Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Wt sie 12, 2025 19:49

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 1251 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 24, 25, 26, 27, 28, 29, 30 ... 84  Następna strona
 NPR a antykoncepcja 
Autor Wiadomość
Kalendarzyk małzeński w obecnej chwili jest metodą zupełnie przestarzałą i dla celów plaowania rodziny stanowi jedynie rolę "pomocniczą".

N sie 13, 2006 21:47

2. Proszę, zapoznaj sie z nauczaniem Kościoła (a szczególnie ze wspommnianą encykliką) zanim się wypowiesz bo kompromitujesz sie nieznajomością problemtyki w której zabierasz głos.

Znam tą encyklikę, a to co napisałeś to pustosłowie.
ddv163 napisał(a):
Odpowiednie cytaty podawałem już na tym forum.

Tak ale zostały one zbite kontrargumentami zaraz po tym jak je podałeś.

N sie 13, 2006 21:56
Już Sobór Watykański II w jednej z wypowiedzi, która do dziś zachowała swą dramatyczną aktualność, potępił stanowczo liczne zbrodnie i zamachy wymierzone przeciw życiu ludzkiemu. Przypominając po trzydziestu latach słowa Soboru, raz jeszcze i równie stanowczo potępiam w imieniu całego Kościoła te przestępstwa, w przekonaniu, że wyrażam w ten sposób autentyczne odczucia każdego prawego sumienia: „Wszystko, co godzi w samo życie, jak wszelkiego rodzaju zabójstwa, ludobójstwa, spędzanie płodu, eutanazja i dobrowolne samobójstwo; wszystko, cokolwiek narusza całość osoby ludzkiej, jak okaleczenia, tortury zadawane ciału i duszy, próby wywierania przymusu psychicznego; wszystko, co ubliża godności ludzkiej, jak nieludzkie warunki życia, arbitralne aresztowania, deportacje, niewolnictwo, prostytucja, handel kobietami i młodzieżą; a także nieludzkie warunki pracy, w których traktuje się pracowników jak zwykłe narzędzia zysku, a nie jak wolne, odpowiedzialne osoby: wszystkie te i tym podobne sprawy i praktyki są czymś haniebnym; zakażając cywilizację ludzką bardziej hańbią tych, którzy się ich dopuszczają, niż tych, którzy doznają krzywdy, i są jak najbardziej sprzeczne z czcią należną Stwórcy”5.

4. Niestety, te niepokojące zjawiska bynajmniej nie zanikają, przeciwnie, ich zasięg staje się raczej coraz szerszy: nowe perspektywy otwarte przez postęp nauki i techniki dają początek nowym formom zamachów na godność ludzkiej istoty, jednocześnie zaś kształtuje się i utrwala nowa sytuacja kulturowa, w której przestępstwa przeciw życiu zyskują aspekt dotąd nieznany i — rzec można — jeszcze bardziej niegodziwy, wzbudzając głęboki niepokój; znaczna część opinii publicznej usprawiedliwia przestępstwa przeciw życiu w imię prawa do indywidualnej wolności i wychodząc z tej przesłanki domaga się nie tylko ich niekaralności, ale wręcz aprobaty państwa dla nich, aby móc ich dokonywać z całkowitą swobodą, a nawet korzystając z bezpłatnej pomocy służby zdrowia.

Niestety, Incognito, ale znów proponuję zapoznać sie zarówno problematyką jak i z encykliką.

N sie 13, 2006 22:02
Nauczanie Kościoła (w tym zakaz stosowania antykoncepcji) to nie żadna "ideologia" - to realna próba zapobieżenia REALNYM i istniejącym zagrożeniom wynikającym z antykoncepcji.
A gdybyś - choćby z grubsza - znał treść dyskusji w których się wypowiadałem popierając się argumentacją z fachowych stron to wiedziałbyś o tym ile wśród metod okreslanych jako "antykoncepcja" (zapobieganie poczęciu) istnieje środków wczesnoporonnych.
Ja powtarzać się nie będę już więcej - polecam wyszukiwarkę

N sie 13, 2006 22:07

Ddv, ja już wiem że Ty bardzo ładnie umiesz robić kopiuj-wklej, więc nie musisz mi udowadniać zdolności od pozbawionego refleksji kopiowania tekstu, tak samo jak nie nie musisz mi po raz kolejny serwować tego demagogicznego podejścia "przeczytaj jeszcze n-razy to się ze mną zgodzisz". Przeczytałem i się z Tobą nie zgadzam, a czemu to już wiele razy uzasadniałem mimo iż do znudzenia robiłeś kopiuj-wklej tych samych fragmentów niczym w myśle Himmlera, że kłamstwo powtórzone wiele razy staje się prawdą. Zmień proszę swoją retorykę pustosłowia.

