Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest So sie 16, 2025 10:12

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 13 ] 
 Patriotyzm a nacjonalizm 
Autor Wiadomość

Post Patriotyzm a nacjonalizm
Patiotyzmem jest gdy odnosimy się z miłością do swojej Ojczyzny a jednocześnie nie budujemy uprzedzeń i nie mówimy źle o innych narodach, jeżeli w innych narodach widzimy także ludzi stworzonych przez tego samego Boga i zbawionych przez Chrystusa.
Jeżeli kochamy tylko swoją Ojczyznę a o innych narodach mówimy źle , budując uprzedzenia to jest to nacjonalizm a nie patriotyzm.
(z dzisiejszej Homili arb. Życińskiego - cytowane słowa Jana Pawła II )

So maja 03, 2008 10:38
zbanowany na stałe

A do której kategorii zalicza sie mówienie źle na temat osób mieszkających w Twojej Ojczyźnie i - wg. Twojej oceny - nie kochających jej?

So maja 03, 2008 11:45

Post ?
Nie rozumiem twojego szuflatkowania . Wszyscy na świecie jesteśmy dziećmi tego samego Ojca zmierzający poprzez nasze ziemskie życie do Niego. Jeżeli ktoś czyni dobrze to to się Panu Bogu podoba czy ten człowiek mieszka w Polsce czy gdzie indziej, a gdy ktoś czyni zlo to jest to złe zawsze i wszędzie i ( jednak z bólem) ale nie trzeba mówić że jest inaczej . A twoim i moim niedoścignionym wzorem Drogi przyjacielu jest kochać bliźniego jak siebie samego , czy twój bliźni mógłby mieszkać tylko w Polsce ?

So maja 03, 2008 12:09
zbanowany na stałe

chodziło mi o to,że np. w Rozmowach Niedokończonych w RM przynajmniej kilka razy słyszałem oceniające,ganiące a przede wszystkim-wyklucząjace komentarze na temat osób, które-w opinii zaproszonego gościa i redaktora swoim działaniem nie przejawiają miłości do ojczyzny. przedstawiane jest to jako cecha ludzi niegodnych zaufania,pozbawionych zasad moralnych, interesownych i w ogóle raczej wrogich. jeden z zaproszonych (tytułujący się profesorem ) twierdził uparcie, że każdy nie pragnący się wpisać w etos 'rycerza Maryi" nie jest tym samym Polakiem. przedstawił następnie swoją klasyfikację 'Polaków', 'potomków Polaków', 'mieszkających w Polsce' i tak dalej , każdą z nich precyzyjnie wg swoich przemyśleń autorytatywnie definiując.

prosiłbym o usunięcie mojego posta z powyżej, który tutaj poprawiam,bo tamten chyba trudno byłoby czytać

So maja 03, 2008 12:28

Moje slowa byly zaproszeniem do refleksji nie sporów ,wydaje mi się że wiążące dla nas są slowa Chrystusa i przez ich pryzmat powinniśmy wszysto oceniać. Nie chcialbym należeć do ludzi którzy się mylą lub czasami "z dobrej woli " prowadzą ludzi na manowce.
Czy Apostolowie kochali tylko swoich rodakow , czy też z milości , dając swój trud i życie szli do pogańskiego rzymu , by tam ukazywać ludziom Boga ? Czy zamykali się przed innym budując uprzedzenia czy też odwrotnie ?

So maja 03, 2008 13:35

Rodzina to taka najmniejsza "Ojczyzna". Jak wielkiej rodzinie nazywanej Narodem, jest w niej jakaś hierarchia, różne zależności, funkcje. Są rodzice, dzieci. Ktoś o czymś decyduje itd.

Jeśli ktoś z rodziny popełni o pomstę do Nieba wołającą zbrodnię, a ktoś inny tego zbrodniarza chroni w imię miłości do rodziny np. składając w sądzie fałszywe świadectwo by zapewnić alibi - to ta miłość jest odpowiednikiem nacjonalizmu, szowinizmu.
Jeśli zaś nie świadczy fałszywie, ale też nie opuszcza i potem do mamra paczki nosi - to jest to odpowiednik patriotyzmu.

Jeszcze o tym co Mroczny napisał. Jeśli tatuś (albo i mamusia) wszystkie zarobione pieniądze przepuszcza w kasynie lub zaciąga w banku kredyt bez wiedzy i zgody męża/żony na dalszą grę, a potem rodzina wszystko traci i musi latami spłacać - to to jest zdrada rodziny/ojczyzny, targowica.
Czy nie należy targowicy, w imię miłości do rodziny/ojczyzny nazwać targowicą? A zdrajcy nie nazwać zdrajcą?

