Autor |
Wiadomość |
cullen
|
 imię na bierzmowanie
po pierwsze- cześć jestem tu nowa
w tym roku mam bierzmowanie i myślę o wybraniu sobie na patronkę św Agape .. boję się tylko że wybieram ją ze złych pobudek.
czytałam gdzieś, że to św Paweł zdefiniował Agape jako miłość czystą, poświęcającą się, miłość bezwarunkową.
właśnie dlatego chciałabym wybrać to imię, gdyż właśnie takiej miłości chciałabym w życiu szukać i nią obdarzać. plus jeszcze to, że jest rok św. Pawła.
ale potem pomyślałam sobie, że przecież muszę przejrzeć żywot świętej .. i przeczytałam, że była to mała dziewczynka, która zginęła wraz ze swoimi siostrami na stosie, nie wypierając się swej wiary ..
czuję się źle myśląc, że bardziej przemawia do mnie geneza tego słowa, niż żywot świętej . czy na tej podstawie też można wybrać sobie imię??
i jeszczze jedno pytanie : zna może ktoś więcej informacji o żywocie św. Agape
byłabym bardzo wdzięczna, mam nadzieje ze mnie nie zbanujecie, jestem tu nowa
pozdrawiam
|
So paź 25, 2008 9:32 |
|
|
|
 |
vi
|
Moje nieprofesjonalne zdanie brzmi: Twoje pobudki nie są takie złe, ponieważ wybierasz sobie ideał, do którego chcesz dążyć, a nie za jaki się uważasz, więc wszystko gra
_________________ Cóż z tego, że go kiedyś zdmuchniesz w mgnieniu oka, skoro wciąż przemijając – wciąż jeszcze jest sobą? Ja ten Twój świat, co mija, kocham Panie! – kocham! Jak żywą kadzielnicę bujam go przed Tobą! (Beata Obertyńska)
|
So paź 25, 2008 10:21 |
|
 |
szumi
Moderator
|
Cała sprawa rozbija się o sens świętych. Bo po co oni są? Nie po to, by mieć ładne imię, ale właśnie, by brać z nich przykład. Po to są, by nam każdego dnia przypominać, że każdy z nas jest powołany do świętości.
Być może właśnie przykład św. Agape, pobudzi Cię do głębszej zażyłości z Jezusem. I powiem szczerze, że nie jest to przykład trudniejszy do naśladowania niż inne. Bo nie wiem, czy łatwiej jest oddać życie Bogu w chwili męczeństwa, czy całe życie nosić swój krzyż podążając śladami Mistrza.
Nie mniej jeśli zupełnie do Ciebie nie przemawia przesłanie życia świętej to może zrezygnuj. Tylko, że wówczas nie będzie Ci łatwo znaleźć jakiekolwiek imię, bo być świętym w tym świecie nie jest łatwe, nawet bez męczeństwa.
A jeśli się boisz czy jesteś w stanie wypełnić taki przykład (ale chciałabyś tak żyć), to nie ma problemu i bierz co prędzej to imię i pamiętaj, że Apostołowie przed Zesłaniem Ducha Świętego siedzieli zamknięci w Wieczerniku, a pod krzyżem ostał się tylko jeden.... A Ty przecież właśnie się do swojej Pięćdziesiątnicy przygotowujesz. Zatem i dar męstwa przyjdzie... tylko chciej.
Powodzenia w kroczeniu za Chrystusem 
_________________ Η αληθεια ελευθερωσει υμας...
Veritas liberabit vos...
Prawda was wyzwoli...
(J 8, 32b)
|
So paź 25, 2008 11:34 |
|
|
|
 |
szumi
Moderator
|
Jako że zauważyłem zainteresowanie podjętą w tym temacie problematyką postanowiłem ten temat uogólnić do wszelkich rozmów związanych z wyborem imienia patrona dokonywanego podczas sakramentu bierzmowania.
Mam nadzieję, że się cullen nie pogniewa za zmianę profilu jej tematu. Nie mniej jak widać podjęła interesującą większą grupę ludzi problematykę.
Zapraszam do dyskusji.
Veritas liberabit vos...
Prawda was wyzwoli...
(J 8, 32b)
|
So paź 25, 2008 17:48 |
|
 |
szumi
Moderator
|
Wiadomość umieszczona w dublującym temacie (już zamkniętym):
tama5 napisał(a): chciałbym się dowiedzieć czy był św Waldemar, ponieważ chciałbym przyjąć takie imie do bierzmowania (tak ma na imię mój kochany tata)
Zapraszam do dyskusji i pomocy 
Veritas liberabit vos...
Prawda was wyzwoli...
(J 8, 32b)
|
So paź 25, 2008 17:50 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Nic mi nie wiadomo o św. czy błogosławionym Waldemarze...
|
Cz lis 06, 2008 22:22 |
|
 |
vi
|
Teresse napisał(a): Nic mi nie wiadomo o św. czy błogosławionym Waldemarze...
