Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pn sie 04, 2025 15:52

Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 87 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna strona
 Dlaczego Kościół Katolicki więził Galileusza ? 
Autor Wiadomość

ddv przeczytałem całą biblie .Wcześniej powiedziałeś bez sastanowienia żę w bibli jest cała prawda wiec cie delikatnie zapytałem ,a skąd to wiesz ,żę tak jest a może nie wiesz a tylko w to wierzysz?Wiec by mnie zrozumieć i samego siebie to chociaz spróbuj odpowiedzieć na forum na to delikatne pytanko ,powtóże :Skąd wiesz że w bibli zawarta jest prawda i to jeszcze jak dodałeś oczywista dla wszystkich ,skąd ty to wiesz ?

Wt kwi 24, 2007 21:47

:tancze: Galileusz, Galileusz, nananananana :tancze:

;)

które zostałoby człowiekowi dane do wypełnienia,
niż kontemplacja.

P. M. Delfieux

Wt kwi 24, 2007 22:15

Dlaczego Kościół i to w dodatku katolicki wieził Galileusza ,to chyba trzeba by było spytac tych co nieszcześnika więzili ,no bo niby za co go wiezili ,za poglądy ?Pewnie tak ,skoro nie wiezili go za to że powiedział ze ziemia nie jest centrum wszechswiata to napewno uwięzili go za to że coś złego powiedział albo komuś coś ukradł ,może ukradł Kosciołowi tajemnice biblijną . No rózne można miec domniemania ,dlaczego Kosciół uwieził Galileusza ,a może za prawde go uwieziono ,a może za to ze sie niewycofał ze swoich twierdzeń.W kazdym bądż razie proces Galileusza w Watykanie jeszcze trwa ,jeszcze sie nie skończył ,powołana nawet została specjalna placówka astonomiczna przy watykanie i astronomowie w chabitach sprawdzają jeszcze te wynalazki Galileusza ,czy ziemia rzeczywiscie nie jest w srodku wszechswiata czy jest pępkiem wszechswiata a na ziemi człowiek jej pępkiem ?

Wt kwi 24, 2007 22:31
Gdyby odniósł się tylko do spraw astronomii - nie byłoby problemu (a raczej - procesu).
Wszedł na spawy zarowno teologii jaki po częsci polityki
Mówiąc inaczej wszedł na niewłaściwe tory.

Wt kwi 24, 2007 23:37

Jak ddv sugerujesz Galileusz wszedł w droge teologi hmm?Ciekawe tylko dlaczego i w jaki sposób?Mowisz nawet że rownież wszedł w droge polityce hmm? I to tez można wytłumaczyć.Mysle ,że swoim odkryciem nie tylko zaszkodził Kosciołowi ale i ówczesnym władzom ktore z Kosciołem trzymały.Tak wiec niewyrózniał bym tutaj teologi od polityki bo w tamtych czasach była to jedna spójna całość .Polityka wnikała do teologi jak i teologia przenikała polityke .Dzisiaj obserwujemy w Iranie podobne zjawisko i irańczykom wcale nieprzeszkadza to w życiu ,wręcz przeciwnie Koran, a kiedys Biblia przenikała wszystkie sfery zycia.Jestem przekonany że gdyby galileusz niczego nie odkrył albo jak juz odkrył i odwołał by sie ze swoich twierdzeń tak by przepadły w niepamieć ,to nikt by niczego od Gaslileusza nie chciał i zyłby sobie dalej wolny .Lecz widocznie to co zauwazył Galileusz wywarło na niego ogromny wpływ i nie mogł przemilczec tej prawdy i swojego odkrycia .Był przcież tylko naukowcem ,astronomem ,ale odkrył niestety coś co sie Kościołowi niespodobało .I do dzisiaj Kosciół nie chce sie pogodzić z jego odkryciem ,a ten proces niechlubny dla Kościoła ktory mu załozono i ktory trwa do dzisiaj ,jest tego dowodem!

