Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pt lis 07, 2025 19:36

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 33 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona
 Przymowaniu Komunii Świętej do ręki mówię NIE !!! 
Autor Wiadomość
los hostii jest trudny do przewidzenia...

Tak Julio ...zgadza się.
Jednak nie martwmy sie o cos czemu nie mozemy zapobiec.

Gdyby Bóg tak bardzo obawiał sie o siebie...to nie dalby sie nam w tak kruchej postaci jaka jest chleb. Bóg nas tak ukochał, ze oddał nam sie w pełni.

W poganskich religiach bożkom wystawiano figurki z marmuru, kamienia, złota itp......Nic z tego nie wynikło, bo te "postacie" były martwe.

Prawdziwy Bóg daje nam sie codziennie w kruchej postaci.

Czy jestesmy wstanie zniewazyć Boga?
Tak...możemy Go przyjąc w sposób niegodny, możemy podeptac Hostie...wyrzucic na smietnik ....możemy wszystko z Nia zrobić.
Jednak to nie Bogu zrobimy tym faktem krzywde.....ale sobie samym.
Jego Chwaly nie podeptamy bo to przekracza nasze mozliwości.

On sie dla nas zniżył i pragnie od nas przede wszystkim Miłosci.
Nie jest więc istotne w jaki sposób Go przyjmiemy....ważne bysmy Go przyjęli z miłoscia i czystym sercem.

Szacunek......jasne że nas obowiazuje.Jednakowoz ma on wynikać nie z przepisów, nie ze strachu, nie z przymusu......ale z serca.
Jeżeli sie kogos kocha to szacunek dla tego kogos wyplywa z naszych uczuć.

pozdrówka

Pt gru 24, 2004 0:33

ja to wiem Beli... moja wypowiedz odnosnie losow hostii dotyczyla wczesniejszej wypowiedzi dotyczacej mozliwosci wyjecia z ust hostii czy gniecenia jej w przypadku przyjecia na reke ;)

Pt gru 24, 2004 13:36
Praktyka przyjmowaia Komunii na rękę była powszechna w Kościele w IV wieku.

św. Cyryl Aleksandryjski,Katecheza 23,21 napisał(a):
"Podstaw dłoń lewą pod prawą gdyż masz przyjąć Króla. Do wklęsłej ręki przyjmij Ciało Chrystusa i powiedz: Amen. Uświęć też ostrożnie swoje oczy przez zetknięcie ich ze świętym Ciałem, bacząc, byś zeń nic nie uronił. To bowiem, co by spadło na ziemię, byłoby utratą jakby części twych członków. Bo czyż nie niósłbyś z największą uwagą złotych ziarenek, by ci żadne nie zginęło i byś nie poniósł szkody? Tym bardziej zatem winieneś uważać, żebyś nawet okruszyny nie zgubił z tego, co jest o wiele droższe od złota i innych szlachetnych kamieni"

Ojciec Jacek Salij w książce Nadzieja poddawana próbom zauważa, że

cytat napisał(a):
sposób złożenia rąk przed Komunią świętą wyrażał coś niezwykle głębokiego. Ponieważ przyjmujesz Komunię świętą -- sugeruje św. Cyryl -- powinieneś ciało swoje przemieniać w tron dla Króla niebios! Inaczej mówiąc, masz się upodabniać do cherubinów, o których Pismo Święte tyle razy powiada, że stanowią oni tron Boży: "Błogosławiony jesteś, Boże, co na Cherubach zasiadasz, pełen chwały i wywyższony na wieki!" (Dn 3,55; por. 2 Krl 19,15; Ps 18,11; 80,2; 99,1; Iz 37,16).

Przyjmowanie Eucharystii do ust jest wynikiem tradycji . Jednak sądzę, że przyjęcie jej na dłoń w niczym nie będzie uwłaszczać jej godności, jeżeli tylko kapłani wyjaśnią wiernym, jak należy przyjmować komunię w tej formie.

Szklany, stawiasz zarzut, że podawanie Komunii jest niehigieniczne. Trudno nie przyznać Ci racji. Zdarza się, że Jezusa przyjmują ludzie chorzy , starsi i niezawsze kapłan uniknie poślinienia.

Ale.... nie możemy zapominać, że przyjmujemy lekarstwo. Eucharystia może nas uzdrowić z dolegliwości ducha oraz ciała. To kwestia wiary.
Jeżeli wierzymy, że Bóg ma moc nas uleczyć i ochronić przed chorobami, nic nam się nie stanie.

