Zakaz antykoncepcji a osoby spoza Kościoła Katolickiego;
Autor |
Wiadomość |
Anonim (konto usunięte)
|
Crosis napisał(a): wiekszosc opowiesci o tym, ze doszlo do popigulkowego poczecia sa ... przeklamane. Najczesciej okazuje sie, ze dziewczyna zapomniala wziasc.
Nie, Crosis - jesteś w błędzie. To, co sie podaje to zazwyczaj "dane fabryczne" koncernu - bardzo często nie uwzględnia się faktu, że ktoś "może zapomnieć". Gdyby było inaczej to antykoncepcja osadzona "na stałe" w organiźmie kobiety (jak np. "spirala") wykazywałaby 100 % skuteczność ... A tymczasem ani "sama" spirala ani ta "wspomagana" gestagenami nigdy nie daje 100% skuteczności ... Metody naturalne (np. Roetzera) również nie dają 100% "skuteczności - pomimo tego, iż jest to połączenie trzech metod ... "Skuteczność" Roetzera jest również określona na poziomie "0,2" - i jest to wskaźnik zbliżony do większości najskuteczniejszych metod antykoncepcji (hormonalnej i innej wczesnoporonnej ...(spirala) ) A wyobraź sobie że nawet podwiązanie jajowodów (lub nasieniowodów) nie daje 100 % gwarancji na niepoczęcie dziecka ... Crosis napisał(a): Z samych publikacji przytoczonych przez ddv wynika, ze nie jest to dzialanie stale, w 100% pewne, a raczej bardzo niepewne.
Crosis - działanie "a" - hormonalnej (i nią wpomaganej) opartej na "gestagenach" polega zasadniczo na połączeniu dwóch metod: 1. Zagęszczeniu śluzu macicy tak, że ma się stać "nieprzepuszczalny" dla plemników (lub wprowadzanie w stan zapalny jak w przypadku "spirali") 2.oraz do "wyrzucenia" z organizmu jajeczka - niezależnie od tego czy jest ono zapłodnione - czy nie ... Skutecznośc metod "a" - według promującego antykoncepcję "Pol. Tow. Ginekologicznego wynosi: Przy skrupulatnym przestrzeganiu wszystkich zaleceń dotyczących stosowania danej metody: Tabletki antykoncepcyjne dwuskładnikowa E+P -0,1 - 6,0 – 8,0Iniekcje hormonalne typu depo -0,3 - 0,3Tabletka antykoncepcyjna jednoskładnikowa (P) (skuteczność oceniana u kobiet w okresie laktacji)0,5 - 1,0Antykoncepcyjna wkładka domaciczna 0,6 - 0,8Prezerwatywa męska 3,0 - 14,0Środki plemnikobójcze 6,0 - 26,0Współżycie bez zabezpieczenia 85,0 - 85,0Przy niepełnym przestrzeganiu wszystkich zaleceń dotyczących stosowania danej metody - dane wytłuściłem (dla lepszej czytelności) http://www.gpsk.am.poznan.pl/ptg/rekome ... ntykon.htmRozpiętość w podawanych danych w różnych materiałach bywa dość duża. Oczywiście - dane producenta bywają zazwyczaj niższe... - jednak przytaczam oficjalne materiały towarzystwa promującego antykoncepcję ... A żadne z szanujących się źródeł nigdy i nigdzie nie podało 100 % wkaźnika skuteczności antykoncepcji ... Czasami jest to zapewne sprawa "autoreklamy".- byc może od roku 2001 rozwinięto nieco "skuteczniejsze" metody antykoncepcji jednak chyba żaden ze środków stosowanych w 2001 roku nie został wycofany do tej pory z użycia Crosis napisał(a): (...). Wynika nam, ze na 1000 kobiet stosujacych taka pigulke, w ciaze zajda 2, z czego 1 poroni. Wybaczcie, to wiecej jest poronien na skutek nieswiadomego stosowania innych farmaceutykow albo urazow mechaniczynych zewnetrznych. (...) Niestety, nie, Crosis  Zauważ bowiem ze w tzw. "metodzie Youzpego" wystarczy pieciokrotnie zwiekszyć dawkę niektórych z popularnych środków antykoncepcyjnych by uzyskać świadomie poronienie we wczesnym stadium ciąży - również wczesnoporonny "postinor" zawiera praktycznie te same środki, które "mieszane" są do tych tabletek które można użyć w "metodzie Youzpego" - mogę również podać Ci zasadę działania "gestagenów" które to z założenia powodują wyrzucenie jajeczka z organizmu kobiety ... Zatem - w samą naturę działania wielu spośród