Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest So sie 16, 2025 16:03

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 48 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona
 wypowiedz biskupa Zycińskiego 
Autor Wiadomość

Proszę się odnieść do tekstu papieża, zamiast atakować mnie ad personam.

Dr Wielomski też o tym pisze:
http://konserwatyzm.pl/artykuly.php?id=798

N sty 08, 2006 10:21

Telchar - podajesz cytat, a nie widzisz że tym tekstem (link) przyznajesz mi rację.

Cytuj:
Przypominam tamto potępienie sprzed blisko 200 lat, gdyż Lamennais został potępiony za propagowanie zasady rozdziału Kościoła od państwa, co oznaczało ni mniej ni więcej, jak tylko wycofanie się Kościoła z postulatu zbudowania na ziemi Królestwa Społecznego Jezusa Chrystusa.

Ale budowanie Królestwa na ziemi nie oznacza tego, aby papieża obwołać np. głową państwa świeckiego (co już raz nie wypaliło - historia to pokazała). Nie oznacza też, że każda partia powinna dążyć do zbliżenia z Kościołem. Gdyby lewicowcy nagle zaczęli sympatyzować z Kościołem - o czym by to świadczyło :?: Że ich obietnice przedwyborcze można między bajki włożyć - dopchali się do władzy i teraz będą sobie dobrze żyli, a że w tym kraju dobrze trzeba żyć z Kościołem - to trzeba z Kościołem się dogadać.

Partia rządząca powinna realizować swój program. Jeśli takie są jej przekonania - niech Ci ludzie żyją zgodnie z nauką Kościoła. Ale nie mają prawa - w kraju takim jak Polska - narzucać katolickiego sposobu życia innym, ludziom niewierzącym albo wierzącym w co innego (po raz enty odsyłam do Konstytucji RP - art. 53).

Telchar - proste pytanie: czy wypowiedź papieża Grzegorza była ex cathedra :?:

Było, więc jest... zawsze w Bożych rękach - blog | www

N sty 08, 2006 12:15
Zobacz profil WWW

A już w ogóle sama nazwa serwisu, który linkujesz: ZACHOWAWCZO-MONRACHISTYCZNY....

N sty 08, 2006 12:16
Zobacz profil WWW
Grzegorz XVI popełnił głupote...i to chyba nie jedna
Ze przypomne jego encyklike "Cum primum" z 9 czerwca 1932 r. Napomniał on tam polskich biskupów by podporządkowali sie władzy zaborców, oraz aby zachecali do tego lud.
To była jego idiotyczna odpowiedź na powstanie listopadowe. Jaki cel miało to powstanie to nie bede sie rozpisywał.

Skoro ten papiez popełnił jedna głupote, to mógł sie takze mylic w innych sprawach. Kiepski wogóle był...bo to za jego czasów doszło do rozkładu Panstwa Kościelnego.

No i przestańxcie sie zasłaniac Magisterium Koscioła w sprawach cywilnych i nie majacych nic wspólnego z Kosciołem.....gościowi chodziło o włądze, władzę światową i polityczna....a nie o Kosciół. Dogmat o nieomylnosci papieża nie obejmuje tej dziedziny.
Jezus wyraźnie powiedział, iz Jego Królestwo nie jest z tego świata

N sty 08, 2006 12:16
miało byc 1832, a nie 1932 :)

N sty 08, 2006 12:18

trochę szacunku dla Papieża !!

N sty 08, 2006 12:24
Ze przypomne jego encyklike "Cum primum" z 9 czerwca 1932 r. Napomniał on tam polskich biskupów by podporządkowali sie władzy zaborców, oraz aby zachecali do tego lud.
To była jego idiotyczna odpowiedź na powstanie listopadowe. Jaki cel miało to powstanie to nie bede sie rozpisywał.

co ty się taki patriotyczny zrobiłeś ? jak obecne biskupy nawoływały do przyjęcia zaboru brukselskiego, to inaczej ozorem machałeś

powstanie listopadowe było głupotą inspirowaną przez masonów. może dlatego tak się podoba ich popychadłom ?