Śr kwi 25, 2007 23:49

Galileusz przeniósł spór o budowę wszechświata w dziedzinę teologii, gdyż niesłusznie powiedział, że Pismo święte kłamie.
To, co głosił Galileusz mogło być tylko prawdą dla niego osobiście, gdyż głosił tylko teorię, a nie aksjomat naukowy. Dlatego słusznie zakwestionowano jego przekonania niepoparte dowodem naukowym.

Cz kwi 26, 2007 5:26

Jak sie chce udeżyć psa, to sie kija znajdzie ! Dzisiaj jakos ludzie mówią że biblia kłamie i nikt za to nie ma procesu ,co to znaczy mogło byc prawdą dla niego osobiście ?To co odkrył Galileusz jest prawdą dla nas wszystkich i jeżeli ktoś w tedy był w błędzie to napewno nie Galileusz ,ktory miał prawo powiedziec że biblia kłamie ,może nie we wszystkim ale w tym o co chodziło Galileuszowi to napewno.Ludzie bibli wyobrazają sobie że ziemia jest centrum wszechswiata a ludzie ,na ziemi są najwazniejsi -To nie jest prawda ,a Galileusz dawno temu to udowdnił.Nie jesteśmy pępkiem wszechświata ,bez wzgledu na to czy wierzymy w to czy nie ,wiara nic tutaj nie pomoże i ci co z pobudek wiary twierdzą że ludzie są najwazniejsi na swiecie ,to tylko kłamią i oszukują innych i siebie.

Cz kwi 26, 2007 12:20
Galileusz przeniósł spór o budowę wszechświata w dziedzinę teologii, gdyż niesłusznie powiedział, że Pismo święte kłamie.
To, co głosił Galileusz mogło być tylko prawdą dla niego osobiście, gdyż głosił tylko teorię, a nie aksjomat naukowy. Dlatego słusznie zakwestionowano jego przekonania niepoparte dowodem naukowym.

Śmiechu warte. A Kościół kat. jaki miał/ma dowód, że mity biblijne to nie kłamstwa? Sami siebie niech zamkną i wpiszą na indeks.

Cz kwi 26, 2007 12:27
klamstwem (lub przynajmniej "totalnym nieporozumieniem") jest niewatpliwe większość z tego co wygaduja na nas antyklerykałowie.
Wiara jest sprawą moralności - a Chrześcijaństwo jako takie było niewygodne od zarania swojego istnienia tak bardzo , ze sprawa Wiary była (podobnie jak i dziśz powtorem się staje) sprawą przesladowań i polityki.
Z przyczyn politycznych doszło równiez do rozłamów (schizma Lutra wg. niektórych źródeł miała swoje poparcie równiez u .. owczesnych polityków, katrazy mordowali chrześcijan ze swoich własnych powodów) - z powodów politycznych teorie Galileusza się sprawą w którą "weszli " Protestanci ...

Cz kwi 26, 2007 16:47

Kościół miał i ma dowód na to, że Biblia naucza prawdy, gdyż objawił to sam Jezus Chrystus - Syn Boży, o którym świadczą naoczni świadkowie Jego nauczania i dokonań, z których największym jest zmartwychwstanie.

Cz kwi 26, 2007 16:48
ddv163, ja mogę przytoczyć przykłady tego ze specjalistami w sprawie prześladowań byli akurat chrześcijanie, od rozciągania kołem przez wyrywanie flaków żywcem po palenie.

Leszek, Jan napisał(a):
Kościół miał i ma dowód na to, że Biblia naucza prawdy, gdyż objawił to sam Jezus Chrystus - Syn Boży, o którym świadczą naoczni świadkowie Jego nauczania i dokonań, z których największym jest zmartwychwstanie.

Sama Biblia nie jest żadnym dowodem na jej prawdziwość, podobnie jak bajki nie są dowodami na istnienie kijów-samobijów czy mówiących kotów w butach. A wiarygodnosc Biblii wobec teorii Galileusza nawet w tamtych czasach była (i jest) mniej niż zerowa. Nie przeszkadzało to klerowi prześladować naukowców za niedostateczne dowody(!).

Cz kwi 26, 2007 17:54
ddv163, ja mogę przytoczyć przykłady tego ze specjalistami w sprawie prześladowań byli akurat chrześcijanie, od rozciągania kołem przez wyrywanie flaków żywcem po palenie.[/qyote]
Ateo !
Ależ ja podam przykłady na to, że nie tylko chrześcijanie tak robili - robiono tak niezaleznie od kultury i cywilizacji - i na to, ze tylko w cywilizacji opartej na chrześcijaństwie udało się od tego odejść ...
Najgorzej zaś sprawa wypada w karajach "zateizowanych" - takm obozy koncentacyjne i tortury stosuje sie po dzis dzień ...

ateo napisał(a):
Sama Biblia nie jest żadnym dowodem na jej prawdziwość, podobnie jak bajki nie są dowodami na istnienie kijów-samobijów czy mówiących kotów w butach. A wiarygodnosc Biblii wobec teorii Galileusza nawet w tamtych czasach była (i jest) mniej niż zerowa. Nie przeszkadzało to klerowi prześladować naukowców za niedostateczne dowody(!).

OK - zróbmy zatem inaczej:
odrzućmy zatem Biblię i Tradycję wraz z jej przekazem.
CO pozostanie ? ...
"ateizm?" ?

Cz kwi 26, 2007 18:26

Ileż ja mam do Was cierpliwości, no naprawdę ;)

Posty dotyczące związku rozwoju nauki z katolicyzmem wydzieliłam tu:
viewtopic.php?t=11830

Jak zrobicie z tego kolejny wątek o tym samym, to będziecie mieli sporą szansę dowiedzieć się, czemu przysłowiowy wilk jest zły :P

które zostałoby człowiekowi dane do wypełnienia,
niż kontemplacja.

P. M. Delfieux

Cz kwi 26, 2007 21:51

Cz kwi 26, 2007 22:31

puma podlizuje sie wilczycy ,czego to natura jeszcze nie wymysli ,ale uwazaj pumo ,bo może byc to Wadera ,wilczyca alfa ,a za nią idzie całe stado .Pozwoliłem sobie na mały żart ,jezeli kogos obraziłem to przepraszam .A wracajac do tematu,chciałbym sie odniesc do tego co powiedział Leszek Jan ,ktory sie powołał na Jezusa .Jezus i jego uczniowie to postacie historyczne ,bardzo nam bliskie w porównaniu z innymi postaciami z ksiegi rodzaju ,lecz chciałbym tutaj Cie zapytac?Skoro zastanawiamy sie dlaczego Kosciół uwieził Galileusza ,to jak myslisz czy Jezus tez uwieził by Galileusza ?Wszak Kosciół to jego mistyczne ciało ,on ten Kosciół powołał i niewatpliwie w czasach Galileusza tez funkcjonował Jego Kosciół.Czy On spierał by sie z Galileuszem o jego poglady ,a może by wyjasnił Galileuszowi jak naprawde swiat powstał ?Jezeli Kosciół działał z natchnienia Ducha swietego i dlatego uwieził Galileusza to mozna mniemac że tak chciał rowniez Jezus hmm?Mysle jednak ze to niepodobne do Jezusa ,że Jezus skoro wybaczał rzymianom ich barbarzyństwo i wiele wiekszych grzechów wybaczał niz jakies tam poglady o bibli Galileusza .Ciekaw jestem Leszek Jan co mi odpowiesz i czy nadal bedziesz twierdził że Kosciół Chrystusowy słusznie uwięził Galileusza ,spalił Husa i Joanne Dark ,a może powiesz ze to nie Kosciół palił ludzi tylko władza swiecka i że to nie Kosciół uwieził Galileusza .Nie żdziwił bym sie wcale ,kazdy wykret jest dobry ,oby tylko był skuteczny.

Cz kwi 26, 2007 23:32
Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.   [ Posty: 87 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna strona