środków antykoncepcji hormonalnej leży świadome działanie wczesnoporonne. U nas ten fakt próbuje się skrywać - na Zachodzie wręcz niektóre koncerny ... chwalą sie tym, że ~~"wysoką suteczność uzyskuje się dzieki działaniu poronnemu" (co "wyłapała Agniulka w jednej z niemieckojęzycznych ulotek reklamujących pewien specyfik oraz o czym wiem dzięki rozmowom jakie odbyłem ze znajomymi w Niemczech). Crosis napisał(a): Co do mentalnosci antykoncepcyjnej pisalem juz wielokrotnie i nie bede sie powtarzal, zaznacze tylko, ze nawet cieplutki przyznal mi racje: to nie wybor konkretych srodkow anytkoncepcji owocuje wystapieniem takiej mentalnosci tylko mentalnosc antypoczeciowa (ktora tak naprawde wystepuje bardzo rzadko, bo bysmy praktycznie wygineli, tyle ludzi stosowalo i stosuje metody sztuczne) Oj, nawet nie wiesz w jakim jesteś błędzie, Crosis ...  Przeprowadzone w Wlk. Brytanii i Stanach rzetelne badania były tak szokujące, iż zaowocowały tym, ze z powrotem programami rządowymi zaczyna wspierać się "chrzescijański punkt widzenia świata" Mówiły bowiem one o tym, ze spośród osób stosujacych zawodną antykoncepcję ok 55 do 70% kobiet decyduje się na aborcję (podaję z pamięci) Crosis napisał(a): Teraz jeszcze raz zapytam sie ddv: co powiesz o ciagle najpopularniejszym srodku, czyli prezerwatywie?
To, co już powiedziałem parę razy  :P:P:P  :D:D:D
Dodam coś jeszcze  :
viewtopic.php?p=21657#21657
|
So paź 08, 2005 18:36 |
|
|
|
 |
godunow
|
cytat Cytuj: A wyobraź sobie że nawet podwiązanie jajowodów (lub nasieniowodów) nie daje 100 % gwarancji na niepoczęcie dziecka ...
Pytałem mojej córki studentka (medycyny III rok )o to zagadnienie..
Jej odpowiedz.
-Cytuje
Ten Pan Powinien dostać Nobla z dziedziny medycyna za nowe odkrycie
Pozdrawiam
|
N paź 09, 2005 16:16 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Coś źle szkolą najwidoczniej teraz młodych lekarzy - lub po prostu napisałeś "coś od siebie" Godunowie ...
Cytuj: Sterylizacja jest prostym zabiegiem. Nie trzeba już leżeć w szpitalu: wystarczy krótka wizyta w ambulatorium. Nie trzeba też pełnego znieczulenia – wystarczy miejscowe. A jak wygląda sam zabieg? Lekarz wykonuje małe, 1-, 2-centymetrowe nacięcie moszny, przez które dostaje się do nasieniowodów. Następnie podwiązuje je, blokując tym samym plemnikom drogę, i zaszywa maleńkie cięcie.
Ryzyko antykoncepcyjnej nieskuteczności tego zabiegu wynosi około 1 do 3000. Jak każda metoda zapobiegania ciąży, i ta nie daje stuprocentowej gwarancji – podwiązanie nasieniowodów obarczone jest również ryzykiem niepowodzenia zabiegu. Tak więc metoda ta może zawieść 1 na 3000 mężczyzn. Cytuj: Co jest najskuteczniejszym środkiem antykoncepcyjnym?
- Nadal pigułka. Równie skuteczne może być tylko usunięcie macicy lub pełna abstynencja seksualna - mówi doc. Romuald Dębski z Kliniki Położnictwa i Ginekologii Szpitala im. W. Orłowskiego w Warszawie. - Od dwuhormonalnej pigułki mniej skuteczne bywa nawet podwiązanie jajowodów. Dlaczego? Bo zdarza się (ryzyko 0,1-0,2 proc.), że wytwarza się przetoka - nowe światło jajowodu, którym jajeczko może ominąć miejsce podwiązania lub przecięcia.
Tyle pisze ...propagujacy antykoncepcję 'potral farmaceutyczno-medyczny" ... oraz "Gazeta Wyborcza"
http://serwisy.gazeta.pl/zdrowie/1,51186,93422.html
w artykule propagującym antykoncepcję ...
|
N paź 09, 2005 17:32 |
|
|
|
 |
Wanda
|
Cytuj: Ryzyko antykoncepcyjnej nieskuteczności tego zabiegu wynosi około 1 do 3000. Jak każda metoda zapobiegania ciąży, i ta nie daje stuprocentowej gwarancji – podwiązanie nasieniowodów obarczone jest również ryzykiem niepowodzenia zabiegu. Tak więc metoda ta może zawieść 1 na 3000 mężczyzn.
