Autor |
Wiadomość |
Anonim (konto usunięte)
|
Wiadome jest, że ewangeliści nawet nie znali osobiście Jezusa zwanego Chrystusem, co nawet jest prawdopodobnie stwierdzone w przedmowie do Biblii Tysiąclecia. Wszystkie ewangelie to fikcja literacka.
|
Śr wrz 14, 2005 14:02 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Nie znał jeden - Łukasz. Pozostali znali i sami o sobie w tych Ewangeliach piszą (z wyjątkiem Marka, który daje bardzo delikatną wzmiankę o "pewnym młodzieńcu") szczególnie Jan podkreśla mocno że jest świadkiem naocznym i że jest to fakt kluczowy (podkreśla zarówno w J jaki i w 1 J)
|
Śr wrz 14, 2005 14:11 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Cytuj: Nie znał jeden - Łukasz. Pozostali znali i sami o sobie w tych Ewangeliach piszą (z wyjątkiem Marka, który daje bardzo delikatną wzmiankę o "pewnym młodzieńcu") szczególnie Jan podkreśla mocno że jest świadkiem naocznym i że jest to fakt kluczowy (podkreśla zarówno w J jaki i w 1 J)
Żaden z nich nie znał, co zostało naukowo udowodnione. Przeczytaj to, o czym wspomniałem wyżej.
|
Śr wrz 14, 2005 14:14 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
zefciu - jeśli Ci napiszę, że jestem jednym ze świadków wydarzeń, związanych z Jezusem, zw. Chrystusem, dodam, że reinkarnowałem się od tamtego czasu 200 razy i mimo to wszystko doskonale pamiętam i potrafię opowiedzieć, to mi uwierzysz? Nie pisz, że to brednie, gdyż zdaje się, że wierzysz w coś takiego jak zmartwychwstanie i "wniebowstąpienie".
|
Śr wrz 14, 2005 14:17 |
|
 |
pedziwiatr
|
alp. napisał(a): Żaden z nich nie znał, co zostało naukowo udowodnione. Przeczytaj to, o czym wspomniałem wyżej.
 A mozesz przedstawic te dowody?
_________________ Oto wyryłem cię na obu dłoniach. *** W swej wszechmocnej miłości BÓG ma zawsze przygotowane dla Ciebie wsparcie i pomoc na tyle, na ile tego potrzebujesz.
|
Śr wrz 14, 2005 14:52 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Cytuj: A mozesz przedstawic te dowody?
1. Przeczytaj przedmowę do najnowszego wydania Biblii Tysiąclecia.
2. Jeśli tam nie będzie stwierdzenia, które tu podałem, to podam odpowiednie dowody.
|
Śr wrz 14, 2005 14:53 |
|
 |
jo_tka
|
A ja jednak poproszę:
1) o cytat z Biblii Tysiąclecia (dowodzenie należy do stawiającego tezę a nie jego przeciwników w dyskusji)
2) owe dowody (z podaniem źródła)
_________________ Aby we wszystkim był Bóg uwielbiony
|
Śr wrz 14, 2005 15:35 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Cytuj: 1) o cytat z Biblii Tysiąclecia (dowodzenie należy do stawiającego tezę a nie jego przeciwników w dyskusji) Nie sądzisz, że gruntowniej się przekonasz, jeśli sama to sprawdzisz? Jeśli podam cytat, mogłabyś mnie oskarżyć o fałsz. Cytuj: 2) owe dowody (z podaniem źródła)
Podam później.
|
Śr wrz 14, 2005 15:42 |
|
 |
jo_tka
|
Być może sprawdzę  Ale bardzo proszę o podanie 
_________________ Aby we wszystkim był Bóg uwielbiony
|
Śr wrz 14, 2005 15:46 |
|
 |
Drizzt
|
Naukowo udowodnione, to jest, że Jezus zmartwychwstał - ozel już próbował mierzyć się z faktami - może i ty spróbujesz alp?
http://agape.pl/index/?id=e7b24b112a44f ... f998c6ca0e
Tylko nie powtarzaj proszę plotek bez pokrycia - zabierasz ludziom czas, powiedz jakiś konkret, wesprzyj tezę przesłankami. Ja chętnie poczekam na jeden dowód z twojej strony, że ja mówisz "ewnagelie to fikcja literacka".
|
Śr wrz 14, 2005 16:16 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Cytuj: Naukowo udowodnione, to jest, że Jezus zmartwychwstał - ozel już próbował mierzyć się z faktami - może i ty spróbujesz alp? http://agape.pl/index/?id=e7b24b112a44f ... f998c6ca0e Tylko nie powtarzaj proszę plotek bez pokrycia - zabierasz ludziom czas, powiedz jakiś konkret, wesprzyj tezę przesłankami. Ja chętnie poczekam na jeden dowód z twojej strony, że ja mówisz "ewnagelie to fikcja literacka".
Ja już czytałem treść strony, którą podałeś. Ja -analogicznie - polecam Ci przeczytanie tekstu, o którym wspomniałem wcześniej.
|
Śr wrz 14, 2005 16:54 |
|
 |
Drizzt
|
Chodzi ci o wstęp do biblii tysiąclecia?
A jakim dowodem i na ma on niby być?
Dla klarowności założmy, że jestem protestantem i nie uznaje wstępu do biblii tysiąclecia. Możesz więc wysunać jakie argumenty na podstawie faktów, a nie czyjejś opinii?
[b] Natomiast co do artykułu. Proponuję żebyś wypowiedział się o jego treśći.[b] Przejrzyj też dyskusję z Ozelem - zanim powtórzysz jego błędy.
Natomiast jeśli chodzi ci o jakiś inny tekst to możesz jescze raz podać odnośnik.
|
Śr wrz 14, 2005 17:08 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Cytuj: Dla klarowności założmy, że jestem protestantem i nie uznaje wstępu do biblii tysiąclecia. Możesz więc wysunać jakie argumenty na podstawie faktów, a nie czyjejś opinii?
Postaram się zdobyć inf. nt. konkretnych faktów.
|
Śr wrz 14, 2005 17:13 |
|
 |
Drizzt
|
I jesczcze odpowiedź na pytanie, które zadałeś o datowanie źródeł o których wspomniałem w poprzednim temacie.
Józef Flawiusz - ur. 37 - 38 po Chr, zm po 100 po chr. w tym też czasie pisał.
Talmud babiloński - spisywany w latach 70 - 200 po chr.
W jednym i drugim źródle są jeszcze inne wzmianki niż te cytowane przeze mnie wcześniej, dotyczą one zarówno Jezusa jak i jego uczniów oraz innych zdarzeń.
Poza tym istnieją źródła pogańskie
Nota bene - nie znając takich podstaw, aż dziwne że bierzesz się za wątki związane z NT...
|
Śr wrz 14, 2005 17:20 |
|
 |
Drizzt
|
Cytuj: Postaram się zdobyć inf. nt. konkretnych faktów. Czyli do jednego się odwołałeś,a co z: Cytuj: Natomiast co do artykułu. Proponuję żebyś wypowiedział się o jego treśći
Tu masz dużo faktów - może popróbujesz?
|
Śr wrz 14, 2005 17:23 |
|
|
|