Historia zna przykłady ( niestety nie pamiętam konkretnego, ale mogę poszukać ) osób, którym nie zaszkodziły zatrute potrawy, ponieważ wcześniej uczyniły nad nimi znak krzyża.

Jednym z argumentów przeciwko przyjmowaniu Komunii na rękę jest stwierdzenie, że rękami dotykamy intymnych części ciała podcas higieny lub współżycia małżeńskiego.

Nie wiem, czy usta są czystsze ( pomijając fakt, że godny akt małżeński także nie jest niczym nieczystym ).... wystarczy przypomnieć sobie pocałunki . Trzeba mieć także na uwadze, że najczęsciej grzeszymy słowem, czyli językiem :P

Zoe, w Taize można przyjąć Komunię do ręki ( pod jedną postacią) , lub do ust ( pod dwoma postaciami) . I zawsze możesz wybrać odpowiednią kolejkę , ponieważ jeden brat rozdaje tylko na rękę, drugi tylko do ust. Tak przynajmniej było jeszcze 2 lata temu, kiedy tam byłam :)

Wydaje mi się, że byłoby to najlepsze rozwiązanie - dwie kolejki do Komunii . Każdy mógłby sam zdecydować, w której stanąć.

W moim kościele wciąż kapłani udzielają Komunii tylko do ust .... moim zdaniem szkoda :-( bo przed przyjęciem Jezusa Eucharystycznego zawsze miałam króciutki moment kontemplacji . Przepiękną chwilę, kiedy Jezus stanął na progu otwartych drzwi mojego serca, a jeszze go nie przekroczył. Bo najpiękniejszy jest moment oczekiwania- " między ustami a brzegiem pucharu" :biggrin:

N sty 09, 2005 15:58

Kilka razy rozdawalem komunie i bardzo sie cisze ze to zostalo wprowadzone (to nie tylko slina innnych czasami przeszkadza, czesto tez szminki).

Co do swietego co poblogoslawil jedzenie, to np. Sw Benedykt, kielich w ktorym bylo zatrute wino pekl po znaku krzyza.

Pawlowi nic sie stalo po ukaszeni zmiji, no ale to juz prawie zupelnie nie na temat.

N sty 09, 2005 16:41

http://wiadomosci.wp.pl/wid,6598648,prasaWiadomosc.html

Cytuj:
Prymas Polski, kardynał Józef Glemp, zezwolił na udzielanie komunii świętej na rękę w archidiecezji warszawskiej, jako pierwszej w Polsce. Lider poznańskiej LPR, Maciej Giertych, wzywa wiernych do protestu w tej sprawie - informuje "Gazeta Poznańska".

Możliwość udzielania w Polsce wiernym komunii świętej na rękę wprowadzają dokumenty II Synodu Plenarnego z 1999 r., zatwierdzone przez Stolicę Apostolską. Decyzję podejmuje każda diecezja osobno. W Archidiecezji Poznańskiej i Gnieźnieńskiej w najbliższym czasie nie będzie zmiany. - Arcybiskup Stanisław Gądecki nie zamierza na razie podejmować decyzji w tej sprawie. Temat jest nadal otwarty - mówi rzecznik poznańskiej kurii, ks. Maciej Szczepaniak.

Wt lut 01, 2005 11:13

Link na List Prymasa Polski na Wielki Post, Warszawa, 30 stycznia 2005 r. :

viewtopic.php?t=2516

Czytamy tam między innymi:
Cytuj:
W Kościołach na Zachodzie lub w Afryce ta forma przyjmowania Komunii świętej jest rozpowszechniona i tamtejsi wierni przybywając do nas także wyciągają rękę po Eucharystię. Przyjęcie tego sposobu przyjmowania Komunii świętej zależy od biskupa w każdej diecezji. Ja, po rozważeniu tego zagadnienia, zezwalam na to, by kapłani i szafarze, poczynając od Wielkiego Czwartku, mogli kłaść świętą Hostię na rękę wiernego, o ile spełnia on warunki.

Wt lut 01, 2005 13:50
Cytuj:
Chodzi o należny eucharystii respekt - wyjaśnia Giertych - Apeluję, by w Polsce dochowano tradycji. Giertych przekonuje, że wydawanie komunii do ręki, spowoduje wzrost przypadków profanacji hostii. - Eucharystia może trafić w ręce satanistów i zostać zbezczeszczona - uważa Maciej Giertych. - Na zachodzie często dochodzi do podobnych incydentów.

Hmmmmm....."rece satanistow" lub prosowietów.