So maja 03, 2008 13:37
Zobacz profil WWW
I patriotyzm i nacjonalizm to głupota. Durne małpy stukają się patykami po głowach, kłócąc się o to czy jest ten kawałek piasku. I jeszcze ich w tym wasz kler wspomaga. Głupcy.

Wt maja 06, 2008 13:45

I patriotyzm i nacjonalizm to głupota. Durne małpy stukają się patykami po głowach, kłócąc się o to czy jest ten kawałek piasku.

W klatce też? :o

Hunahpu napisał(a):
I jeszcze ich w tym wasz kler wspomaga. Głupcy.

Prawda?

Wt maja 06, 2008 15:16
Zobacz profil WWW

w sumie to nie miałem z tym nic wspólnego...

siedziałem sobie w niebycie i mi było fajnie a tu nagle moi rodzice seks uprawiają...

wołałem do nich:
"gumkę włóżcie! gumkę!!!"

ale nie miałem ust ani płuc więc mnie nie słyszeli...

Wt maja 06, 2008 15:34

... dla mnie Ojczyzna znaczy blisko tego co Ojcowizna... no a pamiętać należy, że Ojciec jest w niebie...
podzielam zdanie Stanisława Adama: patriotyzm a dokładniej Miłość musi objawiać się w konkretach od tych którzy są wokół (rodzina, wieś, gmina, powiat, kraina, państwo, itd...) Jeśli pominiemy któryś z obszarów to wypaczymy całość, jeśli przestaniemy na którymś, utworzymy totalitaryzm... jak dziecko najpierw widzi tatę i mamę, dalej kolegów w przedszkolu, później na podwórku, dalej w innym mieście a na starość (często) odnajduje Ojca (w każdym)...

Wt maja 06, 2008 19:59

A jakie jest oficjalne stanowisko Kościoła co do nacjonalizmu,na przykład do takich organizacji jak Młodzież wszechpolska,ORN?

Zasady pisowni słownictwa religijnego! Następne posty będą usuwane! szumi

Pt wrz 04, 2009 9:47

A jakie jest oficjalne stanowisko Kościoła co do nacjonalizmu,na przykład do takich organizacji jak Młodzież wszechpolska,ORN?

ONR jak już coś :P
A co do stanowiska to była o tym mowa w temacie o Wojnie

Pius XI - "Caritate Christi Compulsi" :
Prawy porządek chrześcijańskiego miłosierdzia nie zabrania prawowitej miłości Ojczyzny, ani nacjonalizmu; przeciwnie, kontroluje on go, uświęca i ożywia.

Natomiast różnica między nacjonalizmem a patriotyzmem jest zupełnie inna niz mogło by się wydawać. Patriotyzm to miłość do kraju, a nacjonalizm - do narodu. W obecnej Polsce nie robi to wielkiej różnicy i na dobrą sprawę, każdy patriota może być nazwany nacjonalistą. Po prostu żyjemy w państwie które jest niemal jednolite narodowościowo i jest to fenomen na skalę europejską, jeśli nie światową.
Natomiast gdybyśmy żyli dajmy na to w II RP to nacjonalizm nie musiałby oznaczać wcale patriotyzmu. Nacjonalista przed wojną dbał o interesy narodu polskiego na niekorzyść mniejszości np. żydowskich lub ukraińskich. Patriota dbał wtedy o interes kraju i nie robiło by mu różnicy czy współpracuje z żydem, polakiem czy ukraińcem

Pt wrz 04, 2009 14:02

Nacjonalizm to mi troche podchodzi pod balwochwalstwo. Na pierwszym miejscu, co zauwazymy na sztandarach jest zawsze Bog, a dopiero na trzecim miejscu widnieje Ojczyzna. Wole patriotyzm zamiast nacjonalizmu.

Co do samego patriotyzmu. Kto wywiesil na balkonie flage podczas swiat narodowych ? Kto nie falszowal hymnu i nie lzyl symboli narodowych ? Komu sa bliscy Polacy na emigracji i kto pomagal powodzianom w 1997 ? Kto sprzeciwia sie aferom, likwidacji zakladow pracy i oddawaniu Ziem Odzyskanych Niemcom ?

Jesli ktos taki jest tutaj na forum to mamy wzor patrioty.

Pt wrz 04, 2009 17:41
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 13 ]