Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Śr lis 26, 2025 10:14

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 23 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
 Wiara ale nie slepa 
Autor Wiadomość

Post Re: Wiara ale nie slepa
Mój wpis będzie totalnie nie na temat, więc na poziomie merytorycznym możecie go olać.
Kiedy tak sobie czytam wpisy w tym ciepłym kąciku inteligencji katolickiej, znawców historii starożytnej, filozofów, historii religii, biblistów i wielu innych to mam do was jedną prośbę. Ja wiem, że dziś smartfony, tablety i inne cuda techniki pozwalają nam na pisanie wiadomości na szybko z różnych miejsc, ale na Zeusa sięgnijcie przynajmniej kilka razy do słowników ortograficznych, albo swój wpis umieszczajcie najpierw w Wordzie.

Kiedy ktoś w każdym zdaniu robi takie błędy jak urzędujący tu specjaliści to zaprawdę powiadam wam, choćbyście ukończyli 7 kierunków studiów to sposób w jaki tu piszecie woła o pomstę do nieba i niestety żadna wiedza tego nie przykryje.

Cóż... co zostało zobaczone już się "nieodzobaczy"

Przestrzegam każdego kto chce czytać ten wątek od początku:
http://roweroweporady.pl/wp-content/upl ... e-hejt.jpg

Wt mar 01, 2016 1:06

Jeżeli to przytyk do mnie profesorze Miodku to wyrażam skruche, aczkolwiek prosze o wyrozumialosc, ponieważ pisze z malego telefonu, paluchy mam wielkie anglojezyczne menu jezykowe I ciesze sie ze wogule w cos trafie...I wystukam na ekranie. Nadmierny formalizm zwracajacy uwage na ortografie, przypomina mi kogoś kto ocenia druga osobe,np..; po brudnych paznokciach..

Śr mar 02, 2016 20:34

Wiara ale nie ślepa? Co to ma oznaczać? Sama wiara w coś lub kogoś ( zwłaszcza i nie tylko ta ślepa) już sugeruje uznawanie tematu wiary jako czegoś co uznaje się prawdziwe. W innym przypadku są to tylko przypuszczenia. Sęk w tym, że nie przykładamy uwagi d tego w co wierzymy i to nawet odnośnie osób , które uznają się za nie wierzące. Całe szczęście, że psychologia zajmuje się postrzeganiem jako rodzajem przekonań ( uznawanych za prawdę bo wynikających z przekonania o ich prawdziwości czyli rodzajem wiary). I przypuszczam, że wiele osób zdaje sobie sprawę z tego , że jego przekonania mają wpływ na to co w jego życiu się odbywa i realizuje.

Ps Odnośnie pisania z błędami ortograficznymi, rzeczywiście lepiej jest używać słownika choć dla mnie okularnika używanie smartfona było by karkołomne. Dodać tylko chciałam, że nic nie dzieje się bez przypadku. Ponieważ dysortografia każe zwrócić uwagę bardziej na treść niż na formę tekstu.
Wiele razy spotykałam się z pretensjami osób odnośnie tych niepoprawnie piszących , które jednak same w toku dyskusji nie wnosiły do niej kompletnie niczego... Pisze jednak o tym jako rodzaju formie ponieważ w uczeniu się Prawdy od Ducha św również trzeba nauczyć się nie zwracać uwagi na formę a widzieć wyraźniej treść i sedno przekazywanych komunikatów ( werbalnych czy nie werbalnych).
I dodam ciekawostkę :
KOLEJNOŚĆ LITER NIE MA ZNACZENIA
Zdognie z nanjwoymszi baniadmai perzporawdzomyni na bytyrijskch uweniretasytch nie
ma zenacznia kojnolesc ltier przy zpiasie dengao solwa. Nwajzanszyeim jest, aby
prieszwa i otatsnia lteria byla na siwom mijsecu . :mrgreen:

So mar 19, 2016 20:18

remek116 napisał(a):
Mój wpis będzie totalnie nie na temat, więc na poziomie merytorycznym możecie go olać.
Kiedy tak sobie czytam wpisy w tym ciepłym kąciku inteligencji katolickiej, znawców historii starożytnej, filozofów, historii religii, biblistów i wielu innych to mam do was jedną prośbę. Ja wiem, że dziś smartfony, tablety i inne cuda techniki pozwalają nam na pisanie wiadomości na szybko z różnych miejsc, ale na Zeusa sięgnijcie przynajmniej kilka razy do słowników ortograficznych, albo swój wpis umieszczajcie najpierw w Wordzie.

