Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Wt lis 11, 2025 19:57

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 189 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 9, 10, 11, 12, 13  Następna strona
 Co zrobić gdy objawi się antychryst? 
Autor Wiadomość

Post Re: Co zrobić gdy objawi się antychryst?
Kael napisał(a):
Czyli jednym ruchem reki amandil zalozyl wlasny kosciol, ktory twierdzi, ze bez wiary w Chrystusa nie mozna byc zbawionym i Bog stworzyl miliardy istnien ludzkich skazanych z gory na potepienie.

I jeszcze czeka na antychrysta....

Czyli wyznajesz herezję pelagianizmu czyli wiarę w to że człowiek nie potrzebuje Boga do Zbawienia? Tak?

So maja 02, 2015 10:22

equuleuss napisał(a):
Cytuj:
Współcześnie głosi to np niejaki Eqeleuss (Proszę wybaczyć przekręcenie nicka) z tego forum. Chyba że go nie czytasz.

Ja raczej niczego nie głoszę tylko wyznaję pewien pogląd a mianowicie taki że jeśli ktoś żyje uczciwie, kierując się w swoim życiu dobrem i dobra wolą, to z jakiej przyczyny ma być potępiony? Czy wszyscy wierzący żyją swoja wiarą?

Co możesz wiedzieć o tym co jest w sercu i duszy człowieka? Tylko Bóg ma moc aby tam zaglądać i wiedzieć wszystko, tak więc nie wiesz prawie nic i nie znasz serc ludzkich.

Cytuj:
dlatego człowiekowi nie wierzącemu w Boga dobre uczynki nie pomogą bo będzie rozliczany najpierw z wiary a dopiero potem z uczynków, choć oczywiście ktoś kto tylko wierzy a nie popełniał dobrych uczynków też nie zostanie zbawiony.

To jest Twój pogląd, podczas kiedy Jezus mówi wyraźnie co już jest po raz kolejny tutaj ukazywane

- nie każdy kto mówi mi Panie, Panie... i masz dobitnie pokazane że Jezus będzie patrzył na uczynki w świetle miłości, a nie na wiarę. Nie ma nawet jednego słowa o zapytaniu o wiarę w wizjach sądu ostatecznego. W takim razie na jakiej podstawie głosisz taki pogląd. Jezus powiedział także - ten kto nie jest przeciwko nam, jest z nami.

Cytuj:
choć oczywiście ktoś kto tylko wierzy a nie popełniał dobrych uczynków też nie zostanie zbawiony.

Naprawdę, zostawmy Bogu sprawę zbawienia lub ewentualnego potępienia. Ja nie chciałbym aby ktokolwiek był potępiony. Bardziej powinno cieszyć chrześcijanina aby nawet jego oprawca i morderca znalazł się z nim w niebie. A tutaj tylko straszenie potępieniem, zapominając o swojej własnej duszy.

Cytuj:
członkowie Bractwa Piusa X (Nie ,,lefebryści'' )

Bractwo to są lefebryści, chociażbyś nie wiem jak wiele razy zaprzeczał.

To jest pogląd Chrystusa wielokroć wspominany w Biblii.

,,Wszystkim tym jednak, którzy Je przyjęli,
dało moc, aby się stali dziećmi Bożymi,
tym, którzy wierzą w imię Jego - ,,

Ewangelia według świętego Jana.

''Gdy faryzeusze dowiedzieli się, że zamknął usta saduceuszom, zebrali się razem, 35 a jeden z nich, uczony w Prawie, zapytał Go, wystawiając Go na próbę: 36 "Nauczycielu, które przykazanie w Prawie jest największe?" 37 On mu odpowiedział: "Będziesz miłował Pana Boga swego całym swoim sercem, całą swoją duszą i całym swoim umysłem. 38 To jest największe i pierwsze przykazanie. 39 Drugie podobne jest do niego: Będziesz miłował swego bliźniego jak siebie samego. 40 Na tych dwóch przykazaniach opiera się całe Prawo i Prorocy".

Ewangelia według świętego Mateusza.

Taki był też pogląd Kościoła do czasu heretyckiego Soboru Watykańskiego II . Pogląd przeciwny to tzw herezja pelagiańska czyli opinia że można się zbawić bez Boga tylko przez dobre uczynki. Pelagianizm został oficjalnie potępiony. Jeśli ktoś się poprawi to zostanie zbawiony ale Zbawienie dla grzeszników którzy nie żałowali ani nie pokutowali jest sprzeczne z elementarną sprawiedliwością np gdybym w Niebie znalazł się Hitler bo byłaby aberracja. Nazwa ,,lefebryści'' jest po prostu obraźliwa, dlaczego więc upierasz się aby jej używać?