N sie 13, 2006 22:10
Okazuje się zatem, ze jestem klamcą według Incognito i operuję "demagogią" :D
A zapewne w zacytowanym dwa posty powyżej fragmencie według Ciebie nie ma poparcia dla słów o tym, że Papież stawia w jenym rzędzie takie sprawy jak eutanazję , aborcję, hande zywym towarem i tak dalej - czy li to, co próbowałeś zbić w wiadomości:
viewtopic.php?p=182650#182650
Wiesz - do tego, by z kimś rozmawiać i wypowiadać się na jakiś temat potrzeba by było zapoznać się z problematyką -a nie tylko zarzucać stekiem nieprawdziwych własnych wymysłów które nie zgadzają się z Twoimi wyobrażeniami o świecie.
Nie jesteś w tym momencie dla mnie żadnym partnerem do dyskusji, bo:
1.ani nie znasz problematyki w której próbujesz się wypowiadać
2.nawet poparcie się konkretnym cytatem w którym wykazuję Twoją niezajomośc tematu nie jest w stanie odwieść cię od bezzsadnych zarzutów pod moim adresem => robisz to, o co próbujesz stawiać mi zarzuty.
Dyskusja oznacza otwartość na poglądy innych a ty tymczasem próbujesz jedynie zarzucać bezzasadnymi oskarżeniami
Miłych snów, Incognito :)

N sie 13, 2006 22:24

A zapewne w zacytowanym dwa posty powyżej fragmencie według Ciebie nie ma poparcia dla słów o tym, że Papież stawia w jenym rzędzie takie sprawy jak eutanazję , aborcję, hande zywym towarem i tak dalej - czy li to, co próbowałeś zbić w wiadomości:
viewtopic.php?p=182650#182650

Napisałem w podanym poście, że Kościół nie stawia na jednym poziomie z tymi okropieństwami antykoncepcji a właśnie to napisałeś w swoim poście. Przypominam że Twoje słowa brzmiały dokładnie "stawiający w jednym rzędzie na równym poziomie wszystko to, co godzi w godność osoby ludzkiej - są to takie sprawy jak umyślne zabójstwo, tortury, eutanazję, aborcję i antykoncepcję."
No a teraz grzecznie wskaż mi ddv gdzie w podanym przez Ciebie cytacie jest jakakolwiek mowa o antykoncepcji. Jeśli nie będziesz w stanie tego zrobić, będzie to oznaczać że po prostu nie wiesz o czym piszesz, tymsamym stając się podmiotem zarzutu który mi sam przedstawiasz.
ddv163 napisał(a):
Wiesz - do tego, by z kimś rozmawiać i wypowiadać się na jakiś temat potrzeba by było zapoznać się z problematyką -a nie tylko zarzucać stekiem nieprawdziwych własnych wymysłów które nie zgadzają się z Twoimi wyobrażeniami o świecie.

Wiem.
ddv163 napisał(a):
1.ani nie znasz problematyki w której próbujesz się wypowiadać

Ddv, stać Cię na coś więcej niż jakieś personalne uwagi? To, że będziesz mi 1000 razy pisał, że "się nie znam" nie oznacza, że to się stanie prawdą, więc daruj sobie Himmlerowskie metody i postaw mi konkretne zarzuty jeżeli takowe posiadasz.
ddv163 napisał(a):
2.nawet poparcie się konkretnym cytatem w którym wykazuję Twoją niezajomośc tematu nie jest w stanie odwieść cię od bezzsadnych zarzutów pod moim adresem

Innymi słowy "mam argumenty ale ich nie podam" :)

N sie 13, 2006 22:42
Cytuj:
Kalendarzyk małzeński w obecnej chwili jest metodą zupełnie przestarzałą i dla celów plaowania rodziny stanowi jedynie rolę "pomocniczą".
tak??od dzisiaj?? bo ja napisałam, że "nie dawno" a więc jest jeszcze skuteczny. A zresztą jak może być przestarzały skoro opiera się na naturalnym cyklu kobiety? i ma być pomocniczy w czym? w stosowaniu antykonceppcji?? bezsens :?

