Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pt lis 14, 2025 20:13

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 37 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona
 Byłam u ks egzorcysty,,,, 
Autor Wiadomość
Egzorcyzm to dla mnie nic innego jak jedna wielka bajka i manipulowanie ludzką podświadomością.

Wt sie 09, 2005 14:49

Sama modlitwa nie zabila tej zakonnicy.

Rozumiem. Ale to nie ma wiekszego znaczenia. Mi chodzi w ogole o rytual. Dalem ten przyklad, zeby podkreslic, ze takie "zabawy" do niczego dobrego nie prowadza. Zgadza sie, tym razem zaszedl w skrajnosc, ale skad wiesz, ze to odosobniony przypadek? Ja sobie wlasnie tak wyobrazam te rytualy sprzed stuleci. Napewno wiele osob niewinnie zginelo. Dzis jest inaczej, ale ten rytual wciaz istnieje, o czym swiadczy ten watek.

Aga eN. napisał(a):
Egzorcyzmy w Kosciele Katolickim wygladaja zupelnie inaczej.Przede wszytskim posoby,ktore tego dokonuja maja duze doswiadczenie,ktore pozwala im odroznic chorobe psychiczna od prawdziwego opetania. jesli chodzi o opetanie demoniczne,to na pewno samo egzorcyzmowanie nie powoduje szkod psychicznych czy fizycznych.wrecz przeciwnie -dolegliwosci zostaja oslabione lub calkowicie usuniete.

Przepraszam, czy Ty tak powaznie, czy sobie zartujesz? Jakie opetanie demoniczne? Troche sie zmienilo przez ostatnie stulecia, czy zauwazylas to? Sugerujesz, ze ksieza sa szkoleni, zeby odroznic opetanie od choroby psychicznej? A widzialas takiego demona, ktory wyszedl z czlowieka. A moze sama odroznisz opetanego? Czy jak Ci ksiadz powie, ze ten "pacjent" jest opetany, to uwierzysz mu bez slow? Mysle, ze dzis zdecydowana wiekszasc czesc ksiezy popuka sie w czolo i powie: do psychiatry marsz!

Wt sie 09, 2005 14:57
Ja tam nic przeciw egzrocyzmom nie mam... niech sie ludzie bawia, tylko w towarzystwie lekarzy. najlepiej psychiatry, ktory najpierw zaswiadczy, ze osoba nie jest chora psychicznie i nie odesle jej na normalne leczenie, a dwa, przy egzoryzmach ma byc obecny lekarz zwykly. To na wypadek, gdyby ofiara miala sobie przygryzc jezyk, albo walic glowa o cos twardego w jakichs spazmach... bo w koncu kto wie, jak sie to wylazenie demona odbywa :P :twisted:

Crosis

Wt sie 09, 2005 15:02

żyję w XXI, ja wierzę w Boga, to co napisałem jest oparte na literaturze a nie na moich wymysłach, tylko jesli chodzi o tych pseudoegzorcystów to jest to mój przykłąd, który tak naprawdę nie jest obcy, bo jak widzę taką osobę w telewizji, która podaje się za egzorcystę a nie jest osobą duchowną to mam wątpliwości co do jej umiejętności, a jeszcze jak zobaczyłem kobietę która przeprowadza jakieś seanse to już całkiem nie wierzę w takie egzorcyzmy. wiele czytałem na temat egzorcyzmów więc napewno wiem co piszę, co nie znaczy że mam we wszystko wierzyć, napewno wiem, że egzorcyzm jest modlitwą kościoła o uwolnienie i tego jestem przekonany w 100%, tym bardziej że było to także zawarte w rytuale rzymskim, książce przeznaczonej dla egzorcystów. chyba takowek książki nie planujesz podważać?

pozdrawiam

No dobrze, mozna wierzyc w Boga (sam staram sie, ale ostatnio jakios mi nie idzie), ale w miare rozwoju nauki przydaloby sie zrewidowac to i owo, bo juz wiemy to czego nie wiedzielismy 1000 czy 500 lat temu. Literatura? Tego co pisali nie podwaze, ale zauwaz ze czasy sie zmienily. To co wtedy bylo oczywiste, dzis moze nawet wywolac usmieszek. Taki "medyk", wyobraz sobie, ktory byl prawdopodobnie bezsilny wobec chroby psychicznej, albo jakiegos innego urazu (moze wystarczal zwykly psycholog) odsylal "pacjenta" do ksiedza egzorcysty, by ten wypedzil z niego demony. Czy wypedzil? Jak to sie konczylo? Nie wiem. Byc moze niejednokrotnie tak jak ta "bogu ducha winna" siostra. W kazdym razie dzis wiemy, ze zadnych demonow nie ma, bo chory jest mozg. To tyle.

