Jak zastosować stwierdzenie "Miłość nie pamięta złego"
Autor |
Wiadomość |
chwat
|
 Re: Jak zastosować stwierdzenie "Miłość nie pamięta złego"
Acro napisał(a): OK, niech będzie, że problemem jest droga naszych wyborów (choć wygląda mi to tylko na zabawę słowami). No więc czy Wszechmocny nie potrafił stworzyć świata tak, aby ta droga nie owocowała złem i cierpieniami?
Boga zmuszono, aby skutecznie kochał i to wszystkich, a mimo to pozostał wolny? To trzeba zmuszać, czy jakby zapewnić odpowiednią konstrukcję, każdy sam, dobrowolnie, dokonywałby takiego wyboru?
W sumie, to nie muszę wymyślać sposobów pogodzenie wolnej woli z prawidłowymi wyborami. Wszechmocny z definicji powinien to potrafić uczynić - chyba, że udowodnisz, że wolna wola i nieczynienie zła się wykluczają logicznie. Nikt tego jednak jeszcze nie dokonał - zresztą, skutkowałoby ciekawymi nowymi pytaniami, w rodzaju - czemu Bóg karze na zło, skoro to nieunikniona konsekwencja wolnej woli? Może na razie odniosę się do tego. "Boga zmuszono, aby skutecznie kochał i to wszystkich, a mimo to pozostał wolny? To trzeba zmuszać, czy jakby zapewnić odpowiednią konstrukcję, każdy sam, dobrowolnie, dokonywałby takiego wyboru?" Pominę zwrot "Boga zmuszono..." Myślę, że stworzenie konstrukcji, "umożliwiającej" prawidłowy wybór, ogranicza a właściwie likwiduje wybór. De facto staje się on nakazem.
_________________ Jeżeli Boga nie ma, to co jest?
|
Pn cze 13, 2016 9:44 |
|
|
|
 |
Adela92
|
Jezus uczył nas wybaczać i nie pamiętać o krzywdach, tak też powinniśmy czynić 
|
Wt cze 14, 2016 12:08 |
|
 |
Acro
|
chwat napisał(a): Myślę, że stworzenie konstrukcji, "umożliwiającej" prawidłowy wybór, ogranicza a właściwie likwiduje wybór. De facto staje się on nakazem. Z tego wynika, że skoro Bóg nie może uczynić nic złego, ma nakaz czynienia dobra. Wszechmocnemu ktoś coś może nakazać? Bóg oczekuje od nas, że przestaniemy wybierać zło. Chce nas pozbawić wyboru? Podobno w niebie duszyczki też zła już nie czynią. Mają taki nakaz? Nie pozbawia to ich wolnej woli? Czy słyszałeś o kimś, by sobie odgryzł palce? Pewno nie. Zatem nie mamy w tym względzie wolnej woli? Sądzę, że moja myśl jest już jasna: wolność, to sama MOŻLIWOŚĆ wyboru, a nie NAKAZ korzystania ze wszystkich opcji, co zresztą na ogół byłoby niemożliwe. Zatem, jeżeli mogąc uczynić zło, nie będziemy nigdy tego czynić (bo Bóg nas wyposaży w odpowiednią motywację, samodyscyplinę, rozsądek etc itp itd - on już powinien wiedzieć, w co, i powienien potrafić to uczynić), to w żaden sposób nie naruszy to naszej wolnej woli.
_________________ Religia to para kul potrzebnych jedynie tym, którzy mają słabe nogi (Denis Diderot)
|
Wt cze 14, 2016 12:23 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Acro napisał(a): Z tego wynika, że skoro Bóg nie może uczynić nic złego, ma nakaz czynienia dobra. Wszechmocnemu ktoś coś może nakazać? I znowu ekwiwokacja. Najpierw używasz słowa "nakaz" bezosobowo, przenośnie, tj. że natura danego bytu coś mu "nakazuje", a za chwile to samo słowo nagle staje się dosłowne i otrzymuje podmiot. Naprawdę nie widzisz takich ziejących luk w swoim rozumowaniu, czy starasz się "próbować" chrześcijan, czy zauważą?
|
Wt cze 14, 2016 12:39 |
|
 |
Acro
|
Słowo "nakaz " użyte zarówno osobowo, jak i nieosobowo, prowadzą w tym rozumowaniu do tego samego wniosku: Bóg nie jest wszechmocny, jeżeli nie może popełnić zła, a jeżeli nie oznacza to zabrania wolnej woli Bogu, to dlaczego podobna ułomność u człowieka oznacza zakłócenie wolnej woli? Więc nie wiem, czemu mam się nad takim szczegółami roztrząsać, skoro nic nie zmieniają?
_________________ Religia to para kul potrzebnych jedynie tym, którzy mają słabe nogi (Denis Diderot)
|
Wt cze 14, 2016 12:48 |
|
|
|
 |
jagoodka
|
Masz dwie opcje do wyboru:
a) pamiętać o krzywdach i dalej cierpieć b) uświadomić sobie, że rozpamiętując krzywdy, pogarszasz tylko sytuację
|
Cz cze 16, 2016 10:32 |
|
|
|