Dowody na istnienie Boga-Koniec Ateizmu
Autor |
Wiadomość |
wieczny_student
|
Idiota napisał(a): niestety myślący ( a i wieczny student jak widać) nie dostudiowali się dotychczas logiki parakonsystentnej która odrzuca ptawo niesprzeczności... szkoda. wieczny student napisał(a): Prawo sprzeczności jest aksjomatem logiki i nikt, nie podważa, że działa w znanej nam rzeczywistości. Mozna jednak logicznie rozpatrywać systemy logiczne bez tego aksjomatu, choć jest to raczej zabawa matematyczna i czysta abstrakcja.
Nie neguję istnienia logiki parakostyntentnej, twierdzę tylko, że nie stosuje się (nie zauważyłem przypadku w którym by sie stosowała) w rzeczywistości.
_________________ "Nie jesteś byle kim, więc nie możesz żyć byle jak."
|
Wt paź 02, 2007 8:15 |
|
|
|
 |
Paschalis
|
Tematy wam się pomieszamy. Tu toczy się dyskusja o dowodach na istnienie Boga, a nie o logice. Idiota, skoro już założyłeś wątek o logice to tam kontynuuj swoje myśli, a nie gdzie popadnie. Następne posty nie na temat będą stąd usuwane.
_________________ www.onephoto.net
|
Wt paź 02, 2007 8:50 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
tam jakoś nie chcą odpowiadać ale taki szczegół mógł ci Paschalisie umknąć jako że zadanie moderatora jest niełatwe...
i co będę tak tam śpiewał sobie a muzom? bo inni się jakoś boją ścisłego myślenia...
|
Wt paź 02, 2007 12:29 |
|
|
|
 |
Paschalis
|
Nie umknął mi, co jednak nie jest argumentem za robieniem offtopa o logice w wątku o dowodach na istnienie Boga, tylko dlatego bo wg ciebie jest to wątek popularniejszy, gdzie dyskusja łatwiej się rozwinie. Tyle z mojej strony.
|
Wt paź 02, 2007 18:04 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
zadziwiasz mnie coraz bardziej Pschalisie!
czyż dowody na istnienie boga nic z logiką wspólnego nie mają?
jeśli tak to dziękuję za jasne postawienie sprawy i się zamykam.
|
Wt paź 02, 2007 19:42 |
|
|
|
 |
Paschalis
|
Rozważania o logice parakonsystentnej na pewno nie są rozważaniami o dowodach na istnienie Boga. A do uwag wobec moderacji służy odpowiedni dział.
|
Wt paź 02, 2007 19:56 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
wytnij więc naszą rozmowę od słów "tematy wam się pomieszały..." i przenieś go w odpowiednie miejsce jeśli chcesz.
w tym temacie wystarczy nam chyba właśnie wzmianka o tym że się nam faktycznie pomieszały i git.
|
Wt paź 02, 2007 20:34 |
|
 |
myślący
|
 Ostrzeżenie :(
Ja doszedłem do wniosku (po np. czytaniu jak ateiści się wypowiadają o logice w kilku rozmowach na www.forum.wiara.pl) że są naokoło dwa rodzaje ludzi na Ziemi; wierzący (= w jakąś Wyższą MOC) i niewierzący (= ateiści, ale mogą udawać religijnych), ci pierwsi wierzą w porządek we Wszechświecie i dlatego też w COŚ co Stworzyło i Utrzymuje ten porządek, a ci drudzy wierzą że wszystko jest jakimś wszechogarniającym chaosem, i dlatego że też nie musi Istnieć STWORZYCIEL wtedy. To jakby rzuca się kostkami na jeden z tych dwóch alternatyw, chaos albo porządek, ateizm albo wiara, i potem żyje się swoje życie wg. tego jakby rzutu kośćmi. Bo ci ateiści co wierzą w ten wszechogarniający chaos (chociaż mogą się nie chcieć przyznać do tego że tak wierzą; bo to by pogorszyło ich reputację że wierzą w chaos i dlatego np. też w brak kary za grzechy) próbują nawet zaprzeczyć najbardziej podstawowej logice, co jest szokiem dla mnie. Że z tego powodu ja ostrzegam w jakiś sposób wierzących przed rozmowami z zatwardziałymi ateistami (a jest ich chyba dużo na tym forum), bo takich ludzi co wierzą w całkowity chaos już żadnymi argumentami/dowodami już nie przekonasz ja zauważyłem (= “ 29 Lecz Abraham odparł: "Mają Mojżesza i Proroków, niechże ich słuchają!" 30 "Nie, ojcze Abrahamie - odrzekł tamten - lecz gdyby kto z umarłych poszedł do nich, to się nawrócą". 31 Odpowiedział mu: "Jeśli Mojżesza i Proroków nie słuchają, to choćby kto z umarłych powstał, nie uwierzą". “ (Łk 16))... Jaka strona (wierząca czy nie) ma rację rozstrzygnie się, w pewien sposób, nie w dyskusji filozoficznej, ale w ostatecznej wojnie przy Końcu tego Świata=
“ 7 A gdy się skończy tysiąc lat, z więzienia swego szatan zostanie zwolniony. 8 I wyjdzie, by omamić narody z czterech narożników ziemi, Goga i Magoga, by ich zgromadzić na bój, a liczba ich jak piasek morski. 9 Wyszli oni na powierzchnię ziemi i otoczyli obóz świętych i miasto umiłowane; a zstąpił ogień od Boga z nieba i pochłonął ich. 10 A diabła, który ich zwodzi, wrzucono do jeziora ognia i siarki, tam gdzie są Bestia i Fałszywy Prorok. I będą cierpieć katusze we dnie i w nocy na wieki wieków. “ (Ap 20).
_________________ Przykazanie nowe Daję wam, abyście się wzajemnie miłowali tak, jak JA was Umiłowałem; żebyście i wy tak się miłowali wzajemnie. (Dobra Nowina Świętego Jana 13, 34). = Ale tego JEZUSOWEGO Przykazania nie ma w Katechizmie (dla dzieci)!
|
Pn lis 12, 2007 15:04 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Cholera, załóżmy, że Sebastian88 ma rację!
Co nam pozostaje zrobić w świetle obiwktywnych dowodów na to, że Bóg istnieje?
Nic tylko pisać do Ojca Świętego. Trzeba zmienić modlitwy!
Paschlisie, słyszałeś? Odkrycie Sebastiana88 sprawi, że nie będziesz teraz modlił się słowami "Wierzę w Boga, Ojca Wszechmogącego...."
 ;);)
Crosis
|
Pn lis 12, 2007 15:23 |
|
 |
myślący
|
 O_O
Jakbyś więcej czytał ten temat (i wydzielone z niego) to już byś wiedział że doszliśmy do wniosku że prawie wszystko jest wiarą, oprócz praw logiki i “cogito ergo sum”.
A i wymysł ateistów kwant fizyka mówi że wszystko jest chaosem i dlatego STWORZYCIEL Jest niepotrzebny....
_________________ Przykazanie nowe Daję wam, abyście się wzajemnie miłowali tak, jak JA was Umiłowałem; żebyście i wy tak się miłowali wzajemnie. (Dobra Nowina Świętego Jana 13, 34). = Ale tego JEZUSOWEGO Przykazania nie ma w Katechizmie (dla dzieci)!
|
Pn lis 12, 2007 15:45 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Czytałem, czytałem, nawet w nim pisałem
Nie przeczę temu, ani nie neguję tego, ile rzeczy jest wiarą.
Ale trzeba by też pomyśleć ile wiary by straciła, gdyby istnienia Boga dowiodło się obiektywnie.
Crosis
|
Pn lis 12, 2007 15:52 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Nic wielkiego by się niestało dla wierzących,
LEPIEJ ZOBACZ ILE BY NIEWIARA STRACIŁA JEŚLI BY DOWIEDZIONO ISTNIENIE BOGA OBIEKTYWNIE.
Pozdrawiam.
|
Cz cze 19, 2008 9:59 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Myślący napisałeś że Pan Jezus powiedział że będziemy sądzeni za każde zbyteczne słowo.
A dlatego że Święty Tomasz napisał więcej niż ewangelia to wnioskujesz że ten święty poniósł srogie kary za to co napisał.
Po pierwsze: Słowa świętego Tomasza nie są zbyteczne.
Po drugie: Chrystus miał na myśli strzelić coś nieprzemyślanego a nie obrona wiary.
Po trzecie: to co zrobić z heretykami? Nie przeciwstawiać się im? Ale pozwolić zwodzić ludzi?
A po trzecie jutro znajdzie się tu nowy dowód na istnienie stwórcy, m,uszę go jescze opracować do końca w domu ale tak dla ciekoawości powiem że nazywa się entropologicznym.
Pozdrawiam.
|
Cz cze 19, 2008 10:06 |
|
 |
TutajDaniel
|
Jeeej dużo tu postów bez sensu... Nie przejrzałem całego tematu, więc wybaczcie, jeśli mój dowód będzie powtórką:
Fizyka Kwantowa - nie zastanawialiście się, skąd bierze się taka mnogość pierwiastków? Każdemu odpowiada następująca po sobie o 1 liczba atomowa. Każdy ma określony czas "przetrwania". Powstanie pierwiastka możemy zobrazować na przykładzie ogromnego stołu bilardowego: mamy kule i łuzy, które układając się do poszczególnych łuz tworzą odpowiednik pierwiastka. Istnieją ściśle określone reguły tworzenia się pierwiastków. Tylko pierwiastki o liczbie atomowej do 92 powstają naturalnie. "Stół bilardowy" jest ewidentnym dowodem na istnienie większego projektu. Podobnie fakt, że elektrony krążą wokół jądra atomowego.
_________________ -Dlaczego nie odnajduję w swoim życiu Boga?
-Może z tego samego powodu, dla którego przestępcy nie odnajdują policji.
|
Cz cze 19, 2008 12:18 |
|
 |
kastor
|
hej, po pierwsze zgadzam się z TutajDanielem- 80 stron to trochę przegięcie, może jest możliwość wpakowania tego do jakiegoś archiwum, żeby nocne marki mogłysobie poczytać w chwilach bezsenności? może warto by poodświeżać co niektóre tematy?  ,
a co do tej fizyki kwantowej, to mógłbys rozwinąć swoją myśl? studiuję chemię i prawdę mówiąc nie skumałem o co Ci chodzi, ale brzmi to fajnie  , pozdro
|
Cz cze 19, 2008 13:29 |
|
|
|