Wt sie 09, 2005 15:14

Cytuj:
"W kazdym razie dzis wiemy, ze zadnych demonow nie ma, bo chory jest mozg. To tyle."

wybacz Książe, ale obyś nie musiał się o tym przekonywać na sobie czy istnieją demony, a tak po za tym proponuje ci poczytać o ojcu Pio, nie wiem czy to cię przekona, ale warto spróbować. gdyby chory był tylko mózg to raczej egzorcyści nie byli by potrzebni, tylko strata czasu na szkolenie takich księży na egzorcystów, a niestety są potrzebni i nawet nie wiesz ile egzorcyzmów jest przeprowadzanych w kazdym roku, możesz mi nie wierzyć, ale co raz więcej a nie mniej.

pozdrawiam

Pt sie 12, 2005 1:10
Zobacz profil WWW

TOMASZU32 i to jest wlasnie przerazajace. :-( Mysle, ze dzis przecietny ksiadz sam w to nie wierzy. Ale wiesz, popytam kilku. Sam jestem ciekawy.

Pt sie 12, 2005 20:21

Tak Książe, to jest przerażające i to nawet bardzo. Gdy rozmawialiśmy ze znajomymi z jednym egzorcystą, to powiedział, że są co jakiś czas spotkania dla wiernych z egzorcystami (jedna ze znajomych też tam była) i że naprawdę przychodzi tam masa wiernych i są przeprowadzane egzorcyzmy. Może nie jest to takie doświadczenie jak miał np.ojciec Pio czy inni, ale jednak jest wiele osób, którzy czują obecnośc szatana w sobie i chcą się z tego wyzwolić. Dla przeciętnych katolików, którzy chodzą tylko w niedzielę do kościoła nie są takie sprawy widoczne, ale dla osób, które działaja przy kościele są im bardziej znane. Dla mnie to nie jest nic dziwnego, bo wiem jak działa szatan w człowieku i wiem także, co potrafi czynić, jaką ma moc i to mi wystarczy, by się trzymać od wszystkiego co dotyczy szatana jak najdalej i to proponuje wszystkim.

Pozdrawiam

Pt sie 12, 2005 21:07
Zobacz profil WWW

Tomaszu32 co to znaczy "czuc w sobie obecnosc szatana"? Czy te osoby ktore dzialaja "przy kosciele" sa bardziej narazone na obecnosc szatana? Widza lepiej obecnosc szatana u innych? Jak dziala szatan w czlowieku? Co potrafi czynic? Gdzie on siedzi? Jesli uda Ci sie odpowiedzec mi na te pytania bede wdzieczny. Nigdy nie widzialem egzorcyzmu i nie widzialem jak sie zachowuje czlowiek w ktorym siedzi szatan. Wiem jedno. To jest niebezpieczne dla zdrowia psychicznego, dlatego staram sie trzymac od tego z daleka.

Pn sie 15, 2005 20:27

Przepraszam, nie wiem czy aby na pewno mam rację, ale pragnę zauważyć ( :D dobrze, że jeszcze widzę), że temat ten nie był chyba poruszony jako temat o egzorcyzmach, ale o modlitwie wstawienniczej. Autorka tematu pisze, że dostąpiła modlitwy wstawienniczej dzięki ks. egzorcyście, a nie, że dokonywali na niej egzorcyzmów. A to bardzo, bardzo, bardzo się od siebie różni. Po za tym temat o egzorcyzmach jest w dziale "Wierzyć, nie wierzyć".

Stratovirus napisał(a):
a jak to wyglądało?

Modlitwa wstawiennicza to modlitwa w pewnej intencji kandydata, w której modli się grupa osób, w której każdy z modlących się jest w stanie łaski uświęcającej.
Podczas takiej modlitwy nastąpić może zaśnięcie w Duchu Świętym (potocznie zwane utratą przytomności). Stan taki trwa kilka sekund. Kandydat poprostu zasypia na chwilę. Byłam świadkiem takiej modlitwy choć sama w niej nie uczestniczyłam (musiałam się zająć słabnącą koleżanką) i byłam na początku przerażona tym, że tam przy ołtarzu mdleje co druga osoba. Jednak było to podobno wspaniałe przeżycie. Szkoda, że nie mogłam go doświadczyć.
Podczas takiej modlitwy może nastąpić także zesłanie daru języków przez Ducha Św. Polega to na tym, że modlący się nad kandydatem ludzie (modlący się zazwyczaj półgłosem) zaczynają mówić w niezrozumiałym dla kogokolwiek języku. Takiego zdarzenia jednak nie doświadczyłam.