N sty 08, 2006 12:28

Crusader - nie uważasz chyba, że nawoływanie ruchu oporu państwa będącego pod zaborem do pokornego podporządkowania się zaborcy jest czymś sensownym :?: Szczególnie w kontekście państwa, które istniało wcześniej VIII wieków.

Do Ciebie również pytanie, które zadałem Telcharowi - czy wypowiedź papieża Grzegorza XVI była ex cathedra :?:

N sty 08, 2006 12:28
Zobacz profil WWW
Odchodzimy od tematu... Ale ok.

Crusader - nie uważasz chyba, że nawoływanie ruchu oporu państwa będącego pod zaborem do pokornego podporządkowania się zaborcy jest czymś sensownym :?: Szczególnie w kontekście państwa, które istniało wcześniej VIII wieków.

Do Ciebie również pytanie, które zadałem Telcharowi - czy wypowiedź papieża Grzegorza XVI była ex cathedra :?:

skądże ! nie była, to jasne. Ale to nie powód, aby byle punk szczekał na Papieża

czy niepodległość jest dobrem absolutnym ? nie

czy była pełnia szans na zwycięstwo ? też nie

oczywiście byłoby najlepiej, aby tej wypowiedzi G16 nie było. Podobnie jak wielu innych wypowiedzi papieskich - np Piusa XI odnośnie cristeros etc etc

jakże mądrym człowiekiem był książę kardynał Sapieha, który nie zezwolił na odczytanie listu Piusa XII potępiającego najstraszniejsze działania hitlerowców w Polsce

(nie mam czasu, by to teraz rozwijać)

N sty 08, 2006 12:35

Ale budowanie Królestwa na ziemi nie oznacza tego, aby papieża obwołać np. głową państwa świeckiego (co już raz nie wypaliło - historia to pokazała). Nie oznacza też, że każda partia powinna dążyć do zbliżenia z Kościołem. Gdyby lewicowcy nagle zaczęli sympatyzować z Kościołem - o czym by to świadczyło :?: Że ich obietnice przedwyborcze można między bajki włożyć - dopchali się do władzy i teraz będą sobie dobrze żyli, a że w tym kraju dobrze trzeba żyć z Kościołem - to trzeba z Kościołem się dogadać.
Partia rządząca powinna realizować swój program. Jeśli takie są jej przekonania - niech Ci ludzie żyją zgodnie z nauką Kościoła. Ale nie mają prawa - w kraju takim jak Polska - narzucać katolickiego sposobu życia innym, ludziom niewierzącym albo wierzącym w co innego (po raz enty odsyłam do Konstytucji RP - art. 53).

Państwo i Kościół powinny razem działać dla zbawienia dusz. Polska nie jest państwem katolickim (a szkoda...), więc ma taką konstytucję, a nie inną.

ToMu napisał(a):
Telchar - proste pytanie: czy wypowiedź papieża Grzegorza była ex cathedra :?:

"Nie trzeba też sądzić, że pouczenia zawarte w encyklikach nie wymagają same przez się wewnętrznego poddania dlatego, że papieże nie występują w nich z najwyższą nauczycielską powagą. Albowiem i te rzeczy są przedmiotem tego zwyczajnego nauczania, do którego także odnoszą się słowa: “Kto was słucha, mnie słucha” [Łk 10, 16], i często to, co w encyklikach wykłada się i z naciskiem podkreśla, to zazwyczaj już skądinąd do nauki katolickiej należy. Jeżeli zaś najwyżsi Pasterze w dokumentach swoich o jakiejś kwestii dotychczas dyskutowanej dają rozstrzygające wyjaśnienie, dla wszystkich staje się jasnym, że według myśli i woli papieży nie wolno już uważać tej kwestii za rzecz podlegającą swobodnej dyskusji teologów."
Tak pisał Pius XII w encyklice "Humani Generis", a więc obowiązuje nas to, co napisał Grzegorz XVI, nie abp Życiński.

