Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pn paź 20, 2025 8:21

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 187 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 9, 10, 11, 12, 13  Następna strona
 Pod jakim względem Bóg jest doskonały? 
Autor Wiadomość

Post Re: Pod jakim względem Bóg jest doskonały?
Mnożysz identyczne i tożsame dla mnożenia, co jest wyrazem silnego i stresującego dysonansu poznawczego. Mniemanie o sobie nie daje Ci odpowiedzi o sobie. Nie jesteś Bogiem abyś mógł być jednocześnie widzącym i widzianym, dającym byt i bytującym. Nie jesteś źródłem kreacji tylko jej uczestnikiem.

Śr mar 23, 2016 9:38

Vandersky napisał(a):
Mnożysz identyczne i tożsame dla mnożenia, co jest wyrazem silnego i stresującego dysonansu poznawczego.

Oho, zaczyna się amatorska psychoanaliza?

Nie, po prostu nie widzę powodu, by się w tym rozumowaniu akurat przy trzecim stopniu zatrzymać. Mógłbyś takowy powód wskazać?

Tak z samym diabłem po ludzku rozmawia.

Śr mar 23, 2016 10:27

JedenPost napisał(a):
Nie, po prostu nie widzę powodu, by się w tym rozumowaniu akurat przy trzecim stopniu zatrzymać. Mógłbyś takowy powód wskazać?

No przecież wskazałem Ci. Poszukujesz z powodu niemożności zrozumienia. Napędza Cię nie poszukiwanie prawdy dla niej samej lecz ból niezrozumienia. Nie psychoanalizuję Ciebie (choć w te klocki też jestem dobry) tylko odnoszę się do twoich pytań. Z pytania pytającego można o wiele więcej wywnioskować niż z jego odpowiedzi. Twój nadprzeciętny popyt na odpowiedzi wskazuje na brak zrozumienia istoty. Jeśli tego nie pojmujesz (a nie pojmujesz) podawanie Ci szczegółów jest stratą czasu dla Ciebie i dla mnie.

Śr mar 23, 2016 11:05

Dalej bawisz się w psychoanalizę (nie, nie jesteś dobry w te klocki) zamiast rzeczowo odpowiedzieć na pytanie, które nie dotyczyło mnie, tylko Twojej teorii.

Śr mar 23, 2016 12:57
Moderator

Vandersky napisał(a):
Napędza Cię nie poszukiwanie prawdy dla niej samej lecz ból niezrozumienia. Nie psychoanalizuję Ciebie (choć w te klocki też jestem dobry)

Zdecydowanie potwierdzam, że nie jesteś. Albo nie masz żadnego doświadczenia z forami - gdy ktoś pisze podobnie, jak Ty (zagmatwane lub radykalne tezy), zaraz przyjdzie ktoś inny i powie "sprawdzam".

~ Pink Floyd, "Hey you"

Śr mar 23, 2016 13:15

Vandersky napisał(a):
Nie ma takiego czegoś jak działanie Boga. Jest tylko akt Boga. Nie szukaj tylko rozumem. Wejdź głębiej w mistyczne poznanie.

Za mistyczne (czytaj: co mi przyjdzie do głowy, uznaję za prawdę) dziękuję, nie moja specjalność.
A czym sie różni akt Boga od działania Boga. Gra słów czy cos wiecej?

Rozsądne, a nie pętające swej wolności umysły są lekkimi ciałami lotnymi, wybiegającymi zawsze naprzód i rozpoznającymi okolice, do których dostojnie kroczący, zwarty korpus ortodoksów w końcu także kiedyś dotrze.
G.C. Lichtenberg

Śr mar 23, 2016 21:11

magicvortex napisał(a):
Zatem co to znaczy że Bóg jest doskonały?
Doskonałość jest naturalna. Niedoskonałości są wtórne. "Bóg jest doskonały" oznacza, że jest wolny od niedoskonałości.

magicvortex napisał(a):
Przy okazji jeszcze spotkałem się z takim argumentem:
Bóg jest doskonały, istnienie jest elementem doskonałości wiec Bóg istnieje.

Dlaczego doskonałość miałaby implikować istnienie?
Jest to oczywiście sofizmat. Pomysłowy, sprytny, zabawny i inteligentny, ale jednak sofizmat.

Pt kwi 01, 2016 0:46

jaTylkoPytam napisał(a):
magicvortex napisał(a):
Doskonałość jest naturalna. Niedoskonałości są wtórne. "Bóg jest doskonały" oznacza, że jest wolny od niedoskonałości.
.
A ja bym powidział, ze wrecz odwrotnie. Czy widzimy gdziekolwiek cokolwiek doskonałego?
Postulujemy doskonałosć jedynie Boga. Jest to jedyny wyjątek, oczywiscie nie potwierdzony.

