Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Śr lis 19, 2025 11:50

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 250 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5 ... 17  Następna strona
 Czy Bóg może namawiać do złego ? 
Autor Wiadomość
Post Re: Czy Bóg może namawiać do złego ?
Toteż piszę, że trzeba Boga poznać najpierw. Ty masz ten luksus, że nie jesteś pionierem jak Abraham, tylko masz Biblię, Katechizm i spowiednika zapewne też. Nuże więc czytać i rozmawiać. : PPP

Pn sty 30, 2017 22:05

Cytuj:
Jak widać po zachowaniu Abrahama, Pan Bóg przemówił do niego skutecznie. A to jak to zrobił to sprawa całkowicie drugorzędna, a dla mnie osobiście kompletnie nieistotna.

A dla mnie niesamowicie istotna, bo ma to bezpośrednie odniesienie do życia każdego człowieka, jak rozgraniczyć głosy dwóch stron ciemnej i jasnej strony mocy o ile faktycznie tak to wygląda bo co do tego mam wiele wątpliwości.

Pn sty 30, 2017 22:06

No nie wiem nie wiem. Św. s. Faustyna na ten przykład wzięła i spaliła swój dzienniczek w pierwszej wersji, bo ukazał się jej demon w postaci anioła i kazał jej spalić. Potem napisała wszystko z pamięci jeszcze raz. Jeżeli się mylę, to proszę o korektę. Takich przykładów pewnie jest więcej wśród świętych. Spokojnie, jeżeli Pan Bóg da Ci łaskę jakiś objawień to da też inne potrzebne w tych okolicach łaski. Interesują Cię narzędzia, którymi się Pan Bóg posługuje czy sposób w jaki działa, a nie sam Bóg. Szkoda :/

Pn sty 30, 2017 22:10

Interesuje mnie i to i to, jeżeli pozna się sposób w jaki Bóg działa to można poznać i samego Boga. Tak jak często w życiu po czynach się ludzi poznaje to być może chociaż w pewnym stopniu jest tak z Bogiem.

Pn sty 30, 2017 22:14

O! Mam pomysł, możesz np. wziać różaniec i pomodlić się za dusze czyśćcowe. A je prosić w zamian za to np. o pomoc. Widzisz? No to jak, ile się pomodlisz za dusze czyśćcowe? Odpowiedz sobie w duchu, na forum to nie jest potrzebne.

Pn sty 30, 2017 22:17
Hufce napisał(a):
Cytuj:
Jak widać po zachowaniu Abrahama, Pan Bóg przemówił do niego skutecznie. A to jak to zrobił to sprawa całkowicie drugorzędna, a dla mnie osobiście kompletnie nieistotna.

A dla mnie niesamowicie istotna, bo ma to bezpośrednie odniesienie do życia każdego człowieka, jak rozgraniczyć głosy dwóch stron ciemnej i jasnej strony mocy o ile faktycznie tak to wygląda bo co do tego mam wiele wątpliwości.

Drugim po Bogu jest sumienie - ono zawsze się upomni, wypomina, nawet to skrzywione wskazuje złą stronę.

Wt sty 31, 2017 8:10
Hufce napisał(a):

Św. Jan
Po tym poznajecie Ducha Bożego: każdy duch, który uznaje, że Jezus Chrystus przyszedł w ciele, jest z Boga. Każdy zaś duch, który nie uznaje Jezusa, nie jest z Boga (BT 1 Jn 4:2-3)
Św. Paweł
Nikt, pozostając pod natchnieniem Ducha Bożego, nie może mówić: Niech Jezus będzie przeklęty! Nikt też nie może powiedzieć bez pomocy Ducha Świętego: Panem jest Jezus. (BT 1 Kor 12:3)

