| Autor |
Wiadomość |
|
Robek
|
 Re: Sens nawrócenia
dominis263 napisał(a): Nierozstrzygajmy tego czego nie rozumiemy wierzmy tylko i módlmy sie a odpowiedzi na nasze pytania wkrótce się znajda.Ten kto moze niech sie nawróci a ujzy światełko w tunelu jego zycie już niebędzie szare ,wkoncu poczujecie ze jest dla kogo życ,wasze życie sie odmieni . Na czym to całe nawracanie, miało by polegać?
_________________ Wymyśliłem swoje życie od początku do końca bo to, które dostałem mi się nie podobało.
|
| Pt sie 21, 2015 10:59 |
|
|
|
 |
|
ototoksyczna
|
@dominis263 zanim "ujżysz" światełko w tunelu polecam sprawdzić, czy nie ma go przypadkiem w słowniku ortograficznym
|
| Pt sie 21, 2015 11:19 |
|
 |
|
dominis263
|
Nawrócenie polega na przyznaniu się do grzechów jakie popełniliśmy, wyspowiadaniu się z nich a następnie podjęciu decyzji żeby ich nie powtarzać i starać się być coraz lepszym.
|
| Pt sie 21, 2015 11:26 |
|
|
|
 |
|
ototoksyczna
|
dominis263 napisał(a): Nawrócenie polega na przyznaniu się do grzechów jakie popełniliśmy, wyspowiadaniu się z nich a następnie podjęciu decyzji żeby ich nie powtarzać i starać się być coraz lepszym. Taaa... Sęk w tym, że na przestrzeni wieków fraza "bycie lepszym" zmieniała nieco swoje znaczenie; niegdyś najlepsi byli ci, którzy w imię Boga dopuszczali się palenia na stosie niewiernych, ci, którzy nawracając na chrześcijaństwo wybijali zęby poganom, ci, którzy podczas ekstremalnego postu biczowali swoje ciała w imię Boga etc. Za sto lat to, co teraz chrześcijanie robią dla Boga, w imię Boga itd. "wyjdzie z użycia".
|
| Pt sie 21, 2015 11:36 |
|
 |
|
Hufce
|
Samo niegrzeszenie to jest nawet do 70% sukcesu także warto niegrzeszyć najlepiej postanowić sobie niegrzeszenie do końca życia.
|
| Pt sie 21, 2015 11:46 |
|
|
|
 |
|
dominis263
|
Czemu wyszukujecie tylko jakieś historie i cytaty żeby pogrążyć katolików?
|
| Pt sie 21, 2015 11:52 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
Hufce napisał(a): Samo niegrzeszenie to jest nawet do 70% sukcesu także warto nie grzeszyć najlepiej postanowić sobie niegrzeszenie do końca życia. 70%!? A jakże to wyliczyłeś?
|
| Pt sie 21, 2015 12:06 |
|
 |
|
ototoksyczna
|
dominis263 napisał(a): Czemu wyszukujecie tylko jakieś historie i cytaty żeby pogrążyć katolików? Nikt nikogo nie pogrąża. Po prostu nie mieści nam się w głowie, jak można tak ślepo wierzyć w to, co mówią księża, którzy - tu Cię pewnie zaskoczę - też są ludźmi, też grzeszą i też mogą się mylić.
|
| Pt sie 21, 2015 14:51 |
|
 |
|
dominis263
|
Powiem wam że gdyby nie Bóg to niewiem jak bym sobie poradził z moja depresją uwierzyłem w Pana i dzięki Niemu opuśćiły mnie lęki, chodziłem do kościoła i spowiedzi to też mi dużo dało,dzięki cierpieniu zbliżamy się do Boga i dzięki pasterzom bardziej możemy zrozumieć Boga,
|
| Pt sie 21, 2015 15:06 |
|
 |
|
Robek
|
dominis263 napisał(a): Nawrócenie polega na przyznaniu się do grzechów jakie popełniliśmy, wyspowiadaniu się z nich a następnie podjęciu decyzji żeby ich nie powtarzać i starać się być coraz lepszym. Mam rozumieć, że ty sie nawróciłeś i nie popełniasz już grzechów.
