Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest So lis 15, 2025 16:03

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 93 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 3, 4, 5, 6, 7
 Bez ingerencji 
Autor Wiadomość

Irbisolu, o czym tu jeszcze możemy rozmawiać... chyba się temacik wyczerpał.
Niech nauka lub Bóg wyjasni w końcu.. dlaczego dla jednych tak = trochę a dla innych tak = wszystko...
Gdyby tak człowiek umiła przelać swe myśli bez słow...do drugiego człowieka....
Pozdr

Pt lip 15, 2005 0:34

Irbisolu, o czym tu jeszcze możemy rozmawiać... chyba się temacik wyczerpał.
Niech nauka lub Bóg wyjasni w końcu.. dlaczego dla jednych tak = trochę a dla innych tak = wszystko...
Gdyby tak człowiek umiła przelać swe myśli bez słow...do drugiego człowieka....
Pozdr

W tego typu tematach wniosek może być tylko jeden - nie wiemy jak jest. Wierzyć sobie możemy, ale wiedzy nie posiadamy.
Chcę tylko uwypuklić fakt, że wg mnie lepiej jest przyznać się do niewiedzy, niż na siłę zapychać luki w wiedzy pseudowiedzą.

Pt lip 15, 2005 9:03

W tego typu tematach wniosek może być tylko jeden - nie wiemy jak jest. Wierzyć sobie możemy, ale wiedzy nie posiadamy.
Chcę tylko uwypuklić fakt, że wg mnie lepiej jest przyznać się do niewiedzy, niż na siłę zapychać luki w wiedzy pseudowiedzą.

Masz rację. Jest w religii chrześcijańskiej pewien "blef psychologiczny" polegający w skrócie na "błogosławieni, którzy nie widzieli a uwierzyli" - blef piętnujący ludzkie wątpliwości... i dodatkowo "kto nie jest jak dziecko nie zobaczy bram nieba... czy jakoś tak"
Nic nie poradzę na to, że właśnie po odejściu od praktykowania religii, w pełnej rozpuście duchowo - rozumowej, gdy się przyjrzałem luźnym już podszeptom swojego sumienia, zrozumiałem, że idea głoszona przez KK w ogromnym stopniu pokrywa zapotrzebowanie mojego sumienia.

Na temat Chrystusa i jego roli wypowiem się póżniej - choć dla mnie nie ma to takiego znaczenia. He He może tej śmierci chciał szatan - kto wie?

Pt lip 15, 2005 14:34
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 93 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 3, 4, 5, 6, 7