Masz rację ale nie do końca. Gdy ktos popełnia błędy ortograficzne, zwykle oznacza to niewiedzę. Natomiast przy szybkim pisaniu trafiają się tzw. literówki, brak polskich znaków itp. Poprawianie zajmuje czas. Mozesz wiec równie dobrze apelować do właścicieli forum, aby wprowadzili bardziej przyjazne użytkownikowi oprogramowanie.

Rozsądne, a nie pętające swej wolności umysły są lekkimi ciałami lotnymi, wybiegającymi zawsze naprzód i rozpoznającymi okolice, do których dostojnie kroczący, zwarty korpus ortodoksów w końcu także kiedyś dotrze.
G.C. Lichtenberg

N mar 20, 2016 19:25

Z oczywistych przyczyn, wiara jest ślepa, bo przecież jak można zobaczyć coś w co sie tylko wieży? tu wszystko sie dzieje po omacku.

Pn mar 21, 2016 21:04
Cytuj:
Jeżeli to przytyk do mnie profesorze Miodku to wyrażam skruche, aczkolwiek prosze o wyrozumialosc, ponieważ pisze z malego telefonu, paluchy mam wielkie anglojezyczne menu jezykowe I ciesze sie ze wogule w cos trafie...I wystukam na ekranie. Nadmierny formalizm zwracajacy uwage na ortografie, przypomina mi kogoś kto ocenia druga osobe,np..; po brudnych paznokciach..

Wybacz, ale robisz rażące błędy ortograficzne i błędy w pisowni Ja wiem że można raz, dwa razy, ot, jakaś pomyłka, ale to widać. I w rzeczywistości, trzeba to poprawiać, i wszystko ma swoje znaczenie, i brudne paznokcie i niechlujny język, w szczególności język, bo dziwię się jak można w ogóle zostać dopuszczonym do matury z takim poziomem pisowni języka polskiego, nie mówiąc już o zdaniu tej matury.

I to nie jest nadmierny formalizm, a menu angielskie nie tłumaczy zwykłych błędów ortograficznych, jak również wielkie paluchy. I nie ma się co rzucać ale pracować nad poprawnością pisowni. Już tutaj zrobiłeś kolejny błąd - wogule - piszemy nie oguł, tylko ogół. I sorry że będę gromił ale mnie z matmy oblano w Liceum Plastycznym co bardzo zaważyło na mojej przyszłości. I nie rozumiem teraz osób piszących czy nie potrafiących wypowiedzieć się poprawnie lub dukających przy czytaniu, osób ktore zdają maturę z takim stanem wiedzy z języka polskiego, dostają sie na studia, a myślę że jednak język polski używamy częściej niż całki i różniczki, czy inne tam sinusy, zwłaszcza że jest to raczej nieprzydatne w karierze artysty. I osoba z prawdziwym talentem jest potem załatwiona na cacy przez matematykę, a wiele osób hula lub - ''chula'' na studiach z żenującym poziomem języka polskiego który jest używany raczej na codzień. Tak samo jak brudne paznokcie mogą dobrze wyglądać u mechanika samochodowego, ale niekoniecznie u biznesmena.

A teraz mogę przejść do tematu i także proszę o wyrozumiałość i wybaczenie.

Śr mar 30, 2016 10:40
Cytuj:
Nastepnie: Bóg jest wszechmogacy I wszechwiedzacy... Jeżeli jest wszechwiedzacy I wszechmadry, dla czego ma być wszechmogacy? Dla czego cos jeszcze ma czynic, zmienić, robić, skoro jest wszechmadry I wszechwiedzacy? Czyzby sie pomylil w czymś? W swoim planie, dziele, że jeszcze cos ma uczynic, zmienić? Czyli co pomylil sie? Nie jest wszechwiedzacy wiec I nieomylny? Jak mu zatem ufac? Jedno przeczy drugiemu.

Ale przecież to wynika z jednego jak i z drugiego. Skoro jest wszechmocny i wszechwiedzący to tym samym czyni go wszechmogącym. I dlaczego niby to że Bóg może pozostawać w stanie ciągłego działania ma być dowodem na to że po prostu zajmuje się poprawianiem błędów w świecie który stworzył?

Cytuj:
Chrześcijańska miłość blizniego. Czy to sentymentalizm I uczuciowosc do 2 człowieka? Czy obowiazek nalozony przez Boga na nas by okazywac milosierdzie I pomoc slabszym potrzebujacym. Wydaje mi sie ze to obowiazek milosierdzia nalozony przez Boga na nas które mamy okazywac nawet wrogom ktorych wg uczuc nienawidzimy ( nie kochamy ich jednak dla nich - samych - dla ludzi, ale dla Boga - Bóg jest celem) Kochanie człowieka dla człowieka byłoby ubustwieniem człowieka - balwochwalstwem.

