Autor |
Wiadomość |
michalp34
|
 Apostołowie szatana
Czy jesli istnieją lub istnieli tacy jak np Ojciec pio,uosobinie wszelkich cnót chrzścijańskich dotkniety przez Boga co widac poprzez stygmaty to czy sa lub byli tacy ktorych powołał sam szatan do szerzenia zła????chodzi mi o to ze np. przchodzień ktory minął mnie w miescie na aleji w parku o jakies tam godzinie moglby byc nie czlowiekim lecz demonem?
_________________ O panie , zabierz mnie jak najszybciej z tego świata.....
|
So lip 25, 2009 1:40 |
|
|
|
 |
wjmm
|
Chodzi ci o coś w rodzaju filmu "Omen"?? Nie, to nie jest możliwe, mógłbyś jedynie spotkać człowieka będącego pod wpływem demona.
_________________ Cechą ludzi Myślących jest to, że myślą dogłębnie, nigdy nie zatrzymują się w pół drogi- Michał Heller
|
So lip 25, 2009 10:40 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Chyba że dobrowolnie ten człowiek tego chce. Magowie przecież wzywają demony by pytać ich o radę. Wszystkie te bluźniercze obrzędy...
|
So lip 25, 2009 22:35 |
|
|
|
 |
nieja
zbanowany na stałe
|
Nie wierzycie chyba w żadne demony ?
To bajki dla dzieci.
Co do filmu omen, to scena ze ścięciem łba, przez reklamę, jest oszałamiająca.
|
Pn lip 27, 2009 23:38 |
|
 |
roberto1987
|
Jeśli wierze w Boga to wierze w Demona...Pismo św wyraźnie mówi o istanieniu sił nieczystych ...
|
Wt lip 28, 2009 11:27 |
|
|
|
 |
wjmm
|
nieja napisał(a): Nie wierzycie chyba w żadne demony ? To bajki dla dzieci. Co do filmu omen, to scena ze ścięciem łba, przez reklamę, jest oszałamiająca.
Wiara katolicka implikuje wiarę w demony  A ten temat jest czysto teoretyczny
_________________ Cechą ludzi Myślących jest to, że myślą dogłębnie, nigdy nie zatrzymują się w pół drogi- Michał Heller
|
Wt lip 28, 2009 12:07 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Cytuj: Nie wierzycie chyba w żadne demony ? To bajki dla dzieci.
Ja wierzę w Anioły i Demony (Nie mylić z książką Browna) w Diabła, w piekło w niebo, Czyściec, Boga, Ojca wszecmogącego, stworzyciela nieba i ziemi i wszystkich rzeczy widzialnych i niewidzialnych....
I woóle w cały skład Apostolski i wyznanie wiary Katolickiej.
I powiem ci więcej, wcale się tego nie wstydzę! To że ty nie wierzysz w Diabła itp, to jest już znak tylko twojej ignorancji, nie piszę to po to by cię obrazić, ale naprawdę nie masz bladego pojęca czym różni się prawdziwe opętanie od choroby psychicznej. Czy według ciebie chory psychicznie, potrafi czytać ludzkie myśli? Czy potrafi rozmawiać obcymi dla niego językami? Czy potrafi nienaturalnie i nieludzko zmieniać głos?
Naprawdę radzę tobie przeczytać fachową literaturę na ten temat, np: O. Aleksander Posacki SJ, jezuita, studiował w Rzymie, w Instytucie Wschonim oraz na Uniwersytecie Gregoriańskim, gdzie uzyskał tytół doktora filozofii. Interesuje się antropologią, historią doswiadczeń religijnych, demonologią (Także w kontekście psychiatrii i parapsychologii).
Jest bardzo wielka różnica pomiędzy poentaniem a chorobą, udowodniono, że inaczej reaguje chory a inaczej opętany.
Ale cóż ja tobie będę opowiadał, są o tym napisane stosy książek, ale z tym twierdzeniem że "Moja wiara to bajki dla dzieci" obraziłaś mnie i nie dziw się, że pisałem trochę zajadliwie.
|
Wt lip 28, 2009 14:33 |
|
 |
movsd
|
Sebastian88 napisał(a): Czy według ciebie chory psychicznie, potrafi czytać ludzkie myśli? A czy zostało udowodnione że ten twój opętany potrafi? Jest na to dowód mocniejszy niż wspomnienia starego egzorcysty? Sebastian88 napisał(a): Czy potrafi [chory psychicznie - przyp. movsd] rozmawiać obcymi dla niego językami? A czy na pewno są to inne języki, czy tylko ksiądz nie rozumiał bełkotu i tak mu się skojarzyło.? Sebastian88 napisał(a): Czy potrafi [chory psychicznie - przyp. movsd] nienaturalnie i nieludzko zmieniać głos? Jasne. Sebastian88 napisał(a): Jest bardzo wielka różnica pomiędzy opętaniem a chorobą, udowodniono, że inaczej reaguje chory a inaczej opętany.
