Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pn sie 11, 2025 18:16

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 320 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16 ... 22  Następna strona
 Czy za głoszenie herezji na forum grozi ekskomunika? 
Autor Wiadomość
Skoro i tak moderatorom się nie placi, to dlaczego nie ma ich więcej?

Jestem tu od nie dawna, ale uwazam, że np. ToMu wypowiada się kulturalnie i spokojnie, choc nie zawsze się z nim zgadzam...
Może dacie szansę EIRE II, ddv163, Lucynie, Stanisławowi Adamowi, To ja ?

Sa to osoby kulturalne i wierzące (tak przynajmniej mi się wydaje :) )...

Ja też zauważam, że wulgarne i przesmiewcze wpisy zwłaszcza nt. seksualności bardzo dlugo "wiszą" na forum zanim ktoś je wytnie...

Co szkodzi dodać nowych 5 moderatorów?
Najwyżej podziekuje się im jezeli sie nie sprawdzą...

Śr lis 15, 2006 22:12
Moderator

ddv, niepotrzebnie ironizujesz. Poza tym, uważam, że grubo przesadzasz. Nikt tutaj się nie użala nad swoim losem, bo nie ma nad czym. Pisaliśmy jedynie, że nie mamy czasu na dyskusje z ateistami i fachowe, teologiczne wyjaśnianie wątpliwych kwestii. To chyba różnica.

Ponadto, proszę o powrót do tego, co wiele razy pisaliśmy. To forum z założenia nie jest miejscem tylko dla katolików, ale też dla ateistów, poszukujących, osób innych wyznań. To taki grzech, że przyjmujemy wszystkich ludzi?

Jeśli twierdzisz ddv, że zdanie katolików stanowi tło do dyskusji ateistów, to może warto zastanowić się nad tym, że może to w katolikach tkwi problem w uzasadnianiu. Gdyby nie było żadnego problemu, to ateiści, o których tak się spieracie, już dawno nie mieliby co tu robić. Nie tylko moderator jest od tego na forum, by bronić swojej wiary, by tłumaczyć ateistom katolickie zawiłości.

I na koniec zapis z Regulaminu:
Forum serwisu WIARA.PL jest miejscem spotkania ludzi pragnących pogłębić swoją wiarę, poszukujących Boga i zainteresowanych problemami religii, a chrześcijaństwa w szczególności. W sposób kulturalny mogą być zatem wyrażane również poglądy kontrowersyjne.

Jeśli komuś się to nie podoba, to trudno. Nie wszystkim przecież musi ;)
Nie zamykajmy się pod własnym kloszem, bo co to będą za dyskusje?

Szło by się długo
Gdyby nie to szkło, to by się szło... ♪

Śr lis 15, 2006 22:26

Cytuj:
Pisaliśmy jedynie, że nie mamy czasu na dyskusje z ateistami i fachowe, teologiczne wyjaśnianie wątpliwych kwestii.

Skoro tak, to czemu nie zaprosicie więcej osób do moderacji?

Powtórzę...

Jestem tu od nie dawna, ale uwazam, że np. ToMu wypowiada się kulturalnie i spokojnie, choc nie zawsze się z nim zgadzam...
Może dacie szansę EIRE II, ddv163, Lucynie, Stanisławowi Adamowi, To ja ? --->to moi kandydaci :)

Sa to osoby kulturalne i wierzące (tak przynajmniej mi się wydaje )...

Ja też zauważam, że wulgarne i przesmiewcze wpisy zwłaszcza nt. seksualności bardzo dlugo "wiszą" na forum zanim ktoś je wytnie...

Co szkodzi dodać nowych 5 moderatorów?

Zdaje się, że moderatorzy to zamknięty stan, który niechętnie dopuszcza nowe osoby...

Ha !! Mówiłam, że to forum stanowe...Ostatni bastion, który nie przyjął nowinek Rewolucji Francuskiej :-)

Śr lis 15, 2006 22:34

Mam wrażenie że anarchia na tym forum to raczej dowolne rozpowszechnianie poglądów sprzecznych z wiarą, samowolka ateistów i rozprzestrzenianie się różnych herezji.

Każdy ma prawo do swojego wrażenia ;)

Jest jednak Regulamin forum i moderacja dąży do tego, aby był o przestrzegany przez wszystkich. Tymczasem paru wywrotowcom się to nie podoba, domagają się zmiany Regulaminu i specjalnego traktowania. Jutro znajdzie się kolejna grupa aktywistów, którzy będą domagać się innych zmian i przywilejów...