N sty 08, 2006 12:48
Nie zycze sobie bys sie tak do mnie zwracał "aby byle punk szczekał na Papieża
"
Gdybys był osoba inteligentna to owszem...ale jestes schizmatykiem, tak wiec wara ci ode mnie.

Ten wspomniany papiez był po prostu pazerny na władze, a z tej pazerności wynikały głupoty które wypisywał. Na dodatek był nieudolny, bo mimo swojej pazerności doprowadził do rozkładu Państwo Koscielne. Na przestrzeni dziejów wielu było nieudolnych i o słabej inteligencji papiezy. To sprawa udowodniona i nawet sam Kosciół sie do tego przyznaje. Ten sie do nich zaliczał.
Sprawe nieomylnosci chyba wyjasniłem.....polityka nie wchodzi tutaj w grę. Tylko bezmyslna interpretacja schizmatyków tradycjonalistycznych, próbuje wszystkich wprowadzic w bład i każde "bekniecie" jakiegos papieza uwaza za dogmatyczny wywód..
Tak to bywa własnie gdy ktos o słabym rozumku miesza polityke z religia......to zawsze było przekleństwem dla wiernych.

N sty 08, 2006 12:56

Mądrzejszy od papieża pan jest? Nazywa jego nauczanie "idiotycznym"? Czy jest pan katolikiem?
Słusznie pisał papież Grzegorz XVI, w encyklice "Cum Primum", krytykując niepotrzebne i bezsensowne, podjudzane przez masonerię powstanie (proszę przeczytać chociażby: "Tragizm losów Polski", J. Giertycha):

3. Tych fałszywych nauczycieli podstępność, dla dobra i pouczenia wiernych Chrystusowych, winna zaiste w jasnych słowach być wykrywaną, a zdań ich fałsz wyrokami i niezbitymi zasadami Pisma św., jak i świętej i poważnej Kościoła tradycji, pewnymi dowodami w silny sposób winna być zbijaną. Na podstawie tych najczystszych źródeł (z których katolicki kler rodzaju życia porządek i przestrogi, mające być ludowi dawane, w naukach czerpać winien) na pewno wiemy, że posłuszeństwo, które ze strony ludzi należy się ustanowionym od Pana Boga władzom, jest prawem bezwzględnym, któremu nikt, chyba, gdyby się zdarzyło, iż one coś boskiemu i Kościoła prawu przeciwnego rozkazują, sprzeciwiać się nie może. "Każda istota - powiada Apostoł - wyższym władzom winna być podległą. Nie ma bowiem władzy, jak tylko od Boga, te zaś które są, od Boga ukształtowane są. Dlatego kto władzy opór stawia, Bożemu rozkazowi opór stawia... Ulegajcie więc konieczności nie tylko dla gniewu, ale i dla sumienia" (Rzym 13,1.2.5). Podobnie i św. Piotr (1 P 2,13) wszystkich wiernych poucza, że wszelkiemu ludzkiemu stworzeniu winni ulegać dla Pana Boga, czy to królowi, jako najdostojniejszemu, czy to przełożonym, jako przez niego ustanowionym, "albowiem - powiada - taka jest wola Boża, ażebyście, dobrze czyniąc, do milczenia doprowadzili nieroztropnych ludzi nieświadomość". Które to upomnienia święcie zachowując, pewnym jest, iż pierwsi chrześcijanie, chociaż wśród groźnych prześladowań, nawet rzymskim cesarzom i nienaruszalności cesarstwa dobrze się zasługiwali. "Żołnierze chrześcijanie - mówi św. Augustyn - służyli cesarzowi niewiernemu: gdzie rozchodziło się o sprawę Chrystusowa, uznawali tylko Tego, który jest w niebiesiech. Rozróżnili Pana Wiecznego od pana doczesnego" (Św. Augustyn: O Psalmie 124)."

