Koniec z poranną mszą rezurekcyjną
Autor |
Wiadomość |
Duch proroczy
|
 Koniec z poranną mszą rezurekcyjną
Niestety liturgia kościoła odwraca się od Polskiej tradycji :
Liturgia Wigilii Paschalnej ma się odbywać w nocy i kończyć procesją rezurekcyjną. Przenoszenie tej celebracji na godziny popołudniowe lub wczesny wieczór jest lekceważeniem zasad liturgii Wigilii Paschalnej - przypomina biskup tarnowski Wiktor Skworc.
Wytyczne odnośnie celebracji Triduum Paschalnego hierarcha rozesłał do wszystkich parafii w diecezji tarnowskiej. Proboszczom wyznaczył jedną dla całej diecezji godzinę rozpoczęcia liturgii w Wielką Sobotę - 21.00.
Hierarcha stanowczo podkreśla, że liturgię Wigilii Paschalnej należy traktować integralnie i w żadnym wypadku nie wolno przenosić procesji rezurekcyjnej na godzinny poranne, oddzielając ją sztucznie od liturgii Wigilii Paschalnej. - Liturgię należy rozpocząć, zgodnie z praktyką kościoła katedralnego, o godzinie 21.00. Proszę, aby przygotować wiernych do koniecznych zmian poprzez właściwe wyjaśnienie i pouczenie - czytamy w liście bp. Skworca do proboszczów.
Niewiem dlaczego i komu przeszkadza to że procesja rezurekcyjna odbywa się rano . Moim zdaniem to naprawde piękna Polska tradycja  !
Szkoda by było ją utracić .
_________________ Dla katolika nie może istnieć neutralność. Pan Bóg też nie jest neutralny
|
Cz kwi 13, 2006 10:51 |
|
|
|
 |
angua
|
Rok temu był wątek na temat tego, jak to wygląda u nas w parafiach:
viewtopic.php?t=2950
Czemu uważasz, że procesja rezurekcyjna powinna odbywać się rano? Tylko ze względu na tradycję?
_________________ Czuwaj i módl się bezustannie, a czyń to dla Boga, dla ludzi i dla samego siebie. Nie ma piękniejszego zadania, które zostałoby człowiekowi dane do wypełnienia, niż kontemplacja. P. M. Delfieux
|
Cz kwi 13, 2006 11:05 |
|
 |
Bartek
|
Bardzo cieszą mnie słowa biskupa Skworca!
Sam muszę na czas Triduum wyjechać do najbliższego miasta, żeby uczestniczyć w liturgii Kościoła :(
A polska tradycja zna 3 pory procesji rezurekcyjnej:
1) w sobotę po południu lub wieczorem,
2) o północy z soboty na niedzielę - wg Rytuału Piotrkowskiego,
3) rankiem w niedzielę - wiele lokalnych tradycji.
Pora nr 1 wynikała z tzw. antycypowania niedzielnej Jutrzni, po której odbywała się procesja - do lat 50-tych ub.wieku panowało tu pomieszanie z poplątaniem, bo Liturgię Paschalną sprawowano w sobotę do południa, ze względu na post eucharystyczny, a kapłan/diakon i tak musiał opiewać w Exsultecie "błogosławioną noc" ;-)
|
Cz kwi 13, 2006 11:42 |
|
|
|
 |
ToMu
Dołączył(a): Cz kwi 14, 2005 9:49 Posty: 10063 Lokalizacja: Trójmiasto
|
U mnie również procesja rezurekcyjna jest w niedzielę rano (6:00), choć wiem, że powinna być wieczorem.
_________________ Wiara polega na wierzeniu w to, czego jeszcze nie widzisz. Nagrodą wiary jest zobaczenie wreszcie tego, w co wierzysz. (św. Augustyn z Hippony)
Było, więc jest... zawsze w Bożych rękach - blog | www
|
Cz kwi 13, 2006 12:30 |
|
 |
Awa
|
Moze i pownna byc ,,razem"tylko czegos jednak zal.......
Moge sie pocieszyc jedynie,ze jak zwykle wszystkie ,reformy"tak i ta dotrze do mojej diecezji niepredko:)Chociaz z tym nowym biskupem nigdy nie wiadomo...
|
Cz kwi 13, 2006 15:14 |
|
|
|
 |
anna_katarzyna
|
Znam doskonale argumentację za procesją razez z Litrugią Wielkiej Soboty, ale zawsze tak jakoś dziwnie śpiewa się "leżał trzy dni w grobie", gdy od ostaniej Drogi Krzyżowej minęło zaledwie póltora doby. 