So maja 02, 2015 10:45
Amandil napisał(a):
Alus napisał(a):
Amandil napisał(a):
aby w nadchodzących wiekach przemożne bogactwo Jego łaski wykazać na przykładzie dobroci względem nas, w Chrystusie Jezusie. 8 Łaską bowiem jesteście zbawieni przez wiarę. A to pochodzi nie od was, lecz jest darem Boga: 9 nie z uczynków, aby się nikt nie chlubił. 10 Jesteśmy bowiem Jego dziełem, stworzeni w Chrystusie Jezusie dla dobrych czynów, które Bóg z góry przygotował, abyśmy je pełnili.

To czemu ograniczacie łaskę Boga tylko do chrześcijan?

,,Rzekł do niej Jezus: «Ja jestem zmartwychwstaniem i życiem. Kto we Mnie wierzy, choćby i umarł, żyć będzie''

Ewangelia według świętego Jana. Do Zbawienia potrzebna jest wiara w Chrystusa.

Bóg nie odrzuca niewierzących -MAM jeszcze inne owce, które nie są z tej owczarni . Chrystus Brama Owiec, oddał swe życie za wszystkich i wszyscy przyjdą do Niego, aby odebrać to na co sobie zasłużyli swoim życiem.

So maja 02, 2015 10:53
Cytuj:
Taki był też pogląd Kościoła do czasu heretyckiego Soboru Watykańskiego II . Pogląd przeciwny to tzw herezja pelagiańska czyli opinia że można się zbawić bez Boga tylko przez dobre uczynki. Pelagianizm został oficjalnie potępiony.

Ale przez kogo został potępiony? Czyżby Kościół sam siebie potępił?

Cytuj:
Jeśli ktoś się poprawi to zostanie zbawiony ale Zbawienie dla grzeszników którzy nie żałowali ani nie pokutowali jest sprzeczne z elementarną sprawiedliwością np gdybym w Niebie znalazł się Hitler bo byłaby aberracja.

Chcesz wyznaczać granicę dla Bożego Miłosierdzia? Na jakiej zasadzie i na jakiej podstawie? Istnieje jeszcze ostatnia szansa dla każdego a jest nią chwila śmierci.

Cytuj:
Nazwa ,,lefebryści'' jest po prostu obraźliwa, dlaczego więc upierasz się aby jej używać?

W sumie chyba pierwszy raz słyszę aby to słowo było obraźliwe. Ale lefebryści widocznie chcą uchodzić za nie schizmatyków, przyjmując inna nazwę która nie kojarzy się tak jednoznacznie.

So maja 02, 2015 10:56

equuleuss napisał(a):
Cytuj:
Taki był też pogląd Kościoła do czasu heretyckiego Soboru Watykańskiego II . Pogląd przeciwny to tzw herezja pelagiańska czyli opinia że można się zbawić bez Boga tylko przez dobre uczynki. Pelagianizm został oficjalnie potępiony.

Ale przez kogo został potępiony? Czyżby Kościół sam siebie potępił?

Cytuj:
Jeśli ktoś się poprawi to zostanie zbawiony ale Zbawienie dla grzeszników którzy nie żałowali ani nie pokutowali jest sprzeczne z elementarną sprawiedliwością np gdybym w Niebie znalazł się Hitler bo byłaby aberracja.

Chcesz wyznaczać granicę dla Bożego Miłosierdzia? Na jakiej zasadzie i na jakiej podstawie? Istnieje jeszcze ostatnia szansa dla każdego a jest nią chwila śmierci.

Cytuj:
Nazwa ,,lefebryści'' jest po prostu obraźliwa, dlaczego więc upierasz się aby jej używać?

W sumie chyba pierwszy raz słyszę aby to słowo było obraźliwe. Ale lefebryści widocznie chcą uchodzić za nie schizmatyków, przyjmując inna nazwę która nie kojarzy się tak jednoznacznie.

Pelagianizm jako herezja był potępiany wiele razy już w Starożytności oraz np na Soborze w Trydencie. Człowiek nie może zbawić sam siebie bez Boga.
Istnieje Boże Miłosierdzie ale istnieje też kara dla grzeszników. Nie można mówiąc o Miłosierdziu zapominać też o karze i głosić że absolutnie każdy zostanie zbawiony.
Słowo ,,lefebryści'' jest po prostu obraźliwe. Kiedy i gdzie Bractwo Piusa X jest schizmatyckie tego nie wiem, Bractwo nigdy nie głosiło schizmy a jedynie potępiało ewidentne błędy Soboru Watykańskiego II.

