Na czym polegała boskość Jezusa Chrystusa ?
Autor |
Wiadomość |
Hufce
|
 Re: Na czym polegała boskość Jezusa Chrystusa ?
Owszem wierzę ,że Pan Jezus wygląda tak jak na Świętych Obrazach ,Bóg Ojciec rządzi tym światem i nic nie dzieje się bez jego woli ,to nam się wydaje ,że to my rządzimy przez politykę itd ,a tak naprawdę cały czas nad wszystkim trzyma swoją rękę Bóg Ojciec ,to on jest motorem napędowym całego wszechświata . Jego Syn Jezus Chrystus też pełni rolę i to ogromną ale jednak mniejszą niż Ojciec ,Syn Boży musi się zawsze słuchać swojego Ojca bo to do niego należy ostatnie słowo. Tak jak Bóg pilnuje żeby Pismo Święte mówiło samą prawdę tak samo pilnuje aby Święte Obrazy były prawdą.
|
Pt cze 12, 2015 9:28 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
A poza twoja wiara, masz jakies potwierdzenie Kosciola, ze kazdy obraz jest zdjeciem realnego Jezusa? Te wszystkie tez? http://pl.m.wikipedia.org/wiki/Kategori ... a_obrazach
|
Pt cze 12, 2015 9:37 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Hufce napisał(a): Ok jeżeli Jezus istniał jeszcze przed zrodzeniem którego dokonał Bóg Ojciec Nie było żadnego "przed zrodzeniem jakiego dokonał Bóg Ojciec". Nie było takiego czasu, że był tylko Ojciec albo tylko Ojciec i Duch Święty. Cała Trójca jest odwieczna. Cytuj: poprzedniego ,życia Prosiłem Cię już raz, żebyś pisał po polsku. Dlaczego się nie zastosujesz do mojej prośby? Cytuj: mówi się w religii katolickiego ,że po wniebowstąpieniu zasiadł po prawicy ,według was siedział już po prawicy przed zrodzeniem ,wynika z tego jakby nie było ,że w czasie kiedy przebywał na Ziemi po prawicy nie siedział nikt ,miejsce musiało być puste na czas kiedy był na Ziemi.To następny nonsens. Oczywiście, że jest to nonsens. Troparion Wielkiej Soboty mówi wyraźnie: Cytuj: W grobie ciałem, w otchłani z duszą jako Bóg, w raju z łotrem, a na tronie byłeś z Ojcem i Świętym Duchem, wszystko wypełniający, nieopisany Podobnie Akatyst: Cytuj: Całe było na Wysokościach i na Niskościach, znikąd nie odchodząc nieopisane Słowo. Była to bowiem boska kenoza, a nie zmiana miejsca (NB trzeba przyznać, że Franciszek Karpiński strasznego babola teologicznego nam wstawił do polskiej tradycji kolędowej  ) Tak więc wstąpienie do Nieba i zasiadanie po prawicy nie jest żadnym wywyższeniem Słowa. Tego bowiem wywyższyć się już nie da. Wywyższona została ludzka, przebóstwiona natura. Cytuj: Przecież to proste ,jeżeli Jezus miał widoczne Najświętsze Boskie Serce Pytałem już raz, czy trollujesz, czy jesteś idiotą. Cytuj: o którym mówią wszelkie modlitwy do niego Proszę wskazać jedną modlitwę do Jezusa Chrystusa, która wspomina o widocznym sercu. Chcesz powiedzieć, że jesteś idiotą?