_________________ Nos cum prole pia...
|
Cz kwi 13, 2006 16:42 |
|
 |
Duch proroczy
|
No włanie ! Mi też troche szkoda mszy rezurekcyjnej. Zawsze w Niedziele Wielkanocnš rano wstawało się i jechało na niš .Co to za więta bez niej  !!
_________________ Dla katolika nie może istnieć neutralność. Pan Bóg też nie jest neutralny
|
Cz kwi 13, 2006 20:03 |
|
 |
aithreachas
|
Już w zasadzie niedziela, a więc Chrystus Zmarwychwstał!
Odnośnie liturgii i nieszczęsnego zarządzenia mam pytanie wobec tego co oznaczają słowa śpiewane w pieśni rezurekcyjnej
"Zwycięzca śmierci, piekła i szatana wychodzi z grobu dnia trzeciego z rana..."
http://www.bialystok.opoka.org.pl/czas/ ... rt/noc.htm
Zgadzam się nikt nie wie kiedy Zmartwychwstanie się dokonało, ale wiemy że po zakończeniu Szabatu, więc jako, że dobę liczono od zachodu słońca można przyjąć, że była to noc sobotnia. Powstaje problem, dlaczego wobec tego świętujemy niedzielę jako dzień Zmartwychwstania? Może powinniśmy to czynić w sobotę?
Podam jeszcze pytanie pomocnicze. Jest dzień postny, do kiedy uznajecie, że post obowiązuje ( no i od kiedy? ) czy tylko do zachodu słońca? Czy w dzień postny po zachodzie słońca postu nie ma? ( no i czy zaczyna się on dzień wcześniej wraz z zachodem słońca? )
To tylko tak na marginesie, bo najwiażniejszy jest sam fakt Ofiary i Nadziei dla nas.
|
So kwi 15, 2006 23:53 |
|
 |
Marek Antoniusz
|
Nie wiem co ja niby miałem zyskać przez likwidację Mszy Św. Rezurekcyjnej... Nie czuje się przez to ubogacony, wręcz przeciwnie...
I nie jestem sam w tym osądzie.
_________________ Bogu ducha winny
|
N kwi 16, 2006 7:22 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Cytuj: Otóż w liturgii przedsoborowej utarła się praktyka celebracji liturgii tylko rano (nie było Mszy Świętych popołudniowych i wieczornych). Więc procesję odprawiano rano. Do lat pięćdziesiątych, kiedy papież Pius XII przeniósł liturgie Triduum Paschalnego na wieczór, panowała absurdalna praktyka – Wigilię Paschalną z uroczystym Alleluja sprawowano w Wielką Sobotę rano, a po zakończeniu liturgii z powrotem umieszczano Najświętszy Sakrament w Bożym Grobie i przeżywano smutek.
Jest jeszcze jedna prawda o procesji w niedzielę rano. Otóż początkowo Wigilia Paschalna była rzeczywistym długim czuwaniem chrześcijan. Zaczynała się po zachodzie słońca, a kończyła, kiedy świtało. Więc procesja była rzeczywiście rano, ale wypływała z całej liturgii Z tego wynika, że rezurekcja ma być przedłużeniem Wigilii Paschalnej- i odbywać się zaraz po jej zakończeniu, bez względu na to, czy obrzędy zakończą się w nocy czy nad ranem- bo wówczas jest zachowana ciągłość Nie ma natomiast uzasadnienia dla rezurekcji po kilkugodzinnej przerwie od zakończenia Wigilii Paschalnej. Cytuj: Zgadzam się nikt nie wie kiedy Zmartwychwstanie się dokonało, ale wiemy że po zakończeniu Szabatu, więc jako, że dobę liczono od zachodu słońca można przyjąć, że była to noc sobotnia. Powstaje problem, dlaczego wobec tego świętujemy niedzielę jako dzień Zmartwychwstania? Może powinniśmy to czynić w sobotę?
aithreachas , po zachodzie słońca liczono już niedzielę  Zauważ, że liturgia Liturgia Paschalna należy już do niedzieli - a świętujemy ją po zachodzie słońca w sobotę  - czyli w niedzielę wg żydowskiej rachuby ( i ta niedziela ( doba) trwa do kolejnego zachodu Słońca, czyli do niedzieli ( w naszym rozumieniu) wieczór .
|
N kwi 16, 2006 10:55 |
|
 |
angua
|
aithreachas napisał(a): Zgadzam się nikt nie wie kiedy Zmartwychwstanie się dokonało, ale wiemy że po zakończeniu Szabatu, więc jako, że dobę liczono od zachodu słońca można przyjąć, że była to noc sobotnia. Powstaje problem, dlaczego wobec tego świętujemy niedzielę jako dzień Zmartwychwstania? Może powinniśmy to czynić w sobotę? Tak jak napisał baranek, od sobotniego zachodu słońca liczono niedzielę. aithreachas napisał(a): Podam jeszcze pytanie pomocnicze. Jest dzień postny, do kiedy uznajecie, że post obowiązuje ( no i od kiedy? ) czy tylko do zachodu słońca? Czy w dzień postny po zachodzie słońca postu nie ma? ( no i czy zaczyna się on dzień wcześniej wraz z zachodem słońca? )
Prawdę mówiąc nie wiem, w czym to pytanie ma byc pomocne
W każdym razie post obowiązuje od północy do północy. Wyjątkiem jest sytuacja, w której w dniu następnym wypada uroczystość. Wtedy post przestaje obowiązywać wraz z pierwszymi nieszporami tej uroczystości - można dla forumowego ułatwienia przyjąć, że jest to zachód słońca.
_________________ Czuwaj i módl się bezustannie, a czyń to dla Boga, dla ludzi i dla samego siebie. Nie ma piękniejszego zadania, które zostałoby człowiekowi dane do wypełnienia, niż kontemplacja. P. M. Delfieux
|
N kwi 16, 2006 14:09 |
|
 |
Marek Antoniusz
|
Z tego co się orientuje, podczas II Soboru W., Prymas Tysiąclecia "wywalczył" dla Polski dyspenzje na odprawianie Rezurekcji wczesnym rankiem. Chyba nikt nie zaprzeczy, że każdemu Kościołowi lokalnemu przynależą różne zwyczaje nieobecne nigdzie indziej.
Poza tym, jeżeli Jego Eminencja postanowił zmienić 200-letnią tradycję to powinien o tym poinformować osobiście. Czasami pisze listy w sprawach średnio ważnych, a tu taka, jakby nie było, poważna zmiana i... nic. Przelanie obowiązku na proboszczów skończyło się tym, że jednym zdaniem poinformowano o tej zmianie.
Mam może i złudną nadzieje, że biskup przemyśli sprawę jeszcze raz i dopóki nie będzie takich samych reguł dla całego kraju, wprowadzi możliwość wyboru kiedy ma być organizowana Rezurekcja.
_________________ Bogu ducha winny
|
N kwi 16, 2006 16:43 |
|
 |
Leszek, Jan
|
Cytuj: Z tego co się orientuje, podczas II Soboru W., Prymas Tysiąclecia "wywalczył" dla Polski dyspenzje na odprawianie Rezurekcji wczesnym rankiem. Chyba nikt nie zaprzeczy, że każdemu Kościołowi lokalnemu przynależą różne zwyczaje nieobecne nigdzie indziej.
Sobór Watykański II nie wydawał żadnych szczegółowych poleceń odnośnie do obchodzenia Wigilii Paschalnej, dlatego Kard. Wyszyński nie musiał o nic "walczyć".
Procesja rezurekcyjna łączy się w sposób nierozerwalny z obchodami Wigilii Paschalnej, podczas której głosi się Zmartwychwstanie Chrystusa. Po prostu należy wrócić do jeszcze dawniejszych zwyczajów niż te liczące sobie 200 lat.
|
N kwi 16, 2006 18:03 |
|
 |
Julia
|
u mnie od kilku lat liturgia wigilii paschalnej zostala przeniesiona z godziny 18 na 20, natomiast rezurekcja jest o godzinie 6, tak bylo od lat. nie wiem czy to sie zmieni, ale poki co na to sie nie zapowiada. tak bylo przyjete i pewnie na razie tak zostanie.
_________________ Niebo gwiaździste nade mną, prawo moralne we mnie...
|
N kwi 16, 2006 18:15 |
|
 |
Kamyk
|
A mi sie nie podoba rozdzielanie Liturgii Wigilii Paschalnej od Procesji Rezurekcyjnej - są one ze sobą związane i nie można ich rozdzielać.
|
N kwi 16, 2006 18:17 |
|
|
|