Tak, dlatego zaleca się przez kilka tygodni po zabiegu wykonanie testu na obecność plemników...
Zastanawia mnie też Ddv, dlaczego ominąłeś w swej wyliczance informację o skuteczności NPRu? Hmm, Czyżbyś się zgadzał ze wszystkimi danymi zawartymi na stronie, oprócz tych dotyczących metod naturalnych?
Przypomnę, że według Polskiego Towarzystwa Ginekologicznego, skuteczność metody okresowej abstynencji przy skrupulatnym przestrzeganiu wszystkich zaleceń dotyczących stosowania wynosi 1,0 - 9,0, a przy niepełnym przestrzeganiu wszystkich zaleceń dotyczących stosowania 20,0. Faktycznie, to musiała być bardzo niewygodna informacja dla tak zaciekłego zwolennika NPRu.
_________________ Oszukać diabła nie grzech...
|
N paź 09, 2005 17:59 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Przypomnę o często omijanym facie
- metoda NPR Roetzera ma jeden wskaźnik - 0,2
Oczywistym faktem jest, że portale propagujące antykoncepcję (jak np. PTG) - starają się zawyżyć ten wskaźnik - lub podają mocno "uśrednione' dane.
Pominąwszy nawet mozliwość manipulacji (nawet tej zupełnie niezawinionej) należało by dodac również fakt, że wiele osób twierdzących NPR- nie stosują się dokładnie do zaleceń metody i stosują ją "na własną rękę" - stad też dość duża rozpiętość w podawanych danych.
Na stronach mówiących otwarcie o NPR rzetelnie mówi się o realnych trudnosciach związanych ze stosowaniem metod przestrzega się przed dzialaniami "na własną rękę":
Cytuj: Nieoczekiwane ciąże u osób stosujących naturalne metody regulacji poczęć Z obserwacji moich oraz innych nauczycieli metod naturalnych wynika, że: Nie zdarzają się nieoczekiwane ciąże w drugiej fazie cyklu, wynikłe z pomyłek w interpretacji wykresu temperatury. Niezwykłą rzadkością są nieoczekiwane ciąże u osób prawidłowo stosujących metodę Rötzera i te zdarzają się jedynie w pierwszej fazie cyklu. Rzadko zdarzają się pomyłki w obliczaniu dni niepłodnych na początku cyklu (patrz przykład). Częste są nieoczekiwane ciąże u osób bardzo pobieżnie znających metody naturalne i stosujących jedynie obserwację śluzu, a i to bez starannego notowania tego objawu. W takim przypadku uczciwość nakazuje powiedzieć, że taka osoba wogóle nie stosuje żadnej metody regulacji poczęć. Najczęściej do nieoczekiwanej ciąży dochodzi w czasie powrotu płodności po porodzie. Rzeczywiście istnieje wtedy możliwość przeoczenia pojawenia się śluzu i poczęcia jeszcze przed miesiączką (patrz ,,Powrót płodności po porodzie"). Należy też przestrzec młode małżeństwa przed osobami, które doradzają stosowanie metod naturalnych ,,na oko" i twierdzą, że mimo to są one w 100 % skuteczne. Istnieją osoby, które twierdzą np. że ,,ja obserwuję tylko śluz, a i to jedynie w środku cyklu i jeszcze nie zaszłam w nieplanowaną ciążę". Nie każda para małżeńska jest równie płodna. Są pary, które na poczęcie dziecka muszą czekać wiele miesięcy. Osoby takie twierdząc, że trzeba tylko mniej więcej obserwować śluz mogą narobić wiele szkody, gdyż ich metoda nie będzie skuteczna dla zupełnie zdrowej pary.
|
N paź 09, 2005 18:23 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Zaznaczam jeszcze raz - nie zarzucam PTG próby manipulacji.
