Autor |
Wiadomość |
Anonim (konto usunięte)
|
Wando !
1.Ostatnio widzę dość rozpowszechnioną "manię wtrętów" nie na temat - najczęściej obraźliwych, (bądź też mówiących nieprawdę) wobec Kościoła bądź osób wierzących.
2. Dochodzą do tego sprawy prób manipulowania pewnymi faktami i na bazie zmanipulowanych faktów prób oczerniania Kościoła.
Kłopot w tym, że jeżeli się nikt nie odezwie - to postronny obserwator może stwierdzić 'ach na to brak wierzącym argumentacji'.
Jezeli się człowiek odezwie - to dalsza dyskusja prowadzi do rozmycia tematu.
Dobrym przykładem jest nie co innego, jak nasza przecież wymiana zdań w dziale "Rodzina chrześcijańska", Wando....
Weszłaś na temat prostytucji, a mnie się za to oberwało ...
Ale - można to tylko nazwać drobiazgiem w porównaniu z co niektórymi innymi tekstami - np. Puga, Old Spirita
I tu prosiłbym Moderacje o zwracanie uwagi na takie "wtręty".
Za "koronny" przykład manipulowania podałbym wyczyny "o. Michal Ap "
viewtopic.php?t=1616&start=0&postdays=0&postorder=asc&highlight=
Po interwencji Moderatora, który przestrzegał przed wypisywaniem tego typu głupot - Marks 23 w poście
viewtopic.php?p=33315#33315
sugreuje wręcz Moderatorowi nietolerancję ...
Marks 23 napisał(a): PTRqwerty napisał(a):
>Kościół rzymsko-katolicki, poza którym nie ma zbawienia
Mam nadzieję, że nie będziesz dalej powtarzał tego bzdurnego stwierdzenia, jakoby KRzK uważał, że poza nim nie ma zbawienia.
Inaczej zrobię coś czego nigdy nie zrobiłem dotąd. Będziesz pierwszym forumowiczem, którego zgłoszę do zbanowania. Powtarzam: oszczędniej z fałszywymi stwierdzeniami.
a więc można dostać tutaj bana za swoje poglądy i spostrzeżenia; milusio...
Oj, absurd goni absurd, a panowie 'ateizujący" szukają coraz to nowych sposobów na Kościół ...
A może byśmy tak my, Katolicy, wreszcie zaczęłi wymagać od siebie szacunku
Tak samo, jak robią to np. Protestanci na "Chrześcijaninie" ...
Dajemy się obrażać, przeinaczać prawdę - w imię chyba źle pojętej "tolerancji" a później dziwimy się, że tak wiele osób odsuwa się od Wiary
Jeżeli sami nie potrafimy się szanować - to jak nas mają szanować inni 
|
Cz gru 02, 2004 16:55 |
|
|
|
 |
Wanda
|
O, przepraszam, Ddv, ale śmiem twierdzić, że się bezpodstawnie czepiasz jesli chodzi o tą "aferę" z prostytucją
Przypomnę Ci, że to Ty zacząłeś słowami:
Cytuj: Zauważ również i taką sprawę - rodzina w której następują patologie (np. ojciec alkoholik/matka prostytutka) też moga pokierować losami dziecka w taki sposób, by dziecko na tym nie ciepriało. Jezeli bowiem zapewniają dzieciom opierunek, jedzenie i odpowiednie warunki materialne - bardzo często udaje im się dość długo ukryć (przed dzieckiem lub sądem) własną patologię. Jednak - słyszałem ostatnio nawet i o takim wyroku, w którym sąd przelał prawa rodzicielskie na inne osoby (tu akurat był to bodajże brat prostyuującej się matki) po to by z jednej strony zapewnić dziecku kontakt z matką - a z drugiej po to, by dziecko nauczyło się właściwego, prawidłowego zycia we własnej, przyszłej rodzinie. Właściwych zasad moralnych. Na co ja odpowiedziałam: Cytuj: Nie jestem taka pewna, czy prostytucja jest wystarczającym powodem do odebrania praw rodzicielskich. Jeśli dzieci są zadbane, dopilnowane, matka nie prostytułuje się przy nich, ale "wychodzi do pracy" jak każdy inny rodzic, to nie widzę powodu do odseparowania dziecka od matki.
I posypała się potem lawina
viewtopic.php?t=215&postdays=0&postorder=asc&start=180
|
Cz gru 02, 2004 21:52 |
|
 |
Wanda
|
P.S. Jesli chodzi o drugi temat, w którym również zaszliśmy na dyskusję o prostytucji, też Ty zaczałeś
viewtopic.php?t=1203&start=0
Cytuj: Moralność chrześcijańska uważa prostytucję za grzech i piętnuje takie postępowanie. Piętnują prostytucje również i inne religie - np. Islam i Judaizm. Na szczęście (również dla prostytutek) kary za prostytucje w krajach islamskich sa o wiele surowsze niż u nas ... A Stary Testament, na którym bazują Judaiści nakazuje kamieniowanie prostytutek ... Na co ja odpowiedziałam: Cytuj: P.S. Zawsze mnie zastanawiało, dlaczego potępiane są prostytutki, a nigdy ich klienci?
I poszłoooooo...
|
Cz gru 02, 2004 22:03 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Wiesz - sposób myślenia kobiety był dla mnie zawsze wielką zagadką ...
Powyższe teksty bez wgłębiania się w szczegóły uznaję za "zawieszenie broni"
OK 
|
Pt gru 03, 2004 23:29 |
|
 |
Gość
|
Zwracam uwagę Saksonowi, aby lepiej dobierał sobie moderatorów. Konkretnie chodzi mi o Elkę, wykazującą wyraźne odchylenia feministyczne. A o co chodzi? Proszę zapytać Elkę.
|
Pt gru 17, 2004 14:34 |
|
|
|
 |
saxon
|
Wiem o co chodzi - widziałem Twój post Teofilu, który został wycięty.
Ja Tobie również zwracam uwagę - więcej kultury i szacunku dla drugiego człowieka, a zwłaszcza dla kobiet
|
Pt gru 17, 2004 14:44 |
|
 |
Gość
|
Saksonie, czy Ty jesteś kapłanem Kościoła Rzymsko-Katolickiego czy też żeńsko-katolickiego? Czyżbyś był żywym przykładem porzekadła "ksiądz i niewiasta z jednego są ciasta"? Radzę Ci zamiast się bawić w administrowanie forum, weź się za lekturę Pisma Świętego, rozważ jaką niewiastą była Matka Jezusa Chrystusa i porównaj do tego wzorca Elkę i inne tzw. katolickie feministki a dopiero potem weź się za moderację. Czy Ty wiesz, że one już prawie wyrzuciły mężczyzn z Kościoła?
Zyczę Wesołych Świąt spędzonych w gronie samych feministek.
|
So gru 18, 2004 12:11 |
|
 |
inspektor
|
_________________ Dzwońcie do mnie - 880700191 Chętnię podyskutuję na różne tematy związane z filozofią życiową i katolicyzmem .
|
So gru 18, 2004 12:16 |
|
 |
Jawnogrzesznica Maga
|
Cytuj: Czy Ty wiesz, że one już prawie wyrzuciły mężczyzn z Kościoła?
Nie ma to jak zupełne odwracanie proporcji, kto tak naprawde ma wpływ na kształt Kościoła a kto nie.
Tak, masz rację, to głos mężczyzn się pomija.... Trzeba ich chronić....
_________________ http://maga-prostak.blog.onet.pl
Bóg jest feministką.
|
So gru 18, 2004 12:17 |
|
 |
saxon
|
Teofilu dziękuję za radę  Pismo Święte znam na tyle dobrze by wiedzieć jak Pan Jezus traktował kobiety, nawet te, które były jawnogrzesznicami. W żadnej z Jego wypowiedzi nie ma nawet cienia zjadliwości, kpiny, obrażania. Za to widać je w całej okazałości w wielu Twoich postach - szczególnie zaś tych, które zostały wycięte.
|
So gru 18, 2004 12:49 |
|
 |
Agatka
|
no coz, widze, ,ze nieja jedna ma zastrzezenia
_________________ słowa są dla mnie ważne, jestem w połowie drogi:)))
|
Cz gru 23, 2004 0:29 |
|
 |
jo_tka
|
Cytuj: Agatka
Dołączył: 12 Kwi 2004 Posty: 107 Skąd: Kraków Wysłany: Czw Gru 23, 2004 1:09 am Temat postu: Wyglada na to, ze Belizariusz moze atakowac kazdego czlonka forum i jemu wolno, czyz nie jotka? Oczywiscie wytnij szybko! _________________ słowa są dla mnie ważne, jestem w połowie drogi:)))
Post przeniesiony z tematu w Kościele.
Odp.: Nie wolno. Ale to jeszcze nie oznacza, że kolejny temat ma być zapchany agresywnymi w tonie personalnymi uwagami do kogokolwiek.
_________________ Aby we wszystkim był Bóg uwielbiony
|
Cz gru 23, 2004 7:25 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Agatko!!!
Moje najserdeczniejsze gratulacje!!!!
Widzę, ze celem Twojego pisania jest wszechstronny atak mojej osoby.....niezależnie od tego w jakim temacie i na jaki temat.
Juz wszystko rozumiem...........
pozdrówka 
|
Cz gru 23, 2004 9:52 |
|
 |
Agatka
|
Ja tez, gdyz uwazam, ze zdrowy rozsadek to troche malo. Obserwuje tutaj przyzwalanie niektorym osobom na obrazliwe odnoszenie sie do innych rozmowcow. Nie podoba mi sie to.
|
Cz gru 23, 2004 11:36 |
|
 |
Agatka
|
Do jotki - wiesz co, jestes stronnicza.
|
Cz gru 23, 2004 11:40 |
|
|
|