|
Pt cze 12, 2015 9:52 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Hufce napisał(a): Owszem wierzę ,że Pan Jezus wygląda tak jak na Świętych Obrazach A wg ciebie który wizerunek jest prawdziwy? Taki aryjski? Jak ten  Lub ten  A może taki arabski?  A może rysy bardziej, hmm. indyjskie (?!)? Jak ten.  Lub ten.  A dlaczego nie taki?  W końcu matka też czarna, a od dziecka Jezus jasny nie był 
|
Pt cze 12, 2015 9:53 |
|
 |
Hufce
|
List 1 Jana 5:1 : „Każdy, kto wierzy, iż Jezus jest Chrystusem, z Boga się narodził, a każdy, kto miłuje tego, który go zrodził, miłuje też tego, który się z niego narodził„ Jan wyraźnie wyjaśnia ,że wiara w Chrystusa (Mesjasza ,Pomazańca) wiąże się z uznaniem faktu ,że Pan Jezus został zrodzony przez Boga. Jest to zrozumiałe dla osób ,które rozumieją znaczenie słowa Chrystus. Nie można być bowiem i Chrystusem Mesjaszem i Bogiem Najwyższym namaszczonym i namaszczającym. Ewangelia Jana 5:26 : „Podobnie jak Ojciec ma życie w sobie, tak również dał Synowi: mieć życie w sobie samym.„ Tekst ten stwierdza ,że Pan Jezus otrzymał życia od swojego Ojca. Jest odbiorcą życia w sobie ,które dał mu Ojciec Jana 6:57 : „Jak mię posłał Ojciec, który żyje, a Ja przez Ojca żyję, tak i ten, kto mnie spożywa, żyć będzie przeze mnie.” Jezus żyje przez Ojca. Żeby nie było wątpliwości Jezus wyjaśnia ,że tak samo jak on żyje przez Ojca tak Chrześcijanie będą żyć przez niego (Jezusa). Gdyby Jezus miał życia sam w sobie to porównanie nie miałoby żadnego sensu. Z Pisma Świętego jednoznacznie wynika ,że Pan Jezus został zrodzony i jest pierwszą powołaną przez Boga do życia osobą - stąd określenie pierworodny użyte w liście do Kolosan 1:15 gdzie możemy przeczytać o Panu Jezusie: „On jest obrazem Boga niewidzialnego, pierworodnym wszelkiego stworzenia” Tekst ten mówi ,że Pan Jezus jest pierworodnym czyli pierwszą osobą duchową ,którą Bóg powołał do życia. Potwierdza takie rozumowanie fragment z listu do Hebrajczyków 1:6 gdzie czytamy o Jezusie również jako pierworodnym synu: ”I znowu, kiedy wprowadza Pierworodnego na świat …” Jak widzimy Jezus nazywany był pierworodnym zanim pojawił się na Ziemi. Bóg wprowadził Go na świat jako swojego pierworodnego syna. Jezus jak widzimy ma naturę boską ale jest Bogiem zrodzonym w przeciwieństwie do swojego Ojca. Hebrajczyków 1:2 „Ostatnio, u kresu tych dni, przemówił do nas przez Syna, którego ustanowił dziedzicem wszechrzeczy, przez którego także wszechświat stworzył.„. : Zwróćmy uwagę .że Jezus jest tylko wykonawcą woli Bożej przez którego Bóg stworzył wszystko na niebie i na ziemi jak czytamy w Kolosan 1:16 : „Ponieważ w nim zostało stworzone wszystko, co jest na niebie i na ziemi, rzeczy widzialne i niewidzialne, czy to trony, czy panowania, czy nadziemskie władze, czy zwierzchności; wszystko przez niego i dla niego zostało stworzone.” To Bóg ustanowił Jezusa dziedzicem ,wszystko zostało stworzone nie tylko przez niego ale też dla niego jako pierworodnego Syna. Wynika z przytoczonych wersetów ,że Ojciec Jezusa jest przyczyną a Jezus mistrzowskim wykonawcą woli swojego Ojca. W Jana 6:38 Jezus potwierdza, że wszystko jest zamysłem i wolą Boga: „Zstąpiłem bowiem z nieba, nie aby wypełniać wolę swoją, lecz wolę tego, który mnie posłał"
|
Pt cze 12, 2015 14:21 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Hufce napisał(a): Jan wyraźnie wyjaśnia ,że wiara w Chrystusa (Mesjasza ,Pomazańca) wiąże się z uznaniem faktu ,że Pan Jezus został zrodzony przez Boga. Jest to zrozumiałe dla osób ,które rozumieją znaczenie słowa Chrystus. Nie można być bowiem i Chrystusem Mesjaszem i Bogiem Najwyższym namaszczonym i namaszczającym. Dlaczego nie można? Cytuj: Jezus żyje przez Ojca. Żeby nie było wątpliwości Jezus wyjaśnia ,że tak samo jak on żyje przez Ojca tak Chrześcijanie będą żyć przez niego (Jezusa). Gdyby Jezus miał życia sam w sobie to porównanie nie miałoby żadnego sensu. Kolejne wcielenie Derecha się znalazło. Żaden chrześcijanin nie przeczy, że to Ojciec, a nie Syn lub Duch Święty jest źródłem i zasadą Trójcy.
|
Pt cze 12, 2015 14:28 |
|
 |
Andy72
|
Jezus odwiecznie istniał, a 2000 lat temu wcielił się.
_________________ Co do mnie, nie daj Boże, bym się miał chlubić z czego innego, jak tylko z Krzyża Pana naszego Jezusa Chrystusa.Gal 6:14
|
Pt cze 12, 2015 14:37 |
|
 |
Hufce
|
Obj 3:21 : "Zwycięzcy pozwolę zasiąść ze mną na moim tronie, jak i Ja zwyciężyłem i zasiadłem wraz z Ojcem moim na jego tronie. "
|
Pt cze 12, 2015 15:58 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Odniesiesz się do dyskusji, czy już tylko będziesz wklejał cytaty z Pisma Świętego bez komentarza?
|
Pt cze 12, 2015 16:10 |
|
 |
Hufce
|
Chrystus to z greki namaszczony a z hebrajskiego mesjasz ,nie można być jednocześnie namaszczającym i namaszczonym ,namaszczający to w tym wypadku Bóg Ojciec a namaszczony to Jezus Chrystus ,tak poza tym to pierwszą osobą Trójcy Świętej jest Bóg Ojciec ,druga osoba to Jezus Chrystus a trzecia osoba to Duch Święty który również został zrodzony przez Boga Ojca. Taka jest hierarchia . Zajrzyjmy do listu do Efezjan 1:4 aby wytłumaczyć o co tak naprawdę się tu rozchodzi na przykładzie apostołów: „W Nim bowiem wybrał nas przez założeniem świata abyśmy byli święci i nieskalani przed jego obliczem" Podaję ten przykład aby pokazać w jaki sposób działa Pan Bóg - wybrał ,zaplanował przed założeniem świata a zrealizował później i oczywiste jest ,że apostołowie wcześniej w niebie nie byli. Tak samo było z Panem Jezusem ,1 list Piotra 1:20 : "On był wprawdzie przewidziany przed stworzeniem świata ,dopiero jednak w ostatnich czasach się objawił ze względu na was" List do Hebrajczyków 1 1:2 : „Wielokrotnie i na różne sposoby przemawiał niegdyś Bóg do ojców przez proroków, a w tych ostatecznych dniach przemówił do nas przez Syna.” Pan Jezus istniał w sensie duchowym w mocy Ducha Świętego ,ale jeszcze nie istniał jako istota. Był zaplanowanym Słowem Bożym od początku z Ojcem. "Na początku było Słowo a Słowo było u Boga a Bogiem było Słowo"
|
Pt cze 12, 2015 16:30 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
No i? My tez czytujemy Pismo sw. A jak to sie ma do dyskusji?
To jak z tymi portretami Jezusa? Wszystkie prawdziwe i chodzil z sercem na wierzchu?
|
Pt cze 12, 2015 16:33 |
|
 |
Hufce
|
Prawdziwy jest wizerunek Jezusa z Całunu Turyńskiego ,tak owszem Jezus posiadał Najświętsze Serce promieniujące miłością ,do tego przecież serca jest Litania Do Najświętszego Serca Pana Jezusa " "Serce Jezusa świątynio Boga zmiłuj się nad nami " itd itd. To właśnie był jeden z elementów który odróżniał Jezusa od zwykłego człowieka ,właśnie o takie rzeczy pytam w tytule tego tematu. Zeszliśmy co prawda od głównego nurtu ale dyskusja nadal jest w obrębie tematu.
|
Pt cze 12, 2015 16:38 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
I bylo na wierzchu, tak ze kazdy mogl je widziec, jak na obrazach?
Pytam, bo sam o tym pisales, ze dzieki temu (ze przeciez bylo je widac) kazdy mogl(by) Go rozpoznac jako Boga.
|
Pt cze 12, 2015 16:50 |
|
 |
Hufce
|
Dokładnie tak ,to była swojego rodzaju magia ,Najświętsze Serce Jezusa to także inaczej świecznik ,tak też można to określić. Wyobraźmy sobie taką sytuację ,dzisiaj na jednej z ulic Warszawy idzie gość ubrany jak Jezus ,wyglądający identycznie jak on ,mówiący wszystkim jestem Mesjaszem ,mówiący różne mądre rzeczy ,co pomyśleli by ludzie widzący go ?Przypuszczam ,że pomyśleli by że to kolejny żart Sylwestra Wardęgi albo innych jemu podobnych. Nikt nie przyjąłby tego na poważnie. Bóg musi mieć swoje cechy szczególne i jedną z nich jest na pewno Najświętsze Serce które miał Pan Jezus.
|
Pt cze 12, 2015 17:01 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Przede wszystkim Hufce prosiłem, żebyś pisał po polsku. Dlaczego tego nie robisz? Hufce napisał(a): Chrystus to z greki namaszczony a z hebrajskiego mesjasz ,nie można być jednocześnie namaszczającym i namaszczonym Już raz to napisałeś. Nie uzasadniłeś. Cytuj: namaszczający to w tym wypadku Bóg Ojciec a namaszczony to Jezus Chrystus A kto przeczy? Cytuj: tak poza tym to pierwszą osobą Trójcy Świętej jest Bóg Ojciec ,druga osoba to Jezus Chrystus a trzecia osoba to Duch Święty A kto przeczy? Cytuj: który również został zrodzony przez Boga Ojca. Nie. Ta relacja jest inna. Cytuj: Taka jest hierarchia . W Trójcy nie ma hierarchii. I dalej różne cytaty bez związku. Odnisiesz się do dyskusji, czy będziesz wklejał losowe cytaty?
|
Pt cze 12, 2015 20:21 |
|
|
|