Czy tak moze postepowac osoba świecka na mszy ??
Autor |
Wiadomość |
Livemateusz
|
 Czy tak moze postepowac osoba świecka na mszy ??
Ostatnimi czasy byłem na spotkaniu młodzieży w Lednicy.
Jestem bardzo ździwiony faktem, iz biskup koncelebrujacy mszę namawiał do tego abyśmy podczasz modlitwy "Ojcze nasz" u nosili ręce tak robią to ksieża (mam nadzieje, że wiecie o jakim gescie mówie),
mój koelga a jest ministrantem od kilku lat i intersuje sie kosciołem mówi
że episkopat Polski oficjalnie zabronił takich gestó wiernym na mszy
czy u was na mszach księża też namawiaja do trymania rąk w górze podczas modlitwy "ojcze nasz"
i co o tym śadzicie, czy osoba świecka powinna to robić
bo moim zdanie nie nie
livemateusz
_________________ Dominus vobiscum
|
Śr cze 28, 2006 18:31 |
|
|
|
 |
Mieszek
|
zdarzyło się to u mnie w parafii w kościele raz na pewno
ksiądz mówił coś o tym abyśmy wszyscy podniesli tak rece myślę, że to dośc dziwne było
no cóż ale ksiądz ma zawsze rację 
dobrze, że zabronili nie będą stresować ludzi i nie będą się ludzie wstydzić 
jeszcze było też coś innego dziwnego mianowicie ks zażyczył sobie przyznania się do katolicyzmu i kazdy kto myślał, że jest katolikiem miał wstać by to udowodnić
_________________ Niech żyje cywilizacja łacińska !!!
więc śpiewaj duszo ma... BÓG JEST MIŁOŚCIĄ...
|
Śr cze 28, 2006 21:11 |
|
 |
ToMu
Dołączył(a): Cz kwi 14, 2005 9:49 Posty: 10063 Lokalizacja: Trójmiasto
|
Cytuj: mój koelga a jest ministrantem od kilku lat i intersuje sie kosciołem mówi że episkopat Polski oficjalnie zabronił takich gestó wiernym na mszy
A jakoś konkretniej  Kto, gdzie i w jaki sposób tego zabronił
Czysta ciekawość - no bo jak piszesz, to zakładam że potrafisz podać konkrety.
Ten gest jest znany. Czasami pojawiał się na mszy studenckiej u nas.
A, z tego co wiem, powszechny w ruchach charyzmatycznych, Odnowa w Duchu Świętym itp.
_________________ Wiara polega na wierzeniu w to, czego jeszcze nie widzisz. Nagrodą wiary jest zobaczenie wreszcie tego, w co wierzysz. (św. Augustyn z Hippony)
Było, więc jest... zawsze w Bożych rękach - blog | www
|
Śr cze 28, 2006 22:03 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
 Re: Czy tak moze postepowac osoba świecka na mszy ??
Livemateusz napisał(a): Jestem bardzo ździwiony faktem, iz biskup koncelebrujacy mszę namawiał do tego abyśmy podczasz modlitwy "Ojcze nasz" u nosili ręce tak robią to ksieża
Nadużycie liturgiczne. Gest kapłański, wierni nie mogą w ten sposób odmawiać Modlitwy Pańskiej.
|
Śr cze 28, 2006 22:59 |
|
 |
Leszek, Jan
|
Nie ma w tym geście żadnego nadużycia. Poza tym chcę przypomnieć nieobznajomionym, że całe zgromadzenie sprawuje liturgię, w tym wypadku Eucharystię. Wszyscy ochrzczeni jesteśmy ludem kapłańskim, Bogu na własność poświęconym. Oczywiście, pośród tego ludu kapłańskiego są ci, którzy zostali powołani przez Boga do kapłaństwa służebnego czy hierarchicznego. Nie jest to jednak kapłaństwo na wzór żydowskiego czy pogańskiego, ale polega na tym, że sam Jezus Chrystus w nich i poprzez nich działa.
Jeszcze warto przypomnieć i to, że należący tylko do kapłaństwa powszechnego mają także Chrystusową moc udzielania np. chrztu, który jest ważny, a przy zawieraniu małżeństwa sakramentu udzielają sobie nawzajem mężczyzna i kobieta.
|
Cz cze 29, 2006 6:29 |
|
|
|
 |
ToMu
|
Conajmniej dwie osoby już stwierdziły, że to "nadużycie". Świetnie.
Tylko że nikt nie potrafi pokazać na to dowodu - dokumentu.
_________________ Wiara polega na wierzeniu w to, czego jeszcze nie widzisz. Nagrodą wiary jest zobaczenie wreszcie tego, w co wierzysz. (św. Augustyn z Hippony)
|
Cz cze 29, 2006 6:57 |
|
 |
Bartek
|
32. Modlitwę Ojcze nasz z rękami rozłożonymi odmawiają tylko kapłani celebrujący i koncelebrujący.
Wskazania Episkopatu Polski po ogłoszeniu nowego wydania
Ogólnego wprowadzenia do Mszału Rzymskiego AD 2005
http://www.kkbids.episkopat.pl/anamnesis/42/8.htm
|
Cz cze 29, 2006 8:08 |
|
 |
Leszek, Jan
|
W Ogólnym wprowadzeniu do Mszału Rzymskiego nie ma nic o tym, że tylko ksiądz ma mieć rozłożone ręce.
Cytuj: 152. Po Modlitwie eucharystycznej kapłan, mając złożone ręce, wypowiada słowa wezwania przed modlitwą Pańską, którą następnie wygłasza razem z wiernymi, trzymając rozłożone ręce.
|
Cz cze 29, 2006 8:16 |
|
 |
Bartek
|
Leszku, w OWMR czytamy też:
Cytuj: 237. Główny celebrans, mając ręce złożone, wypowiada słowa wezwania przed modlitwą Pańską, po czym rozkłada ręce i wspólnie z pozostałymi koncelebransami, którzy również rozkładają ręce, oraz z ludem odmawia modlitwę Pańską.
|
Cz cze 29, 2006 8:26 |
|
 |
Leszek, Jan
|
Nie jest problemem tutaj fakt, że ksiądz rozkłada ręce podczas Modlitwy Pańskiej, ale to, że czynią to również świeccy. We Wprowadzeniu nie ma nic o postawie w tym czasie wiernych. Dopiero Episkopat Polski zarządził, że tylko ksiądz ma rozkładać ręce, chociaż, jak mi się wydaje, w tym miejscu, w którym OWMR mówi o sprawach zależnych od decyzji episkopatów nie została wspomniana postawa wiernych podczas Modlitwy Pańskiej.
|
Cz cze 29, 2006 8:31 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Z ciekawości pytam, czy jakiekolwiek dokumenty regulują postawę wiernych podczas poszczególnych części Mszy?
Zresztą, wydaje mi się że nie ma nic niewłaściwego jeśli wszyscy w ten sam sposób się modlą - wręcz przeciwnie. Chyba że uważacie że lepsze jest założenie rąk gdzieś pod brzuchem...
|
Cz cze 29, 2006 9:05 |
|
 |
Bartek
|
Leszek, Jan napisał(a): Nie jest problemem tutaj fakt, że ksiądz rozkłada ręce podczas Modlitwy Pańskiej, ale to, że czynią to również świeccy. We Wprowadzeniu nie ma nic o postawie w tym czasie wiernych. Ale zwróć uwagę na konstrukcję zdania - "extensis manibus" (że zaszpanuję łaciną ;) jest tylko przy celebransie i koncelebransach, już nie przy wiernych! Leszek, Jan napisał(a): Dopiero Episkopat Polski zarządził, że tylko ksiądz ma rozkładać ręce, chociaż, jak mi się wydaje, w tym miejscu, w którym OWMR mówi o sprawach zależnych od decyzji episkopatów nie została wspomniana postawa wiernych podczas Modlitwy Pańskiej. Wspomniano (OWMR 43, por. OWMR 390): Cytuj: Konferencja Episkopatu zgodnie z zasadami prawa może przystosować gesty i postawy ciała opisane w Obrzędach Mszy świętej do mentalności i uznanych tradycji ludów.
Zresztą cały rozdział "Gesty i postawy ciała" (OWMR 42-44) jest moim zdaniem ukłonem bardziej w stronę tradycji liturgicznej (KPK 27: "Zwyczaj jest najlepszą interpretacją ustaw") niż w stronę gestów posoborowych wspólnot.
|
Cz cze 29, 2006 9:09 |
|
 |
angua
|
Z "Ceremoniału wspólnty parafialnej", nad którym chyba jeszcze pracuje Kongregacja ds. Kultu Bożego i Dyscypliny Sakramentów:
Cytuj: 103. Pytania i wątpliwości:
b. Czy można wznosić ręce wraz z kapłanem w czasie odmawiania modlitwy eucharystycznej lub innym modlitw? W czasie modlitwy eucharystycznej oraz innych modlitw odmawianych przez kapłana nie można tego czynić. Natomiast modlitwy odmawiane wspólnie, np. Ojcze nasz, szczególnie podczas Mszy z udziałem dzieci, można odmawiać z wzniesionymi w górę rękami.
http://www.kkbids.episkopat.pl/ceremoni ... #etykieta4
_________________ Czuwaj i módl się bezustannie, a czyń to dla Boga, dla ludzi i dla samego siebie. Nie ma piękniejszego zadania, które zostałoby człowiekowi dane do wypełnienia, niż kontemplacja. P. M. Delfieux
|
Cz cze 29, 2006 9:22 |
|
 |
ToMu
|
No i z tego, co Angua pisze, wynika że to nic strasznego. Jak by to niektózy widzieć chcieli...
|
Cz cze 29, 2006 16:15 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
A może wina leży w tak dużym okrojeniu współczesnej Eucharystii z gestów? No jak ktoś przez godzinę wykonuje właściwie tylko 2 znaki krzyża i trzy małe krzyżyki. A o pozostałych (dość minimalistycznych) gestach wiedzą tylko "środowiska niszowe" bo nikt o tym nie mówi, to i ludzie sobie wymyślają.
|
Pt cze 30, 2006 9:26 |
|
|
|