Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pt paź 10, 2025 10:55

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 57 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4
 Czyściec wg objawień dusz czyśćcowych Marii Simmie 
Autor Wiadomość
zbanowany na stałe

monika001 napisał(a):
No napisał(a):
A co to właściwie znaczy ?
Ja zostałem ateistą właśnie dlatego, że szukałem prawdy...

Ale czy możesz powiedzieć, że jesteś na końcu drogi swojego szukania?

W kwestii wiary obawiam się, że tak.

Mam nadzieję że tak nie jest. I wierze że się do Ciebie jeszcze odezwie :)

So wrz 19, 2009 17:15
zbanowany na stałe

Myśli to także pewien rodzaj subtelnej energii, a każda energia ma moc kreacji, czyli tworzenia takiej rzeczywistości o jakiej w danej chwili myślimy (myślisz i to się natychmiast staje), czyli inaczej, myśli stają się niejako tworzywem w tamtym wymiarze.
Np.: jeśli za życia klepałaś biedę i byłaś z tego powodu nieszczęśliwa to możesz sobie stworzyć wymarzony pałac z wszelkimi dostatkami itp. i to jest Twoje Niebo. A że takich ludzkich pragnień jest multum to i Niebo dla każdego może być czymś innym (względnym).

Acha czyli wszyskie religie i rodzaje wiar są do przyjęcia według Ciebie?
Przecież to decyduje Bóg kto będzie zbawiony a kto nie. Kto dosąpi zaszczytu w owym Jeruzalem. I nie wchodzą tam wszyscy. To On wybiera tych co mają w Niego wierzyć i to nie ważne czy są oni w państwie arabskim, azjatyckim , europejskim czy amerykańskim.

Potem ujrzałęm A oto wielki tłum, którego nikt nie mógł zliczyć, [ludzie] ze wszystkich narodów, pokoleń i ludów różnojęzycznych, stojący przed tronem i przed Barankiem,... Ap. 7,9

Cytuj:
Wieczne piekło nie istnieje bo Bóg nie jest masochistą, czyściec, to stan przejściowy zaraz po śmierci ciała, jest to tylko rachunek sumienia jaki czyni dusza z ziemskich postępków, a potem „idzie” do „własnego” Nieba.

Z wrzuceniem złych ludzi do rzeki lawy i siarki nasz żywot duszy przestaje istnieć.

A udziałem tchórzów, niewiernych, obmierzłych, zabójców, rozpustników, guślarzy, bałwochwaclów i wszelkich kłamców [będzie] jezioro gorejące ogniem i siarką. To jest śmierć druga. Apokalipsa 21,8

Cytuj:
A potem… albo pozostaje w Niebie i pnie się dalej w „górę” (zmienia wyobrażenia Nieba na coraz doskonalsze) albo wraca z powrotem na Ziemię (reinkarnacja) wedle własnego dobrze pojętego interesu :)

Cytuj:
Każdy tworzy sobie rzeczywistość na miarę własnych wyobrażeń.
I słusznie… skoro największym pragnieniem dla Araba są hurysy a dla Indianina kraina wiecznych łowów to dlaczego mieliby ich nie doświadczyć :)

Czy czasem nie miałeś może styczności z ruchami New Agowskimi?
Czy według ciebie życie to jakaś super zabawa, że jeżeli będziemy żle żyć to najwyżej odrodzimy się jako jaszczurka? A potem możemy probować się polepszyć jako jaszczurka i może stać się dzięki łasce Boga człowiekiem (i np znowu grzeszyć) albo kimś na równi Bogu? Przyjmujesz że Bóg istnieje, to mogę odczytać matomiast mieszasz wszystko z wszystkim, wszystkie kultury i religie. Zdecyduj się na coś a nie łączysz Koran z Torą, Biblią a przedewszystkim z hinduzimem. Chyba że masz zamiar zaraz wymyśleć coś nowego, nową wiarę gdzie co ci dana epoka powie o bogu to takie będzie twoje życie w niebie?
Obecnie ateiści głoszą że nie ma Boga , to naszego wyobrażenia po śmierci wogóle nie będzie?

Biblia głosi że po śmierci jeżeli będziesz zbawiony to rządzisz Królestwem Bożym razem z Chrystusem. Nie tworzysz swojego własnego Jeruzalem , ale jesteś w tym stworzonym przez Boga, każdy zbawiony. Apokalipsa 21,1-8

Cytuj:
Nie wyobrażaj sobie że po śmierci staniesz twarzą w twarz z Bogiem bo to - niemożliwe, zresztą nikt tego nie może, owszem spotkasz się z Bogiem ale nie z Absolutnym, tylko ze swoim własnym wyobrażeniem Boga, jeśli wierzyłaś w Jezusa to będzie to Jezus jeśli w Allacha to Allach itd.

Przecież Bóg był na Ziemi! A czytałeś może Ezechiela? Ezechiel 1,4-28 Ten człowiek widział Chwałę Bożą. Tak samo Jan w Apokalipsie, czy Mojżesz na górze Synaj.
Tak samo po śmierci wybrańcy zobaczą Tron Boży przed którym będą się pojawiać wszyscy co żyli w Bogu, aż do czasu ostatniej godziny.

A gdy otworzył piątą pieczęć, ujrzałem pod ołtarzem dusze zabitych dla Słowa Bożego i dla świadectwa, jakie mieli. Ap 6,9
oraz wcześniej już wymieniony werset Apokalipsa 7,9.

Cytuj:
Po śmierci ciała pozostają nam jedynie nasze myśli, nasze „ja” (nasze wyobrażenia) albo jak wolisz - dusza.

Weług Pisma, dusza po śmierci czeka na Śąd w otchłani, razem z demonami lub też w Świątyni Boga - wybrańcy.

Apokalipsa 6,10-11

I głosem donośnym tak zawołały: "Władco święty i prawdziwy! Jak długo jeszcze będziesz zwlekał z wyrokiem i karą za naszą krew na tych, co mieszkają na ziemi?" I dano każdemu z nich białą szatę, i powiedziano im, by jeszcze przez krótki czas odpoczęli, aż dopełni się liczba ich współsług oraz braci,..."

W otchłani jest płacz i zgrzytanie zębów. Łukasz 16,19-31

So wrz 19, 2009 18:44
zbanowany na stałe

A ja proponuję spotkanie z duszami i rozmowy własnie o czyścu ,śmierci - i najprawdziwsze relacje o Bogu Jego Miłości i Miłosierdziu:

" Świadkowie Bożego Miłosierdzia"-książka wydana przez MIchallineum -dostępna na www.annaboza.republika.pl

Wywoływanie duchów (demonów) jest zabronione przez Boga. A opętanie w trakcie takich czynności może doprowadzić do wielkiej tragedii, jeżeli człowiek się nie opamięta.

So wrz 19, 2009 18:56
zbanowany na stałe

Ponieważ one należą do tej samej rodziny!
Nie spotkałeś ich, ale "co w rodzinie to nie zgonie"- Musisz pamiętać,że Kościół to żywa wspólnota. I ta wspólnota chce pomagać poszczególnym swoim członkom, gdy tego potrzebują.

Bardzo prosty mechanizm.

Powstaje zatem pytanie, czy czyściec istniał przed przyjściem Chrystusa? Ogólnie według St oraz Nt, go nie ma! Skąd ten pomysł, jeżeli sam Bóg mówił że nasze życie to okres na poprawe, potem modlitwy nic nie dają za zmarłych. Pogrzeb, opłakiwanie trwało 7 dni i koniec.

So wrz 19, 2009 19:04
zbanowany na stałe

Dla Boga nie ma nic niemożliwego, niesmiertelni mogą być ci, którzy otrzymają nagrodę nieba i zycie wieczne, a tych potępionych moze Bóg jakoś tam usmiercić, w Biblii nawet jest mowa o drugiej śmierci, nazwana jeziorem ognia, może to oznacza po prostu wieczne zniszczenie, bo nawet Śmierć została tam wrzucona, wiec na pewno nie na wieczne męki, ale na zniszczenie. Ale to już moje prywatne domysły wg mojej logiki.

