Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Cz paź 16, 2025 21:51

Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 38 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3
 Ruszyć z miejsca 
Autor Wiadomość

Widzisz Hubertusie, problemem jest to, że ani w moim wątku ani tutaj, nikt z was nie odważa się zdefiniować pojęcia "Bóg" tak jak je rozumie.

Mam nieodparte wrażenie, że tracimy czas Pug. :?
Masz swoje zdanie na większość poruszanych spraw. Nie uznajesz argumentacji innych rozmówców. Sprytnie wybierasz wątki, które są ci na rękę i do nich się przyczepiasz inne zupełnie pomijając. To jakoś nie tak.
Pozdrowienia

Cz sty 15, 2004 10:16

Wybieram takie wątki jakie sa dla mnie akceptowalne. Nie sądzisz, że szczegółowe rozważania na temat Chrystusa mają dla mnie tylko sens historyczny ... Rzadko angażuję się w spory zwiazane z interpretacją waszej religii. Dla mnie jej fundamenty nie mają sensu i to jest główny obszar mojego zainteresowania ...

Czyli co, nie zdefiniujesz Boga prawda ? Dobrze wiesz dokąd to zaprowadzi ... wykazanie całkowitego braku logiki i spójności w popularnych definicjach "Boga" jest po prostu zbyt łatwe i zdajecie sobie z tego sprawę ...
Możesz sobie rozprawiać o skoplikowanych nadbudówkach, ale jak długo nie potrafisz obronić ich fundamentów tracisz tylko czas ...

Cz sty 15, 2004 16:13

Czyli co, nie zdefiniujesz Boga prawda ?

Masz rację nie zdefiniuję Boga :D Ale nie dlatego, że Stwórca nie istnieje. Nie zrobię tego bo nie potrafię Go opisać. Jestem tylko prostym zabieganym człowiekiem :)

Cz sty 15, 2004 16:25

Skoro sam nie wiesz w co wierzysz, to rzeczywiście tracimy czas ... to cały problem z religią, robi ludziom wodę z mózgu a oni chodzą uśmiechnięci i zadowoleni z siebie ... nie lepiej wypalić sobie skręta ?

Cz sty 15, 2004 19:20

Skoro sam nie wiesz w co wierzysz, to rzeczywiście tracimy czas

Jak na razie to nie opieram swojego rozumowania na wierze. Logiczne rozumowanie mówi jasno - Stwórca jest. Zapewne zanegujesz. :-) Tu jeszcze raz odwołam się do twojego wątku w histori tego forum. Dziwię się, że mimo błyskotliwości jaką prezentujesz w swoich wypowiedziach nie przyjmujesz tej logicznej nad wyraz argumentacji. To juz jednak jest naszym indywidualnym wyborem. Powiem - szkoda, że tak wybrałeś. Uszanuję to jednak.
A to, że ludzie wierzący wydają się bardziej uśmiechnięci przyjąłem za dobrą monetę :-) Zastanawiające dalczego tacy są ??

Cz sty 15, 2004 23:36

Skoro to logiczne, powtórz ten wywód tutaj, nie odsyłaj mnie do mojego wątku tylko przedstaw go tutaj, nawet krótko ... zobaczymy czy potrafisz go obronić ...

Pt sty 16, 2004 17:49

A co chcesz mi udowodnić, że lepiej posługujesz się retoryką niż ja? Przyznaję Ci to i bez moich wymęczonych przemyśleń :-) Nie uważam by potrzeba było wałkować w kółko to samo. Kto przeczytał i chciał znaleźć prawdę. Już to zrobił.

Pt sty 16, 2004 20:24

Retoryka to sprawa treningu, napisz 1700 postów w ciągu półtora roku, a nabierzesz potrzebnej płynności ... chodziło mi raczej o prosty schemat wynikania. Wyjdź od określonych założeń i wykaż logicznymi krokami, że "Bóg" w takiej formie w jakiej w niego wierzysz istnieje ... tak przeprowadza się dowód ... skoro twierdzisz, że istnienie Boga jest czymś oczywistym i pewnym, takie rozumowanie powinno być dla ciebie kaszką z mleczkiem, a ja nie mogę dyskutować z faktami, nie ?

So sty 17, 2004 13:22
Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.   [ Posty: 38 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3