|
N paź 09, 2005 18:24 |
|
 |
Wanda
|
Cytuj: Zaznaczam jeszcze raz - nie zarzucam PTG próby manipulacji. Za to sam się jej dopuszczasz, omijając nieprzypadkowo w.w. dane. Zdecydowanie bardziej wierzę Polskiemu Towarzystu Ginekologicznemu i swojemu lekarzowi, niż jakiemuś tam Kłeczekowi, w którego artykulach jest więcej ideologii niż rzetelnych informacji. Moim zdaniem, w przeważającej większości NPR to takie czary-mary - hokus-pokus. Jak czytam na temat niektórych rzekomych korzyści, to aż mnie skręca, tylko nie jestem pewna, czy ze śmiechu - czy też ze złości: Np: Cytuj: NPR jest wysoce skuteczne. W sytuacji odkładania poczęcia skuteczność poprawnie stosowanych metod NPR jest równorzędna ze skutecznością hormonalnej pigułki antykoncepcyjnej, zaś większa od wszystkich pozostałych metod antykoncepcji. Taaa, PTG jest innego zdania... Cytuj: Łatwe do nauczenia i stosowania. Jaaasne, banalne. Najlepiej w ogóle nie współżyć - wtedy można sosować do woli. Cytuj: Użytkownicy NPR stają się niezależni od jakiegokolwiek programu planowania rodziny lub innych źródeł oferujących antykoncepcję. Ten argument mnie rozwalił na łopatki! Jedyny "program" od jakiego jestem uzależniona, to częste wizyty u ginekologa, co mi jedynie wpływa na zdrowie. Cytuj: Kobiety stosujące LAM (metodę laktacyjnej niepłodności poporodowej) długo karmią piersią, co jest bardzo ważne dla zdrowia niemowlęcia. Nie ma najmniejszych przeszkód do długiego karmienia przy stosowaniu spirali, prezerwatywy, kapturków. Cytuj: Współżycie seksualne przebiega w sposób naturalny. ... i znacznie ograniczony. Zwłaczasza gdy już ma się dzieci. Cytuj: Metody NPR mogą stosować kobiety z cyklami nieregularnymi i o różnej długości oraz w różnych okresach szczególnych: po porodzie, podczas karmienia piersią, przed menopauzą, także po zaprzestaniu stosowania środków antykoncepcyjnych. Antykoncepcję - tym bardziej. Cytuj: Metody te, dzięki ich prostocie, mogą stosować kobiety żyjące w różnych warunkach i środowiskach, a także osoby niewidome i nie umiejące pisać i czytać. Jak stanę się wtórną analfabetką - może wypróbuję. Cytuj: NPR akceptuje drugą osobę wraz z jej płodnością, a nie pod warunkiem, że jest ubezpłodniona. NPR może sobie akceptować. Szkoda, ze małżonkowie stosujący NPR w celu niepoczęciowym przestają się nagle akceptować, gdy nadchodzi faza płodna... Cytuj: Zrozumienie mechanizmów płodności i respektowanie jej rytmu uwalnia małżonków od lęku przed nie planowanym dzieckiem. No cóż, mnie od lęku nie uwolniło, "uwolniło" mnie natomiast od bezdzietności. Cytuj: Poznanie naturalnego rytmu płodności ma istotne znaczenie we wczesnej diagnostyce chorób kobiecych. Takie wskaźniki płodności, jak: pomiar podstawowej temperatury ciała, obserwacja śluzu szyjkowego, badanie szyjki macicy, znajomość długości poszczególnych faz cyklu miesiączkowego są pierwszym testem decydującym o dalszym postępowaniu diagnostycznym. A ja wolę sobie co pół roku zrobić cytologię... Cytuj: Kontakty małżeńskie przy stosowaniu NPR mają charakter głębokiej wymiany uczuć, a nie tylko rozładowania napięć seksualnych.
Bez komentarza...
|
N paź 09, 2005 18:48 |
|
 |
Wanda
|
P.S. Cytaty pochodzę ze strony:
http://www.npr.prolife.pl/
|
N paź 09, 2005 18:50 |
|
 |
godunow
|
Pan DDV pisze cytuje Cytuj: Sterylizacja jest prostym zabiegiem. Nie trzeba już leżeć w szpitalu: wystarczy krótka wizyta w ambulatorium. Nie trzeba też pełnego znieczulenia – wystarczy miejscowe. A jak wygląda sam zabieg? Lekarz wykonuje małe, 1-, 2-centymetrowe nacięcie moszny, przez które dostaje się do nasieniowodów. Następnie podwiązuje je, blokując tym samym plemnikom drogę, i zaszywa maleńkie cięcie.
Z punktu widzenia medycznego wyglada za podręcznikami medycznymi (kilkoma)
i znowu cytuję U mężczyzn sterylizacja polega na przecięciu i podwiązaniu nasieniowodów (wazektomia). Zabieg sterylizacji nie wiąże się z usunięciem żadnych narządów płciowych, nie ogranicza wydzielania hormonów ani produkcji
Czyli u facetów polega to na przecięciu i podwiązaniu nasieniowodów  !!
Czyli Panie DDV kolejny raz w tym temacie mijasz się Pan deczko z prawdą  Mijasz się Pan celowo po to aby udowadniać swoje wydumane teorie , które niestety nie wiele wspólnego mają z nauką ..
