Nasz czysty, śląski Tradycyjny katolicyzm jaki pamiętam...
Godunowie ...
Niejednokrotnie doświadczyłeś na sobie ostrego języka ze strony "lefebrystów" przeciwnych Ekumenizmowi ... Nie mam najmniejszego zamiaru akurat w tym temacie dyskutować z kimkolwiek na temat różnic pomiędzy Wyznaniami w ramach Chrześcijaństwa.
Do tego służą inne tematy.
Ignoruję zatem Twoją poprzednią wypowiedź.
I proszę Moderację o bezwzględne wycięcie każdego postu w tym temacie, który jest nie na temat ...
OK
Teofilu,

Belizariuszu
Prośba szczególnie do Was (jako stale piszących osób na to Forum) oraz wszystkich osób z naszego Regionu wychowywanych w tradycyjnej rodzinie - by uzupełnić lub sprostować tą listę.
Nasz czysty, śląski Tradycyjny katolicyzm jaki pamiętam...
To przede wszystkim :
Poszanowanie godności człowieka
Poszanowanie Rodziny.
Poszanowanie dla obrzędów i Tradycji
Poszanowanie dla wypoczynku niedzielnego
Poszanowanie stanu kapłańskiego.
Poszanowanie Sakramentów i miejsc świętych (w tym Kościołów i cmentarzy - niezależnie jakiego wyznania)
Poszanowanie prawa do wypowiedzi każdej osoby - pod warunkiem, że jest to wypowiedź kulturalna i rzetelnie uargumentowana. Szukało się argumentów przeciwko założonej tezie - a nie osobie ...
( ... ? )
Nie przypominam sobie jednak by nasz śląski "tradycjonalizm" miał cokolwiek przeciwko zmianom wprowadzonym bezpośrednio przez Sobór Watykański II.
O ile dobrze pamiętam, to:
Wprowadzenie jezyka narodowego do Mszy Św. było traktowane jako ułatwienie, pozwalające lepiej zrozumieć Obrzędy Mszy Św. - nie jakieś "odstępstwo" od Wiary ...
Dialog między Wyznaniami był przyjęty niemalże jako historyczną konieczność - i próbę zakończenia nikomu niepotrzebnej, wielowiekowej waśni wewnątrz Chrześcijaństwa.
Nie może być przecież waśni pomiedzy osobami wierzącego w tego samego Boga ...
Chystus nakazał nam bowiem:
Przykazanie nowe daję wam, abyście się wzajemnie miłowali tak, jak Ja was umiłowałem; żebyście i wy tak się miłowali wzajemnie. Po tym wszyscy poznają, żeście uczniami moimi, jeśli będziecie się wzajemnie miłowali.
(Ew.Jana 13:34-35 )
Zatem - Ekumenizm był traktowany jako wypełnienie Przykazania Miłości Bliźniego ...
Nie ująłem w tym temacie jak dotąd sprawy 'osłabienia władzy w Kościele'.
Jest to dla mnie pewnego rodzaju
nowum