Kolejna tym razem inna notka.....autorstwa Giertycha:
Cytuj:
"...jest w interesie Warszawy, by pozostać w sprzężeniu z Moskwą, nie opuszczać Paktu Warszawskiego ani RWPG, zwalczać ruch litewski niepodległościowy i odmawiać przystąpienia do Wspólnoty Europejskiej; do tego tygla w stylu amerykańskim, który pragnie zniszczyć Polskę swoim kapitalizmem bezosobowym, kosmopolitycznym, cudzoziemskim. Natomiast w naszym interesie jest Wspólny Dom Gorbaczowa, bo w nim nikt nie zrezygnuje z własnej suwerenności i dlatego że ZSRR będzie dobrze włączony do Europy"

Po co ten facio sie jeszcze wypowiada?

Wt lut 01, 2005 17:27

Hmmmmm....."rece satanistow" lub prosowietów.

No i znowu wpadanie w obłędne przeświadczenie, że wróg jest zawsze gotów do uderzenia i obalenia kk. Sataniści tak nie robią, najwyżej pseudosatanisci albo jacyś pokręceni fanatycy (odsyłam do Problem sekt\Satanizm :)).

Ale z opinią odnośnie Romana G. to się zgodze. To nie polityk tylko fanatyk własnej ideologii i wizji utopijno-katolickiej Polski. Wystarczy przeczytać w np. Angorze o jego korzeniach i "dzieciństwie". Brrrr........

Śr lut 02, 2005 8:48

Belizariuszu nie widzę związku z rzekomą wypowiedzią Macieja Giertycha nt RWPG a wypowiedzią o komunii na rękę. Prof. Maciej Giertych przystąpił do Rady Konsultacyjnej jako delegat Kościoła i członek rady prymasowskiej.

nospheratu
prof. Maciej Giertych jest ojcem Romana Giertycha. A "Angora" nie jest gazetą zbyt wiarygodną, by wyrabiać sobie obraz jakiegoś człowieka.

N lut 06, 2005 17:45

Osobą wiarygodna jest dla mnie Prymas Polski....natomiast nie mam za grosz zaufania dla sowieckich lizusów.

N lut 06, 2005 21:29

poza tym wczesniej komunia w polsce byla przyjmowana jedynie na kleczaco, obecnie rowniez procesyjnie... wiec ja nie widze w tym problemu...
A następnym krokiem bedzie zapewne automat zamontowany w tabernakulum do automatycznego wydawania Ciała Chrystusa - bo tak łatwiej i bardziej higienicznie...

Śr lip 13, 2005 9:55

ale, ludzie musieli by nacisnąć przycisk (któego dotykał już ktoś inny) i być może wrzucić pieniążek :D

Śr lip 13, 2005 11:43
Zobacz profil WWW

Naprawdę kolejny temat będziemy rozmieniać na kpiny?

I czy na pewno w kontekście Komunii Św i Eucharystii jest to ton właściwy? Zwłaszcza w ustach osób, które zapewne są katolikami i mówią to z troski o cześć należną Ciału Chrystusa?

Śr lip 13, 2005 13:08

ja nie kpie, tylko móie, że to by nie było ani trochę bardziej higieniczne, bo zawsze trzeba czegoś dotknąć.

Śr lip 13, 2005 13:16
Zobacz profil WWW

Taka jest droga coraz mniejszej czci. Odrzuca się klękanie jako "niegodne człowieka w obliczu jego Boga", wprowadza się komunię na rękę (niewiedzieć czemu), to co będzie dalej? Już w zborach protestanckich podawane jest wino w plastikowych jednorazówkach. Kiedy sie to u nas pojawi do podawania Krwi Pańskiej? A potem te jednorazówki z kroplami Krwi... fru na śmietnik...

Już teraz coraz mniej osób przyklęka przed tabernakulum. No bo po co? Wszak Ciało Chrystusa biorą do rąk, nie klękają podczas komunii - to po co przechodząc przed "szafą"?

Kościół wyraźnie powiedział, że świecki przyjmując Ciało Chrystusa na ręke jest obowiązany do poszanowania wszystkich drobinek. Gdzie zatem w kościołach są miejsca do puryfikacji? Widuję ludzi biorących Ciało Chrystusa do ręki - i jeszcze nie widziałem, aby ktoś odchodząc oglądał rękę, czy nie ma na niej drobin Najświętszego Sakramentu. A wystarczy spojrzeć na patenę (która wcale nie dotyka Ciała Pańskiego) - ile jest drobin po komuni.

Śr lip 13, 2005 13:18
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 33 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona