Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pn paź 13, 2025 18:40

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 9325 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 236, 237, 238, 239, 240, 241, 242 ... 622  Następna strona
 PiS wraca do władzy. Polska po wyborach 2015 
Autor Wiadomość
Moderator

Post Re: PiS wraca do władzy. Polska po wyborach 2015
Też rozumiem inicjatywę Episkopatu jako zachętę do zaostrzenia istniejącego prawa.

Biskupi i wierni mają obowiązek do takiej zmiany istniejącego kompromisu dążyć. Ruchy aborcyjne mają prawo dążyć do zmian liberalizujących prawo.

Chrześcijański polityk natomiast ma obowiązek, w imię zasady działań dla dobra publicznego, do szukania takich rozwiązań prawnych, które głosząc wartości ewangeliczne jednocześnie nie doprowadzą do wyłonienia się z nich jeszcze większego zła.

Pt kwi 29, 2016 16:56
Zobacz profil WWW
medieval_man napisał(a):
Zamierzam, jak w postach wyżej, wycinać wszystkie zbędne uwagi osobiste, inwektywy, protekcjonalne określenia....

(...)
proszę trzymać się tematu m_m

Pt kwi 29, 2016 17:19
akruk napisał(a):
medieval_man napisał(a):
Zamierzam, jak w postach wyżej, wycinać wszystkie zbędne uwagi osobiste, inwektywy, protekcjonalne określenia....

(...)
proszę trzymać się tematu m_m
Ha-ha-ha! Pisowski cenzor medieval_man wyciął w całości moją uwagę, iż dopiero co wyciął z mojej wypowiedzi słowa "Ciemny lud wszystko kupi".
#dobrazmiana, na Ziobrze wzorowana

Pt kwi 29, 2016 17:47
Kael napisał(a):
Mozna wprowadzic ustawe o ochronie zycia od poczecia do smierci. Tyle, ze na dzis episkopatowi tez sie nie spodoba (“nienaturalne“ poczecie in vitro). Dzis granice naturalnosci sa nieostre.

Jakkolwiek Kościół jest przeciwny in vitro, to nie odbiera prawa do zycia w ten sposób poczętemu dziecku i jednakowoż je broni.
Kozioł napisał(a):
@Helenka
OK, zacięłaś się.
Odkładam sprawę do jutra. Może być priv, dyskrecja zapewniona.

Nie zacięłam się i nie mam w tym temacie tajemnic :). Ba, nawet rozumiem Wasze stanowisko (żąda/nie żąda). Najwyraźniej nie bierzecie pod uwagę tego, że takie stanowisko wobec poczętego życia miał Kościół zawsze i nigdy nie zmieni. Nie wiem więc skąd to niezadowolenie, że Kościół zdecydowała się wypowiedzieć raz jeszcze w tym temacie.
@Kozioł
Nie znam nauczania metodystów w kwestii aborcji, ale skoro opowiadasz się za dopuszczeniem w pewnych wyjątkach, to czy takież samo jest stanowisko Twojego Kościoła?
medieval_man napisał(a):
Też rozumiem inicjatywę Episkopatu jako zachętę do zaostrzenia istniejącego prawa.

Biskupi i wierni mają obowiązek do takiej zmiany istniejącego kompromisu dążyć. Ruchy aborcyjne mają prawo dążyć do zmian liberalizujących prawo.

Chrześcijański polityk natomiast ma obowiązek, w imię zasady działań dla dobra publicznego, do szukania takich rozwiązań prawnych, które głosząc wartości ewangeliczne jednocześnie nie doprowadzą do wyłonienia się z nich jeszcze większego zła.

O zaostrzeniu prawa jest mowa wówczas, jeśli są zaostrzone kary za jego przekroczenie. W którym miejscu Kościół mówi o zaostrzeniu tych kar? Kościół mówi o alternatywie: pomocy dla matek, których dzieci zostały poczęte w wyniku gwałtu lub są niepełnosprawne/nieuleczalnie chore.

A tak na marginesie, to moim skromnym zdaniem obecna ustawa jest najlepsza z możliwych. Resztę pozostawmy sumieniom ludzi i wychowaniu do poszanowania każdego życia. Każda zmiana to byłby temat zastępczy jak to było poprzednio.

Pt kwi 29, 2016 17:56
Zaostrzenie prawa polega tu na wykresleniu wszelkich wyjatkow. Nie trzeba zlamania koniecznie karac smiecia, czy wiezieniem, jak pan Andrzej Duda sobie tego zyczyl.
Mowiac wprost: masz 12 lat i zgwalcono ciebie brutalnie, ledwo przezylas, boisz sie wlasnego cienia i jestes w ciazy? Nie masz zadnej szansy ucieczki: rodz!

Ja jestem przeciw aborcji. Ale moge zrozumiec dziewczyne, dla ktorej 3 tydzien takiej ciazy to stadium zlepka komorek jej przymusowo zaimplantowany.
I zmiana prawa, zeby ratowac dzieci przywroci pieklo matek.
Bo zadnych extra pomocy dla chorych dzieci, zgwalconych kobiet i rodzin nie bedzie. NFZ i fundusze panstwowe nie pozwola.

Osobiscie jestem za “karaniem“ ojcow. Ale jesli koalicjani PiSu uwaza, ze matki zawsze “maja wszystko“, a ojciec musi placic i to trzeba zmienic, to zostanie jak jest.
Matka bedzie “wyrodna“ a ojciec... “o niczym nie wiedzial“. Bo aborcje przejda do podziemia i za granice.

Kosciol moglby tu zrobic jeszcze wiecej: rozbudowujac poradnictwo, wlasnie taka pomoc, dzialajac konkretnie zeby byly, alternatywy. Nie tylko do porodu ale i na reszte zycia. Nawet niekoniecznie biskupi osobiscie (choc kontakt z realnym zyciem i codziennoscia rodzin, moze by ich od ogladania danieli na lace sciagnal na ziemie), ale Kosciol, czyli wierni, ktorym na zyciu tych dzieci naprawde zalezy. A nie tylko na urodzeniu a potem ... niech sie matka martwi.

Pt kwi 29, 2016 18:16
Moderator

Kael napisał(a):
Zaostrzenie prawa polega tu na wykresleniu wszelkich wyjatkow. Nie trzeba zlamania koniecznie karac smiecia, czy wiezieniem, jak pan Andrzej Duda sobie tego zyczyl.

Tak też rozumiem takie zaostrzenie
Kael napisał(a):
Osobiscie jestem za “karaniem“ ojcow.

Za aborcję dokonaną przez matkę?
Kael napisał(a):
Ale jesli koalicjani PiSu uwaza, ze matki zawsze “maja wszystko“, a ojciec musi placic i to trzeba zmienic, to zostanie jak jest.

Jacy koalicjanci?

Pt kwi 29, 2016 18:28
Zobacz profil WWW
Cytuj:

Cytuj:

Przez matkę, która dokonała aborcji i która posiada zdolność samozapłodnienia......

Pt kwi 29, 2016 18:41
Helenka napisał(a):
@Kozioł
Nie znam nauczania metodystów w kwestii aborcji, ale skoro opowiadasz się za dopuszczeniem w pewnych wyjątkach, to czy takież samo jest stanowisko Twojego Kościoła?
Wczytałem się jeszcze raz i właściwie to tak, stanowisko mam takie same.
Helenka napisał(a):
medieval_man napisał(a):
Też rozumiem inicjatywę Episkopatu jako zachętę do zaostrzenia istniejącego prawa...

[O zaostrzeniu prawa jest mowa wówczas, jeśli są zaostrzone kary za jego przekroczenie....
Zaostrzenie prawa jest także wówczas, gdy postępowanie dotychczas dozwolone staje sie przestępstwem. Idziesz w zaparte. Szkoda, że szybko nazywasz kogoś kłamcą, a tak długo nie potrafisz przyznać się do błędu.

Pt kwi 29, 2016 18:43
medieval_man napisał(a):
Kael napisał(a):

Nie. Przez lekarza.
Po zmianie oczekiwanej np przez episkopat moze byc przez babke z drutem.
Ty cos wiesz o fizjologii kobiet, ciazy i technikach aborcji “prywatnych“?
Zadna kobieta sobie sama dziecka nie usunie. Moze doprowadzic do poronienia roznymi metodami, ale nie zawsze byly one skuteczne.

Kazde dziecko ma jednak ojca i od niego zalezy baaardzo duzo w kwestii aborcji. Jezeli to d.pek, ktory nie wiedzial, ze z seksu moga byc dzieci, albo uwaza, ze dzieci to “problem“ kobiet, to (niestety) zwieksza to znacznie szanse, ze kobieta w trudnej sytuacji podda sie aborcji.

medieval_man napisał(a):
Kael napisał(a):
Ale jesli koalicjani PiSu uwaza, ze matki zawsze “maja wszystko“, a ojciec musi placic i to trzeba zmienic, to zostanie jak jest.

Jacy koalicjanci?

Nie wiesz, kto jest kumplem PiSu w Sejmie?
I nie zagladasz w inne watki
viewtopic.php?p=900811#p900811

Pt kwi 29, 2016 19:36
Kael napisał(a):

Czyli karanie więzieniem, a może grzywną, tak? Czy Kościół o to wnosi? Nie.
Kael napisał(a):
Ale moge zrozumiec dziewczyne, dla ktorej 3 tydzien takiej ciazy to stadium zlepka komorek jej przymusowo zaimplantowany.

Ależ ja rozumiem. Czym innym jest rozumienie czynu, a czym innym akceptacja.
Kael napisał(a):
Bo zadnych extra pomocy dla chorych dzieci, zgwalconych kobiet i rodzin nie bedzie. NFZ i fundusze panstwowe nie pozwola.

Dlaczego od razu piekło? Są rodziny, które chętnie adoptują dzieci poczęte w wyniku gwałtu, a nawet chore. Jeśli nawet kobieta/rodzina nie potrafi zaakceptować choroby, to dla chorych są domy opieki.
Kael napisał(a):
Kosciol moglby tu zrobic jeszcze wiecej: rozbudowujac poradnictwo, wlasnie taka pomoc, dzialajac konkretnie zeby byly, alternatywy. Nie tylko do porodu ale i na reszte zycia

No własnie. Działania powinny iść w tym kierunku.
medieval_man napisał(a):
Tak też rozumiem takie zaostrzenie

Zaostrzenie łączy się z karą, inaczej to pusty paragraf.
medieval_man napisał(a):

Aha, czyli ojciec umywa ręce. Nie chce dziecka, daje kasę na aborcję, ale jest niewinny? :shock:
Kozioł napisał(a):

Nie bardzo rozumiem jakie stanowisko. Ty masz takie samo stanowisko jak Twój Kościół, czyli aborcja dozwolona w przypadku gwałtu i nieuleczalnej choroby?
Kozioł napisał(a):
Helenka napisał(a):
@Kozioł
Helenka napisał(a):
medieval_man napisał(a):
Też rozumiem inicjatywę Episkopatu jako zachętę do zaostrzenia istniejącego prawa...

[O zaostrzeniu prawa jest mowa wówczas, jeśli są zaostrzone kary za jego przekroczenie....
Zaostrzenie prawa jest także wówczas, gdy postępowanie dotychczas dozwolone staje sie przestępstwem. Idziesz w zaparte. Szkoda, że szybko nazywasz kogoś kłamcą, a tak długo nie potrafisz przyznać się do błędu.

Ale przestępstwo jest prawnie karane, a Kościół nie wspomina nawet o karze, a o nauczaniu i pomocy.
I proszę, nie wciskaj mi, że idę w zaparte, bo to raczej Ty chcesz widzieć to co widzisz w liście biskupów.

Pt kwi 29, 2016 19:36
Helenka napisał(a):
Ale przestępstwo jest prawnie karane, a Kościół nie wspomina nawet o karze, a o nauczaniu i pomocy.
I proszę, nie wciskaj mi, że idę w zaparte, bo to raczej Ty chcesz widzieć to co widzisz w liście biskupów.
Przestępstwo, działanie niezgodne z prawem nie zawsze jest karane. Tak na przykład i dziś nie są karane kobiety, które poddały się nielegalnej aborcji, a jednak jest to niezgodne z prawem. Próbujesz zbudować własną definicję byle tylko iść w zaparte. Postępujesz jak obecny rząd w sprawie TK.

Pt kwi 29, 2016 19:46
Helenka napisał(a):
Kael napisał(a):

Czyli karanie więzieniem, a może grzywną, tak? Czy Kościół o to wnosi? Nie.

@Helenka, skup sie i przeczytaj moj tekst jeszcze raz.
Z drugiej strony, jak dzis karze sie za aborcje “spoza“ ustawy?

Helenka napisał(a):
Kael napisał(a):

Dlaczego od razu piekło? Są rodziny, które chętnie adoptują dzieci poczęte w wyniku gwałtu, a nawet chore. Jeśli nawet kobieta/rodzina nie potrafi zaakceptować choroby, to dla chorych są domy opieki.

No pewnie: ludzie (szczegolnie w Polsce) pchaja sie drzwiami i oknami po dzieci. Szczegolnie te chore, z patologicznych rodzin, z uposledzeniami po alkoholu i na pewno te z gwaltow.
http://www.tvn24.pl/wroclaw,44/oktawian ... 93993.html
http://fakty.tvn24.pl/ogladaj-online,60 ... 31607.html

Pt kwi 29, 2016 19:48
Helenka napisał(a):
Kozioł napisał(a):

Nie bardzo rozumiem jakie stanowisko. Ty masz takie samo stanowisko jak Twój Kościół, czyli aborcja dozwolona w przypadku gwałtu i nieuleczalnej choroby?

Zasady Socjalne
(Tytuł oryginału: Social Principles of the Unitet Methodist Church)
...
II. WSPÓLNOTA WYCHOWUJĄCA
...
J. Przerywanie ciąży — Początek i koniec życia są przez Boga wyznaczonymi granicami. Chociaż zawsze do pewne­go stopnia mieli ludzie kontrolę nad tym, kiedy zakończą ży­cie, to jednak od niedawna uzyskali napawającą lękiem umie­jętność decydowania nie tylko kiedy, ale nawet czy poszcze­gólne istoty ludzkie przyjdą na świat. Nasze przekonanie o świętości nienarodzonego życia ludzkiego sprawia, iż nie­chętnie dopuszczamy do przerywanie ciąży. Jesteśmy jednak również zobowiązani do respektowania świętości życia i do­bra matki, której wielką szkodę przynieść może ciąża nie­chciana. W nawiązaniu do nauczania chrześcijańskiego wie­ków minionych, stwierdzamy obecność tragicznych konflik­tów życia z życiem, które mogłyby usprawiedliwić przerwa­nie ciąży, i w takich właśnie przypadkach dopuszczamy moż­liwość legalnego przerwania ciąży z zastosowaniem wszel­kich niezbędnych procedur postępowania medycznego. Nie możemy natomiast uznać przerywania ciąży jako środka re­gulacji urodzin. Bezwarunkowo odrzucamy przerywanie cią­ży jako metodę wyboru płci. Jesteśmy przeciwni stosowaniu późnej aborcji określanej jako: zniszczenie, ekstrakcja (czę­ściowa aborcja, wczesnoporonna) i wzywamy do zaprzesta­nia jej wykonywania oprócz takich przypadków, gdy zagro­żone jest życie matki a inne postępowanie medyczne nie jest możliwe oraz wtedy, gdy występuje poważna patologia pło­du uniemożliwiająca jego życie. Wzywamy wszystkich chrześcijan do wnikliwych badań i modlitwy o określenie rodzaju niezbędnych warunków, które można uznać za przema­wiające za przerwaniem ciąży. Zapewniamy o niesłabnącym zaangażowaniu naszego Kościoła w dalsze świadczenie posługi w stosunku do tych, którzy przerwali ciąże, którzy sta­ją wobec problemu przerwania ciąży, oraz tych, którzy zde­cydowali się urodzić dziecko. Prawo i regulacje stanowione przez państwo nie stanowią wystarczających podstaw do podjęcia właściwej decyzji, która powinna wszakże odwoływać się do kryterium sumienia chrześcijańskiego. Dlatego decyzja dotycząca przerwania ciąży powinna zostać podjęta wyłącznie po dogłębnym i modlitewnym rozważeniu jej przez wszystkie zaangażowane strony, z uwzględnieniem po­rady medycznej, duszpasterskiej oraz wszelkiej innej nie­zbędnej w zaistniałych okolicznościach.
....
V. WSPÓLNOTA POLITYCZNA
...
E. Obywatelskie posłuszeństwo i nieposłuszeństwo
....
W żadnym wypadku nie zachęcamy ani z góry nie usprawiedliwiamy jakiejkolwiek formy protestu czy innych działań pociągających za sobą użycie przemocy przeciwko komukolwiek zaangażowanemu w spór na temat aborcji....

źródło

Pt kwi 29, 2016 19:53
Moderator

Kael napisał(a):
medieval_man napisał(a):

Nie. Przez lekarza.
Zadna kobieta sobie sama dziecka nie usunie. Moze doprowadzic do poronienia roznymi metodami, ale nie zawsze byly one skuteczne.

Ale po co wyważasz otwarte drzwi?
Przecież określenie "przez matkę" oznacza: "z inicjatywy matki".
Nie zrozumiałem tylko dlaczego za aborcję dokonaną z inicjatywy kobiety chcesz karać potencjalnego ojca?
I nie jest tak, że uważam, że facet, który spłodził dziecko nie powinien ponosić za to dziecko odpowiedzialności.
To jednak dzisiejsze feministki szermują hasłem "mój brzuch, moja sprawa", gotowe dokonać aborcji bez konsultacji z partnerem.
Mylę się?
Kael napisał(a):
Kazde dziecko ma jednak ojca i od niego zalezy baaardzo duzo w kwestii aborcji. Jezeli to d.pek, ktory nie wiedzial, ze z seksu moga byc dzieci, albo uwaza, ze dzieci to “problem“ kobiet, to (niestety) zwieksza to znacznie szanse, ze kobieta w trudnej sytuacji podda sie aborcji.

Przykro mi, że kobiety wybierają sobie d.ków za partnerów. I że to ich świadomy wybór.
Czy ty przypadkiem nie uważasz, że ten d.pek zmusił ją do seksu i zajścia w ciążę? A ona nie wiedziała o co chodzi i jakie mogą być tego konsekwencje?

Podsumowując: oczywistością jest, że za poczęte dziecko powinni być odpowiedzialni rodzice wspólnie.
Odpowiedzialność zaczyna się już z chwilą wyboru partnera (pomijam gwałty). Jeśli kobieta na tym pierwszym etapie nie jest odpowiedzialna to kto będzie za nią?

Pt kwi 29, 2016 19:56
Zobacz profil WWW
medieval_man napisał(a):
Kael napisał(a):
medieval_man napisał(a):

Nie. Przez lekarza.

Ale po co wyważasz otwarte drzwi?
Przecież określenie "przez matkę" oznacza: "z inicjatywy matki".
Nie zrozumiałem tylko dlaczego za aborcję dokonaną z inicjatywy kobiety chcesz karać potencjalnego ojca?
I nie jest tak, że uważam, że facet, który spłodził dziecko nie powinien ponosić za to dziecko odpowiedzialności.
To jednak dzisiejsze feministki szermują hasłem "mój brzuch, moja sprawa", gotowe dokonać aborcji bez konsultacji z partnerem.
Mylę się?

Uwazasz, ze 90% aborcji to sprawa samolubnych feministek? Jakies liczby na poparcie tego wyobrazenia?
Dlaczego za aborcje, ktorej poddaja sie zdesperowane kobiety zostawione samym sobie przez partnerow do seksu, albo nawet namawiane przez nieodpowiedzialnych tatusiow, ktorzy np chca choremu dziecku (i zonie) “cierpien oszczedzic“ (i sobie tez) maja byc karane tylko kobiety?
Do splodzenia dziecka tatus byl, aborcji dokonal lekarz, a dopadnieto tylko (biblijnie mowiac) cudzoloznice.

medieval_man napisał(a):
Kael napisał(a):

Przykro mi, że kobiety wybierają sobie d.ków za partnerów. I że to ich świadomy wybór.
Czy ty przypadkiem nie uważasz, że ten d.pek zmusił ją do seksu i zajścia w ciążę? A ona nie wiedziała o co chodzi i jakie mogą być tego konsekwencje?

Przy gwalcie, na pewno zmusil.
W innych sprawach “wina“ jest dokladnie po polowie.
medieval_man napisał(a):
Podsumowując: oczywistością jest, że za poczęte dziecko powinni być odpowiedzialni rodzice wspólnie.
Odpowiedzialność zaczyna się już z chwilą wyboru partnera (pomijam gwałty). Jeśli kobieta na tym pierwszym etapie nie jest odpowiedzialna to kto będzie za nią?

Mezczyzna?
Seks nie jest nieunikniony, a zakochana kobieta, szczegolnie mloda da ukochanemu wszystko, czego on chce. . Az hormony opadna i zobaczy z kim naprawde ma do czynienia.

Pt kwi 29, 2016 20:11
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 9325 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 236, 237, 238, 239, 240, 241, 242 ... 622  Następna strona