Autor |
Wiadomość |
WebCM
|
 Praca w niedzielę (niezarobkowa)
Czy praca niezarobkowa w niedzielę jest grzechem?
Przykłady:
- naprawa np. komputera
- sprzątanie
- nauka lub odrabianie zadań domowych
- praca nad niekomercyjnym programem lub skryptem lub wykonywanie dodatków do niego
W niedzielę należy powstrzymać się od prac niekoniecznych wg przykazań kościelnych. Co należy tu jednak rozumieć przez pojęcie "praca"?
_________________ .:: KTO RANO WSTAJE, TEN PODPIS DOSTAJE ::.
|
N gru 10, 2006 16:38 |
|
|
|
 |
WhiteAngel
|
A co Ci sumienie nakazuje? Czujesz się wolny, gdy np uczysz się w niedziele, albo naprawiasz komputer? Jeśli czujesz w tym spokój i wolność no to nie ma problemu 
|
N gru 10, 2006 23:57 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Co do mnie,to mam zastrzeżenia do dwóch pierwszych punktów.
- naprawa np. komputera
- sprzątanie
Jeśli to nie jest niezbędne (mam na myśli programistów itp.) to można w inny dzień naprawić komputer.Sprząta się w sobotę,chyba,że w niedzielę coś nam się rozsypie to nie mamy wyjścia i trzeba.
|
Wt gru 12, 2006 19:39 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
I jeszcze jedno:praca charytatywna czy sprzedawanie kartek w ramach inicjatywy podjętej np.przez wspólnotę przykościelną np.KSM to też nic złego.Aby przestrzegać tylko przykazań kościelnych.
|
Wt gru 12, 2006 19:42 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Cytuj: Co do mnie,to mam zastrzeżenia do dwóch pierwszych punktów. - naprawa np. komputera - sprzątanie
..a po obiedzie można posprzątać? Czy może zostawić to na poniedziałek, żeby nie ranic uczuć religijnych...?
|
Wt gru 12, 2006 22:09 |
|
|
|
 |
Kropka
|
A jeżeli musze w niedzielę pracować (raz na mniej więcej 2 miesiące) i tak się zkłada, że mi za to płacą, to co? Hę?
Mam powiedzieć: dzielcie między sobą moje dyżury, bo ja pracować w niedzielę nie będę?
_________________ Nie mam nic, co bym mogła Tobie dać, Nie mam sił by przed Tobą, Panie stać...
|
Śr gru 13, 2006 7:43 |
|
 |
mateola
|
 Re: Praca w niedzielę (niezarobkowa)
WebCM napisał(a): Czy praca niezarobkowa w niedzielę jest grzechem?
To względne.
Obiad trzeba ugotować. Brudne naczynia wypada umyć. Może to zrobić zmywarka - czy włączenie pralki jest tym samym?
Moje hobby to ogrodnictwo. Polega ono na pracy w ogrodzie. Czy niedziela wyklucza realizowanie tego hobby?
|
So gru 16, 2006 13:45 |
|
 |
WebCM
|
To więc niezarobkowe tworzenie programu lub skryptu w niedzielę oraz w święta (np. 3 maja) jest grzechem? Jak to jest?
|
Cz maja 03, 2007 19:46 |
|
 |
zielona
|
Jeżeli ktos jest uczniem lub studentem (pomijam studentów zaocznych), to wg mnie odrabianie lekcji czy nauka powinno być traktowane jak praca. Chyba że jest tego tyle, ze faktycznie nie dało się zdążyć przed niedzielą.
|
Pt maja 04, 2007 14:28 |
|
 |
ToMu
Dołączył(a): Cz kwi 14, 2005 9:49 Posty: 10063 Lokalizacja: Trójmiasto
|
Ja uważam, że w ogóle praca w niedzielę nie jest grzechem - jeśli nie stoi na przeszkodzie tego, aby ten dzień spędzić z rodziną, znaleźć czas dla siebie nawzajem i na mszę świętą.
_________________ Wiara polega na wierzeniu w to, czego jeszcze nie widzisz. Nagrodą wiary jest zobaczenie wreszcie tego, w co wierzysz. (św. Augustyn z Hippony)
Było, więc jest... zawsze w Bożych rękach - blog | www
|
So maja 05, 2007 9:29 |
|
 |
filippiarz
|
ToMu napisał(a): Ja uważam, że w ogóle praca w niedzielę nie jest grzechem - jeśli nie stoi na przeszkodzie tego, aby ten dzień spędzić z rodziną, znaleźć czas dla siebie nawzajem i na mszę świętą. Dokładnie.
Jak to mawiał mój ksiądz od religii: "święto jest dla człowieka, a nie człowiek dla święta."
_________________ "Diabolus enim et alii daemones a Deo quidem natura creati sunt boni, sed ipsi per se facti sunt mali"
 "Inter faeces et urinam nascimur".
|
So maja 05, 2007 10:25 |
|
 |
zszywacz
|
zielona napisał(a): Jeżeli ktos jest uczniem lub studentem (pomijam studentów zaocznych), to wg mnie odrabianie lekcji czy nauka powinno być traktowane jak praca.
A co ma zrobić osoba, która studiuje coś, co ją głęboko fascynuje i chce w niedzielę poczytać książkę, której przeczytanie jest od niej wymagane (więc jest nauką), ale jednocześnie czytanie tej książki jest dla niej przyjemne i niezależnie od tej konieczności sięgnęłaby po nią? 
|
So maja 05, 2007 17:30 |
|
 |
miki3
|
przeczytać. ale nie zapomnieć że powinna uczestniczyc w Mszy i być chwile chociaz z rodziną. Niedziela to przecież 24 godziny .....
_________________ http://papa.jun.pl/index.php forum o papieżach i papiestwie.
|
So maja 05, 2007 21:20 |
|
 |
ToMu
Dołączył(a): Cz kwi 14, 2005 9:49 Posty: 10063 Lokalizacja: Trójmiasto
|
Ooo, zaraz będzie - że jako student zaoczny - grzeszę bo studiuję w weekend 
_________________ Wiara polega na wierzeniu w to, czego jeszcze nie widzisz. Nagrodą wiary jest zobaczenie wreszcie tego, w co wierzysz. (św. Augustyn z Hippony)
Było, więc jest... zawsze w Bożych rękach - blog | www
|
Pn maja 07, 2007 16:16 |
|
 |
WebCM
|
Czy KKK lub inne prawa kościelne coś o tym wspominają? Czy praca niezarobkowa jest grzechem np. w Boże Ciało?
|
Cz cze 07, 2007 14:17 |
|
|