Będącym w grzechu zły duch podpowiada przyjemności dobry duch kłuje sumienie.
Starających się być dobrym zły duch kłuje, argumentuje, podsuwa fałszywe racje, dobry duch daje odwagę, łzy, radość.
Należy zwracać uwagę na przebieg myśli, aby każda jej faza, a w szczególności koniec, owocował dobrem, a nie niepokojem, zdradą, grzechem.
Dobry duch daje pocieszenie duchowe - będące uczuciem, że wszystko robi się dla Stwórcy i w Jego imieniu. W tym okresie należy już w pokorze przygotowywać się na okres strapienia.
Zły duch daje strapienie duchowe - będące żalem odrywania się od rzeczy ziemskich - wywołuje to lenistwo, opieszałość, smutek. Gdy zauważy się strapienie duchowe należy starać się nie czynić żadnych zmian w działaniu. Można natomiast zmieniać siebie przez praktyki pobożne. Pomocna jest świadomość, że Pan dopuszcza do nas złego ducha ku jeszcze większemu wyćwiczeniu się.
Zły duch, gdy się stanowczo dąży ku dobremu, ucieka, gdy zaś ma wątpliwości atakuje z ogromną siłą.
Złemu duchowi bardzo się nie podoba, gdy wyjawia się działania, które podejmuje w człowieku, bo wie, że już sprawy do końca nie doprowadzi.
Dobry duch daje duszy radość. Bóg daje radość nawet bez żadnych uprzednich powodów. Tylko Bóg może tak czynić.
Pocieszenie wynikające z jakiegoś faktu pochodzi od dobrego ducha o ile prowadzi ku dobru. Może pochodzić też od złego ducha ale wtedy prowadzi ku złu.
W czasie bezpośrednio po pocieszeniu bez przyczyny należy bardzo uważać na podszepty złego ducha.

Śr lut 01, 2017 11:03

Hufce napisał(a):
Jesteś tego pewny? A przecież jest w Biblii jasno opisane, że Bóg kazał chyba Abrahamowi zabicie swojego syna, nie znam dobrze Biblii więc nie jestem pewny komu ale na pewno kazał zabić swojego syna właśnie chyba dla Abrahama. Czyli jeżeli faktycznie tak było nawet załóżmy tylko raz w historii ludzkości to już nie ma zupełnej pewności, że teraz też tak się nie dzieje. Czyli jest to naprawdę zagwostka jak dla mnie i stawia to całokształt w niezbyt dobrym świetle jeżeli chodzi o Boga jako miłość.

Miom zdaniem Bóg nie namawia do złego. Pamiętajmy, że przecież Izaak był dzieckiem wyczekiwanym, ale urodził się, gdy po ludzku patrząc, było to niemożliwe. Może chodziło o to, aby Abraham ofiarował Bogu syna, którego od Niego otrzymał, jeśli można tak powiedzieć. Bóg jednak nie pozwala na zabicie chłopca. Nie pochwala także ofiar z ludzi, składanych dla pogańskich bóstw.
Aby odróżnić działanie Pana Boga, od podszeptów złego ducha, trzeba oczywiście starać się poznawać Boga. Nie stworzył On nas dla zabawy, rozrywki, czy przez przypadek. Chociaż przecież pozostaje pytanie, dlaczego dopuszcza, aby na świecie rozprzestrzeniało się zło i jak odczytywać Jego Wolę?

Cz lut 02, 2017 13:23

Hufce napisał(a):
Jesteś tego pewny? A przecież jest w Biblii jasno opisane, że Bóg kazał chyba Abrahamowi zabicie swojego syna, nie znam dobrze Biblii więc nie jestem pewny komu ale na pewno kazał zabić swojego syna właśnie chyba dla Abrahama. Czyli jeżeli faktycznie tak było nawet załóżmy tylko raz w historii ludzkości to już nie ma zupełnej pewności, że teraz też tak się nie dzieje. Czyli jest to naprawdę zagwostka jak dla mnie i stawia to całokształt w niezbyt dobrym świetle jeżeli chodzi o Boga jako miłość.

Od razu wychodzi złe czytanie Biblii. Te opowieści biblijne mają nas czegoś nauczyć, a sama fabuła jest tylko tłem. Opowieść o Abrahamie i jego ofierze, po pierwsze poucza że należy być bezwzględnie posłusznym Bogu, po drugie - poucza że ofiara krwawa nie może być składana z człowieka, po trzecie - to już z punktu widzenia chrześcijańskiego, jest zapowiedzią ofiary Chrystusa - Baranka

So lut 04, 2017 18:46

Cytuj:
Od razu wychodzi złe czytanie Biblii. Te opowieści biblijne mają nas czegoś nauczyć, a sama fabuła jest tylko tłem. Opowieść o Abrahamie i jego ofierze, po pierwsze poucza że należy być bezwzględnie posłusznym Bogu, po drugie - poucza że ofiara krwawa nie może być składana z człowieka, po trzecie - to już z punktu widzenia chrześcijańskiego, jest zapowiedzią ofiary Chrystusa - Baranka