Polega to na tym aby nie czuć nienawiści, nawet do wroga. Nie musisz lubić wszystkich ludzi bo to jest nawet niezbyt możliwe, ale kochać drugiego człowieka oznacza mniej więcej to aby nie życzyć mu nic złego, nie szukać zemsty na wrogach, nie szukać odwetu za to kiedy ktoś zrobi coś złego Tobie lub Twoim bliskim. Owszem, nie jest to łatwą rzeczą, ale możliwą jeśli ktoś ma rzeczywisty związek z Bogiem, związek nie polegający na ślepym posłuszeństwie jak niewolnik, ale na osobowej relacji.

Kochanie drugiej osoby dla niej samej i ze względu na nią nie jest bałwochwalstwem, bo jeśli kochasz swoją dziewczynę lub żonę, to kochasz ją nie ze względu na to że Bóg tak kazał, ale kochasz z zupełnie innego powodu.

Cytuj:
Zbawiaja uczynki czy wiara?

Przeczytaj scenę sądu ostatecznego. Byłem głodny, byłem sprawgniony, byłem nagi, byłem w więzieniu, byłem chory... i Jezus mówi - bo cokolwiek czynisz dla drugiego człowieka - mnie czynisz.

Cytuj:
Nie można powiedzieć że ludzie wyznajacy inna religje np Islam judaizm czy buddyzm sa " gorszymi mniej moralnymi ludzmi "Odsetek zła, zabujstw przestepstw zboczen w innych kulturach jest mniej wiecej taki sam,wiec nie można powiedzieć że np chrześcijanie I katolicy, sa" lepszymi moralniejszymi ludzmi "

Absolutnie nie można się zgodzić na to że taki sam. Więcej wiedzy na ten temat rozjaśni cokolwiek. Tym bardziej że niektóre rzeczy które są dopuszczone i normalne w innych kulturach, w naszej kulturze są postrzegane jako przestępstwo i karalne na mocy prawa. Nie mówiąc już o zagadnieniach etyki i moralności, zupełnie inaczej postrzegane w kulturze zachodniej i innych kulturach.

Cytuj:
Moja odpowiedź: dla tego że zbawia wiara a nie uczynki.

Bóg ma inne zdanie. Słowa Jezusa - nie każdy kto mówi mi Panie, Panie, wejdzie do Królestwa.

Cytuj:
Po co zatem wieżyc, skoro człowiek zawsze pozostaje taki sam od wieków, nie wyciaga konsekwencji z bledow I religja tak na dobra sprawe go nie zmienia?

Są ludzie których jednak zmienia, to są ci prawdziwe wierzący.

Cytuj:
Bóg stwozyl świat z miłości.... Tak kocha swoje dzieci: obozy koncentracyjne masowe exterminacje ludności glod dzieci w Afryce itd etc...Gdzie ta miłość?

To pytanie należy skierować do ludzi dlaczego chcą tworzyć piekło na ziemi.

Cytuj:
Ostatnie....: żeby było dowcipniej... ; kosciul katolicki w swoich oficjalnych dokumentach" nie odrzuca możliwości istnienia cywilizacji pozaziemskiej"...!!!!(??!!!)

A co byłoby gorszącego w istnieniu innych bytów we wszechświecie?

Cytuj:
Cuda sie nie dzieja, a wiec nam wierzacym pozostaje jedynie mieć nadzieje że miały miejsce kiedyś...

Naprawdę nie dzieją się cuda...? Byłeś kiedyś w Częstochowie, lub słyszałeś o Lourdes? Nigdy nie słyszałeś o cudach eucharystycznych lub o ojcu Pio? Nigdy nie słyszałeś o świętym i cudownym ogniu w Jerozolimie który schodzi z Nieba co roku w Wielką Sobotę?

Cytuj:
Jest jeszcze cos ciekawego w ksiedze rodzaju: Bóg po zjedzeniu przez człowieka owocu z drzewa poznania dobra I zła postanowil wypedzic człowieka z raju gdyż " bal sie ze nastepnie człowiek zje owoc z drzewa życia I stanie sie niesmiertelnym podobnym Bogu...- Za to go wypedzil.. Tzn ze co? Ze bal sie konkurencji? Byl zazdrosny?

Dlatego że wtedy ludzie zamieniłby Raj w takie piekiełko jakie jest teraz na Ziemi. A gdyby człowiek był na dodatek nieśmiertelny, to wyobraź sobie nieśmiertelnego... Hitlera...

Śr mar 30, 2016 11:20

equuleuss napisał(a):
To pytanie należy skierować do ludzi dlaczego chcą tworzyć piekło na ziemi.

Za życia, ludzie tworzą sobie piekło i niebo, jak również wyobrażają sobie wizje piekła i nieba, które mają istnieć po śmierci.

Śr mar 30, 2016 13:46
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 23 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2