N sie 13, 2006 22:51
Napisałem w podanym poście, że Kościół nie stawia na jednym poziomie z tymi okropieństwami antykoncepcji a właśnie to napisałeś w swoim poście. Przypominam że Twoje słowa brzmiały dokładnie "stawiający w jednym rzędzie na równym poziomie wszystko to, co godzi w godność osoby ludzkiej - są to takie sprawy jak umyślne zabójstwo, tortury, eutanazję, aborcję i antykoncepcję."

No a teraz grzecznie wskaż mi ddv gdzie w podanym przez Ciebie cytacie jest jakakolwiek mowa o antykoncepcji. [/quote]
Pkt 4 EW

A gdybyś znał działanie środków antykoncepcji (np. "postinoru" lub środków antykoncepcji hormonalnej opartych na "gestagenach" to wiedziałbyś o tym że to są własnie środki okreslane przez Jana Pawła II jako
Cytuj:
znaczna część opinii publicznej usprawiedliwia przestępstwa przeciw życiu w imię prawa do indywidualnej wolności i wychodząc z tej przesłanki domaga się nie tylko ich niekaralności, ale wręcz aprobaty państwa dla nich, aby móc ich dokonywać z całkowitą swobodą, a nawet korzystając z bezpłatnej pomocy służby zdrowia.

Encyklika "EW" zwraca się przeciwko wszystkim zjawiskom godzącym w ludzkie zycie. (w samym tytule:
Cytuj:
ENCYKLIKA EVANGELIUM VITAE

OJCA ŚWIĘTEGO JANA PAWŁA II

DO BISKUPÓW, DO KAPŁANÓW I DIAKONÓW, DO ZAKONNIKÓW I ZAKONNIC, DO KATOLIKÓW ŚWIECKICH ORAZ DO WSZYSTKICH LUDZI DOBREJ WOLI O WARTOŚCI I NIENARUSZALNOŚCI ŻYCIA LUDZKIEGO

Jeżeli jest ten fragment dla ciebie jeszcze niejasny to podaję kolejny cytat z rozdz. 13. "EV" (którą podobno znasz, jednak wolę przypomnieć by uniknąć niedomówień)
Cytuj:
13. Aby ułatwić rozpowszechnianie stosowania aborcji, zainwestowano i nadal inwestuje się ogromne fundusze w produkcję środków farmaceutycznych, pozwalających na zabicie płodu w łonie matki w taki sposób, że nie jest konieczna pomoc lekarza. Wydaje się, że prawie wyłącznym celem badań naukowych w tej dziedzinie jest uzyskiwanie produktów coraz prostszych w użyciu i coraz skuteczniej niszczących życie, a zarazem pozwalających na wykonywanie przerywania ciąży bez żadnej społecznej kontroli i odpowiedzialności.

Twierdzi się często, że antykoncepcja, jeśli jest bezpieczna i dostępna dla wszystkich, stanowi najskuteczniejszy środek przeciw aborcji. Zarzuca się też Kościołowi katolickiemu, że w rzeczywistości sprzyja rozpowszechnieniu się przerywania ciąży, ponieważ uparcie obstaje przy swojej nauce o moralnej niegodziwości antykoncepcji. Taka argumentacja okazuje się w rzeczywistości zwodnicza. Być może wielu ludzi rzeczywiście stosuje środki antykoncepcyjne po to, aby nie narażać się później na pokusę aborcji. Jednakże antywartości wszczepione w „mentalność antykoncepcyjną” która jest czymś zupełnie odmiennym od odpowiedzialnego ojcostwa i macierzyństwa, przeżywanego w poszanowaniu pełnej prawdy aktu małżeńskiego — sprawiają, że ta właśnie pokusa staje się jeszcze silniejsza, jeżeli dojdzie do poczęcia „nie chcianego” życia. W istocie, kultura proaborcyjna jest najbardziej rozpowszechniona właśnie w środowiskach, które odrzucają nauczanie Kościoła o antykoncepcji. Z pewnością antykoncepcja i przerywanie ciąży, z moralnego punktu widzenia, to dwa zasadniczo różne rodzaje zła: jedno jest sprzeczne z pełną prawdą aktu płciowego jako właściwego wyrazu miłości małżeńskiej, drugie niszczy życie ludzkiej istoty; pierwsze sprzeciwia się cnocie czystości małżeńskiej, drugie zaś jest sprzeczne z cnotą sprawiedliwości i bezpośrednio łamie Boże przykazanie „nie zabijaj”.

oraz podpieram się kolejnym cytatem z nauczania Kościoła:
W adhortacji "Familiaris Consortio" Jan Paweł II pisze bardzo jasno:

Cytuj:
Dlatego Kościół potępia, jako ciężką obrazę godności ludzkiej i sprawiedliwości, wszystkie te poczynania rządów czy innych organów władzy, które zmierzają do ograniczania w jakikolwiek sposób wolności małżonków w podejmowaniu decyzji co do potomstwa. Stąd też wszelki nacisk wywierany przez te władze na rzecz stosowania środków antykoncepcyjnych, a nawet sterylizacji i spędzania płodu, winien być bezwzględnie potępiony i zdecydowanie odrzucony. Podobnie należy napiętnować jako wielce niesprawiedliwy ten fakt, że w stosunkach międzynarodowych pomoc gospodarcza udzielana na rzecz rozwoju ludów jest uzależniana od programów antykoncepcji, sterylizacji czy spędzania płodu85

I po raz kolejny powtarzam:
wypowiadasz się ze swadą w temacie o którym nie masz zielonego pojęcia - obrzucając przy okazji bezzasadnymi zarzutami innego forumowicza

N sie 13, 2006 23:17
- od czasu opracowania metody Billingsów gdzieś w poł. lat 60'tych XX wieku czy też met. Roetzera w poł lat 70' XX wieku (pod. z pamieci) metodę "kalendzrzową" uważa sie za "przestarzałą" a jeszcze w czasie prac nad metodą kalendarzową wiadomo było, że jest to metoda zawodna i nieskuteczna.
Wiesz - wydaje mi się, że 30 czy 40 lat to spory szmat czasu ...

N sie 13, 2006 23:27

Pkt 4 EW

Tam jest mowa o aborcji, nie o antykoncepcji.
ddv163 napisał(a):
A gdybyś znał działanie środków antykoncepcji (np. "postinoru" lub środków antykoncepcji hormonalnej opartych na "gestagenach" to wiedziałbyś o tym że to są własnie środki okreslane przez Jana Pawła II jako
Cytuj:
znaczna część opinii publicznej usprawiedliwia przestępstwa przeciw życiu w imię prawa do indywidualnej wolności i wychodząc z tej przesłanki domaga się nie tylko ich niekaralności, ale wręcz aprobaty państwa dla nich, aby móc ich dokonywać z całkowitą swobodą, a nawet korzystając z bezpłatnej pomocy służby zdrowia.

Wystarczy przeczytać kontekst z którego wyrwałeś tą wypowiedź aby dojrzeć zwroty takie jak "spędzanie płodu" co jednoznacznie wskazuje, że mowa jest o aborcji.
Ddv, Ty znów wrzucasz wszystkie środki antykoncepcyjne do jednego worka i nie dokonując żadnego rozróżnienia między środkami antykoncepcyjnymi a wczesnoporonnymi formułujesz zarzuty wobec ogółu antykoncepcji na podstawie działań wczesnoporonnych niektórych metod.
ddv163 napisał(a):
Jeżeli jest ten fragment dla ciebie jeszcze niejasny to podaję kolejny cytat z rozdz. 13. "EV"

Myślę, że po powyższym dla każdego postronnego czytelnika nie ma wątpliwości komu brak zrozumienia czytanego tekstu, no ale lecimy dalej.
<czyta>
No tak...
ddv163 napisał(a):
13. Aby ułatwić rozpowszechnianie stosowania aborcji, zainwestowano i nadal inwestuje się ogromne fundusze w produkcję środków farmaceutycznych, pozwalających na zabicie płodu w łonie matki w taki sposób, że nie jest konieczna pomoc lekarza.