Okej, więc wróciłam chyba do tematu, jednakże oczywiście jak większość ludzi możecie udać, że nie zauważyliście mojuego postu i mówić dalej o egzorcyzmach.

Pozdrawiam serdecznie :)

Pn sie 15, 2005 22:10

Właśnie miałam napisać to samo co Monisia :lol:
Dobrze jest odróżnić modliwę wstawiennczą od egzorcyzmów :)
Widziałam/słyszałam wielokrotnie to co Monisia opisuje a nie wydaje mi się żeby zwyczajni ludzie nawet w stanie łaski uświęcającej odprawiali egzorcyzmy :D
Podczas modlitwy wstawienniczej modlący się staje się kanałem przez który spływa łaska Boża na tego za którego się modlą :)

Wt sie 16, 2005 7:17
Zobacz profil YIM

Postanowilam po dlugiej nieobecnosci zajrzec na ten topic!! Wlasciwie wszyscy piszecie o egzorcystach jako osobach ktore pomagaja opętanym!! A to tez nie tak!! W moim wypadku to byla poprostu modlitwa wtawiennicza!!Ksieza ktorzy sa egzorcysta to ludzie obdarzeni niezwykle silna wira i posiadaj wiele darow!!Czasami tak jak u mnie to pomoc w pogodzeniu sie z przeszloscia!! Bardzo trudną przeszlościa!! Jestem ciekawa czy ktos przezyl taka modlitwe wstawiennicza bardzo chetnie bym o tym porozmawiala!! w moim zyciu to bardzo wiele zmienilo!!

Śr wrz 21, 2005 17:34

Modlitwy wstawiennicze czy modlitwy o uzdrowienie są na porządku dziennym wspólnot takich jak Światło - Życie. Przynajmniej tak jest w jednej z parafii w moim mieście. Prosze jednak odróżniach te modlitwy od egzorcyzmów i modlitw egzorcystycznych, bo to zupełnie nie ten temat.

pozdrawiam

Śr wrz 21, 2005 21:23

Właśnie ze względu na fakt, iż żyję w wieku XXI w pełni zgadzam się z kolegą iż egzorcyzmy są potrzebne. To wszystko jest udowodnione, zresztą sam Jezus mówił " wypędzajacie złe duchy". Jezus był pierwszym egzorcystą, nakazał to czynić swoim uczniom.
Jak można być tak obojętnym na działalność Szatana w naszym otoczeniu, znam wiele osób, które poprzez niewinną zabawę w magię, tarota, horoskopy straciły poczucie rzeczywistości. Niekonieczne jest mówić o opętaniu, ale istnieją także formy dręczenia diabelskiego, opresje. Prosze poczytać książkę : Sledztwo w sprawie Szatana czy Nowe wyznanie egzorcysty / księdza Amortha z Włoch
W Polsce rozwój sekt satanistycznych nie jest tak rozwinięty jak w innych krajach europejskich, w szczególności w tych, zachodnich, gdzie chrześcijaństwo ma głębokie tradycje. Mowa przede wszystkim o Włoszech, gdzie nawet księża profanują hostię podczas wieczornych mszy satanistycznych, odmawianych w imię Szatana. Przypadki takie jak w filmie " Egzorcysta" są niesamowice rzadkie, istnieją formy, które ciężko odróżnić od choroby psychicznej. " Czy Szatan powiedział , że jest ateistą". Niewiara w Szatana i jego działalność jest jego największym osiągnięciem.
pozdrawiam

Śr paź 19, 2005 12:05

Ja też byłam u ks. egzorcysty. Podobnie przeżyłam to spotkanie. Niestety, zrezygnowałam z kolejnych spotkań...

Śr paź 26, 2005 14:56
Post Byłam u ks. egzorcysty
Scriptor napisał(a):
czy to na pewno był egzorcysta?
czy był to kapłan, który za pozwoleniem biskupa wypełnia taką posługę w diecezji?

O ile mi wiadomo, KK nie wyraża zgody na rejestrację egzorcyzmów.

Pn sie 14, 2006 16:46
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 37 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona