesznik, gorszyciel, wilk w owczej skórze. A gdyby doszło do zaostrzenia ustawy antyaborcyjnej, podpisze pan?Nie. Uważam, że dobrze jest tak, jak jest w tej chwili. Gdy aktualna ustawę przegłosowywałem, byłem senatorem i głosowałem za.http://gosc.pl/doc/808826.Napewno-jestem-patrota
|
Pt mar 13, 2015 11:33 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Alus napisał(a): Cawilian napisał(a): Kandydat, który jako prezydent podpisał ustawę ułatwiającą aborcję (w takim rozumieniu, jakie przypisuje temu określeniu Kościół), nie jest właściwym dla katolika. To grzesznik, gorszyciel, wilk w owczej skórze. A gdyby doszło do zaostrzenia ustawy antyaborcyjnej, podpisze pan?Nie. Uważam, że dobrze jest tak, jak jest w tej chwili. Gdy aktualna ustawę przegłosowywałem, byłem senatorem i głosowałem za.http://gosc.pl/doc/808826.Napewno-jestem-patrotaLech Kaczyński?
|
Pt mar 13, 2015 11:41 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Kael napisał(a): A to nie jest tak, ze prezydent moze odmowic podpisania za pierwszym razem, ale jak Sejm z senatem to przeglosuja 2/3 glosow, to prezydent podpisac musi? W takich sytuacjach pokazuje się, z czego ktoś jest ulepiony. Wychodzi wtedy, że co po niektórzy z psiego g... Cytuj: Wedlug tak scislego rozumienia, zaden katolik nie powinien nawet stawac do wyborow w kraju swieckim, czyli takim, gdzie nie katechizm jest podstawa prawa. Efekt takiego postepowania? Prawo stanowiliby tylko niekatolicy a obowiazywaloby takze katolikow. To chyba tez nie jest wyjscie Już żeśmy coś takiego przeżyli za Hitlera, Stalina i kolejnych s-synów.
|
Pt mar 13, 2015 11:48 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Czyli? Katolik ma sie wypiac na rzeczywistosc i nie startowac w zadnych wyborach?
A jezeli katolicy chca miec "swojego" prezydenta, to jest jedno wyjscie: wybieraja kandydata, ktorego znaja np w parafiach a ci, z poparciem spolecznosci, ktora ich zna na co dzien "od tanca i od rozanca" ida dalej i selekcjonuja sposrod siebie tego "najbardziej godnego".
Dlaczego nikt na to do tej pory nie wpadl?
|
Pt mar 13, 2015 11:50 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Katolik ma być światłem dla innych. Jak go na to nie stać, to niech nie włazi na świecznik.
|
Pt mar 13, 2015 11:52 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Cawilian napisał(a): Kandydat, który jako prezydent podpisał ustawę ułatwiającą aborcję (w takim rozumieniu, jakie przypisuje temu określeniu Kościół), nie jest właściwym dla katolika. To grzesznik, gorszyciel, wilk w owczej skórze. "......, wilk w owczej skórze" Stwierdzenie nielogiczne w odniesieniu do poprzedniego zdania.
|
Pt mar 13, 2015 11:54 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Kael napisał(a): Czyli? Katolik ma sie wypiac na rzeczywistosc i nie startowac w zadnych wyborach?
A jezeli katolicy chca miec "swojego" prezydenta, to jest jedno wyjscie: wybieraja kandydata, ktorego znaja np w parafiach a ci, z poparciem spolecznosci, ktora ich zna na co dzien "od tanca i od rozanca" ida dalej i selekcjonuja sposrod siebie tego "najbardziej godnego".
Dlaczego nikt na to do tej pory nie wpadl? Jak to nikt, przecież Ty na to wpadłaś.
|
Pt mar 13, 2015 11:55 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
No, np Pilsudski byl niewatpliwie "swiatlem dla innych".
Uwazasz, ze jak ktos sam uwaza siebie za ideal, to juz wszystko jest ok? A ktos w ogole jest tym idealem? Katolicy nawet papieza podgryzaja, bo im nie pasuje. Jakby ktorys z nas byl naprawde swietszy.