Ddv, ile razy Ci trzeba przypominać, że to nie jest temat o aborcji tylko o antykoncepcji? Dziesięć, sto czy tysiąc? Ja tutaj polemiki na temat aborcji podejmować nie będę i nie zmieniaj proszę tematu.
Cytuj:
Jednakże antywartości wszczepione w „mentalność antykoncepcyjną” która jest czymś zupełnie odmiennym od odpowiedzialnego ojcostwa i macierzyństwa, przeżywanego w poszanowaniu pełnej prawdy aktu małżeńskiego

No i tutaj jest błąd o którym wspominałem - nierozdzielanie mentalności od metody. Nie przedstawiono mi jak dotąd dowodów na to, że mentalność odpowiedzialnego rodzicielstwa nie może towarzyszyć np. prezerwatywom, a "mentalność antykoncepcyjna" nie może towarzyszyć stosowaniu metod temperaturowych.
ddv163 napisał(a):
Dlatego Kościół potępia, jako ciężką obrazę godności ludzkiej i sprawiedliwości, wszystkie te poczynania rządów czy innych organów władzy, które zmierzają do ograniczania w jakikolwiek sposób wolności małżonków w podejmowaniu decyzji co do potomstwa. Stąd też wszelki nacisk wywierany przez te władze na rzecz stosowania środków antykoncepcyjnych, a nawet sterylizacji i spędzania płodu, winien być bezwzględnie potępiony i zdecydowanie odrzucony.

Zgadzam się w zupełności - przymus w stosowaniu antykoncepcji powinien być potępiony bo odbiera prawo wyboru człowiekowi. O ile mi wiadomo taką sytuację jednak mamy jedynie w Chinach, z tą ich polityką demograficzną.
ddv163 napisał(a):
Podobnie należy napiętnować jako wielce niesprawiedliwy ten fakt, że w stosunkach międzynarodowych pomoc gospodarcza udzielana na rzecz rozwoju ludów jest uzależniana od programów antykoncepcji, sterylizacji czy spędzania płodu85

Zgadzam się - pomoc powinna być bezwarunkowa, ale kwestia pomocy krajom potrzbującym nie jest tematem tego wątku.
ddv163 napisał(a):
I po raz kolejny powtarzam:
[b]wypowiadasz się ze swadą w temacie o którym nie masz zielonego pojęcia
- obrzucając przy okazji bezzasadnymi zarzutami innego forumowicza

No ale ja Ci już dwa razy pisałem, że powtarzanie tego w kółko nic nie da. Argumenty, nie slogany.

N sie 13, 2006 23:37
Czytasz wogóle cytaty ? :sciana: :sciana:
To jak to jest, Incognito ...
Jan PAWEŁ stawia obok siebie "w jednym rzędzie" takie sprawy jak antkoncepcję aborcję handel zywym towarem czy nie ... ?

Człowieku podam drukowanymi literami:
W METODACH ANTYKONCEPCYJNYCH NIE MA ROZRÓŻNIENIA NA ANTYKONCEPCJĘ I "ANTYKONCEPCJĘ WCZESNOPORONNA" - poleca sie wczelkie metody antkoncepcji a fakt poronnego działania wielu środków antykoncepcyjnych próbuje się wręcz ukrywać.
I potrzeba nieraz sporej wiedzy by potrafić rozróżnić środki antykoncepcji (szczególnie hormonalnej) o działaniu wczesnoporonnym od środków rzeczywiście "zpobiegających poczęciu".

Kościół zatem jednoznacznie odcina się od wszystkiego, co godzi w godność osoby ludzkiej - w tym zarówno handel zywym towarem tortury, aborcję jak i w stosowanie środków antykoncepcyjnych.
:sciana: :sciana: wydawałoby się że to tak proste do zrozumienia po podaniu konkretnych cytatów ... :( :whoeva:

Pn sie 14, 2006 0:03

Jan PAWEŁ stawia obok siebie "w jednym rzędzie" takie sprawy jak antkoncepcję aborcję handel zywym towarem czy nie ... ?