Tu nie chodzi o złe czytanie Biblii, to nie ma nic do rzeczy, tu chodzi o realia jakie panują na tym świecie. No właśnie i tu się pojawia magiczne słowo posłuszeństwo. Co to właściwie znaczy?
Z jednej strony jest niby wolna wola, która jest święta w co osobiście nie wierzę a przynajmniej w taką wersję, że jest ona absolutnie święta. Z drugiej strony mówi się, że nic się nie dzieje bez woli Boga, że Bóg cały czas ingeruje w świat. Jeszcze jest taka teza, że ludzie są tylko narzędziami w rękach Boga. I jak tu teraz pogodzić te wszystkie rzeczy naraz. Człowiek jest tylko człowiekiem, tu nie ma albo być nie powinno wielkiej filozofii, żeby to wszystko zrozumieć, jednak jak dla mnie to jest jeden wielki galimatias.

So lut 04, 2017 23:09
Hufce napisał(a):
No właśnie i tu się pojawia magiczne słowo posłuszeństwo. Co to właściwie znaczy?

Posłuszeństwo w wypełnianiu woli Boga. Gdyby ludzie byli posłuszni nakazowi miłości, czy chociażby żyli podług 10 przykazań, wtedy ten świat wyglądałby inaczej.

Cytuj:
Z jednej strony jest niby wolna wola, która jest święta w co osobiście nie wierzę a przynajmniej w taką wersję, że jest ona absolutnie święta.

Wolna wola nie jest raczej święta ale jest szanowana przez Boga, w taki sposób iz Bóg nie narusza wolnej woli i wyborów człowieka.

Cytuj:
Z drugiej strony mówi się, że nic się nie dzieje bez woli Boga, że Bóg cały czas ingeruje w świat.

Nie sądzę iż morderstwa, gwałty, wojny, są z woli Boga. Bóg może dopuszczać pewne tragiczne wydarzenia w historii ludzkości, ale te wydarzenia są następstwem odejścia człowieka od Boga, i wtedy człowiek oddaje pole do działania dla szatana.

Cytuj:
Jeszcze jest taka teza, że ludzie są tylko narzędziami w rękach Boga.

Aby stać się narzędziem w rękach Boga, to wymaga zazwyczaj ofiarowania siebie dla Boga. To jest akt woli. Bóg posyła anioła do Maryi i pyta - czy zgadzasz się? Bóg nie mówi - jesteś i tak ma być i masz zrobić co ja chcę. Bóg pyta, czekając na odpowiedź.

N lut 05, 2017 0:33

Hufce napisał(a):
Cytuj:

Tu nie chodzi o złe czytanie Biblii, to nie ma nic do rzeczy, tu chodzi o realia jakie panują na tym świecie.
No właśnie i tu się pojawia magiczne słowo posłuszeństwo. Co to właściwie znaczy?
Z jednej strony jest niby wolna wola, która jest święta w co osobiście nie wierzę a przynajmniej w taką wersję, że jest ona absolutnie święta. Z drugiej strony mówi się, że nic się nie dzieje bez woli Boga, że Bóg cały czas ingeruje w świat.

Oczywiście że masz wolną wolę. I jako posiadacz takowej, możesz wypowiedzieć posłuszeństwo Bogu. Biblia wskazuje "jedynie", że nieposłuszeństwo się nie opłaca w dalszej perspektywie. Jakbyśmy mieli być tylko kukiełkami w ręku Boga, nie mielibyśmy żadnych dylematów moralnych - tak po prostu.

N lut 05, 2017 0:37

Wola Pana Boga, uważam, że różni się od nasze woli. I można chyba powiedzieć, że jest święta.
1. Tylko jak Stwórca komunikuje na ją?
2. Bywa i tak, że wiemy, czego On od nas oczekuje, lub domyślamy się, ale nie dążymy do realizacji tego, czyli inaczej do spełniania Woli Boga, na przykład ze względu na trudności.
3. W innym czasie możemy chcieć postępować otwarcie w sposób przeciwny do tego, co nakazuje Bóg.
Wierząc w Jezusa Chrystusa powinniśmy starać się postępować podobnie, jak On postępował. A w Nim nie było fałszu, rozdźwięku, sprzeczności między tym, co głosił, a tym, co czynił.
Syn Boży przyjął naturę ludzką. I można powiedzieć, że zna wszystkie jej aspekty. Również i paradoksy, takie jak wola dobrego postępowania i jednoczesna rzeczywistość grzeszenia. Bóg oczywiście nie grzeszy.

N lut 05, 2017 10:35

Cześć. Chcę odpowiedzieć na pytanie zadane przez internautę o pseudo ,,hufce". Brzmi ono tak: Czy Bóg może namawiać do złego?". Otóż Bóg nie może namawiać do złego, gdyż sam jest największą MIłością i najwyższym, niezmierzonym i nieskończonym Dobrem. Bóg może jedynie dopuszczać istnienie zła, gdyż jest Bytem najlepszym, najmocniejszym, najpotężniejszym. Stąd może z największego zła (nawet moralnego-grzech) wyprowadzić dobro (por. KKK 311nn). Przykładem takiego działania Boga jest odkupieńcza ofiara Chrystusa na krzyżu. Są też znane świadectwa osób (dostępne również w internecie), mówiące o nawróceniu do Boga i pojednaniu z ludźmi w wyniku jakiejś życiowej tragedii.
Zło ma swoją przyczynę ,,w wolnych decyzjach tych stworzeń, które Bóg wyposażył w wolną wolę" (St. Budzik, Taka jest wiara Kościoła. Wprowadzenie w podstawowe prawdy wiary, Tarnów 2000). Stworzeniami obdarzonymi przez Boga wolną wolą są człowiek i aniołowie. Tak więc zło pochodzi od człowieka (za podszeptem szatana). Pytanie-czy Bóg mógł stworzyć lepszy świat bez zła? Mógł, jest przecież wszechpotężny(por. KKK 310). Jednak jak już wspomnniałem, Bóg stwarzając cżłowieka, obdarzył go darem wolnej woli, która pozwala wybierać między dobrem a złem. Bóg tak ukochał człowieka, iż obdarzając go wolnością przewidział, że człowiek może nadużyć swojej wolności (nawet w stosunku do Boga-grzech). NIe chciał jednak, aby stworzenia (zwłąszcza te obdarzone wolną wolą) były marionetkami reagującymi na każde skinięcie Boga. Gdyby takowe stworzył było by to działanie niegodne Jego samego i uwłaczające godności człowieka (por. St. Budzik, dz.cyt., str. 49).
Pytanie o zło jest jednym z pytań egzystencjalnych człowieka. Kieruje ono nas na pytanie - po co? O złu trzeba mówić w świetle wiary chrześcijańskiej, która kieruje nas ku Ewangelii o Bogu i Jego Synu, naszym Panu, Jezusie Chrystusie. Przez swoje zmartwychwstanie Jezus zwyciężył śmierć, piekło i szatana. My też uczestniczymy w tym zwycięstwie przez dobre uczynki, sakramenty, praktyki religijne (np. modlitwa, codzienny rachunek sumienia). Na mocy sakramentu chrztu jesteśmy powołani, by codziennie zwalczać w sobie zło. Trzeba pamiętać, że drzemią w nas skutki grzechu pierworodnego (skłonność do zła- czyli pokusa). Pokusa jest nam pozostawiona do walki o lepsze życie (por. KKK 1426). POmaga nam w tym zwłaszcza sakrament pokuty i sakrament Eucharystii.
Codzienna walka ze złem jest naszą drogą ku życiu wiecznemu. Historia świata to nieustanna walka dobra ze złem. W tej walce jeszcze nie zostało powiedziane ostatnie słowo. Wiemy jednak, że zwycięży dobro. POkazał nam to Pan Jezus, który na końcu czasów przyjdzie jako Sędzia sprawiedliwy (KKK 668-682). Dopiero wtedy poznamy drogi, którymi Bog nas prowadził przez życie, nawet przez dramat grzechu. Dlatego też ostatecznej odpowiedzi na pytanie o zło trzeba szukać w chrześcijańskiej nauce o rzeczach ostatecznych człowieka-śmierć, sąd Boży, niebo lub piekło.(por. St. Budzik, dz.cyt., str. 51). O tym, czy po śmierci swojej będziemy żyć z Bogiem (niebo) czy też będziemy żyć w piekle (wieczne oddzielenie od Boga)decyduje nasze życie na ziemi. Oczywiście jest jeszce stan czyśćca. Jest to jednak stan przeznaczony dla tych, którzy nie odpokutowali jakiegoś grzechu lekkiego. PO czyśćcu (ten stan następuje po sądzie szczxególowym, który następuje zaraz po śmierci poszczególnych osób) dusza ludzka zaznaje stanu nieba. Doktryna katolicka, oparta na Biblii i Tradycji KOścioła rozróżnia są d szczególowy i sąd Ostateczny, kóry nastąpi na końcu czasów. Są to trudne zagadnienia, dlatego zachęcam autora pytania, by przeczytał Katechizm Kościoła Katolickiego ( w skrócie KKK, numery od 1020 do 1030). Jedno jest pewne. Ostatecznym celem cżłowieka nie jest piekło tylko niebo. Stan naszego życia pośmiertnego (niebo albo piekło) zależy od naszego życia ziemskiego. Człowiek ma wolną wolę. Może wybrać między dobrem a złem. Bóg nie przeznacza niklogo do piekła. Człowiek sam wybiera piekło, jeśli odwraca się od Boga (grzech śmiertelny). Pamiętać należy też, że Bóg jest miłosierny i chce zbawić każdego z nas, ale m\y jeżeli zgrzeszymy, musimy stanąc w prawdzie i przyznać się do naszych grzechów.

