Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Wt paź 07, 2025 0:28

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 54 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4
 Szatan to ego? 
Autor Wiadomość
Post Re: Szatan to ego?
I otworzyły się niebiosa, a z wiatrem północnym przybył akruk i mnie przekąsił. : ) Znam ten przekaz, ale w tym wypadku clue relacji polega na tym, że cokolwiek działo się z chłopakiem, działo się synchronicznie z rozkazem Jezusa. Można to interpretować jak chciceć: że faktycznie duch, że relacja zmyślona, że chłopiec udawał tylko wobec osoby obdarzonej autorytetem w patriarchalnym społeczeństwie - możliwości jest wiele. Natomiast jeśli ktoś twierdzi, że każdy przypadek epilepsji, pomimo braku trwałego wyleczenia na skutek egzorcyzmów, to jest opętanie - i przede wszystkim jeśli czyni to na podstawie pojedynczej relacji - to ten ktoś wciska ciemnotę i tyle.

Śr maja 11, 2016 11:53
ErgoProxy napisał(a):
jeśli ktoś twierdzi, że każdy przypadek epilepsji (...) to jest opętanie (...) to ten ktoś wciska ciemnotę i tyle.
Chodziło mi o to, że takie mniemanie było powszechne, dominowało w starożytności, gdy powstały opowieści ewangeliczne. I nie tylko wtedy. Przyczyny nadprzyrodzone, bo jakie inne? W końcu czego się spodziewać po prostym ludzie? że uwierzy Hipokratesowi?

Śr maja 11, 2016 12:13
O kurczę. Nie wiedziałem, że Hipokrates wyszedł z tak trafną hipotezą. W tamtych czasach, no no...

Śr maja 11, 2016 12:23
equuleuss napisał(a):
Hominibus napisał(a):
Myślę, że powinnaś sobie przeczytać co to jest androfobia.

Myślę że nie powinieneś mylić mnie z kobietą, nie jestem nią. I myślę że powinieneś zapoznać się z pojęciem - mizogin. Ja po prostu szanuję kobiety i uważam że są pełnoprawnym partnerem dla mężczyzny, a także istotą ludzką która ma swoje prawa na tej samej zasadzie jak mężczyzna.

I nie zgadzam się z Twoim pojmowaniem tematu w taki sposób że każda kobieta wygłasza kłamliwe i zwodnicze tezy, bo każda kobieta jest pod wpływem Szatana. W takim razie nie czytaj Dzienniczka bo Faustyna to kobieta i możesz zostać zwiedziony, nie czytaj Teresy z Avila ani Dziejów Duszy, nie czytaj żadnej myśli Matki Teresy i nie słuchaj kobiet bo wszystkie są pod wplywem złego ducha. Zastanów się co wygłaszasz czasem, tak jak Twoje poglądy na depresję i epilepsję że to jest opętanie.

Chyba zapomniałeś że istnieją kobiety ustanowione przez Kościół jako doktor Kościoła. I też nie będziesz słuchał tego co mają do powidzenia? To wygląda na rodzaj uprzedzenia i to właśnie próbuję naświetlić w Twoich wypowiedziach w tym temacie.

1. To chyba jesteś schizofrenikiem żeby sobie kobiecy obrazek jako avatar ustawiać.
2. A niby skąd ja to miałem wiedzieć ,że Ty to nie kobieta.
3. Co do opętania to jest nadużycie z Twojej strony i manipulujesz.
4. Co do treści merytorycznej . Nie rozumiemy się. Ciągle doprowadzasz moje wypowiedzi w swojej interpretacji do skrajności. A ja nie będę udowodniał ,że nie jestem wielbłądem.

Śr maja 11, 2016 15:23
Equuleuss ty jesteś kobieta w męskim ciele tak na moje odczucie sądząc po Twoich wpisach. To jest uleczalne.
Słuchaj kazania Księdza Piotra Pawlukiewicza.