Nie, a Ty się wykręcasz.
Najpierw napisałeś, że w EV znajduje się sprzeciw Kościoła "stawiający w jednym rzędzie na równym poziomie" m.in. antykoncepcję i tortury. Potem podałeś fragment z EV, w którym mowy o antykoncepcji nie ma, a jak Ci na to zwróciłem uwagę powklejałeś mi fragmenty z EV, z których żaden nie wymienia antykoncepcji wraz z morderstwem, aborcją i torturami, stwierdzając że są to kwestie jednakowego kalibru, a więc - jak to napisałeś - na równym poziomie.
ddv163 napisał(a):
Człowieku podam drukowanymi literami:
W METODACH ANTYKONCEPCYJNYCH NIE MA ROZRÓŻNIENIA NA ANTYKONCEPCJĘ I "ANTYKONCEPCJĘ WCZESNOPORONNA" - poleca sie wczelkie metody antkoncepcji a fakt poronnego działania wielu środków antykoncepcyjnych próbuje się wręcz ukrywać.

Czemu nie ma - bo Tobie jest tak wygodnie w argumentacji? Każdy uczestnik dyskusji o antykoncepcji w których brałem udział dokonywał tego rozróżnienia które jest słuszne i konieczne z racji zupełnie innego oddziaływania takich środków, a Ty mi piszesz, że go nie ma.
Gdzie "poleca się" wszystkie metody antykoncepcji? Nikt z tutejszych rozmówców nie poleca ich razem nie dokonując rozróżnienia, a Ty mi piszesz, że gdzieś tam za górami, za lasami "poleca się". Takie argumenty stosuj wobec tych co nie dokonują rozróżnienia, a nie wobec mnie, bo ja ich bronić nie mam zamiaru.
ddv163 napisał(a):
I potrzeba nieraz sporej wiedzy by potrafić rozróżnić środki antykoncepcji (szczególnie hormonalnej) o działaniu wczesnoporonnym od środków rzeczywiście "zpobiegających poczęciu".

Wiem.
ddv163 napisał(a):
Kościół zatem jednoznacznie odcina się od wszystkiego, co godzi w godność osoby ludzkiej - w tym zarówno handel zywym towarem tortury, aborcję jak i w stosowanie środków antykoncepcyjnych.

Takie jest stanowisko Kościoła obecnie, ale:
- to Ty stawiasz antykoncepcję obok tortur i aborcji aby ją zdemonizować, Kościół w EV tego nie czyni
- to czy antykoncepcja godzi w godność osoby ludzkiej jest podmiotem niniejszej dyskusji a uzasadnienia swojego stanowiska innego niż "w EV tak napisali" nie podałeś.
ddv163 napisał(a):
:sciana: :sciana: wydawałoby się że to tak proste do zrozumienia po podaniu konkretnych cytatów ... :( :whoeva:

Nie zaczynaj Ty z tymi swoimi emotikonami.

Pn sie 14, 2006 0:33

Jak to nie ma rozróżnienia? Przecież sam rozróżniasz: "środki antykoncepcji (szczególnie hormonalnej) o działaniu wczesnoporonnym od środków rzeczywiście "zpobiegających poczęciu".
Myślisz, że naród jest całości głupszy od Ciebie i nie widzi różnicy między działaniem prezerwatywy albo stosunku przerywanego - i spirali, czy pigułki?

A co do "poleca sie wczelkie metody antkoncepcji" - to racja, tu i ówdzie faktycznie, poleca się wszystkie, w tym także naturalne (inna sprawa, że te ostatnie bywają przedstawiane w taki sposób, że trudno sie nimi zainteresować).

Pn sie 14, 2006 7:31
Post NPR a antykoncepcja
mateola napisał(a):
Jak to nie ma rozróżnienia? Przecież sam rozróżniasz: "środki antykoncepcji (szczególnie hormonalnej) o działaniu wczesnoporonnym od środków rzeczywiście "zpobiegających poczęciu".
Myślisz, że naród jest całości głupszy od Ciebie i nie widzi różnicy między działaniem prezerwatywy albo stosunku przerywanego - i spirali, czy pigułki?

Dla ddv163 istnieją TYLKO TABLETKI A/K WCZESNOPORONNE, innych po prostu nie ma. Wbij sobie raz na zawsze na twardziela (tego w PC i tego, którego dostałeś od Boga), że w JUDAIŹMIE DOPUSZCZONO TABLETKI A/K NIEPORONNEdo odłożenia poczęcia w czasie, zatem MUSZA być nieporonne!

Pn sie 14, 2006 13:07
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 1251 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 24, 25, 26, 27, 28, 29, 30 ... 84  Następna strona