Rozsądne, a nie pętające swej wolności umysły są lekkimi ciałami lotnymi, wybiegającymi zawsze naprzód i rozpoznającymi okolice, do których dostojnie kroczący, zwarty korpus ortodoksów w końcu także kiedyś dotrze.
G.C. Lichtenberg

Pt kwi 01, 2016 20:53

Askadtowiesz napisał(a):
jaTylkoPytam napisał(a):
magicvortex napisał(a):
.
A ja bym powidział, ze wrecz odwrotnie. Czy widzimy gdziekolwiek cokolwiek doskonałego?
Postulujemy doskonałosć jedynie Boga. Jest to jedyny wyjątek, oczywiscie nie potwierdzony.
Dla mnie Bóg jest naturalny, a cały świat niedoskonałych form jest wtórny. Jest to podobne spojrzenie jak ten nurt filozoficzny, który głosi (chyba ustami Platona), że świat idei to jest ten właściwy, pierwotny świat, a my żyjemy w niedoskonałym świecie wtórnym. Czy jakoś tak, może coś pomieszałem, albo sobie trochę to skompresowałem, żeby mi bardziej pasowało :P

Wt kwi 26, 2016 22:07

jaTylkoPytam napisał(a):
Dla mnie Bóg jest naturalny, a cały świat niedoskonałych form jest wtórny. Jest to podobne spojrzenie jak ten nurt filozoficzny, który głosi (chyba ustami Platona), że świat idei to jest ten właściwy, pierwotny świat, a my żyjemy w niedoskonałym świecie wtórnym. Czy jakoś tak, może coś pomieszałem, albo sobie trochę to skompresowałem, żeby mi bardziej pasowało :P

Moim zdaniem (choc zdanie ateisty pewnie akurat nie jest tu istoitne) określenie "naturalny" jest duzo lepsze niż "doskonały", o ile oczywiscie nie traktować tych wyrazów jako synonimów.
Ja podpowiadam wierzącym, ze doskonałość nie jest możliwa nawet u Boga i sensowniej byłoby mówic o potędze czy nieziemskich mozliwosciach- ale nie chcą mnie słuchać:-)

G.C. Lichtenberg

Śr kwi 27, 2016 20:18
Bo gdy prawisz takie herezje to nawet zatwardzialym "wierzacym nie praktykujacym" " scyzoryk sam sie w kieszeni otwiera"

Cz kwi 28, 2016 0:57

sapper napisał(a):
Bo gdy prawisz takie herezje to nawet zatwardzialym "wierzacym nie praktykujacym" " scyzoryk sam sie w kieszeni otwiera"

Ale dlaczego herezje? Nie mówie nawet o wcześniejszych religiach, ale w samej Biblii Bóg wielokrotnie ukazuje swą nedoskonałosc. Juz na początku, stwarzając świat, ocenia swoje czyny (a powinny byc doskonałe z definicji), potem żałuje ze stworzył ludzkośc, potem nie daje sobie rady z faraonem (do czasu, ma się rozumieć), potem znów mówi ze jest bogiem zazdrosnym, Można by jeszcze wymienic więcej zdarzen sugerujacych niepełna doskonałosć Boga.
Pojęcie doskonałosci pojawiło się na jakims etapie rozwoju teologii, jest pojeciem teoretycznym.
A w praktyce ludzie zanoszą prosby do Boga, tak jakby nie był doskonały i nie wiedzaił co ma zrobic.

G.C. Lichtenberg

Cz kwi 28, 2016 19:57

Ano, przypuszczam, że autorzy ST mogliby mieć problem ze zrozumieniem opartego na obcej im filozofii pojęcia "doskonałości".

So kwi 30, 2016 17:37

JedenPost napisał(a):
Ano, przypuszczam, że autorzy ST mogliby mieć problem ze zrozumieniem opartego na obcej im filozofii pojęcia "doskonałości".

Przypuszczalnie tak. Nie przeszkadzały im drobne niedoskonałości Boga, bo cóz ona znaczą wobec i tak niewyobrażalnej potęgi. Ich podejscie było praktyczne, dzis jest teoretyczne.

G.C. Lichtenberg

Wt maja 03, 2016 19:35
Askadtowiesz napisał(a):
Nie przeszkadzały im drobne niedoskonałości Boga, bo cóz ona znaczą wobec i tak niewyobrażalnej potęgi.

Wymień kilka rzekomych niedoskonałości Boga.

Wt maja 03, 2016 20:35
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 187 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 9, 10, 11, 12, 13  Następna strona