Czy siostrze Faustynie ukazal sie szatan pod postacia Jezusa
Autor |
Wiadomość |
Johnny99
|
 Re: czy siostrze Faustynie ukazal sie szatan pod postacia Je
Login2 napisał(a): Jak to dobrze, że apostoł Paweł nie budował kościoła na apostole Piotrze, ale na Chrystusie. Zwłaszcza, że sam tego Chrystusa założył, jak to wprost mówi w tym fragmencie 
_________________ I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)
|
Wt cze 10, 2014 14:04 |
|
|
|
 |
medieval_man
Moderator
Dołączył(a): Pn gru 13, 2010 16:50 Posty: 7771 Lokalizacja: Kraków, Małopolskie
|
 Re: Czy siostrze Faustynie ukazal sie szatan pod postacia Je
Login2 napisał(a): To weź sobie tekst grecki i sprawdź czy masz tam [czyli skała] dopisane. Otóż nie ma. Inna sprawa że imiona w Biblii coś oznaczają i imię Petros oznacza kamień, tak jak np. Michał oznacza któż jak Bóg, albo Krzysztof oznacza niosący Chrystusa. Zresztą Jezus powiedział, że zbuduje kościół na PETRA, nie Petros. Nie che mi się w tym wątku o tym (po raz kolejny) rozmawiać). Wiesz gdzie szukać więc po co dezinformujesz? Greckie rozróżnienie rodzajów na petros, petra jest tylko skutkiem nieprzetłumaczalności w podziale na rodzje aramejskiego kefas. Jednakowego gdy chodzi o rodzaj męski jak i żeński. A zgodzimy się, że Chrystus po aramejsku do Szymona mówił? A że niektorzy w trudnościach tłumaczeniowych szukają uzasadnienia dla swoich teorii to już na to nei poradzę.
_________________ Fides non habet osorem nisi ignorantem
|
Śr cze 11, 2014 9:06 |
|
 |
amadeus35
|
syrkol napisał(a): bo skoro szatan moze przybrac postac Jezusa i moze zwodzic chyba nawet w Biblii jest napisane ze szatan pryjmie postac Zbawiciela Chyba nie czytales Slowa Bozego ? 
_________________ Bog jest Miloscia :)
|
N wrz 21, 2014 17:24 |
|
|
|
 |
czytelnikBiblii
|
Przeczytałem całość dyskusji... Kończy się ona na sprawie Piotra jako - w ujęciu katolickim - Opoki Kościoła.
Tak sobie myślę: Gdyby na Piotrze był zbudowany Kościół, to powinien on nosić miano Kościoła Piotrowego! A tymczasem Nowy Testament cały czas daje jasny przekaz: Kościół jest Chrystusowy! Co wy na to?...
_________________ ➤ LEKCJE BIBLIJNE ➤ INTERNETOWE ROZMAITOŚCI ➤ NOWE PRZYMIERZE - audiobook ➤ CHOMIK - jego zapasy ➤ A TY ZOSTANIESZ POMAGACZEM?
|
Wt kwi 19, 2016 7:44 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
czytelnikBiblii napisał(a): Co wy na to?... Nowy temat, albo ożywienie starego. Tu sprowadzą cię do wątku głównego (i słusznie).
|
Wt kwi 19, 2016 8:03 |
|
|
|
 |
JedenPost
|
Mnie się zdaje, że Jezus wprost powiedział Piotrowi, że na nim zbuduje swój Kościół. A Ty jak sądzisz? Stoi tak w Piśmie, czy nie?
_________________ Lubię Starego czasem, to też sprawia że się wystrzegam otwartej z nim wojny Przecież to piękne, gdy Pan tak dostojny Tak z samym diabłem po ludzku rozmawia.
|
Wt kwi 19, 2016 8:04 |
|
 |
czytelnikBiblii
|
JedenPost napisał(a): Mnie się zdaje, że Jezus wprost powiedział Piotrowi, że na nim zbuduje swój Kościół. A Ty jak sądzisz? Stoi tak w Piśmie, czy nie? Czyli mamy Kościół Piotrowy, tak?
_________________ ➤ LEKCJE BIBLIJNE ➤ INTERNETOWE ROZMAITOŚCI ➤ NOWE PRZYMIERZE - audiobook ➤ CHOMIK - jego zapasy ➤ A TY ZOSTANIESZ POMAGACZEM?
|
Wt kwi 19, 2016 8:34 |
|
 |
JedenPost
|
Nie rozumiesz jak funkcjonują w jezyku polskim zaimki? Cytuj: Ty jesteś Piotr [czyli Skała], i na tej Skale zbuduję Kościół mój, a bramy piekielne go nie przemogą.
_________________ Lubię Starego czasem, to też sprawia że się wystrzegam otwartej z nim wojny Przecież to piękne, gdy Pan tak dostojny Tak z samym diabłem po ludzku rozmawia.
|
Wt kwi 19, 2016 9:21 |
|
 |
czytelnikBiblii
|
Już po wysłaniu, chciałem coś poprawić, ale było za późno na edycję. OK. To ma być Kościół Jezusa, ale zbudowany na Piotrze, tak? Kim jest Piotr w tym układzie? Jaką rolę pełni?
|
Wt kwi 19, 2016 11:47 |
|
 |
medieval_man
Moderator
|
Papież, a mt 16:16"A bramy piekielne go nie przemogą"]Prymat piotrowyJaką rolę pełni Piotr? Pismo święte, które ponoć czytasz jest pod tym względem jasne: Cytuj: Ja prosiłem za tobą, żeby nie ustała twoja wiara. Ty ze swej strony utwierdzaj twoich braci. Łk 22,32
|
Wt kwi 19, 2016 13:14 |
|
 |
czytelnikBiblii
|
Ale Piotr już dawno nie żyje - czy jednak dalej pełni rolę, o której piszesz?
|
Wt kwi 19, 2016 13:17 |
|
 |
medieval_man
Moderator
|
Skoro Jezus postanowił zbudować na Piotrze swój Kościół to myślisz, że nie liczył się z jego śmiercią?
Przekazywanie urzędu jest zgodne z tradycją apostołów, którzy po śmierci Judasza, wybrali na jego miejsce jego następcę posługując się słowami z Pisma świętego: A urząd jego niech inny obejmie! (Dz 1, 20). Podobnie po śmierci Piotra wybierani są jego następcy w myśl tej samej zasady, o czym świadczą pisma pierwszych pisarzy chrześcijańskich (Tertulian, Ireneusz z Lyonu, Ignacy z Antiochii, Stefan I, Cyprian). Dzisiejszy papież to kolejny następca Piotra, pełniący ten sam urząd i wypełniający tę samą misję od Jezusa.
|
Wt kwi 19, 2016 13:25 |
|
 |
czytelnikBiblii
|
A gdy było jednocześnie 2 czy 3 papieży, to jak działała sukcesja?
|
Wt kwi 19, 2016 13:35 |
|
 |
Login2
|
A jak papieżem był ateista, albo kobieta?
|
Wt kwi 19, 2016 17:21 |
|
 |
medieval_man
Moderator
|
licytacja pytań, kto śmieszniejsze wymyśli?
|
Wt kwi 19, 2016 17:25 |
|
|
|