Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pn lis 10, 2025 23:43

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 18 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
 To tajemnica 
Autor Wiadomość

ale pewnie odpowiedź na te pytania jest tajemnicą

Widzisz, wiara ma to do siebie, iż jest właśnie wiarą, a nie nauką. W przypadku wiary, logika nie ma zastosowania. W przypadku nauki, logika jest jak najbardziej na miejscu. Weźmy np. dogmat o Świętej Trójcy, ktory nam mówi, że 1=3, a 3=1. Gdzie tu logika ? Nie ma jej i być nie może ! Tą prawdę przyjmujemy na wiarę, czyli zakładamy, że tak właśnie jest, chociaż nie potrafimy tego udowodnić logicznie. Ot i tyle. Gdyby prawdy wiary dało się racjonalnie wytłumaczyć, nasza wiara zamieniła by się w naukę. Znaczyłoby to, iż rozum ludzki nie zna granic, bo wszystko jest jasne, logiczne, poukładane, zrozumiane i wyjaśnione. Wiesz, co by to oznaczało ? Oznaczałoby to, że człowiek jest równy Bogu ! No bo wszystko potrafi wyjaśnić i zrozumieć, także zrozumieć samego Boga. W czym by wówczas przejawiała się "przewaga" Boga nad nami. Dlaczego mielibyśmy mu wówczas oddawać hołd, za co Go wielbić, skoro człowiek byłby mu równy ?

Bóg jest od nas potężniejszy. Jest naszym Stwórcą, a my - Jego stworzenie, nie jesteśmy w stanie w pełni Go zrozumieć i nigdy nie będziemy ("Moje myśli, nie są myślami waszymi" - mówi Pismo Święte). Dlatego też tajemnica jest nieunikniona.

Wszystkie prawdy wiary są antynomiczne: Bóg - jednocześnie jeden i występujący w trzech osobach, Chrystus - jednocześnie Bóg i człowiek, Maria - jednocześnie matka i dziewica. Żadnego dogmatu nie da się w pełni zrozumieć i logicznie uzasadnić. Wszystkie je przyjmujemy na WIARĘ.

Żądanie racjonalnego wytłumaczenia dogmatów jest żądaniem zrozumienia Boga i stania się mu równym !!

N cze 26, 2005 12:28

Próbuje się dowiedzieć czy istnieje Bóg ale irytuje mnie gdy słyszę "to tajemnica" i to nie ważne od przedstawiciela której religii. I jak mam poznac kto się tylko wykręca a kto mowi prawde ktorej nie da sie wytłumaczyć?

Istnienia Boga nie da się wytłumaczyć racjonalnie. Szukanie dowodów empirycznych na Jego istnienie jest zadaniem dosyć jałowym.

Moja religia (prawosławie) nawołuje do osobistego spotkania z osobowym Bogiem. Nie stara się udowodnić empirycznie, iż Bóg istnieje, lecz stara się ukierunkować człowieka tak, by ten mógł wejść w kontakt z Bogiem. Gdy człowiek wejdzie w kontakt z Bogiem, wówczas nie będzie dla niego wątpliwości, iż Bóg istnieje naprawdę. Chrystus objawiał nam, w jaki sposób możemy przekonać się o rzeczywitym istnieniu Boga - "Błogosławieni czystego serca, albowiem oni Boga oglądać będą". Wypełnij to przykazanie, a znajdziesz odpowiedź na swoje pytanie ! Sam się przekonasz wówczas, że Bóg istnieje ! Innej drogi nie ma...

Życzę Ci powodzenia w Twoich poszukiwaniach i pamiętaj też, że "Królestwo Boże w was jest" :)

N cze 26, 2005 12:42

Dla mnie problem stanowią sprzeczności np. wymienione wyżej 3=1. I gdy czytam sobie takie "kwiatki" to Biblia przestaje byc dla mnie wiarygodna.
Jesli przyjdzie do mnie jakiś członek sekty, będzie mi głosił "swoje prawdy" a ja znajdę w nich cos absuralnego to wtedy wiem ze nie są to prawdy o Bogu. Gdy odrzucę logikę to co mi pozostanie? Jak odróżnię fałszywego proroka od prawdziwego? Po owocach? ;)

Pn cze 27, 2005 18:01
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 18 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2