So maja 02, 2015 11:09
Moderator

Nikt tutaj nie głosi pelagianizmu. Głosi się tylko, że Bóg może zbawić także niekatolików.

Amandil napisał(a):
Skoro z sowietów nawet zwykłych obywateli wypuszczano niechętnie to sam sobie odpowiedz na pytanie na ile możliwe było aby dopuszczono kogoś ze strony rosyjskiej do tak ważnego wydarzenia bez wiedzy, kontroli i poparcia KGB?

Ale mnie nie interesują czyjeś głębokie przekonania, tylko fakty. A faktem jest, że wielu ludzi zmuszano do współpracy poprzez zastraszanie ich samych albo ich rodzin. Zatem nawet gdy ktoś podpisał lojalkę, to nie znaczy, że zawsze działał w zgodzie z interesami Sowietów.

Ponadto twierdziłeś też, że Watykan kolaborował. To poważne oskarżenie, a wygląda na to, że wynika ono już z samego faktu prowadzenia rozmów, czyli jest niedorzeczne.

~ Pink Floyd, "Hey you"

So maja 02, 2015 11:22
Cytuj:
Istnieje Boże Miłosierdzie ale istnieje też kara dla grzeszników.

W takim razie wszyscy jesteśmy grzesznikami i w takim razie każdemu należy się kara. Czyli nie ma szans. Bo chyba nie czujesz się i nie mógłbyś ogłosić siebie że jesteś święty.

Cytuj:
Nie można mówiąc o Miłosierdziu zapominać też o karze i głosić że absolutnie każdy zostanie zbawiony.

Znów ta kara, czyli Bóg jako ten który karze. A ja wolę obraz takiego Boga który może mnie przytulić do serca i powiedzieć - wiesz, jesteś łobuzem ale lubię cię nawet. Jesteś przerażony tą herezją?

Cytuj:
Słowo ,,lefebryści'' jest po prostu obraźliwe. Kiedy i gdzie Bractwo Piusa X jest schizmatyckie tego nie wiem, Bractwo nigdy nie głosiło schizmy a jedynie potępiało ewidentne błędy Soboru Watykańskiego II

Ale nadal nie rozumiem co jest obraźliwego w tej nazwie. To jest potoczna nazwa tych którzy przynależą do bractwa Piusa X założonego własnie przez abp. Marcela Lefèbvre’a. I ruch ten jest uważany za schizmę w Kościele. I nie polega to tylko na niezadowoleniu z Soboru II ale jego całkowite odrzucenie. Jak i odrzucenie wszystkiego co pojawiło się w Kościele po soborze. Czyli jakby wykluczenie spoza Kościoła, pozostając w ruchu który działa na zasadzie przeciwstawnym.

So maja 02, 2015 11:27

Soul33 napisał(a):
Nikt tutaj nie głosi pelagianizmu. Głosi się tylko, że Bóg może zbawić także niekatolików.

Amandil napisał(a):
Skoro z sowietów nawet zwykłych obywateli wypuszczano niechętnie to sam sobie odpowiedz na pytanie na ile możliwe było aby dopuszczono kogoś ze strony rosyjskiej do tak ważnego wydarzenia bez wiedzy, kontroli i poparcia KGB?

Ale mnie nie interesują czyjeś głębokie przekonania, tylko fakty. A faktem jest, że wielu ludzi zmuszano do współpracy poprzez zastraszanie ich samych albo ich rodzin. Zatem nawet gdy ktoś podpisał lojalkę, to nie znaczy, że zawsze działał w zgodzie z interesami Sowietów.

Ponadto twierdziłeś też, że Watykan kolaborował. To poważne oskarżenie, a wygląda na to, że wynika ono już z samego faktu prowadzenia rozmów, czyli jest niedorzeczne.

Wiele osób zmuszano do współpracy to fakt tylko że ktoś taki jak arcybiskup Nikodem (Nie biskup jak podałem ) musiał wiedzieć w co się pakuje skoro aspirował do takiego stanowiska w Kościele posiadającym takich a nie innych protektorów. KGB nie wysyłała na tak ważne wydarzenia ludzi niepewnych. Co do Soboru to tam doszło nie tylko do rozmów z Cerkwią zdominowaną przez KGB ale też Kościół pod wpływem nacisków Nikodema (Adamanta w nomenklaturze KGB) wycofał się w krytyki komunizmu. Istnieje świetny artykuł w Rzeczypospolitej na ten temat, który mógłbym zlinkować ale Rzeczypospolita zastrzega sobie żeby jej artykułów nie rozpowszechniać. Jeśli moderacja uważa że nie złamię praw autorskich to ten artykuł przytoczę.

So maja 02, 2015 11:45

http://www.historia.uwazamrze.pl/artykul/888766 To ten sam artykuł ale nie zamieszczony w ,,Rzepie'' mam nadzieję że praw autorskich nie złamałem ale Kościół grubo przesadził tam w kompromisie...

So maja 02, 2015 11:54
Amandil napisał(a):
http://www.historia.uwazamrze.pl/artykul/888766 To ten sam artykuł ale nie zamieszczony w ,,Rzepie'' mam nadzieję że praw autorskich nie złamałem ale Kościół grubo przesadził tam w kompromisie...

Lefebrysta pisze "historię" SWII :D

So maja 02, 2015 16:39
Moderator

Widać, że artykuł jest stronniczy. I jeszcze jest sugestia, że zdecydowane wystąpienie przeciw komunizmowi mogłoby zmniejszyć represje wobec katolików.

Oczywiście wielki pan historyk nie pomyślał, że mogłoby być odwrotnie. No gdzieżby tam. Jak historyk mógłby wpaść na taki pomysł?

quas napisał(a):
O knuciu masońskiej grupy w której interesie było doprowadzenie do ustąpienia Benedykta, papieża od Boga.

Możesz zacytować? Pewnie jeszcze gdzieś jest w sieci.

quas napisał(a):
Orędzia Ostrzeżnie nie mówią że przepowiadana schizma na czas Franciszka będzie miała miejsce przy soborze. Nie wspominają o tej okoliczności. Więc jak spełni się to kolejne proroctwo i będzie miała miejsce schizma za Franciszka i nie będzie to miało związku z soborem ??

Nie chodziło o sobór, tylko o zmiany - gdy zachodzą zmiany w Kościele, nierzadko jakaś grupka się wścieka i trzaska drzwiami. W przypadku SWII była to zmiana retoryki ale nie wszyscy tę zmianę zrozumieli.

quas napisał(a):
Skoro wojujący ateiści tak angażują się do negowania antychrysta wśród katolików :)

Tu chodzi o Twoje tezy. Po prostu zwraca się uwagę na ich skrajnie radykalny charakter i ewentualne błędy.

~ Pink Floyd, "Hey you"

So maja 02, 2015 18:15
Soul33 napisał(a):
Widać, że artykuł jest stronniczy.

Który artykuł tego pana nie jest stronniczy?
Ciekawostka - p Cenckiewicz (lefebrysta) jest wykładowcą w WSKSiM w Toruniu :o

So maja 02, 2015 18:28

Czy ten artykuł kłamie? Rozumiem że jedynymi obiektywnymi ludźmi są tacy co mają zezwolenie samego Michnika na wypowiedz? Tacy to stronniczy nie są.

N maja 03, 2015 5:33
Amandil napisał(a):
Czy ten artykuł kłamie? Rozumiem że jedynymi obiektywnymi ludźmi są tacy co mają zezwolenie samego Michnika na wypowiedz? Tacy to stronniczy nie są.

Nic nie rozumiesz - wskazujesz non antychrysta w Watykanie a nie doczytałeś, że Kościół przedsoborowy mianował antychrystem komunizm.
Autor kłamie poprzez to, ze przypisuje komunizmowi nadnaturalne siły, zdolne m.in kierować SWII. Gdyby to była prawda komunizm nie tylko by nie upadł, ale zawładnął całym światem.
Obsesje nie stanowią żadnego materiału historycznego.

N maja 03, 2015 7:42

Alus. Przynajmniej w Rosji stary komunizm nie upadł bo kim jest Putin? Co do zawładnięcia całym światem to można powiedzieć że komunizm w wersji genderowej zawładnął dużą częścią świata. Komunizm nie upadł tylko zmienił metody. Na razie zawieszam swoją aktywność na forum bo zakładając tu konto liczyłem na spotkanie z tradycją a jakoś tradycji i tradycyjnych postaw jest tu mało(A wręcz duża część userów głosi tezę że Ofiara Jezusa nie jest potrzebna do Zbawienia) Zobaczymy jak papież zachowa się na październikowym Synodzie. Jeśli zachowa się tak jak się obawiam to na pewno wrócę do tego tematu bo ja nigdy o tym nie zapomnę.

N maja 03, 2015 8:27
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 189 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 9, 10, 11, 12, 13  Następna strona