Śr maja 11, 2016 15:33
@Homoinibus - mizogonizm jest odmianą szowinizmu. Ja myślę, że bardzo przez ciebie przemawia - szowinizm.

Śr maja 11, 2016 15:47
Hominibus napisał(a):
Equuleuss ty jesteś kobieta w męskim ciele tak na moje odczucie sądząc po Twoich wpisach. To jest uleczalne.

Chciałabym ci polecić nauki księdza Józefa Pierzchalskiego. Bardzo ciekawe są listy do niego, oraz jego odpowiedzi na nie - pierzchalski.ecclesia.org.pl

Chciałabym ci polecić posłuchanie na youtube , nauki księdza Piotra Glasa - Duchowe zerwanie z przeszłością.

Ksiądz Pawlukiewicz - nie jest moim autorytetem.

Śr maja 11, 2016 17:02
Hominibus napisał(a):

1. To chyba jesteś schizofrenikiem żeby sobie kobiecy obrazek jako avatar ustawiać.

Na obrazku jest Andrej Pejic. Teraz istnieje jako Andreja Pejic.

Cytuj:
Co do treści merytorycznej . Nie rozumiemy się. Ciągle doprowadzasz moje wypowiedzi w swojej interpretacji do skrajności. A ja nie będę udowodniał ,że nie jestem wielbłądem.

Całkiem jasno określasz swoje wypowiedzi, w/g Ciebie kobieta to zło konieczne.

Cytuj:

Transseksualizm nie jest do wyleczenia, chyba że chciałbyś wymienić duszę i mózg. Leczenie polega na umieszczeniu duszy i mózgu w bardziej właściwym ciele, na tyle na ile współczesna medycyna jest w stanie zaoferować. Gdyby to było możliwe na poziomie genetycznym to byłoby to najlepsze rozwiązanie.

I jako że już pisałem o tym tutaj nie raz, ale mogę powtórzyć jeszcze raz, jestem takim sobie około 180 cm wzrostu (aby nie myśleć że karakan jakiś) podobnym do chłopaka i ciemnowłosym mężczyzną w biologicznej płci kobiety. I dlatego wiem o kobietach więcej niż Ty.

Cytuj:

Nie słyszałem wypowiedzi księdza Pawlukiewicza na temat transseksualizmu, ale mimo że cenię jego słowa, to jednak transseksualizm nie jest możliwy do wyleczenia. Transwestytyzm fetyszystyczny być może, bo to jest określane jako perwersja, ale transseksualizm nie. Trudno jest to wytłumaczyć komuś kto nie czuje jak to jest być taką osobą ale jeśli uważasz że to dziala na zasadzie wmawiania sobie czegoś albo na zasadzie urojenia to mylisz się, mam takie samo poczucie i przekonanie bycia facetem jak ty, co więcej jestem nim w każdej sferze, także seksualności. Normalny facet. Tylko żyjący w czymś w czym nie powinien istnieć.

Śr maja 11, 2016 22:05

]Hominibus napisał :
Cytuj:
Tego akurat to nie wiedziałem. Może i tak powiedział. To było dawno i nauka KK się zmieniła w tym temacie. Co nie zmienia istoty sprawy ,że kobiet dzięki Bogu KK na kapłanów nie wyświęca. To nie Adam został zwiedziony tylko Ewa. A dodatkowo Ewa jeszcze niejako ,,zwiodła" Adama.