Cz lut 09, 2017 22:47

Cytuj:
Otóż Bóg nie może namawiać do złego, gdyż sam jest największą MIłością i najwyższym, niezmierzonym i nieskończonym Dobrem. Bóg może jedynie dopuszczać istnienie zła, gdyż jest Bytem najlepszym, najmocniejszym, najpotężniejszym.

Zgoda, te wszystkie atrybuty Bóg posiada, jest dobry a nawet najlepszy, to oczywiste bo jest wszystkim, no właśnie jeżeli jest wszystkim to może oprócz tych wszystkich wspaniałych cech czyli takich, które wymieniłeś: moc, potęga, dobroć , posiada także cały szereg cech, zachowań niekoniecznie mających wiele wspólnego z miłością i najwyższym dobrem. Co do cech to trudno jest podać jakiś przykład natomiast w Biblii jest wiele zachowań Boga, które o tym świadczą. Bóg często się złości, miewa swoje humory często jest gniewny, zazdrosny.

Cytuj:
Tak więc zło pochodzi od człowieka (za podszeptem szatana). Pytanie-czy Bóg mógł stworzyć lepszy świat bez zła? Mógł, jest przecież wszechpotężny(por. KKK 310). Jednak jak już wspomnniałem, Bóg stwarzając cżłowieka, obdarzył go darem wolnej woli, która pozwala wybierać między dobrem a złem

No właśnie, mógł, bo jest wszechpotężny, jeżeli mógł, bo jest wszechpotężny, to może mógł jednocześnie stworzyć świat bez zła i bez także cierpienia a jednocześnie z wolną wolą tylko w jakimś innym wymiarze tzn inaczej funkcjonującą dopasowaną do danego kształtu świata, ale tego nie wiemy i przypuszczam nigdy się nie dowiemy.

Cytuj:
Przez swoje zmartwychwstanie Jezus zwyciężył śmierć, piekło i szatana

Nie neguje roli Jezusa, wierzę w jego pełną boskość, jednak jak można zwyciężyć piekło, które jest tworem Boga, bo przecież to Bóg decyduje o tym kto gdzie po śmierci idzie, Bóg sam pokonał własny twór? Umniejszam rolę szatana, bo kim jest jakiś demon nawet bardzo potężny wobec wszechmocy i instrumentów jakie posiada sam Pan Bóg.

Cytuj:
Codzienna walka ze złem jest naszą drogą ku życiu wiecznemu.

Akurat tutaj już odbiegając trochę od tematu a jednocześnie nawiązując do powyższego wierzę w to, że każdy człowiek ma życie wieczne zapewnione niezależnie od czegokolwiek.

Cz lut 09, 2017 23:38
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 250 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5 ... 17  Następna strona