Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest N lis 09, 2025 15:47

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 23 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
 Czas skończyć z tą kwestią ! 
Autor Wiadomość

Chcialabym przypomomniec, ze do wymiany uwag prywatnych sluzy opcja PW.

Wt sie 16, 2005 14:07

Post Re: Czas skończyć z tą kwestią !
PTRqwerty napisał(a):
Uwaga, proszę się skupić. Czas postawić sprawę jasno.

Ależ sprawa jest jasna! Nie jest? Hmm..
Naukowcy od dawna przestali być, dla mnie wiarygodnymi... Co nie znaczy, że uważam że Ziemia jest płaska. Uczonych z prawdziwego zdarzenia jest garstka. Reszta pracuje na czyjeś zlecenie, aby zebrać dowody na czyjeś przypuszczenia. :x
Nie łudźmy się, informacje, które zostają opublikowane to tylko jakieś fragmenty tego, co dzieje się w laboratoriach naukowych.
A może już ktoś odnalazł dowód na istnienie Boga? Wątpię jednak, aby taka informacja została podana do wiadomości publicznej.

Dlatego sprawa jest dla mnie jasna.

Pozdrawiam. :)

Wt sie 16, 2005 14:32

A ja uważam, że chcemy pokazać Bogu, że jesteśmy od niego mądrzejsi i udowodnić mu swoją głupotę, stwierdzając,że nie istnieje na podstawie jakichs domysłów czy stwierdzeń innych ludzi. Na to, ze istnieje to może są dowody, ale w nie trzeba wierzyć, a nie szukac namacalnego faktu, jeśli wątpi się w cuda, które dokonują się z woli Boga, jeśli się wątpi w objawienia, które także są niewytłumaczalne to jedynym faktem, który ukazuje istnienie Boga jest sam Chrystus - to, że zmartwychwstał i że nie ma go wśród ludzi jako człowieka, ale objawia sie tym, którzy pełnią wole Boga, a takich jest bardzo mało na świecie. Także miłego szukania - mógłbym waszą pracę spokojnie zaliczyć do tzw. "syzyfowych prac" , ale w końcu ktoś bedzie miał ciekawe zajęcie. W końcu też, szalonych ludzi w Polsce nie brakuje.

Pozdrawiam

Wt sie 16, 2005 14:59
Zobacz profil WWW

Sluchajcie: nikt nie ma obiektywnych dowodow na nieistnienie boga. Kazdego lub zadnego. Ale nie ma tez obiektywnych dowodow na to, ze bog (jakikolwiek) istnieje.
Wlasnie dlatego ludzie wierzacy, w kazdej religii mowia
[clor=blue]WIERZE[/color]

W koncu religia opiera sie na wierze, a z dopiero ta wiara daje pewnosc

Tomaszu, modlisz sie slowami:
Wierze w Boga, Ojca Wszechmogacego, ...?

Jesli tak, to przemysl, co znacza slowo wierze i dlaczego nie odnosi sie do faktow udowodnionych obiektywnie

Crosis

Wt sie 16, 2005 20:41

Co do tych faktów udowodnionych obiektywnie mam wątpliwości, w nauce też wszystko można podważyć bo podobno wszystko jest względne dlatego dowody powinniśmy traktować równo.
W nauce jest bardzo wiele pewników, które musimy przyjąć by pójść do przodu. Pierwszy przykład jaki mi przychodzi na myśl to dzielenie przez zero. Jakiś autorytet matematyczny stwierdził, że nie wolno i koniec. Trzeba przyjąć ten pewnik by móc dzielić, rozwiązywać itd. Potrzeba podstaw, autorytetów itd. A jeśli nie? Odrzucając wszystko możemy dojść do błednych wniosków np. że 4=3 przykład:
a+b=c /+3a
4a+b=3a+c /+3b
4a+4b=3a+3b+c /-4c
4a+4b-4c=3a+3b-3c
4(a+b-c)=3(a+b-c) /:(a+b-c)
4=3
Dla mnie autorytetem jest Jezus, a jego słowa to dla mnie takie pewniki.
I będę się tego trzymał by nie dojść do fałszywych wniosków.
Nauka posługuje się też doświadczeniem.
Ja w swoim życiu wiele razy doświadczyłem obecności Boga.
Czy jedne dowody odrzucamy, czy nie to nasza indywidualna sprawa. Dobrze jednak jest najpierw spróbować je poznać.

Cz sie 18, 2005 0:28

"smuteczek" zastąpił w poprzednim poście obustronne dzielenie sorki
powinno być w tym wierszu 4(a+b-c)=3(a+b-c) /podzielić przez(a+b-c)

Cz sie 18, 2005 0:33
Sam piszesz - Ty w swoim zyciu doswiadczyles. Jest to wiec subiektywne odczucie, bedace tez Twoja prawda - i masz do niej pelne prawo. Tak samo jak uznawanie tej prawdy za podstawe Twojego rozumowania - czyli to o czym pisales.

Zwracam jeszcze raz uwage:
Wiara.
Wierze w Boga Ojca Wszechmogacego...

Gdyby bylo to tak oczywiste i obiektywnie jasne, wiara nie bylaby tak wielka laska boska i nie wymagalaby jednoczesnie sily i wytrwalosci ducha.

Crosis

Cz sie 18, 2005 0:34

W pełni się z Tobą zgadzam, to jest wiara.Przyczepiłem się tych dowodów obiektywnych bo według mnie w takim sensie to żadne nie są obiektywne, te naukowe również

Cz sie 18, 2005 0:38
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 23 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2