No to wskaż waćpan ten dowód palcem, żebyśmy się tu wszyscy nawrócili.
|
Wt lip 28, 2009 16:30 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Proszę. Opętanie Aneliese Michel, zostało bardzo dobrze udokumentowane, w Klingenbergu zachowało się ponad 40 taśm z egzorcyzmów, dziewczyna mówiła tam czasami po hebrajsku.
Ksiądz Ernst Alt, jeszcze żyje, i chętnie pokaże ci wszystko co ma, Matka Aneliese też jeszcze żyje, zapraszam na pielgrzymkę nawrócenia.
Tam jest na taśmie magnetofonowej wszystko zarejestrowane. A o do czytania myśli to proponuję poczytać o "Próbnym egzorcyźmie" kiedy kapłan "Testuje" czy osoba opętana udaje czy reaguje.
W myśli nakazuje, bądź modli się za nią, nie robiąc żadnych zewnętrzych znaków. Chory psychicznie nic nie powie, Opętany zacznie ryczeć: "Skończ z tym klecho!, Myślisz że ci Bóg pomoże?" Lub inny tekst. To typowa reakcja, gdy podejżany nic nie zrobi, to ksiądz się nawet za to nie zabiera. Poczytaj sobie literaturę jak postępować z opętanym.
Albo lepiej poszukałem coś dla ciebie:
http://nowezycie.archidiecezja.wroc.pl/ ... 07/02.html
Cytuj: Jak można odróżnić autentyczne opętanie czy zniewolenie od choroby psychicznej?– Wbrew pozorom względnie łatwo udaje się rozpoznać opętanie diabelskie. Przy zetknięciu z egzorcystą zły duch, który stara się ukrywać swoją obecność, czuje się zwykle zmuszony do jej zamanifestowania. Dzieje się to poprzez nieskoordynowane ruchy głowy i ciała, krzyki, obelgi, ataki na święte znaki (krzyże, obrazy), tarzanie się po podłodze, zaatakowanie fizyczne egzorcysty itp. Wśród znaków opętania rytuał egzorcyzmów Kościoła katolickiego wylicza swobodną znajomość języka, którego osoba opętana nigdy się nie uczyła, wiedzę o sprawach dalekich i ukrytych, których nie mogła skądinąd posiąść, wielką siłę nieproporcjonalną do wieku i naturalnych możliwości, ostrą reakcję na wszelkiego rodzaju sacrum, zwłaszcza nienawiść do Boga, do imienia Jezus i Maryi, do Pisma Świętego. Im więcej tego rodzaju znaków, tym większa pewność opętania. Mimo wszystko trzeba tu rozwagi i ostrożności, gdyż niektóre z tych objawów mogą mieć przyczynę naturalną. Trudniej uzyskać pewność w dziedzinie zniewoleń. Jeśli ustępują pod wpływem środków medycznych, zakładamy przyczynę naturalną. Gdy środki medyczne nie dają skutku, a niekiedy wbrew wiedzy medycznej wywołują skutek odwrotny, lecz ustępują pod wpływem egzorcyzmu, możemy mieć moralną pewność, że chodzi o działanie szatana. Jeden z najbardziej znanych egzorcystów katolickich, ks. Gabriele Amorth, twierdzi, że najpewniejszym znakiem rozpoznawczym działania demonicznego jest krótki tzw. próbny egzorcyzm. Jeśli powoduje określone reakcje, jest to wskazaniem na działanie demona. Najtrudniejsze są przypadki, gdzie zachodzi i przyczyna naturalna (np. choroba) i działanie złego ducha. Tu potrzebne jest dobre współdziałanie egzorcysty z lekarzem.