No to może właśnie będzie. Czy święci muszą się powtarzać?? 
_________________ Cóż z tego, że go kiedyś zdmuchniesz w mgnieniu oka, skoro wciąż przemijając – wciąż jeszcze jest sobą? Ja ten Twój świat, co mija, kocham Panie! – kocham! Jak żywą kadzielnicę bujam go przed Tobą! (Beata Obertyńska)
|
Pt lis 07, 2008 7:19 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
tama5 - ja także na razie nic nie wiem o Waldemarze, który byłby beatyfikowany lub kanonizowany. Bo że jest jakiś nieznany święty o tym imieniu, raczej nie wątpię.
Będę szukać dalej, ale myślę, że warto zastanowić się nad innym wyjściem, gdyby nie udało się znaleźć Waldemara- może mógłbyś wziąć imię, jakie ma Twój tata na drugie, lub od bierzmowania ? 
|
Wt lis 11, 2008 18:33 |
|
 |
szumi
Moderator
|
Post przeklejony z zamkniętego tematu:
martynn napisał(a): [list][color=darkred]Chciałabym się dowiedzieć czy mogę wziąć na bierzmowanie im Św. Raisa.. czytając informacje o tej świętej wspomniane było coś o prawosławnym kościele.. czy mimo tego mogę wybrać te imie ? Bardzo proszę o odpowiedzi. Pozdrawiam. 
Veritas liberabit vos...
Prawda was wyzwoli...
(J 8, 32b)
|
Śr maja 13, 2009 20:20 |
|
 |
szumi
Moderator
|
haper w zamkniętym temacie napisał(a): Cześć  Jestem osobą mocno wierzącą, co jest rzadkie wśród dzisiejszej młodzieży. Za dwa lata mam bierzmowanie. Moim takim ''patronem'' jest Św. Ojciec Pio i chciałbym wiedzieć, czy jako imię do bierzmowania można wziąć Pio? Nie mogę odpowiedzi znaleźć, za odpowiedź z góry dziękuje.
Oczywiście, że możesz. Spotkałem się z tym już kilkakrotnie.
Veritas liberabit vos...
Prawda was wyzwoli...
(J 8, 32b)
|
Cz cze 04, 2009 13:23 |
|
 |
Natalia29a
|
Ja się zapytałam księdza czy moge wziąć św Fanciszka z Asyżu, powiedział ze tak, ale nie bede Franciszek tylko Franciszka... tak po chwili zapytałam a jak bym chciała św o Pio, to on ze bym była Pija  Teraz jestem po bierzmowaniu i jestem Natalia Franciszka
pozdrwaiwm
_________________ "Więc nie bój się deszczu
Bo ja jestem deszczem
Co pada na Twoje włosy
I na Twoje ręce"
|
N cze 07, 2009 8:43 |
|
 |
szumi
Moderator
|
Odpowiem na post zamieszczony w tym zamkniętym temacie: viewtopic.php?t=22943
Otóż, jest to myślę możliwe, ale raczej w formie 'polskiej' czyli Maria, a nie Maryja. Choć to to samo, to jednak inaczej brzmi
Jednak warto podejść do kapłana i porozmawiać. Wszak jest on od tego, żeby pomóc, a nie straszyć 
Veritas liberabit vos...
Prawda was wyzwoli...
(J 8, 32b)
|
Pn paź 26, 2009 18:12 |
|
 |
Lisa Marie
|
'Maria' czy 'Maryja' - nie robi mi tak naprawdę wielkiej różnicy, to dwie literki, a postać ta sama : ). Dziękuję, szumi, za pomoc!
(korzystałam z wyszukiwarki... ale się widocznie rozpędziłam: )
|
Pn paź 26, 2009 21:24 |
|
 |
Monosiu
|
 Re: imię na bierzmowanie
Hm. Ja chciałabym wziąć imię Nadzieja, dziś mamy spotkanie z księdzem, na które mamy przynieść życiorys świętego, którego imię chcemy przyjąć. Boję się jednak, że ksiądz powie, iż imię te jest nieodpowiednie i w ogóle...
|
Pt sty 29, 2010 17:18 |
|
 |
aprylka
Dołączył(a): Śr cze 28, 2006 9:41 Posty: 1293 Lokalizacja: Łódź, Lódzkie
|
 Re: imię na bierzmowanie
Monosiu napisał(a): Boję się jednak, że ksiądz powie, iż imię te jest nieodpowiednie i w ogóle... Dlaczego? Wszak była taka święta. http://www.imiona.net.pl/component/cont ... ieja-.html
_________________ Śpieszmy się kochać ludzi tak szybko odchodzą... Kochamy wciąż za mało i stale za późno...
Zajrzyj, zobacz, zapamiętaj -> 1) http://spotkania.wiara.pl/Chat 2) http://blog.wiara.pl/aprylka 3) http://picasaweb.google.com/aprylka
|
Pt sty 29, 2010 19:33 |
|
|
|