Super że czytasz Pismo! :jupi:

So wrz 19, 2009 19:14
zbanowany na stałe

Człowieku biada Ci i innym jeśli sie nie nawrócicie do Kościoła Katolickiego szczególniej jeśli dalej będziecie głosić swoje herezje i fałszywe nauki, powiadam wam że o zle przypuszczenia potknęły się wasze rozumy na waszą własną zgubę

Prawdy należy szukać w pokorze, najlepiej z Różańcem w ręku pokornej na modlitwie i nigdy nie sprzeciwiać się nauce Kościoła Katolickiego, który jest jedynym Kościołem założonym przez Chrystsa i będzie trwał na zawsze a bramy piekielne go nie przemogą zgodnie z tym co jest w ew. wg. św. Mateusza napisane.

A jeżeli chodzi o prymat Krk nad innymi kościołami to nie mogę się z tym zgodzić. Ponieważ gminami które zakładali Apostołowie były gminy judeochrześcijańskie, nie późniejsze należące do Krk(chrześcijańskie). Chrystus przyszedł przede wszystkim do Żydów przecież. A obecny Krk działa na tych samych zasadach co prawosławie, z tą różnicą że jest nazywany matką wszystkich kościołów i dążą do tego aby cały świat był im podległy pod ich władze i jurysdykcje. Natomiast Chrystusowi chodziło o coś zupełnie odmiennego :(

Cytuj:
Pierwsza gmina wyznaniowa (kościół lokalny, synagoga, kahal/kehila) Żydów wyznających chrześcijaństwo powstała w Jerozolimie, w 30 lub 33. Jest to ta sama wspólnota, którą chrześcijanie nazywają pierwotnym Kościołem lub Kościołem jerozolimskim. Jej przywódcą był Jakub Sprawiedliwy, brat Jeszuy Ha-Masziaha ישוע המשיח (aram. Ja'akow Ha-Cadik bar Josef ahi Jeszua יעקב הצדיק בר יוסף אחי ישוע), a po nim jego brat stryjeczny, Szimon ben Klofa. Jej członkowie, zwani w starożytności nazarejczykami, łączyli wiarę w Jeszuę Ha-Masziaha, jako Syna Bożego i Zbawiciela, z gorliwym przestrzeganiem Prawa Mojżeszowego i zwyczajów żydowskich.

Prócz ortodoksyjnych nazarejczyków istniały też heterodoksyjne grupy judeochrześcijańskie – ebionici i eklezjaici.

Starożytne gminy nazarejczyków (które z biegiem czasu rozprzestrzeniły się na całą Syropalestynę i diasporę żydowską), poddane krytyce ze strony teologów głównego nurtu chrześcijaństwa (nawiązujących do świętego Pawła) (m. in. potępienie judeochrześcijaństwa przez I Sobór Nicejski w 325) , a także odrzuceniu i potępieniu przez judaizm rabiniczny (wyłączenie nazarejczyków ze wspólnoty narodu przez Wielki Sanhedryn w Jawne, ok. 90) zaczęły powoli zanikać na przełomie IV i V w. Główne nurty judaizmu do dziś nie uznają żydowskiego charakteru Żydów mesjanistycznych, uważając ich za odstępców od talmudycznego monoteizmu.

http://pl.wikipedia.org/wiki/Żydzi_mesjanistyczni
dla wyjaśnienia Jeszua ha-Masziach oznacza Jezus Chrystus.

Jego Kościołem są ludzie wierzący i żyjący z Chrystusem.

I rzekł Pan: - Ponieważ lud ten zbliża się [do mnie] ustami i czci mię [tylko] wargami, lecz jego serce dalekie jest ode mnie, a jego cześć dla mnie jest wyuczoną ludzką formalnością - dlatego znów w osobliwy sposób postąpię z tym ludem, w sposób osobliwy przedziwny. Wtedy przepadnie mądrość jego mędrków, przezorność jego przebiegłych się skryje.
Izajasz 29,13-14

To wam powiedziałem abyście się nie załamali. Wyłączą was z synagogi, a nawet przyjdzie godzina, kiedy każdy, kto was zabije, będzie sądził, że oddaje cześć Bogu. A będą to czynili, bo nie poznali Ojca ani Mnie.
Jan 16,2-3

So wrz 19, 2009 19:58

Podstawy biblijne nauki o stanie pośrednim (czyśćcu)
o. Augustyn Jankowski OSB

http://www.effatha.org.pl/apologetyka/czysciec2.htm

So wrz 19, 2009 20:06
zbanowany na stałe

Podstawy biblijne nauki o stanie pośrednim (czyśćcu)
o. Augustyn Jankowski OSB

http://www.effatha.org.pl/apologetyka/czysciec2.htm

Ale po śmierci Chrystusa zostało zniesione Prawo Ceremonialne.

So wrz 19, 2009 21:32

Dlaczego ofiary pieniężne pomagają duszom?
Podobnie jak to się dzieje teraz, tak za czasów objawień Marii Simmy ludzie dziwili się, że mówi ona o potrzebie składania ofiary za dusze i to pomaga im w czyśćcu. Są 2 powody, dla których taka ofiara jest słuszna: po pierwsze jest to wspieranie misjonarzy na misjach, po drugie dzięki ofierze pieniężnej pomaga to duszom pokutującym za niespłacone długi, krzywdzący testament i inne pieniężne niesprawiedliwości.

Katolicy dostają więcej pomocy i zostają wcześniej wybawieni..

Pewne dziecko było w czyśćcu za to że gasiło świece na cmentarzu.

a do tego mam pytanie:

"Maryja przydziela w czyśćcu łaski według Woli Bożej"-

czyli co tej bog nie jest miłosierny, tylko zależy od niego co komu bo ma takie widzimisie ??

N wrz 20, 2009 15:33

Post Re: Czyściec wg objawień dusz czyśćcowych Marii Simmie
BÓG wie najlepiej co i komu się należy ,czasem zsyła na ludzi straszne męki aby zbadać na ile ich wiara jest silna ,czasem daje przejść przez życie bardzo łatwo ale nie to co łatwe jest w oczach BOGA piękne ale to z trudem zdobyte.Męczenicy świecą w niebie są wielcy za to że oddali swe życie za BOGA i JEZUSA .Więc mówienie że BÓG kierkuje się swoją nieomylną logiką jest cherezją i prubą dostosowania BOGA pod własne widzi mi się.

N kwi 26, 2015 6:49

Post Re: Czyściec wg objawień dusz czyśćcowych Marii Simmie
Kurcze zakręciłem trochę w tej wypowiedzi i nie każdy będzie wiedział o co mi chodzi ,otóż nie należy woli BOŻEJ dostosowywać pod swoje widzi mi się bo BÓG wie najlepiej co i komu jest potrzebne i na co ktoś zasłóżył ON jest nieomylny.

N kwi 26, 2015 6:53

Post Re:
Rozmyślacz napisał(a):
... Dlaczego ofiary pieniężne pomagają duszom?
... Są 2 powody, dla których taka ofiara jest słuszna: po pierwsze jest to wspieranie misjonarzy na misjach, po drugie dzięki ofierze pieniężnej pomaga to duszom pokutującym za niespłacone długi, krzywdzący testament i inne pieniężne niesprawiedliwości.

A mi się wydaję, że ofiara wymaga przewartościowania. Sądzę taka prośba jest skierowana do osób, dla których pieniądze stają się bożkiem. Przekazanie ich komuś innemu jest próbą. Nie widzę w tym nic złego. Ale też nie ma to nic wspólnego z automatyzmem.
Nie sądzę, aby to było warunkiem koniecznym, ani dostatecznym. Jeno potrzebnym.

Pn kwi 27, 2015 16:23
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 57 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4