W przypadkach nękania i szkód zewnętrznych (w mieszkaniach, gospodarstwach, zakładach pracy), które trudno przypisać przyczynom przyrodzonym, egzorcysta stosuje egzorcyzm rzeczy lub miejsca, używając przy tym zwykle sakramentaliów, takich jak woda święcona egzorcyzmowana oraz egzorcyzmowane sól i olej. Jeśli zło ustępuje, mamy prawo przypisywać je działaniu złych duchów. Cytuj: W świetle więc współczesnych badań oraz odkryć interdyscyplinarnych (naukowo–teologicznych), potwierdzonych wieloletnią praktyką egzorcystów współpracujących z wybitnymi psychiatrami na świecie, postuluje się współpracę specjalistów działających na tak różnych przecież poziomach. Mimo to nawet egzorcyzm próbny, stosowany dziś coraz częściej, stosuje się jedynie, jeśli znajdzie się odpowiednie i wystarczające ku temu racje.
Czy nie sądzisz że jeśli kapłan w myśli rozmawia z osobą podejżewaną o opętanie i ta osoba odpowiada mu wiedząc co on do niej mówi rozmawia w różnych językach zna fakty z zycia osób których nigdy prędzej nie widziała... to czy można to nazwać chorobą? Raczej nie ... Jeśli takich zjawisk nie ma, to nie ma podstaw by prowadzić egzorcyzm, i nikt się za to nie zabiera.
Wątpię jednak by Taśmy z klingenbergu były dostępne w internecie. To chyba niemożliwe.
Byłem kiedyś na spotkaniu z egzorcystą który fachowo dowodził różnice pomiędzy chorobą a opętaniem. Radzę ci poszukać naprawdę rzetelnych informacji a nie walić z grubej rury.
I powtarzam, jeśli nie zachodzą zjawiska które da się wytłumaczyć normalnie, podejżany, nie zna innych językó, nie potrafi wiedzieć gdy ktoś się za niego modli, nie rozpoznaje która woda jest wodą święconą a która nie itp, czyli nie czyni nic nadnaturalnego, to egzorcyzmu raczej nie będze.
Tak więc nie przezentuj tutaj kitu, że da się te zjawiska wytłumaczyć tak "o".
|
Wt lip 28, 2009 17:10 |
|
 |
maro110
|
cytat "Przy zetknięciu z egzorcystą zły duch, który stara się ukrywać swoją obecność, czuje się zwykle zmuszony do jej zamanifestowania"
jakiś strasznie słaby ten demon/szatan że nie potrafi usiedzieć spokojnie..
ale niech będzie i jeśli nie moze usiedzieć w miejscu to można się np. na czas egzorcyzmu "wyłaczyć"?? i wrócić jak ksiądz wyjdzie??.. nie.. to chyba za skomplikowane dla kogoś kto był wstanie przeciwstawić się Bogu i opanować prawie całą ziemię...
|
Wt lip 28, 2009 17:22 |
|
 |
movsd
|
Sebastian88 napisał(a): Proszę. Opętanie Aneliese Michel, zostało bardzo dobrze udokumentowane, w Klingenbergu zachowało się ponad 40 taśm z egzorcyzmów, dziewczyna mówiła tam czasami po hebrajsku. Słuszałem taśmy (na youtube). Po 1. To jest bełkot. Po 2. Nawet jeśli mówiłaby po hebrajsku to nie ma w tym nic dziwnego - każdy może się nauczyć kilku zdań w obcym języku by potem je wycharczeć przed mikrofonem. Cytuj: nieskoordynowane ruchy głowy i ciała, krzyki, obelgi Choroba psychiczna. Cytuj: ataki na święte znaki (krzyże, obrazy) Awersja do chrześcijaństwa naprawdę może być spowodowana przez inne przyczyny niż szatan. Cytuj: Wśród znaków opętania rytuał egzorcyzmów Kościoła katolickiego wylicza swobodną znajomość języka, którego osoba opętana nigdy się nie uczyła, wiedzę o sprawach dalekich i ukrytych, których nie mogła skądinąd posiąść, wielką siłę nieproporcjonalną do wieku i naturalnych możliwości, ostrą reakcję na wszelkiego rodzaju sacrum, zwłaszcza nienawiść do Boga, do imienia Jezus i Maryi, do Pisma Świętego. Im więcej tego rodzaju znaków, tym większa pewność opętania. Jakoś mnie to nie przekonuje. skąd wiadomo, że nie mogła mieć pojęcia o pewnych rzeczach? Może czytała te same książki co kapłani - mocno naciągana jest tutaj ta argumentacja z "duchami". Cytuj: Tak więc nie przezentuj tutaj kitu, że da się te zjawiska wytłumaczyć tak "o".