Wielokrotnie słyszałam, że bez Jezusa nie można poznać prawdy zatem w świetle słów Jezusa, który będąc w jedności z Bogiem wiedział, że służy zawsze ten kto jest większy, jak ma się danie Ewy przez Boga za pomoc i do służenia? Ciekawym jest też to „zwiedzenie”. Jezus , który polecał abyśmy byli tak doskonali jak nasz Ojciec w niebie i Ewa zwiedziona, że po zjedzeniu owocu będzie wiedziała wszystko tak jak Bóg. Dodatkowo przez jednoczenie się z Jezusem jednoczymy się oczywiście z Ojcem , bo Jezus względem Ojca jest nierozłączny. To jak mogło nastąpić rozdzielnie Boga z Jego dziećmi skoro Ewa miała przekonanie, że jest rozdzielona od Boga zanim nawet dotknęła owocu? O czym świadczy rozmowa z wężem.
Może to sugerować oczywiście, że tym , kto podaje się za boga jest szatan ( który został zesłany na ziemię). I tłumaczyło by słowa Jezusa do żydów „ wy macie diabła za ojca”.
Mogę cię zapewnić , że kobiet nie wyświęca się z powodu iż są głupsze czy gorsze ale z powodu tego jak działa Bóg i jak funkcjonuje miłość. A ta zawsze tych , którzy upadli podnosi i nadaje im taką funkcję aby przywrócić im prawdziwą godność dziecka Bożego.
Ale tak jak Adam i Ewa byli jednym duchem tak i teraz wszystkie dzieci Boga są jednym Chrystusem. Ale aby otrzymaną jedność w Chrystusie utrzymać i zachować potrzeba ją rozdawać a to całkowicie kłóci się z odcinaniem się od kobiet i obniżaniem jej znaczenia.

Może właśnie dlatego dla analogii sytuacji Jezus przedstawił siebie jako krzew winny mówiąc wy jesteście latoroślami. W tej symbolice jedna latorośl nie może powiedzieć jestem kimś lepszym od innej bo jeżeli zna swoją wartość jako latorośli to wie , że wszystko owoce jakie przynosi płyną z Chrystusa. Jak również rozpoznaje, że żyjąca latorośl jest jednocześnie Chrystusem. Z analogii roślin głupotą będzie spieranie się liścia z korzeniem kto jest ważniejszy i „większy” bo oboje od siebie zależą i bez siebie giną. Nie pisze ci tego aby wykazać jakąś swoją wyższość, ale boli mnie , że dajesz się zwieść swemu ego, które usiłuje nadać ci wartość która jest raczej ujmą . Po to abyś stracił z oczu swoją prawdziwą wartość , która daleko przekracza najśmielsze twoje oczekiwania a która wynika z twojej prawdziwej wartości jaką nadał ci sam Bóg.
PS
8 Gdy zaś mężczyzna i jego żona usłyszeli kroki Pana Boga przechadzającego się po ogrodzie, w porze kiedy był powiew wiatru, skryli się przed Panem Bogiem wśród drzew ogrodu. 9 Pan Bóg zawołał na mężczyznę i zapytał go: «Gdzie jesteś?»
Czy ukryć można się przed kimś kogo się tylko słyszy? Czy raczej kimś kogo się widzi? To w nawiązaniu do słów „Boga nikt nigdy nie widział”

(15) Jan daje o Nim świadectwo i głośno woła w słowach: Ten był, o którym powiedziałem: Ten, który po mnie idzie, przewyższył mnie godnością, gdyż był wcześniej ode mnie. (16) Z Jego pełności wszyscyśmy otrzymali - łaskę po łasce. (17) Podczas gdy Prawo zostało nadane przez Mojżesza, łaska i prawda przyszły przez Jezusa Chrystusa. (18) Boga nikt nigdy nie widział, Ten Jednorodzony Bóg, który jest w łonie Ojca, /o Nim/ pouczył. (19) Takie jest świadectwo Jana. Gdy Żydzi wysłali do niego z Jerozolimy kapłanów i lewitów z zapytaniem: Kto ty jesteś?, (20) on wyznał, a nie zaprzeczył, oświadczając: Ja nie jestem Mesjaszem. (21) Zapytali go: Cóż zatem? Czy jesteś Eliaszem? Odrzekł: Nie jestem. Czy ty jesteś prorokiem? Odparł: Nie!

Cz cze 02, 2016 20:26
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 54 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4