_________________ Wymyśliłem swoje życie od początku do końca bo to, które dostałem mi się nie podobało.
|
| Pt sie 21, 2015 15:08 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
dominis263 napisał(a): Czemu wyszukujecie tylko jakieś historie i cytaty żeby pogrążyć katolików? Frustracji trzeba dać upust. Hufce napisał(a): Samo niegrzeszenie to jest nawet do 70% sukcesu także warto niegrzeszyć najlepiej postanowić sobie niegrzeszenie do końca życia. To pułapka. Należy tworzyć cele możliwe do osiągnięcia(mierzalne postępy), a także budzące pozytywne skojarzenia(nie powinny określać, czego nie będziesz robił, ale kim byś chciał być), w przeciwnym przypadku staniemy się zalęknionymi pacjentami okolicznych terapeutów. ototoksyczna napisał(a): Taaa... Sęk w tym, że na przestrzeni wieków fraza "bycie lepszym" zmieniała nieco swoje znaczenie; niegdyś najlepsi byli ci, którzy w imię Boga dopuszczali się palenia na stosie niewiernych, ci, którzy nawracając na chrześcijaństwo wybijali zęby poganom, ci, którzy podczas ekstremalnego postu biczowali swoje ciała w imię Boga etc. Za sto lat to, co teraz chrześcijanie robią dla Boga, w imię Boga itd. "wyjdzie z użycia". Komu więcej dano, od tego się będzie więcej wymagać.
|
| Pt sie 21, 2015 15:26 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
Mrs_Hadley napisał(a): dominis263 napisał(a): Czemu wyszukujecie tylko jakieś historie i cytaty żeby pogrążyć katolików? Frustracji trzeba dać upust. Sam powiedz, czy takie "pogrążanie katolicyzmu" przynosi jakiekolwiek skutki? Czy katolicy masowo opuszczają to forum... czy odchodzą z Kościoła? Oczywiście, że nie. Wiec po to robić? Ano po to, aby ludzie niezdecydowani co do tej religii, albo też tacy, którzy mają wątpliwości, mogli poznać nie tylko "za", ale i "przeciw"... rozumiesz @dominis263?
|
| Pt sie 21, 2015 17:55 |
|
 |
|
dominis263
|
Tak nawróciłem się i jeszcze bardziej pokochałem Boga.
|
| Pt sie 21, 2015 19:00 |
|
 |
|
Jaaqob
|
dominis263 napisał(a): Staraj sie byc co jakis czas w kościele tam mozna sie wyciszyc i porozmawiac z Bogiem,uwierz mi warto mozna sie wyzalic ze wszystkich swych problemow czlowiek wtedy wychodzi taki pocieszony Jeśli Bóg istnieje, to Bóg jest wszędzie "Alfa & Omega", wszechobecny, wszechwiedzący to można porozmawiać ze Stwórcą wszędzie, nawet Bogiem oddychasz - tlen... Tylko nie przesadzaj z tą rozmową, bo wielu już popadło w stan schizofrenii. Ciekawe jaki jest sens dla Boga rozmawianie z jedną z wielu istot (nie pomijając zwierząt), istotą którą stworzył i zna ją całkowicie. Taka rozmowa wtedy nie ma sensu. Co do takiego stanu jak to ująłeś - "pocieszenia", to się fachowo nazywa manipulacja, podświadomości, można taki stan osiągnąć modlitwą, medytacją. Narkotyki podobnie działają, człowiek "odlatuje" i jest w stanie nirvany - "lepszym świecie" podświadomości. Kurczę fajny były ten świat, tylko po cholerę to cierpienie zostało stworzone...
_________________ W CZASACH POWSZECHNEGO FAŁSZU, PISANIE PRAWDY JEST CZYNEM REWOLUCYJNYM. G.Orwell.
|
| Pt sie 21, 2015 20:06 |
|
 |
|
remek116
Dołączył(a): Wt kwi 24, 2012 18:06 Posty: 420 Lokalizacja: Katowice, Śląskie
|
Jaaqob napisał(a): nawet Bogiem oddychasz - tlen... Niestety nie, to co piszesz to nic innego jak herezja (przynajmniej w kręgach chrześcijaństwa). Jaaqob napisał(a): Ciekawe jaki jest sens dla Boga rozmawianie z jedną z wielu istot Dla Boga - w sumie żaden, bo rozmowa z kimkolwiek niczego mu nie dodaje. Natomiast odpowiedź może być wyrazem miłości. Być może rozmowa Boga polega na dawaniu odpowiedzi? Jaaqob napisał(a): Kurczę fajny były ten świat, tylko po cholerę to cierpienie zostało stworzone... Prościej zapytać w ilu przypadkach ja byłem przyczyną cierpienia tak dla siebie jak innych.
|
| Pt sie 21, 2015 23:34 |
|
|
|