Uleganie takim naciskom uważam za przejaw słabości gospodarza, prowadzący do anarchii.

akacja napisał(a):
Zawsze można mowić co by się chciało aby zmieniło się na lepsze na forum, to wydaje mi się nawet jest pozytywne, że ktoś aktywnie uczestniczy w forum i zależy mu na tym by tu było lepiej.

Jasne, też tak uważam. Można, a nawet należy zgłaszać swoje uwagi. Ale uważam też, że należy wykazać trochę pokory i nie domagać się uparcie realizacji swoich pomysłów. Przedstawiłaś swoje uwagi i argumenty, zostały one przez moderację zauważone (o czym świadczy chociażby liczba odpowiedzi moderatorów w tym wątku), ale decyzja należy do gospodarzy. Wypadałoby się z nią pogodzić...

Teresse napisał(a):
Mówiłam, że to forum stanowe...Ostatni bastion, który nie przyjął nowinek Rewolucji Francuskiej :-)

Dlatego trzeba go bronić. Konserwatyści wszystkich krajów łączcie się :-)

Cz lis 16, 2006 11:28
Daleki jestem w tym temacie od chęci jakiegokolwiek ironizowania czy też od jakiejkolwiek chęci ubliżania czy ośmieszania komukolwiek i w jakikolwiek sposób.

W poprzedniej wiadomości podsumowałem jedynie pewną część tej debaty. Jeżeli wyszło ironicznie - to (piszę to podkreślam jeszcze raz bez jakiejkolwiek chęci urażenia komukolwiek) jest to pewne "odbicie" "odzwierciedlenie" tego co naprawdę dzieje się na forum.
Nie ukrywam również, że to, co dzieje sie tutaj napawa mnie sporym bólem - i to z kilku powodów.
Zarówno tego, co już przedstawiłem - jak i z faktu, że "GN" jest nie tylko najlepszą gazetą religijną na polskim rynku wydawniczym (a forum portalu, niestety, ale odstaje poziomem od poziomu zarówno "GN" jak i portalu "Wiara") - również i dlatego, że dla nas, dla Ślązaków "GN" jest takim "oczkiem w głowie".
W naszej zaś diecezji praktycznie od zarania jej istnienia istniała bardzo ścisła i konstruktywna, przynosząca wiele pozytywnego współpraca osób "świeckich" z Kapłanami i władzami kościelnymi - tak, że śmiało możemy nazwać to wręcz "tradycją".
- Dlatego też również i na internetowym forum uważanej również za "naszą" "gazety diecezjalnej" rościmy sobie prawo my, osoby wierzące i praktykujące do współpracy przy współtworzeniu tego forum - tak można by śmiało nazwać to o czym piszemy czy to ja, czy Akacja, czy pisał np. Belizariusz.
Niestety,ale najwyraźniej na tym forum ta "współpraca" została w pewien sposób naruszona a efekty są widoczne - i szczerze o nich sygnalizujemy.
Gdybym uważał że dyskutowanie na ten temat i sygnalizowanie błędów niema sensu - po prostu "wyłączyłbym " się z pisania na forum.
Wydaje mi się jednak, że możliwość naprawy istnieje - i dlatego też o wszystkim szczerze sygnalizuję.

Staram się bardzo trzeźwo spoglądać na to, co dzieje sie na forum i dlatego też widzę zarówno sukcesy ( których to naprawdę jest niemało) jak i błędy tego forum (których, niestety, nie brakuje a których uważam, że można by uniknąć).
Naprawdę - "formuła" forum jest jak najbardziej właściwa, moderacji na pewno nie brakuje zaangażowania w pracę - brakuje jednak tego "czegoś" co stanowi o tym, że to forum stoi na niższym poziomie niż wynikałoby z potencjalnych możliwości tego zespołu.
A forum niestety, ale w swojej działalności nieco "rozmija" się z deklaracją "Boga nie można spotkać w sieci,a le można spotkać ludzi, którzy do Niego zaprowadzą"- i stwierdzam to z prawdziwą przykrością.
Po prostu - osób, którzy rzeczywiście chcieliby wesprzeć swoją wiedzą i doświadczeniem to forum naprawdę zniechęcają pewne działania moderacji - w tym uważam, że istnieje sedno problemu.

To - w moim przekonaniu - przede wszystkim sprawa "niewłaściwego rozłożenia akcentów" przez moderację która niejednokrotnie zachowuje się tak, jakby w imię źle pojętej "tolerancji" chciała "wyrównywać szanse" osób wierzących i niewierzących bez patrzenia się na wartość merytoryczną danych wypowiedzi.
Wynika to - w moim przekonaniu - z braku odpowiedniej wiedzy na daną problematykę przez niektórych moderatorów (naprawdę - poziom wypowiedzi w problematyce w których moderator orientuje się w miarę dobrze w danym zagadnieniu jest o wiele wyższy niż w działach w których widoczna jest znajmość problematyki przez moderatora) w połączeniu zaś z możliwością cięcia wiadomości w każdym bloku i dziale przez każdego moderatora wg. własnego uznania tworzy się dość niekontrolowany bałagan niejednokrotnie odstraszający osoby bardziej wrażliwe.
Do tego - bywa, że słowa krytyki moderacji choćby nie wiem jak zasadne i konstruktywne są dość często ignorowane i "zbywane" - mamy więc już mieszankę "inicjującą" serię niekorzystnych zjawisk na forum.
Do tego - widoczne przepracowanie moderatorów.

Jak zaradzić tym problemom ?
Nie ukrywam, ze zbierałem doświadczenia na różnych "forach" na różny sposób w tym również - w pewnym okresie swojej działalności w necie - podejmując się moderowania forum jako osoba odpowiedzialna za blok tematyczny.
Z moich doświadczeń wynikałoby, ze dobrym sposobem na zaradzenie pewnym problemom jest podporządkowanie "działalności" danego bloku tematycznego jednej osobie, która zna w miarę dobrze tematykę - i dobiera sobie osoby do współpracy wg. własnego uznania.
dalej - w krótkich zdaniach:
- ostre cięcie kontrowersyjnych wypowiedzi w samym "zarodku" pozwala na uniknięcie swarów i kłótni
- przywoływanie do porządku w postaci nawoływań i nakazów powrotu do merytorycznych wypowiedzi już w samym momencie ich pojawienia się - również
- nie wycinanie ironicznych (do pewnego stopnia) choć merytorycznie uzasadnionych wypowiedzi na temat tylko dlatego że "ktoś myśli inaczej"
(Czasem bowiem wręcz ręce opadają jak to samo zdanie przedstawia się po raz enty z tą samą "merytorycznie uzasadnioną" "Mantrą" ... "nic nie udowodniłeś" ... - niezależnie od tego jaką ilością i jakością materiałów potwierdzającą daną tezą "zarzuci" się adwersarza który nie potrafi "zrewanżować" się również merytorycznymi materiałami na temat :?)
- nie istnieje konieczność usuwania bądź blokowania nawet najbardziej kontrowersyjnych wypowiedzi lub ich fragmentów - wystarczy je czasem tylko "wyłowić" i przenieść (zakładając przy tym często nowy temat, który niejednokrotnie jest bardzo burzliwy, uczący i wiele wnoszący).
- istnieje w skrypcie możliwość dawania czasowej edycji wiadomości - uważam tą opcję za dobre rozwiązanie by "ustawić" możliwość edycji wiadomości na powiedzmy - pół godziny.
Tyle (w skrócie) wynikałoby z moich osobistych doświadczeń.
Jeżeli coś z tego, co napisałem przysłuży się w jakiśtam sposób i zostanie przejęte przez forum - to dobrze.
Jeżeli Administracja podejmie inne skuteczne działania bez uwzględniania tego, co powyżej napisałem - to również dobrze.

Teresse ! :)
W swojej działalności w necie miałem różne "myśli" - myślałem niegdyś również i o moderowaniu na tym forum.
Po przemyśleniu i uzyskaniu pewnych doświadczeń jednak uznałem że jako "mod" nie mógłbym uczestniczyć w taki sposób jaki bym chciał w wielu dyskusjach - doskonale bowiem zdaję sobie sprawę z faktu, że moderator jako osoba odpowiadająca za forum tworzy bezpośredni "wizerunek" "obraz" tego forum.
Ja zaś najzwyczajniej w świecie nie mam teraz za wiele czasu na ciągłą obserwację tego, co dzieje się na forum.
Widząc wypowiedzi co niektórych osób - nie ukrywam, że bardzo często mnie "nosi" ;) :?
Gdybym miał się czegoś takiego podjąć - to tylko w ostateczności i w bardzo ograniczonym "zakresie".
Po prostu - moderując forum i czytając wiele wiadomości nie miałbym już chyba czasu na samo pisanie :)