Belizariusz napisał(a):
Skoro ten papiez popełnił jedna głupote, to mógł sie takze mylic w innych sprawach. Kiepski wogóle był...bo to za jego czasów doszło do rozkładu Panstwa Kościelnego.
No i przestańxcie sie zasłaniac Magisterium Koscioła w sprawach cywilnych i nie majacych nic wspólnego z Kosciołem.....gościowi chodziło o włądze, władzę światową i polityczna....a nie o Kosciół. Dogmat o nieomylnosci papieża nie obejmuje tej dziedziny.
Jezus wyraźnie powiedział, iz Jego Królestwo nie jest z tego świata

Jak zacytowałem w poprzenim liście Pius XII mówi o posłuszeństwie nauczaniu zawartemu w encyklikach.
Czy jest pan za społecznym panowaniem Chrystusa Króla? Dlaczego podburza pan autorytet papieża? Dlaczego nazywa pan papieża "gościem"? Dlaczego mówi pan, że papieżowi chodziło o "władzę"?
Czy pan w ogóle jest katolikiem?

N sty 08, 2006 13:06

Proszę nie świadczyć fałszywie przeciw papieżowi!

N sty 08, 2006 13:07
Widac teraz wyraźnie jakim intrygantem był Grzegorz XVI.
Z jednek strony "walczył" o to by miec pełna kontrole nad wszystkimi panstwami w których zyli katolicy, z drugiej popierał władze cara...prawosławna władze. Wszystko w imie tego by cos z tego miec....
Cytuj:
Na podstawie tych najczystszych źródeł (z których katolicki kler rodzaju życia porządek i przestrogi, mające być ludowi dawane, w naukach czerpać winien) na pewno wiemy, że posłuszeństwo, które ze strony ludzi należy się ustanowionym od Pana Boga władzom, jest prawem bezwzględnym

W tym zdaniu widac czego sie ów papiez dopuścił.....dopuścił sie oszustwa. Władza zaborców była narzucona siła i była bezwzgledna. Kazdy naród ma prawo do samostanowienia....tenze papiez poprzez swoje niejasne polityczne cele chciał nam to odebrać.....Nie widze powodu do tego by szanowac go w tym wzgledzie. Popełnił straszny bład.....jakie były cele tego błedu, tego mozna się tylko domyślać. Jak dla mnie były to cele stricte polityczne i całkowicie ziemskie, nie majace nic wspólnego z Kosciołem, który zawsze głosił WOLNOŚĆ.

Powtarzam po raz kolejny...ta encyklika nie ma nic wspólnego z dogmatem o nieomylnosci papieża.....ten dogmat polityki nie obejmuje.

Telchar....jestem katolikiem, ale nie jestem IDIOTA.....i nie swiadcze fałszywie przeciw papieżowi, ale prawdziwie przeciw głupocie jaka popełnił. Co nie znaczy, ze nie popełnił spraw godnych szacunku.....potepił niewolnictwo...i tutaj mamy kolejny paradoks. Papiez potepia niewolnictwo, a równoczesnie nie pozwala na wyzwolenie sie spod władzy zaborcy. Brak konsekwencji wyraźnie widoczny.
Gdyby był inteligentniejszy to dostrzegłby porównanie.....dla niewolnika władza jest jego Pan. Dlaczego więc potepia niewolnictwo? Czyz władza nie jest dana od Boga?
Potępia za to zryw wolnościowy ciemiężonego narodu......obłuda i zakłamanie.....nic wiecej

N sty 08, 2006 13:21
Dziadek Giertych zwolennik posłuszeństwa wobec władzy, dobrze wychował syna - służył godnie generałowi w umacnianiu prawa stanu wojennego.
Ciekawe czyżby dla wnuka nie był w tej kwestii autorytetem - wobec każdej opcji politycznej stoi w opozycji.
Nie zapominaj słow Chrystusa - "Oddajcie co cesarskie cesarzowi, a co boskie Bogu".
Alians Kościoła i Korony zawsze był klęską dla Kościoła, źródłem, przyczyną schizm, odstępstw, buntów...poczytaj trochę historii Kościoła.

N sty 08, 2006 13:26
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 48 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona