Autor |
Wiadomość |
Anonim (konto usunięte)
|
Szatan czyli naczelny Lucyfer był w królestwie bożym strącony do piekieł.
Strącony do piekieł w królestwie bożym?
Więc jak?
Wcześniej Bóg przygotował mu miejsce - czyli piekło?
Jeżeli królestwo boże=szczęśliwość, to nie może w nim być opozycji.
Zresztą skąd zło w sterylnie doskonałym środowisku?
Gdyby tam było tak szczęśliwie, to czy Lucyfer wpadłby na pomysł bojkotu?
A jeżeli nie było absolutnej szczęśliwości to znaczy, że Bóg nie był w stanie stworzyć takiego klimatu?
|
Pt gru 12, 2008 20:20 |
|
|
|
 |
szumi
Moderator
|
Owe piekło to właśnie to "miejsce" gdzie Boga nie ma. Miejsce=stan wygnania jaki wybrał szatan.
Oddzielenie od Boga jest piekłem.
_________________ Η αληθεια ελευθερωσει υμας...
Veritas liberabit vos...
Prawda was wyzwoli...
(J 8, 32b)
|
Pt gru 12, 2008 21:05 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
szumi napisał(a): Owe piekło to właśnie to "miejsce" gdzie Boga nie ma. Miejsce=stan wygnania jaki wybrał szatan. Oddzielenie od Boga jest piekłem.
A czy może być jakieś miejsce "na świecie i poza nim" gdzie Boga nie ma?
Przecież Bóg (chrześcijan i judaistów i muzułmanów) jest wszędzie - nawet tam gdzie go "nie ma".
A jak było z tym piekłem?
Bóg stworzył piekło po czy przed, czy jednocześnie ze stworzeniem nieba?
A skąd zło na doskonałym bożym świecie?
Uprzejmie proszę o ścisłe i konkretne odpowiedzi.
|
Pt gru 12, 2008 21:24 |
|
|
|
 |
szumi
Moderator
|
Bartolomeo, moje "miejsce" nie bez przyczyny jest w cudzysłowie.
Właśnie dlatego jest w cudzysłowie, ponieważ nie jest to miejsce przestrzenne, nie jest to miejsce jak my to postrzegamy potocznie. Jest to "miejsce" czyli oddzielenie od Boga, tym "miejscem" jest sam szatan, bo tam Boga nie ma, wyrzucił Boga.
Poza tym napisałem:
Cytuj: Miejsce=stan wygnania jaki wybrał szatan. Zatem nie utożsamiam miejsca z jakąś przestrzenią, ale ze stanem. Cytuj: Uprzejmie proszę o ścisłe i konkretne odpowiedzi.
A ja, o uważne czytanie postów 
Veritas liberabit vos...
Prawda was wyzwoli...
(J 8, 32b)
|
So gru 13, 2008 7:25 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
szumi napisał(a): Bartolomeo, moje "miejsce" nie bez przyczyny jest w cudzysłowie. Właśnie dlatego jest w cudzysłowie, ponieważ nie jest to miejsce przestrzenne, nie jest to miejsce jak my to postrzegamy potocznie. Jest to "miejsce" czyli oddzielenie od Boga, tym "miejscem" jest sam szatan, bo tam Boga nie ma, wyrzucił Boga. Poza tym napisałem: Cytuj: Miejsce=stan wygnania jaki wybrał szatan. Zatem nie utożsamiam miejsca z jakąś przestrzenią, ale ze stanem. Cytuj: Uprzejmie proszę o ścisłe i konkretne odpowiedzi. A ja, o uważne czytanie postów 
A ja nadal o ścisłe udzielanie katechezy.
W katechizmie mojej prababci opisują piekło jako miejsce - czy przez 100 lat Kościół "znalazł" piekło w innym "miejscu"?
Jeżeli tak to na podstawie jakiego "słowa bożego"?
Poza tam.
Bóg stwarza świat - doskonały, a w nim samo dobro, aniołkowie mu grają i służą. Jest to kraina szczęśliwości - niczym nie skalana, sterylnie czysta.
Aż tu nagle ZŁO się lęgnie - i żeby to tylko w umyśle jednego anioła - ale okazuje się że cala horda wypowiada Bogu posłuszeństwo....
Skutek? Strąceni zostają w piekielne czeluście.
Skąd się te czeluście nagle wzięły. Bóg przewidując taki obrót sprawy wcześniej im to zgotował?
A skoro przewidywał - musiał tego bakcyla zła stworzyć i też gdzieś pod inkubatorem jakiś czas trzymać. Czyż nie?
Moja prababcia opowiadała - bo tak jej ksiądz przekazywał - że w piekle smażą się grzesznicy w kotłach ze smołą a wokół krzątają się diabły rogate z ogonami.
To już jest nieprawda?
|
So gru 13, 2008 9:12 |
|
|
|
 |
szumi
Moderator
|
Jakie piekielne czeluście? Masz Ty gdzieś w Biblii napisane o piekielnych czeluściach?
Ja w Biblii czytam:
Cytuj: I został strącony wielki Smok, Wąż starodawny, który się zwie diabeł i szatan, zwodzący całą zamieszkałą ziemię, został strącony na ziemię, a z nim strąceni zostali jego aniołowie. (Ap 12, 9)
Zatem nie do żadnych czeluści, ale na ziemię. Tam zaczął kusić ludzi- Ewa jako pierwsza.
Nieco jaśniej?
Szatan działa na ziemi.
Veritas liberabit vos...
Prawda was wyzwoli...
(J 8, 32b)
|
So gru 13, 2008 9:28 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Cytuj: Bóg stwarza świat - doskonały, a w nim samo dobro, aniołkowie mu grają i służą. Jest to kraina szczęśliwości - niczym nie skalana, sterylnie czysta. Aż tu nagle ZŁO się lęgnie - i żeby to tylko w umyśle jednego anioła - ale okazuje się że cala horda wypowiada Bogu posłuszeństwo....
SKĄD ZŁO NA DOSKONAŁYM ŚWIECIE?
|
So gru 13, 2008 9:43 |
|
 |
szumi
Moderator
|
Bartolomeo napisał(a): SKĄD ZŁO NA DOSKONAŁYM ŚWIECIE?
O tym zagadnieniu możesz poczytać tutaj:
viewtopic.php?t=16904&highlight=sk%B1d+wzi%EA%B3o+z%B3o
A jak po przeczytaniu 14 stron tego co już tam napisano nadal nie będziesz wiedział zadaj to pytanie ponownie, ale już tam
Tu jest dyskusja o czymś innym 
Veritas liberabit vos...
Prawda was wyzwoli...
(J 8, 32b)
|
So gru 13, 2008 11:36 |
|
 |
szumi
Moderator
|
Ważna informacja Bartolomeo, jeśli cytujesz cudze teksty zamieść autora i link do miejsca skąd je bierzesz! Nie przypisuj sobie praw do tego tekstu!
Veritas liberabit vos...
Prawda was wyzwoli...
(J 8, 32b)
|
So gru 13, 2008 15:10 |
|
 |
szumi
Moderator
|
To jest Twoja powinność! Wstaw go w następnym poście lub prześlij mi na PW to wstawię (Ty edytować postów nie możesz). Jeśli tego nie zrobisz usunę tę wiadomość jako plagiat!
I jedna jeszcze uwaga: pisane przeze mnie notki na czerwono są uwagami porządkowymi i nie podlegają dyskusji!
Veritas liberabit vos...
Prawda was wyzwoli...
(J 8, 32b)
|
So gru 13, 2008 15:45 |
|
 |
Mirisha
|
Bartolomeo napisał(a): Ja twierdzę że z rozkazu - bo mam dowody wiecznej i nadpodziw zgodnej współpracy Boga z Szatanem.
To podobnie jak reżyser "Labiryntu Fauna". Nie wiem dlaczego Twoje posty przypominąją ową historię fantasty.
|
So gru 13, 2008 15:57 |
|
 |
szumi
Moderator
|
Proszę bardzo: Zasadniczą część Twojego postu Bartolomeo, można znaleźć w tekście Mariusza Agnosiewicza "Przemilczana historia Jehowy [2]". Chyba, że Mariusz Agnosiewicz to Ty, wówczas zwrócę honor.
Jeśli to nie Ty, Twój post zostanie przeze mnie usunięty.
Veritas liberabit vos...
Prawda was wyzwoli...
(J 8, 32b)
|
So gru 13, 2008 16:56 |
|
 |
szumi
Moderator
|
Zgodnie z obietnicą plagiatorski post poleciał. Zgodnie z wcześniejszą informacją o nie odpisywaniu na moje "rubryki" post, który z nimi polemizował też wyleciał.
Cytując Pismo Święte podaje się sigla, cytując dokumenty Kościoła również stosuje się przypis z jakiego dzieła to pochodzi.
Zdaję sobie sprawę, że Cię zaskoczyło to, że znałem tekst z którego to pochodzi,ale jak widzisz nie jest tak łatwo tu pisać co się chce.
I rzecz jasna nie próbuj nawet na to odpisywać, bo i tak wywalę 
Veritas liberabit vos...
Prawda was wyzwoli...
(J 8, 32b)
|
So gru 13, 2008 18:09 |
|
|
|