Kompetencji nauczycieli akademickich w Gdańsku nie zamierzam podważać
Pozdrawiam
|
N paź 09, 2005 19:55 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Mój drogi ...
Przypomnę, że - jak do tej pory - nigdzie nie byłes w stanie wykazać mi "mijania się z prawdą" - ja za to parokrotnie "przyłapałem"Cię na wypisywaniu dość niefrasobliwych informacji - nie popartych na dodatek żadnymi rzetelnymi danymi ... 
|
N paź 09, 2005 20:25 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Wando !
Materiały podawane na stronach związanych z Kościołem poparte są konkretnymi badaniami i w pełni pokrywają się z danymi ze stron niezwiązanych z Kościołem.
Kościół nie pozwala sobie na celowe przekłamania - lecz opiera się na serii rzetelnych danych pochodzących z niezafałszowanych badań.
Nie intersuje mnie czy wierzysz swojemu lekarzowi - czy naukowcowi.
Jednak nie oskarżaj mnie o próby manipulacji - bo to absurd.
Jak widać - brakło tu komuś argumentacji - gdyż próbuje się "łapać za słówka" i oskarżać o niestworzone historie.
Przykre 
|
N paź 09, 2005 20:30 |
|
 |
godunow
|
Cytat Cytuj: Mój drogi ... Przypomnę, że - jak do tej pory - nigdzie nie byłes w stanie wykazać mi "mijania się z prawdą
Ależ Szanowny Panie To tam w poprzedniej wypowiedzi co przytoczyłem to zapewne ktoś inny to przytaczał...  . Chyba sie samo napisało
Coś mi to przypomina symapatycznego Kalego...
Pozdrawiam 
|
N paź 09, 2005 20:42 |
|
 |
Wanda
|
Cytuj: Materiały podawane na stronach związanych z Kościołem poparte są konkretnymi badaniami i w pełni pokrywają się z danymi ze stron niezwiązanych z Kościołem. Kościół nie pozwala sobie na celowe przekłamania - lecz opiera się na serii rzetelnych danych pochodzących z niezafałszowanych badań. Nie rozśmieszaj mnie. Ideologia NPRu to nic innego jak rosnąca na łonie kościoła nowa sekta, nowa religia oparta na kulcie płodności. Zauważ, że to nie ludzie stosujący antykoncepcję atakują NPR, ale "głosiciele" NPR atakują antykoncepcję. Cytuj: Jednak nie oskarżaj mnie o próby manipulacji - bo to absurd. Jeśli uwazasz, że nie manipulujesz, wytłumacz dlaczego przytoczyłeś wszystkie punkty zawarte na stronie PTG oprócz jednego? Coś mi się zdaje, że było to zamierzone manipulowanie i nic więcej... Ba, nie tylko zdaje - tak po prostu było i tyle. z resztą - nie mam Ci tego za złe - ta sekta tak ma. Niestety w nią wpadłeś po uszy i nic już nie widzisz.
Im wiecej materiałów na temat NPR czytałam, im więcej się dowiadywałam, tym większe przerażenie mnie ogarniało. Strony o NPR propagują "jedynie słuszną" drogę, dorabiają do tych metod księzycową ideologię, wprowadzają metody persfazji typowe dla sekt, przed którymi się przestrzega. Dopuszczają się manipulacji, przemilcza się tam tematy niewygodne, wykręca się sianem.
|
N paź 09, 2005 21:12 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Godunow...
A co ja podawałem za cytaty w poscie
viewtopic.php?p=108211#108211
Powiększyć
W żadnym liczącym się źródle nie znajdziesz 100% "skutecznosci" żadnej z metod antykoncepcji - oraz planowania rodziny.
Pytałem również o to lekarzy ...
|
Pn paź 10, 2005 17:38 |
|
 |
godunow
|
DDV ja podalem medyczną definicję tego pojęcia..
Co pisze Gazeta i podobne portale dla zyskania poklasku mnie nie interesuje..
Dla niekatolika a chrześcijanina do przyjęcie jest taka antykoncepcja , która nie prowadzi do zabicia płodu.
A jaka jest to metoda nie ma znacznia.. My pamietać musimy . I o tym  Przypominam seks tylko zwybranym partnerem jest dopuszczalny .Według Wiary naszej (Czytaj między mężem i żoną ) .
A sama metoda naturalna jeżeli ktoś mozę ja stosować nie widze żadnych przeciwskazań . Z punktu medycyny czy ona ma wady napewno..
Pozdrawiam
|
Pn paź 10, 2005 18:10 |
|
|
|