Ty nie jestes idealem? To nie krytykuj tych, ktorzy probuja cos zrobic, zdajac sobie sprawde ze swoich brakow. Tylko ten, kto nic nie robi, nie robi bledow. Jestes idealem? To dlaczego nie kandydujesz?
|
Pt mar 13, 2015 11:55 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
gita napisał(a): Cawilian napisał(a): Kandydat, który jako prezydent podpisał ustawę ułatwiającą aborcję (w takim rozumieniu, jakie przypisuje temu określeniu Kościół), nie jest właściwym dla katolika. To grzesznik, gorszyciel, wilk w owczej skórze. "......, wilk w owczej skórze" Stwierdzenie nielogiczne w odniesieniu do poprzedniego zdania. To znaczy do którego poprzedniego?
|
Pt mar 13, 2015 11:57 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Cawilian napisał(a): gita napisał(a): Cawilian napisał(a): Kandydat, który jako prezydent podpisał ustawę ułatwiającą aborcję (w takim rozumieniu, jakie przypisuje temu określeniu Kościół), nie jest właściwym dla katolika. To grzesznik, gorszyciel, wilk w owczej skórze. "......, wilk w owczej skórze" Stwierdzenie nielogiczne w odniesieniu do poprzedniego zdania. To znaczy do którego poprzedniego? "który jako prezydent podpisał ustawę ułatwiającą aborcję", nie podpisał po kryjomu, a więc nie jest wilkiem w owczej skórze, to taka prosta logika
|
Pt mar 13, 2015 12:03 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
P.S. Widzę, że zadałam za trudne pytanie:Którego z kandydatów na prezydenta powinien poprzeć katolik i dlaczego?
|
Pt mar 13, 2015 12:06 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Kozioł napisał(a): Alus napisał(a): Cawilian napisał(a): Kandydat, który jako prezydent podpisał ustawę ułatwiającą aborcję (w takim rozumieniu, jakie przypisuje temu określeniu Kościół), nie jest właściwym dla katolika. To grzesznik, gorszyciel, wilk w owczej skórze. A gdyby doszło do zaostrzenia ustawy antyaborcyjnej, podpisze pan?Nie. Uważam, że dobrze jest tak, jak jest w tej chwili. Gdy aktualna ustawę przegłosowywałem, byłem senatorem i głosowałem za.http://gosc.pl/doc/808826.Napewno-jestem-patrotaLech Kaczyński? Ano Lech i nigdy nie ukrywał swoich poglądów. Można go lubić lub nie, ale należy docenić, że nie ukrywał swoich poglądów.
|
Pt mar 13, 2015 12:10 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Kael napisał(a): No, np Pilsudski byl niewatpliwie "swiatlem dla innych". Miałem na myśli to, o czym w Ewangelii (por. Mt 5,14). Przepraszam, że ni skonkretyzowałem. Tak mi się jakoś wydawało, że wartości katolickie, to przede wszystkim Kazanie na Górze. Cytuj: Ty nie jestes idealem? To nie krytykuj tych, ktorzy probuja cos zrobic, zdajac sobie sprawde ze swoich brakow. Tylko ten, kto nic nie robi, nie robi bledow. To wyjątkowo głupi argument. W ten sposób nie można by nikogo krytykować. Też mógłbym napisać: Kael, nie jesteś ideałem? To jak śmiesz mnie krytykować. Cytuj: Jestes idealem? To dlaczego nie kandydujesz? Na pewno nie jestem chory na umyśle. Tylko ktoś chory psychicznie może pragnąć władzy. Z czego wynika, że tylko ci są jej godni, których trzeba wpychać na stanowiska, pomimo że wierzgają i opierają się co sił.
|
Pt mar 13, 2015 12:12 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
O wlasnie. Czyli powinno sie wybierac oddolnie a kandydat powinien skromnie protestowac, jak sw Marcin. To ideal chrzescijanski. Tak sie wybiera papieza, a potem katolicy psy na nim wieszaja, ze za konserwatywny, za postepowy, za ... Papiez najczesciej z pokora to znosi. Przecietny katolik, raczej niekoniecznie ma ochote pro publico bono dawac sie obrzucac blotem. Szczegolnie, ze raczej niewielu liczy na asystencje Ducha sw przy pelnieniu funkcji prezydenta, cz yjakiejkowliek innej i traktuje to jako sluzbe dla innych kosztem swojej osoby, prywatnosci itp.
No wiec trzeba by przedtem zrobic selekcje zaufania Bogu? Moze jak apostolowie rzucic losy, kto ma byc tym dwunastym? A potem nie krytykowac Ducha swietego, tylko wspierac tak wybranego kandydata, ktory przeciez nie musi byc lepszy od nas, tylko sie (wedlug Ducha sw) lepiej na te funkcje w tym momencie nadaje.
|
Pt mar 13, 2015 12:21 |
|
|
|