Wy, wierzący, nie rozumiecie istoty dowodu. To co ty przedstawiłeś, to jest zbiór wypowiedzi i zdarzeń z elementami fantasy, sorry ale nic ponadto...
btw cała idea tych "opętań" jest po prostu śmieszna. Oto mamy (wg was) istotę mądrzejszą i inteligentniejszą niż najwspanialszy człowiek... i co ta istota robi? Wciela się w ludzi by sobie powarczeć i postraszyć. Jakieś takie naciągane to jest. A no i oczywiście... NIE MA DOWODÓW, tylko jakieś legendy, bajdy....
|
Wt lip 28, 2009 17:24 |
|
 |
maro110
|
cytat "Czy nie sądzisz że jeśli kapłan w myśli rozmawia z osobą podejżewaną o opętanie i ta osoba odpowiada mu wiedząc co on do niej mówi rozmawia w różnych językach zna fakty z zycia osób których nigdy prędzej nie widziała... to czy można to nazwać chorobą? Raczej nie ... "
to po co to robi?? po co opowiada w różnych językach?? po co się odzywa jak "usłyszy" wymawianą w myślach modlitwę kapłana
jeśli szatan zna zasady egzorcyzmów.. to czemu tak łatwo się daje demaskować?? chyba dlatego że lubi tę zabawę...
|
Wt lip 28, 2009 17:25 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Próbowałem szukać:
http://www.anneliese-michel.de.ms/
Ta strona zaprowadziła mnie do:
http://web246m.dynamic-kunden.ch/maria/ ... #Kassetten
Obiecano że tam są orginalne nagrania, ale coś nie działa, jak umiesz po niemiecku to dasz się rady.
http://www.youtube.com/watch?v=BlhFK2Gc ... PL&index=3
Znalazłem to. Jeśli naprawdę zależy ci na prawdzie, a nie na bezsensownym wygadywaniu to czego nie rozumiesz to polecam ci posłuchać tego filmu. Ja widziałem go cały. To nie zajmnie ci dużo, a zrozumiesz o czym my katolicy chcemy ci powiedzieć. Są komentarze Tologiczne, możesz posłuchać co się wydażtyło naprawde.
Ale wiesz, to tylko namiastka, lepiej proponowałbym tam pojechać, do niemiec, ale coż, może to ci wystarczy.
|
Wt lip 28, 2009 17:29 |
|
 |
katarzyna1988
|
maro110 napisał(a): to po co to robi?? po co opowiada w różnych językach?? po co się odzywa jak "usłyszy" wymawianą w myślach modlitwę kapłana  jeśli szatan zna zasady egzorcyzmów.. to czemu tak łatwo się daje demaskować?? chyba dlatego że lubi tę zabawę...
Ja sama tego nie wiem, ale może tak go zaślepia nienawiść do Boga i człowieka, że po prostu nie może usiedzieć cicho i spokojnie...
Tak samo, jak Boga tak "zaślepiła" miłość do człowieka, że dał się przybić do krzyża, chociaż wiedział, że wielu odrzuci tę ofiarę, że będą Go wyśmiewać, bluźnić Mu...
Ja bym to tak wytłumaczyła...
_________________ Z lękiem społecznym można walczyć!
http://lek.spoleczny.w.interia.pl
...a z brakiem szacunku i zrozumienia wobec cierpiących na zaburzenia psychiczne walczyć trzeba.
|
Wt lip 28, 2009 17:31 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
maro110 napisał(a): to po co to robi?? po co opowiada w różnych językach?? po co się odzywa jak "usłyszy" wymawianą w myślach modlitwę kapłana  jeśli szatan zna zasady egzorcyzmów.. to czemu tak łatwo się daje demaskować?? chyba dlatego że lubi tę zabawę...
Szatan jest zmuszony, musi pyć posłuszny Bogu, poczytaj ewangelię, szczególnie fragmęt gdy Jezus odpowiada podczas kuszenia że to nie on będzie mu posłuszny, bo napisane jest, że wszystko musi być podległe Bogu. Jezus nie oddał czci szatanowi.
Kapłan wzywając imię Chrystusa daje mu rozkaz, musi się ujawnić, chociaż przyznaję, szatan nie chce się ujawnić, dlatego właśnie stosuje taką metodę, by rozpoznać czy faktycznie jest opętany czy tylko udaje.
Posłuchaj filmu w momencie 5 45 do 6 20 chyba nie szkoda ci 35 sekund?
|
Wt lip 28, 2009 17:37 |
|
|
|