Cz lis 16, 2006 11:37
A... i coś jeszcze o czym zapomiałbym napisać w poprzedniej wiadomości ;)

Dobrym rozwiazaniem "tradycją" naszej Archidiecezji było wysłanie kleryków Seminarium Duchownego naprzedostatnim roku do pracy "między ludzi".
Co prawda w obecnej chwili z powodu wysokiegobezrobocia jest to raczej nierealne - ja sugerowalbym jednak coś nieco innego ;)
Sadzę, ze mozna by zachęcać kleryków (szczególnie starszych roczników WŚSD) i młodszych kapłanów do współpracy na forum.
Sądzę, że w ten sposób mógłby zarówno podnieść się poziom samego forum - jak i sao zapoznanie się z poruszanymi aktualnymi problemami i sposobami ih rozwiązań możenawet przydałoby się w pracy samym klerykom jak i Kapłanom ... :?:

Cz lis 16, 2006 12:07

Pomysł, aby DDV był moderatorem jest straszny. Wszystkie wątki na temat antykoncepcji zostałyby poszatkowane, a forum stałoby się jeszcze nudniejsze niż lmm.
Może lepiej niech zostanie tak jak jest teraz? Wystarczy, że niektóre osoby przestaną się przejmować drobiazgami, przestaną kreować się na naj, naj, naj ... i będzie OK.

Cz lis 16, 2006 15:22
Nie ukrywam - zawsze zastanawiałem się nad tym, jak się to dzieje, że osoby, które fanatycznie wręcz bronią np. antykoncepcji z reguły nie potrafią merytorycznie uzasadnić swojego stanowiska - mnożąc zarzuty prawie niczym nie poparte i jednocześnie oskarżając takie osoby jak ja o "fanatyzm" :D
Nie martw się jednak - choćby z braku czasu nawet nie mam najmniejszego zamiaru być tutaj "modem" :D :P

Cz lis 16, 2006 16:03

Do odpowiadania i podejmowania dyskusji moderatorem być nie trzeba. Odpowiadaj - dyskutuj - przekonuj.

Co do sposobu zostawania moderatorem wypowiadano sie już kilkakrotnie. Wszelkie dywagacje i propozycje są sztuką dla sztuki :)

Cz lis 16, 2006 16:12
A z istniejącym problemem wypadałoby coś zrobić ... 8) :|
Forum w zalożeniu ma - zdaje się - służyć ewangelizacji "przybliżaniu do Boga a nie szerzeniu "postaw liberalnych" i w efekcje rozmywaniu Wiary u ludzi ... :?:

Cz lis 16, 2006 16:29

Forum w założeniu ma być płaszczyzną wymiany poglądów (co również może być formą ewangelizacji). Zwróć jednak uwagę na położony akcent.

Cz lis 16, 2006 16:34

Masz rację, Joko :)
A z istniejącym problemem wypadałoby coś zrobić ... 8) :|
Forum w zalożeniu ma - zdaje się - służyć ewangelizacji "przybliżaniu do Boga a nie szerzeniu "postaw liberalnych" i w efekcje rozmywaniu Wiary u ludzi ... :?:

Banować. Wywalać tych, którzy w jakikolwiek sposób (w czyimkolwiek... mniemaniu) odstąpią od tego, co oficjalnie odstępuje od nauki Kościoła.

A potem namierzać w realu i donosić Watykanowi :)

Było, więc jest... zawsze w Bożych rękach - blog | www

Cz lis 16, 2006 19:13
Zobacz profil WWW
Cytuj:
A potem namierzać w realu i donosić Watykanowi

Tylko,że za herezje,aborcję i apostazję może ekskomunikować również biskup diecezjalny.

Cz lis 16, 2006 19:29

Tylko,że za herezje,aborcję i apostazję może ekskomunikować również biskup diecezjalny.

A po pysku to już dać może każdy. Wywieszać listę na tablicach ogłoszeń parafialnych, i wystarczy ....

Cz lis 16, 2006 20:24
Zobacz profil WWW

Coraz więcej tu wątków na temat moderacji, coraz bardziej żarliwe dyskusje. A w dzisiejszych czasach każdy przeceiż może sobie załozyć właśne forum, dla Jedynie Słusznych Poglądów...

Cz lis 16, 2006 20:30
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 320 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16 ... 22  Następna strona